EKONOMİ - 31 Aralık 2024 Salı 09:31

Dikili TDİOSB’nin altyapısı 2025’in son çeyreğinde hazır

A
A
A
Dikili TDİOSB’nin altyapısı 2025’in son çeyreğinde hazır

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle kurulan, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden birisi olma özelliğini taşıyan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm altyapı yatırımlarının bu yıl tamamlanması planlanıyor. 2025 yılının son çeyreğinde parsellerin yatırımcılara teslim edilmesinin hedeflendiği proje ile bölgede yıllık 80 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi hedefleniyor.


Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Proje Sahasını ziyaret etti. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan’ın ev sahipliği yaptığı ziyarete, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız ve Müdür Yardımcısı Kutluhan Özdemir, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, Dikili Kaymakamı Cevat Gün, T.C. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu ve Müteşebbis Heyet Üyeleri katıldı.



Yatırımcılara yeni destekler planlanıyor


Ziyaret kapsamında modern sera teknolojileri ile sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik bilgi alan Bakan Yardımcısı Bağcı, bölgenin tarımsal üretim ve sanayi entegrasyonundaki önemine vurgu yaparak, yeni yılda bölgedeki yatırımcılara yönelik yeni desteklerin hayata geçirileceğini ifade etti.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında, Dikili TDİOSB Projesine yüzde 60’ı hibe ile 3 yıl geri ödemesiz 10 yıl geri ödemeli 30 milyon dolar finansman sağlandığını belirten Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, “Bu kredi, organize sanayi bölgemizin altyapı (yol, kanalizasyon, yağmur suyu, sulama ve kullanma suyu, elektrik, Telekom, data), jeotermal ısı merkezi ve isale hatları, Scada sistemi, atık su arıtma tesisi gibi teknik yapım işlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş durumda. Altyapı ve jeotermal ısı merkezi kurulumu için proje hazırlıkları son hızla devam ederken, proje sahasında yürütülen çalışmalar kapsamında bataklık ve elverişsiz alanlar, ıslah edilerek tarıma uygun hale getiriliyor.” Dedi. Çakan, 2025 yılının son çeyreğinde parselleri yatırımcılara teslim etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.



Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi


Dikili Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı) Sera Organize Sanayi Bölgesi 2019’da kuruldu. Türkiye’nin 21. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tüzel kişilik kazandı. Toplam 3 milyon 38 bin metrekarelik alanda kurulan sera bölgesi, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden birisi olma özelliğini taşıyor.



Dikili TDİOSB’nin altyapısı 2025’in son çeyreğinde hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da esnaf yolları yapılınca davullu zurnalı teşekkür etti Adana’nın Kozan ilçesinde uzun süre bozuk kalan yol yapılınca esnaf belediyeye davullu zurnalı teşekkür etti. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Saimbeyli Caddesi’nde yürütülen içme suyu şebekesi yenileme ve asfalt çalışmaları, cadde esnafından destek gördü. Çalışmalar kapsamında düzenlenen teşekkür için bir araya gelen esnaf davul zurna eşliğinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a hizmetlerinden dolayı minnetlerini sundu. Esnaf İsmail Kütük, düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, projelerin yalnızca bozulan yollar üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Temiz ve içilebilir su, tüm vatandaşlarımızın en temel hakkıdır. Bu çalışmalar halkımızın sağlığı ve yaşam kalitesi için büyük bir adım. Yedigöze Barajı’ndan başlayan ve mahalle mahalle yenilenen içme suyu boruları, bölgemizin geleceğine yapılan en büyük yatırımdır” dedi. Projenin detaylarına da değinen Kütük, su depoları, pompa istasyonları ve toplamda 400 kilometrelik boru döşeme çalışmasıyla büyük bir altyapı dönüşümünün gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, çalışmalar tamamlandığında tüm yolların yenileneceğini ifade eden Kütük, “Bu büyük hizmet projesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Kütük, açıklamasının devamında, Kayhan Mahallesi’nde atık su arıtma tesisinin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti. Kütük, ayrıca, gençlere yönelik spor tesisleri ve meslek edindirme kurslarının başlatılması gerektiğini ifade ederek, “Sayın Zeydan Karalar’ın bu talepleri de karşılayacağından eminiz” dedi.
Kars Sarıkamış’ta kardan heykeller tamamlandı Sarıkamış’ta 4-5 Ocak’ta düzenlenecek olan ’Sarıkamış Harekatı’ anma etkinlikleri kapsamında yapılan kardan şehit asker heykelleri tamamlandı. ‘Bu toprakta izin var’ temasıyla 7 kişilik ekibin 8 günde, Sarıkamış Kayak Merkezi ve yürüyüşün başlayacağı Kızılçubuk toplanma alanında yaptığı heykeller, cumartesi günü törenle açılacak. 110 yıl önce 1’inci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunun esaret altındaki toprakların kurtarılması amacıyla düzenlediği Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan askerleri temsilen, kardan heykellerin yapımına Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Muhammet Hanifi Zengin’in koordinasyonunda başlandı. İl Özel İdaresi iş makineleri tarafından yaklaşık 200 kamyon kar taşındı. Kafkas ve Atatürk üniversitelerden heykeltıraş ve öğretim görevlilerinden oluşan 7 kişilik ekip, ‘Bu toprakta izin var’ temalı heykellerin yapımını 8 günde eksi 14 derece soğukta çalışarak tamamladı. Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Muhammet Hanifi Zengin, “Yaklaşık 20 yıldır Sarıkamış’ta kardan heykelleri yapmaya devam ediyoruz. Buradaki kar heykel, Türkiye’de yapılan en anlamlı kar heykel çalışması, bu yıl Sarıkamış şehitlerini anma programının 110’uncu yılı, bu anlamda kar heykellerine her yıl farklı temalarla çalışmaktayız. Bu sene yaptığımız çalışma ise bu toprak temalı, bu anlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımızı tarihi belgelerden alarak yapmaktayız” dedi. Kardan heykellerinin yapımını tamamlandıklarını belirten Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden Doç. Halil Daşkesen, “Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerimizin 110’uncu yılında bizlerde akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızla bir ekip olarak burada heykel çalışması yapmaktayız. Heykellerin aslında en anlamlısını bugün burada gerçekleştiriyoruz. Sarıkamış şehirlerimizin aziz hatırasını hem görsel olarak gelecek kuşaklara aktarmak, hem de aynı duyguyu, aynı bizde burada heykel oluşturma esnasında yaşıyoruz” diye konuştu. Yaklaşık 200 kamyon kar taşınarak yapılan kardan heykeller Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerinin 1’inci günü olan 4 Ocak Cumartesi günü saat 15.30’da yapılacak.