EKONOMİ - 18 Aralık 2024 Çarşamba 09:59

EGİAD 17. döneminin son danışma kurulu yapıldı

A
A
A
EGİAD 17. döneminin son danışma kurulu yapıldı

EGİAD Danışma Kurulu Toplantısı, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in başkanlığında, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in ev sahipliğinde gerçekleşti.


EGİAD’ın kent paydaşlarına karşı duyduğu sorumluluk çerçevesinde, uygulayacağı politika ve faaliyetlerin geliştirmesine yönelik katkı ve tavsiyeler almak üzere 6 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen EGİAD Danışma Kurulu Toplantısı’nda, İzmir kamuoyunun önde gelen isimleri ağırlanarak hem kentin hem ülkenin başlıca gündemleri masaya yatırılıyor.


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in 6 yıllık EGİAD Danışma Kurulu Başkanlığı görevinin son toplantısı ve aynı zamanda Alp Avni Yelkenbiçer’in başkanlığını yaptığı EGİAD 17. Yönetim Dönemi’nin son danışma kurulu toplantısı olma özelliği taşıyan toplantı, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğin ana gündem maddelerini, 2024 yılı 2. dönem EGİAD faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgilendirme sunumu, EGİAD NEET Gençler Araştırma Raporu tanıtımı, ekonomi gündeminin değerlendirilmesi ve EGİAD Danışma Kurulu üyelerinin değerli görüş ve katkılarının alınması oluşturdu.


EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, İzmir iş dünyasının temsilcileri katılım gösterdi. Toplantı, Derneğin komisyon çalışmaları, stratejik çalışma alanlarındaki faaliyetleri aktarılarak başladı.



6 ayda 105 önemli faaliyet


EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise son 6 aylık çalışmalara ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Döneminin sonuna gelindiğinde 843 üyeye ulaşıldığını belirterek, Kadın üye oranının yüzde 30’lar ile iş örgütleri arasında hatırı sayılı bir orana ulaştığını kaydetti. 6 ayda 105 büyük faaliyete imza attıklarını belirten Yelkenbiçer, EGİAD olarak bu dönem planlanan faaliyetlerinin yoğunluğuyla üye sayısının ve ilginin arttığını kaydetti.


Yelkenbiçer, gerçekleşen faaliyetleri de rakamsal olarak şu şekilde özetledi: “6 Uluslararası İlişkiler, 1 Girişimcilik Zirvesi, 2 Sanayi ve Sürdürülebilirlik, 7 İş Geliştirme, 6 Seminer ve Söyleşi, 1 Think Tank Neet Raporu, 11 Ankara Teması, 3 Liderlik Akademisi, 5 Hayat Okulu, 10 Ziyaret, 11 Temsil Etkinliği, 3 AB Projesi, 38 Melek Yatırımcı Girişimci Buluşması, 6 EGİAD Melekleri Etkinliği, 4 Sosyal Faaliyet organizasyonu yaparak etkin ve dolu bir 6 ay daha geçirdik. EGİAD Melekleri, 40 Yatırım, 3 Bin üzerinde Girişimci Değerlendirmesi, 4.5 milyon dolar yatırım ile girişimcilik sektöründe de adımızdan söz ettirdik. EGİAD Melekleri Yılın En Aktif Melek Yatırım Ağı seçildi. Son 6 ayda etkinliklerimizin görüntülenme oranı Bin 800, tüm etkinliklerimizin basında yer bulma sayısı 7 bin 154 oldu”


Yelkenbiçer yeni projeleri ise Podcast, EGİAD Ortaokulu Spor Salonu İnşaatı, Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençler İzmir Araştırma Raporu, EGİAD İşbirliği İle Girişimcilik Zirvesi olarak özetledi.



Yelkenbiçer’den yönetime ve idari kadroya teşekkür


Yelkenbiçer, yönetim kurulu ve ekibinin yoğun ve başarılı temposundan dolayı teşekkür ederek, “Çok hareketli bir dönem geçirdik. Çalışkanları için tüm yönetim kurulundaki arkadaşlarıma ve idari ekibimize çok teşekkür ediyorum. Bana ve EGİAD’a destek olan Özgener başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Her zaman arkamızda oldu. EGİAD benim için sadece görev değil hayatın ta kendisi oldu. Kurulan güçlü bağların bundan sonraki ekibi ve EGİAD’ı da başarıdan başarıya götüreceğine eminim. Destek ve güveniniz için teşekkür ederim.” dedi.



Özgener’den veda ve teşekkür


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Bugün, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı olarak 6 yıldır sürdürdüğüm görevimin son toplantısı. Bu vesileyle, görevim süresince verdiğiniz destekler için hepinize teşekkür ediyorum. Birlikteliğimiz devam edecek. EGİAD’ın bende ve kurumumda ayrı bir yeri var. Bu nadide kurumla, İzmir’imizi daha ileriye taşıyacak değerli işler yapmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımıza katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.


