GÜNDEM - 28 Ocak 2025 Salı 14:02

Başkan Ünsal: "Çeşme otelleri yangına karşı tedbirli ve duyarlı"

A
A
A
Başkan Ünsal: "Çeşme otelleri yangına karşı tedbirli ve duyarlı"

Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketinin ardından bir açıklama yapan Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, turizm bölgelerindeki yangın önlemlerine dikkat çekeek, Çeşme’de otel yöneticilerinin son derece profesyonel ve duyarlı olduğunu ifade etti. Ünsal, turistik işletmelerde ve otellerde özellikle çalışan eğitimi ve teknik bakım konularında tedbirlerin önemli olduğunu söyledi.


Kerem Ünsal, Çeşme’deki turistik otellerin yangın önlemleri konusunda hassas olduklarını belirtti. Ünsal, “Bölgedeki otel yöneticileri son derece profesyonel ve duyarlı. Yangın önlemleri konusunda gerekli tüm tedbirleri alıyorlar. ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge de sık sık denetlendiklerini ifade etti. Ancak denetlenmeseler bile şu ana kadar her zaman gereken hassasiyeti gösterdiklerini biliyoruz” dedi.


Alaçatı bölgesindeki bazı işletmelerin, yangın güvenliği konusunda kendi istekleriyle profesyonel denetim yaptırdıklarını da belirten Ünsal, “Cebinden para harcayarak işletmesini denetleten çok sayıda işletmecimiz var. Bu bilinç, hepimiz için gurur verici” ifadelerini kullandı.



Belediye ruhsat verirken yangın güvenliğine öncelik veriyor


Yangın güvenliği konusunun belediyenin de öncelikli gündemlerinden biri olduğunu belirten Ünsal, ruhsat alımı ve yenileme süreçlerinde yangın raporunun titizlikle incelendiğini ifade etti. “Belediyemiz, bir işletmenin ruhsat alması için tüm belgeleri tam olsa bile yangın güvenliği ile ilgili bir eksiği varsa ruhsatı onaylamıyor. Bu konuda son derece hassas davranılıyor” diye konuştu.


Ünsal, otel ve işletme sahiplerine seslenerek yangınla ilgili tüm önlemleri tekrar gözden geçirmelerini, personellerine yangın eğitimi vermelerini ve otellerde konaklayan misafirlerin can güvenliğini azami ölçülerde sağlamaları gerektiğini vurguladı.



“Misafirler de duyarlı olmalı”


Yangın güvenliği konusunda sadece işletme sahiplerinin değil, otel misafirlerinin de özenli davranması gerektiğini belirten Ünsal, odalarda sigara kullanımına dikkat çekti. Ünsal, “Bazı misafirler, odalarında sigara içmeye kalkıyor ve duman dedektörleri devreye giriyor. Ancak bazı işletmeciler, diğer misafirlerin rahatsız olmaması için alarm sistemlerini devre dışı bırakabiliyor. Hatta tamamen iptal eden işletmeler bile var. Bu durum büyük bir risk. Hem işletmeciler hem de misafirler bu konuda daha bilinçli olmalı” diye vurguladı.



Mutfaklardaki yangın riskine dikkat


Otel ve restoran mutfaklarındaki yangın risklerine de dikkat çeken Kerem Ünsal, yanan yağı suyla söndürme girişimlerinin ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirtti. Ünsal, “Yanan yağları suyla söndürmeye çalışmak patlamalara neden olabilir. Bu nedenle özel yangın söndürme kimyasallarının kullanılması gerekiyor. Ayrıca mutfak personelinin bu konuda mutlaka eğitim alması şart” dedi.


Elektrik kaynaklı yangınlarda su kullanılmasının daha büyük felaketlere yol açabileceğini vurgulayan Ünsal, elektrik yangınlarını söndürmek için özel söndürme sistemlerinin bulunduğunu hatırlattı. Elektrik tesisatlarındaki yetersizlik ve aşırı yüklenmenin yangınların başlıca nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.


Yangın güvenliği konusunda toplumsal bilincin artması gerektiğini belirten Kerem Ünsal, Alaçatı Turizm Derneği olarak uzman firmalarla işbirliği yapacaklarını ve dernek üyelerine eğitim toplantıları düzenleyeceklerini açıkladı. Ünsal, “Yangın önlemleri, iş güvenliği ve hijyen konularında duyarlılık yaratmak öncelikli hedefimiz. Üye işletmelerimizin standartlara uygun hale gelmesi için gerekli tüm adımları atacağız” dedi.



