GÜNDEM - 05 Eylül 2024 Perşembe 09:58

Ege Sultani Üzüm, puf kurutma yöntemi ile cips formuna getirilecek

A
A
A
Ege Sultani Üzüm, puf kurutma yöntemi ile cips formuna getirilecek

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğünü yaptığı “Puf Kurutulmuş ve Akışkan Yatak Kaplama Sisteminde Probiyotik ile Zenginleştirilmiş Üzüm Atıştırmalıklarının Üretimi, In Vitro Sindirimi ve Depolama Stabilitelerinin İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.


Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri, insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli ve yenilikçi projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğünü yaptığı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlkin Şengün hocamızın da araştırmacı olarak görev aldığı proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bilim üretme misyonuna sundukları katkıdan dolayı proje ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.



“Probiyotik ile kaplanarak zenginleştirilecek”


Projenin amacı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Figen Ertekin, “Projede ülkemizin çok önemli tarımsal ürünü olan Ege Sultani üzümün, puf kurutma yöntemi ile cips formuna getirilmesi, takiben akışkan yatak kaplama sistemi ile probiyotik suş (L. plantarum ATCC 8014) + kabak çekirdeği unu süspansiyonu ve pektin çözeltisi ile iki katmanlı kaplanması ve üretilen probiyotik ile zenginleştirilmiş üzüm cipsinin in vitro sindirim özelliği ile 3 ay boyunca depolama stabilitesinin incelenmesi, dolayısıyla probiyotik ile zenginleştirilmiş sağlıklı üzüm atıştırmalıklarının üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmaktadır. Ayrıca üretim esnasında atık değerlendirme, potansiyel sinbiyotik formülasyonun süt ürünleri dışında bir üründe uygulanması gibi faaliyetlerde gerçekleştirilecektir. Bu amaçla, mikrodalga, dondurarak kurutma ve sıcak hava kurutma yöntemleri ile farklı nem içeriklerine ön kurutulmuş üzümlere patlatmalı puf kurutma yöntemi uygulanarak üzümler, cips veya atıştırmalık olarak da bilinen tekstürel açıdan tüketicinin beğenisini kazanacak bir ürün formuna getirilecek, ardından akışkan yatak kaplama sistemi ile probiyotik bakteri ile kaplanarak zenginleştirilecektir” diye konuştu.



“Kuru üzüme katma değer kazandırılacak”


Prof. Dr. Figen Ertekin, “Bireyin ihtiyaç duyduğu önemli monosakkaritleri ve mineralleri bünyesinde bulunduran kuru üzüme katma değer kazandırılması ve birtakım fonksiyonellik katılması tüketiminin artmasına ve toplum beslenmesine katkı sağlayabilir. Coğrafi işaretli beyaz çekirdeksiz Sultani üzümlerinin cips formuna getirilmesi, ayrıca yan ürün olan kabak çekirdeği unu kullanılarak yenilebilir filmler ve bunların probiyotiklerce zenginleştirilmesi, fonksiyonellik kazandırılması projenin özgün yönünü oluşturmaktadır. Probiyotik mikroorganizmaların çok az kullanım alanı bulduğu meyve cipsleri ve atıştırmalık ürünlerle birlikte tasarlanması sonucu hedeflenen ürünün başarıya ulaşması mümkün olabilir. Ayrıca bu ürünün, hem geleneksel hem de vegan-vejetaryen beslenme rejimini tercih eden tüketicilerin taleplerini karşılayabilme potansiyelinin bulunduğu da düşünülmektedir. Bu ürünler paketlenerek sağlıklı atıştırmalık formunda tüketilebileceği gibi aynı zamanda kahvaltılık gevrekler, müsliler gibi hızlı tüketim ürünlerinin içerisine de ilave edilerek bu ürünlerin sağlıklı ve besleyici özelliklerinin geliştirilmesine yönelik kullanımları da mümkün olacaktır. Böylelikle ülkemizde üretilerek patentlenebilecek bu ürünün, ülkemizin rekabet gücünü hem atıştırmalık hem de kahvaltılık gevrek alanlarında arttırması mümkün olacaktır. Hatta iki alana da hizmet eden probiyotik ile zenginleştirilmiş bu vegan ürünün yurt dışına ihracatı da mümkün olan bir diğer durumdur” dedi.


Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yaptığı projede, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlkin Şengün araştırmacı, Özgül Altay, Ayşegül Kırmızıgül Peker ise bursiyer olarak görev alıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Günel: "Kuşadası’nın yeni cazibe merkezi İkioklu olacak" Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) iş birliğinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen İkioklu Mahalle Şenliği’ni ziyaret eden Başkan Ömer Günel; "Amacımız Kuşadası’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan İkioklu’nun tarihini ve kültürünü hatırlamak ve yaşatmak. Burada yapacağımız yatırımlarla Kuşadası’nın yeni cazibe merkezi İkioklu olacak" dedi. Kuşadası’nda başlayan İkioklu Mahalle Şenliği’nin ikinci gününe de ilgi yoğun oldu. Sergilenen halk oyunları gösterileriyle renkli görüntülere sahne olan şenliği, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de ziyaret etti. Mahalle esnafıyla sohbet eden Başkan Ömer Günel, bölge sakinleri tarafından sıcak bir biçimde karşılandı. Başkan Ömer Günel mahallede yaşayan kadınların yaptıkları yöresel lezzetlerin sergilendiği standları da gezdi. Stantlardan alışveriş yapan Başkan Ömer Günel, Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi’nde (KUAKMER) ve kahvelerin hemen arkasındaki eski mandıra binasının bulunduğu yerde açılan fotoğraf sergilerini gezdi. Başkan Ömer Günel’in İkioklu Mahalle Şenliği ziyaretine Kuşadası Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri ve KEGEV Başkanı Şefik Sözer de katıldı. İkioklu Mahalle Şenliği’nin düzenlenmesinde Kuşadası Belediyesi’nin çok önemli bir katkısı olduğunu belirten KEGEV Başkanı Şefik Sözer; "İkioklu’nun bulunduğu bölge kültürel açıdan Kuşadası için çok değerli. Mahalle sakinleri de şenliğimizi benimseyerek sahip çıkıyorlar. İkioklu mevki, sahip olduğu değerlerle önemli bir turizm potansiyeline sahip. Kuşadası Belediyesi ile iş birliği içerisinde bu mahalleyi kentimizin yeni cazibe merkezi yapacağız" dedi. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise "KEGEV ve KUAKMER işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz şenliğimizi bu sene de düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Şenliğimizde mahallemizin ve kentimizin değerlerini hemşehrilerimizle buluştururken yöresel tatlar, söyleşiler, sergiler ve konserlere keyifli bir ortam oluşturuyoruz. Şenliği düzenlemekteki amacımız hem mahalle kültürünü ayakta tutmak hem de geçmişten günümüze sahip olduğumuz değerleri gelecek nesillere doğru aktarmak. Burada yapacağımız yatırımlarla Kuşadası’nın yeni cazibe merkezi İkioklu olacak. Örneğin, Mücessem Hanım Evi diye bilinen binanın restorasyonu devam ediyor. Çok yakın zamanda bitecek. Yine bu bölgede iki tane tarihi evi restore ettik. Bunlardan bir tanesini etnografya müzesi yapacağız" diye konuştu.
İzmir Selçuk’ta geleceğin tohumlarını ekecek protokol İzmir’in Selçuk Belediyesi, Eylül Ayı Meclis Toplantısında oy birliği ile alınan kararla Karaot Yerel Tohum Derneği ile ortak çalışma ve iş birliği protokolü imzaladı. Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bu protokolü hayata geçirdiğimizde üretimin ne kadar kıymetli olduğunu ve üretimi ne kadar yayabilirsek o kadar iyi sonuçlar alabileceğimizi de önümüzdeki dönem içerisinde görecek ve keyifli bir üretim sezonuna dahil olacağız. Aslında biz geleceğe yerel tohumu şimdiden ekiyoruz” dedi. Efes Tarlası Yaşam Köyü’ndeki ve kent genelindeki tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi, tohum ve tarımsal ürünlerin üretilmesi, depolanması, dağıtılması için ekolojik tarım ve sağlıklı gıda üzerine çalışmalar yapan Karaot Yerel Tohum Derneği ile imzalanan ortak çalışma ve iş birliği protokolü ile Selçuk Belediyesi üreticiyi desteklemeye devam edecek. Efes tarlası yaşam köyü ve yerel üretici eğitim alacak İmzalanan protokol kapsamında Karaot Yerel Tohum Derneği, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde ve köylerdeki üreticilere sağlıklı ve doğru tarım uygulamaları, atalık tohum ve fide üretimi, gübre ve su kullanımı gibi tarımsal üretime katma değer sağlayacak konular hakkında köy toplantıları düzenleyerek tarım ürünleri ve tarım metotları hakkında eğitim verecek. Aynı zamanda belediyenin kamusal yeşil alanlarının tamamında yapılacak olan peyzaj ve çevre düzenlemelerine Karaot Yerel Tohum Derneği danışmanlık yaparak Selçuk Belediyesine ait sera ve tarlalarda peyzajda kullanılacak bitkilerin üretimine destek olacak. “Geleceğe yerel tohumu şimdiden ekiyoruz” Karaot Yerel Tohum Derneği ile imzalanan ortak çalışma ve iş birliği protokolü ile keyifli bir üretim sezonuna dahil olacaklarını ve geleceğin yerel tohumlarını şimdiden ektiklerini belirten Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, “Karaot Derneğinin ilk kurulduğu günden itibaren işin içerisinde olan çok değerli Cevdet Önder ile birlikte geçen ay itibariyle meclisimizden oy birliğimiz ile geçirdiğimiz ortak çalışma ve iş birliği protokolümüzü gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde Efes Tarlası Yaşam Köyü, bütün köylerin hepsine dağılacak ve belediyeye ait olan arazilerde üretim tüm hızıyla devam edecek. Bunu yerel tohumla yapacağız. Şu anda bu protokolü gerçekleştirdiğimizde üretimin ne kadar kıymetli olduğunu ve ne kadar yayabilirsek çok daha iyi sonuçlar alabileceğimizi de önümüzdeki dönem içerisinde gerçekleştireceğiz ve keyifli bir üretim sezonuna dahil olacağız. Aslında biz geleceğe yerel tohumu şimdiden ekiyoruz. Ondan sonrasında da bütün köylerimizde bu üretimin hasıl olmasına sebep olacak” dedi.