NEET Kavramı - Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençler İzmir Araştırma Raporu Çalışması


Toplumsal dönüşümün önemine vurgu yaparak son dönemde gündemde olan Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) kavramına dikkat çeken ve bu konuda ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren EGİAD Genel Sekreteri Dr. H.İ. Murat Çelik ise, “Bu kavram ne eğitimde ne de istihdamda olan gençleri ifade ediyor. Şu anda ülkemizin en önemli sorunlarından biri bu. Ülkemizin genç nüfusuyla övünürken diğer taraftan bu genç insan kaynağından doğru şekilde faydalanamıyoruz. EGİAD olarak NEET kavramına dikkat çekmek üzere, Kentimiz İzmir Derneği iş birliği ile hazırladığımız rapor büyük ses getirdi. Bu dönem Think Tank çalışmalarımız kapsamında hazırladığımız bu rapor ile NEET gençlerin önünü açmak hedefindeyiz. Şu anda ülkemizin en önemli sorunlarından biri bu. NEET gençlerin istihdam dışında kalmasını ifade etmekte. Ülkenin üretken işgücü potansiyelinin kullanılamaması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanamaması olarak da görülebilir. Ekonomide verimliliğin azalması ve sosyal yardımlara olan bağımlılığın artması sonucunu da doğurmakta. Ayrıca NEET gençlerin işsizlik ve eğitimsizlik gibi sorunlar yaşamalarını, radikalizme veya suça eğilimlerinin artmasını ve sosyal istikrarsızlığı beraberinde getirmekte. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 12,7 olan NEET kavramında Türkiye ortalaması, yüzde 27,9. Her 10 NEET gençten 7’si kadın olarak dikkat çeken veriler bulunmakta. Türkiye listede Güney Afrika’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu oranın en yüksek olduğu AB ülkesi ise yüzde 17,5 ile Romanya. En düşük ise yüzde 2,8 ile Hollanda. Ne eğitimde ne istihdamda olanlarda cinsiyete göre farkın en büyük olduğu ülke ise Türkiye. Sorunun çözümüne ulusal düzeyde katkı sağlanmasını hedefliyoruz.” dedi.



2025 için tedbirli olalım


EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Ekonomik gündeme ilişkin görüşlerin paylaşıldığı toplantıda, 2025’in ekonomik olarak zor geçeceği belirtilerek, nakit yönetiminin çok önemli olacağı, kur baskılama sürecinin devam edeceği, kemer sıkma politikaların bu sene de devam etmek zorunda olduğu ifade edildi.



EGİAD 17. döneminin son danışma kurulu yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Minikler, pazarcılara taş çıkarttı: “Gel vatandaş gel, param olsa da ben alsam” Antalya’nın Manavgat ilçesinde Manavgat Anaokulu Okul Aile Birliği tarafından okul bahçesinde ‘Manavgat Anaokulu Bahçe Pazarı’ adı altında Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen panayır semt pazarını aratmadı. Tezgahlarda satılan ürünleri temin eden ve alıcı olarak da etkinliğe katılan aileler, “Gel vatandaş gel mor lahanaya gel, Param olsa da ben alsam, sadece 50 TL” diye satış yapan çocuklarıyla gurur duydu. Manavgat Anaokulu Bahçesi; kurulan tezgahlar, tezgahlardaki sebze-meyveler ve ellerinde ürünlerin fiyatının yazılı olduğu etiketlerle satış yapmaya çalışan minik öğrencilerle tam anlamıyla bir semt pazarına dönüştü. ‘Manavgat Anaokulu Bahçe Pazarı’ adı altında Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen panayırda satış yapan öğrencilere Okul Aile Birliği Başkan ve yönetimi ile bazı öğretmenler de eşlik ederken, çocuklarının sattığı ürünleri temin eden veliler, arkadaşlarıyla birlikte etkinliğe katılarak alışveriş yaptılar. Minik öğrenciler pazarcılara taş çıkarttı Ellerinde ürünlerin fiyatlarının yazılı olduğu etiketleri taşıyan öğrenciler, vatandaşları ürün almaları için tezgahlarına davet ederken yılların pazarcılarına taş çıkarttılar. Elindeki etikette 50 TL ibaresi bulunan küçük kız “Gel vatandaş gel Mor Lahanaya gel. Sadece 50 TL. Param olsa da ben de alsam” sözleri, herkesin dikkatini çekti.
Kırklareli İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar aylardır alarm veriyor İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı düştü. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere Barajı’ndaki doluluk oranı mart ayında yüzde 70 seviyelerine yükselirken son verilere göre yüzde 10,49’a geriledi. Aynı dönemde Papuçdere’deki su seviyesi ise yüzde 77,04’ten yüzde 7,34’e düştü. İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajda kuraklığa bağlı düşüş yaşanıyor. Mart ayında 10 barajın ortalama su oranı yüzde 81 olarak ölçülürken, son verilere göre bu oran yüzde 30,87’e geriledi. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Kazandere ve Papuçdere barajlarının doluluk oranlarında da ciddi düşüş yaşanıyor. Mart ayında Kazandere Barajı yüzde 70 seviyesinde iken, son verilere göre su seviyesi yüzde 10,49’a, Papuçdere’de ise yüzde 77,04’ten yüzde 7,34’e geriledi. İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranları; Ömerli Barajı’nda 91,05’den 35,07’ye, Papuçdere Barajı’nda 77,04’ten yüzde 7,34’e, Sazlıdere Barajı’nda yüzde 60,37’den yüzde 35,18’e, Büyükçekmece Barajı’nda yüzde 76,97’den yüzde 30,61’e, Alibey Barajı’nda yüzde 70,01’den yüzde 17,29’a, Terkos Barajı’nda yüzde 84,88’den yüzde 34,08’e, Kazandere Barajı’nda yüzde 77,67’den yüzde 10,49’a, Elmalı Barajı’nda yüzde 91,79’dan yüzde 71,67’ye, Darlık Barajı’nda yüzde 88,96’dan yüzde 30,74’e, Istranca Barajı’nda yüzde 51,81’den yüzde 25,76’ya geriledi.