Başkan Ünsal: "Çeşme otelleri yangına karşı tedbirli ve duyarlı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Depremde kendilerine ev olan çadır şimdi ekmek tekneleri oldu Hatay’da yaşayan 16 yıllık çift Sadık Kodalak ve Şükran Kodalak, ailesiyle birlikte depremde kaldıkları çadırı iş yerine dönüştürüp köftecilik yaparak hayata tutunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasara uğrayan Hatay’da, binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olan depreme Sadık Kodalak ile ailesi, Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’nde yakalandı. Depremde evleri yıkılmayan Kodalak ailesi, evden sağ salim çıkarak kurtuldu. Evlerinin yanındaki hasarlı bina nedeniyle evlerine giremeyen Kodaklı ailesi, depremden sonra çadırda yaşamaya başladı. Hasarlı binanın yıkılıp enkazının da kaldırılmasıyla Kodalak ailesi, evlerine taşınarak yaşamaya başladı. Depremden önce nakliye işi yapan baba Kodalak, depremden sonra köftecilik yapmaya karar verdi. Deprem boyunca kaldıkları çadırı iş yerine dönüştüren aile köfteciliğe başladı. Depremde Kodalak ailesine ev olan çadırda iki aydır köftecilik yapan baba Kodalak, çadırda 16 yıllık eşiyle birlikte köfte satarak hayata tutunmaya çalışıyor. "Depremden sonra kaldığımız çadırı da iş yeri olarak kullanmaya başladık" Depremde kaldıkları çadırı iş yerine dönüştüren baba Sadık Kodalak, "Depremden sonra bu çadırın içinde yaşıyorduk. Evimizin yanında sıkıntılı bir bina vardı. Sorunlu bina üzerimize yıkılma korkusuyla evimize geçemedik. Binayı yıkıp enkazını kaldırdıktan sonra evimize geçtik. Depremden sonra kaldığımız çadırı da iş yeri olarak kullanmaya başladık. Burada eşim ve çocuklarımla birlikte çalışıyoruz. Burada köftecilik yapıyoruz. Memleketimizde fazla insan olmadığı için akmasa da damlıyor misali geçiniyoruz. Eşim ve çocuklarım yanımda olduktan sonra başka bir şey istemem. Devletimizden ve milletimizden Allah razı olsun. Katkılarını ve desteklerini inkar edemeyiz. Devletimiz ve milletimizin desteğiyle en kısa zamanda Allah’ın izniyle ayağı kalkacağız" dedi. "Ben ve eşimin desteğiyle çocuklarımız için ayakta durmaya çalışıyoruz" Depremden sonra eşiyle birlikte çadırda köfte yapan Şükran Kodalak ise, "Eşimle birlikte 16 yıldır evliyim. Bir kız ile bir oğlan çocuğum var. Köfteci Sadık olarak başladık. Burada köftecilik yapıyoruz. Depremden sonra kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Elhamdülillah işlerimiz iyi gidiyor. Eşimle beraber çalışıyorum. Eşime yardım ediyorum. Ben ve eşimin desteğiyle çocuklarımız için ayakta durmaya çalışıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Depremden sonra dışarıda kaldığımız için çadırımız oldu. Bir süre çadırda kaldıktan sonra evimize geçtik. Çadırımızı da iş yeri olarak kullandık" ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı ve Orta Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu’nun batısının yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, İç Ege’nin yüksekleri, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’da karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların, Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz kıyılarında kuvvetli olması bekleniyor. Yurdun iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesi görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun yüksek ve dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan tahminlere göre, hava sıcaklığı Marmara bölgesinde 2-4 derece düşecek, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın ise genellikle güneyli yönlerden, hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Batı Karadeniz kıyılarında kuzeydoğu yönlerden orta kuvvette, yer yer kuvvetli (30-50 km/sa) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra hafif yağmur ve sağanak yağışlı 11 İstanbul: Çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 7 İzmir: Çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak yağışlı 16 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, akşam ve gece saatlerinde sağanak yağışlı 19 Antalya: Çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı 16 Samsun: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 10 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 12 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu -1 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu 13
Aydın Bozdoğan’da ikinci el eşyalar çantaya dönüştü Bozdoğan Meslek Yüksekokulu (MYO), sosyal markete bağışlanan ikinci el giysileri değerlendirerek önemli bir projeye imza attı. Bozdoğan MYO ve Bozdoğan Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, ikinci el giysiler değerlendirilerek el yapımı çantalara dönüştürüldü. Projede, Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından dikilen çantalar, hem çevre dostu bir yaklaşımla üretildi hem de toplumsal dayanışmaya katkı sağladı. Bozdoğan MYO Sosyal Marketi’nde, öğrencilere ücretsiz gıda dağıtımı sırasında poşet kullanımı yerine el emeğiyle üretilen bez çantalar kullanılmaya başlanacak. Bu uygulama, çevre bilincini artırmak ve poşet kullanımını azaltmak amacıyla hayata geçiriliyor. Bez çantalar, öğrencilerin alışverişlerini taşımanın yanı sıra, doğal kaynakların korunmasına da katkı sağlayacak. Böylece öğrencilerde sürdürülebilir tüketim anlayışının yaygınlaştırılması ve çevre dostu alışkanlıkların kazandırılması sağlanacak. Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerler, kullanılmayan kıyafetleri ve kumaşları işleyerek şık ve dayanıklı çantalar üretti. Bu çalışma, tekstil atıklarının azaltılmasına katkı sunarken, kadınların mesleki becerilerini geliştirmelerine de imkan sağladı. Proje koordinatörü Bozdoğan MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nurdanur Tavlan Soydan, sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla bu tür projelerin devam edeceğini belirtti. Yazıkent Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Mihriban Yaylagül, "Kadınlarımızın el emeğiyle hazırladığı her çanta, sadece bir aksesuar değil, aynı zamanda bir bilinç hareketinin ürünü" dedi. Projeye katkı sunan Bozdoğan Halk Eğitim Merkezi giyim usta öğreticilerinden Behiye Dönmez ise "İkinci el kumaşları değerlendirerek doğaya katkı sağlarken, yeniden kullanım kültürünü de güçlendiriyoruz" ifadesini kullandı. Dikiş usta öğreticisi Gülden Dayan, "Bu proje sayesinde kursiyerlerimiz hem üretim sürecine katıldılar hem de sürdürülebilir moda anlayışıyla tanıştılar" dedi.