EĞİTİM - 08 Temmuz 2024 Pazartesi 10:53

Egeli Bazarbaeva, ‘Yılın En İyi Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi oldu

A
A
A
Egeli Bazarbaeva, ‘Yılın En İyi Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi oldu

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Medina Bazarbaeva, Uluslararası Öğrenci Birliğinin koordinasyonu ile Ulusal Bobek Hareketi’nin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin en iyi genç bilim insanlarını belirlemek amacıyla düzenlediği yarışmada ‘Yılın En İyi Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün sahibi oldu.


Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılım sağladığı “BDT’nin En İyi Genç Bilim İnsanı-2024” yarışmasının ödül töreni, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlendi. Yazdığı makale ile “Yılın En İyi Genç Bilim İnsanı Ödülünü” alan Medina Bazarbaeva’ya birinci derece diploması ve rozet takdim edildi. Törende Medina Bazarbaeva’nın danışmanlığını yürüten EÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şebnem Soygüder Baturlar’a ise “Teşekkür Belgesi” verildi.


Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Tam akredite, öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olarak her alanda öğrencilerimizin yanında yer alıyoruz. Sevgili öğrencimiz Medina Bazarbaeva, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun en iyi genç bilim insanını belirlemek amacıyla yapılan değerlendirmede BDT’nin En İyi Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görüldü. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine devam eden öğrencimiz Medina Bazarbaeva ve danışman hocası Doç. Dr. Şebnem Soygüder Baturlar’ı bu başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.


Öğrencisinin başarısı ile duyduğu mutluluğu dile getiren Doç. Dr. Soygüder Baturlar, “Danışmanı olduğum yüksek lisans öğrencim Medina Bazarbaeva, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında yapılan değerlendirme ile yılın en iyi genç bilim insanı seçildi. Öğrencimle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır AFAD, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Akreditasyon ve Koordinasyon 2024 kampı gerçekleşti Diyarbakır AFAD il müdürlüğünün ev sahipliğinde; Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde AFAD liderliğinde 4-5-6 Ekim tarihleri arasında afed ve acil durumlara hazırlık amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi akreditasyon ve koordinasyon kampı düzenlendi. Dicle Kral Kızı Barajı yakınında düzenlenen bu kampa 17 il, 102 araç, 15’i Başkanlıktan gelmiş olmak üzere; 79 Diyarbakır, 2 Erzincan, 2 Tunceli, 1 Hakkari, 3 Şırnak, 2 Van, 2 Iğdır, 1 Bingöl, 4 Erzurum, 2 Elazığ, 2 Malatya, 3 Kilis, 2 Adıyaman, 4 Siirt, 2 Batman ilinden gelen toplam 126 afad personeli, 565 sivil toplum ve kamu kuruluşu katılımcısı; jandarma, sağlık, belediye, gençlik spor , Sedaş, orman işletme olmak üzere toplam 80 personel olmak üzere toplamda 771 kişi katılım sağladı. AFAD Başkanı Vali Okay MEMİŞ yaptığı konuşmada kampa katılım sağlayanlara teşekkür etti. Aynı zamanda akreditasyon sistemi kapsamında akredite edilen kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının afet ve acil durumlarda çok önemli görev üstlendiğini ifade etti. Yapılan bu kampların ekiplerin birbiriyle kaynaşmasına da katkı sağladığı ve birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiğini, Afetlere toplumun tüm kesimleri olarak hazırlanmamız gerektiğini ifade etti. Toplamda üç gün süren kamp bilgilendirici ve verimli bir deneyim sundu. Afad bünyesinde gerçekleştirilen bu kamp ile afad ve eğitimi alan personel hızlı ve faydalı müdahale için etkin bir hale geldi.
Eskişehir Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü Eskişehir’de bazı çiftçiler plansız üretim ve maliyetlerden dolayı ürünlerini hasat etmeden tarlalarını sürerken, pazarda fiyatı 15 lira ile 30 lira arasında değişen sebzeyi 3 liraya satamadıklarını belirtti. Eskişehir’de pazarda biber domatesinin kilogramı 15 ile 30 lira arasında değişirken, çiftçi 3 liraya alıcı bulamadığını dile getirdi. Hasat yapmayan bazı üreticiler, tarlada çürüyen sebzelerinin bir kısmını traktörle sürdü. Vatandaşın satın aldığı ile tarladan satılan ürün fiyatları arasında fiyat farkının ciddi düzeyde olduğuna değinen Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, "Bu sene farklı bir yıl oldu. Üretimde çok büyük bir ekim fazlalığımız var. Her zaman söylediğimiz bir şey var; o da planlı ekim, planlı pazardır. Buradaki en büyük sıkıntı budur. Ürettiğimiz ürünü satamama gibi bir lüksümüz olduğu zaman üretici çok zor durumda kalıyor. Fiyatlar çok düşük kaldı. Vatandaşın yediği fiyatla bizim sattığımız fiyat arasında bir uçurum var. Pazarda 20 ila 30 lira olan biber veya 10 ila 15 lira olan domates, tarlada 3 liraya alıcı bulamadı." dedi. Tarlasındaki biberi hasat etmeden traktörle süren çiftçi Faruk Doğruparmak da plansız üretimden dert yandı. Doğruparmak, "Düzenli bir ekim olması lazım ki bizler ne yaptığımızı bilelim, ne ekeceğimizi bilelim" dedi.
Mersin İsrail’in saldırılarından kaçanları taşıyan 4. gemi de geldi İsrail’in saldırılarının ardından Lübnan’dan kaçan, aralarında Türk vatandaşlarının da yer aldığı farklı ülkelerden 426 yolcunun olduğu gemi, Mersin’in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı’na getirildi. Limana gelen 4. gemi ile bugüne kadar Mersin’e ulaşan kişi sayısının bin 400’ü geçtiği öğrenildi. İsrail’in Lübnan’a da saldırmasının ardından burada yaşayan başka ülke vatandaşları, hava yolu kapalı olduğu için deniz yolu ile Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Limanı’na gelmeye devam ediyor. Daha önce 3 gemiyle Taşucu Limanı’na gelen çok sayıda yolcu, buradan ülkelerine gitti. Bugün ise 96 araç ile Türk vatandaşlarının da aralarında yer aldığı farklı ülkelerden 426 yolcunun olduğu gemi geldi. Limanda pasaport işlemleri yapılan yolcular daha sonra ya kendilerini bekleyenlerle ya da minibüs, taksi gibi vasıtalarda ülkelerine ulaşmak için havalimanlarına gitti. Lübnan’da İsrail’in saldırılarının devam ettiğini, kendisinin de işini bıraktığını belirten Yahya Nasr, ABD ve İsrail’in bir olduğunu, orada çocuklara, kadınlara ve insanlara hiçbir saygının olmadığını, sürekli vurduklarını söyledi. Savaş’ın çıkmasının ardından uçakların iptal edildiğine değinen Muhammet Fadak Hassas, "Son durum çok iyi değil. Çok büyük bir bomba attılar, sonra biz yola çıktık. Bir hafta bekledik, gemi geldi, çok şükür buraya geldik" dedi. Gemiyle gelen Türk vatandaşlarından Müsame Tosun ise her an bölgede bombaya maruz kalınacak bir durumun yaşandığını kaydetti.