KÜLTÜR SANAT - 06 Ekim 2024 Pazar 18:29

Asırlık gelenek Bıçakçı’da yaşıyor

A
A
A
Asırlık gelenek Bıçakçı’da yaşıyor

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bıçakçı köyünde kadınlar, ekmeklerini asırlık geleneklere göre yapıyor. Genç kuşağın bilmediği yaşlıların ise vazgeçmediği birlikte ekmek pişirme geleneği, bir yandan aile ekonomisine katkı sağlarken, diğer yandan da hanımlar arasındaki muhabbet ve yardımlaşmayı geliştiriyor.


Bıçakçı köyünde halkın ortak kullanımında olan fırınlar, mahalle sakini kadınların programlarına göre haftanın belli günlerinde yakılıp topluca ekmek pişiriliyor. Toplu ekmek pişirme geleneğinin unutulmak üzere olduğunu belirten kadınlar, genç kuşakların da bu geleneği sürdürmesini istediklerini belirttiler. Köyde kadınların birlikte ekmek pişirme geleneğinin asırlık geçmişi olduğunu belirten köyün yaşlı çınarlarından Sevim Kula, “Eskiden ekmek hazır alınmaz, her kadın kendi evinin ekmeğini kendi yoğurduğu hamurdan yapardı. Son yıllarda bu gelenek ülke genelinde olduğu gibi köyümüzde de unutulmaya başlandı. Bizler halen sürdürüyoruz. Nohut veya mercimekten yaptığımız mayalarla hamurumuzu yoğururuz. Daha sonra mahalledeki kadınlar kendi arasında toplanıp köy fırınını yakar. Topluca ekmeğimizi yaparız. Bu hem dayanışmayı hem aile ekonomisine ciddi katkı sağlar” diye konuştu.


Evde yapılan ekmeklerin hem daha lezzetli hem de daha ekonomik ve hijyenik olduğunu belirten Şadiye Yaşasın ise, “Bugün 200 gram ekmek 10 lira. Yiyoruz ama içinde ne kadar katkı malzemesi var bilen yok. Oysa biz kendi yaptığımız ekmekte ne olduğunu biliyoruz. Normal şartlarda 6 kilo undan 10 kilonun üzerinde hamur ve ekmek çıkar. Herkesin ekonomik krizden söz ettiği bu dönemde bir kadın evinin ekmeğini ve yemeğini kendisi yapsa aile bütçesine ciddi katkısı olur. Bakkaldan alınan ekmek ertesi gün bayatlar, ancak bizim atalarımızdan öğrenerek yaptığımız bu ekmekler 10 gün dayanır” dedi.



“Gençler bilmiyor ve yapmak istemiyor”


Türkiye’de her geçen unutulan gelenek ve göreneklerin sosyal ve kültürel yaşantıyı da olumsuz etkilediğini belirten Hatice Kandemir, “Artık köy yaşantısı ile şehir yaşantısı arasında fark kalmamaya başladı. Şehirde oturan da köyde yaşayan da ekmeğini bakkaldan almaya başladı. Eskiden bir kız gelin olmadan bir ev nasıl geçindirilir, hamur nasıl yoğrulur, ekmek nasıl yapılır bilirdi. Maalesef şimdi herkes internet kullanmayı biliyor. Her şeyi de elektrikli makineler yapıyor. Bu memlekette birkaç hafta elektrikler kesilse kadınlar evini nasıl çekip çevirecek, sofraya ne koyacak merak ediyorum” diyerek gençlerin de eski usul yaşama tekniklerini bilmesi gerektiğini söyledi.



Asırlık gelenek Bıçakçı’da yaşıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Çeşme Belediyespor lige mağlubiyetle başladı Bölgesel Amatör Lig (BAL) 7. Grup’ta yer alan Çeşme Belediyespor, ligin ilk maçında konuk ettiği İzmirspor’a 1-0 mağlup oldu. Bölgesel Amatör Lig’de, 2024-2025 sezonunun ilk hafta maçları oynanırken, Çeşme Belediyespor sahasında İzmirspor’u konuk etti. Maçın ilk yarısında her iki takım da karşılıklı ataklarla gol aradı. Maçın 45. dakikasında İzmirspor’un bulduğu penaltıyı Aytaç Deniz gole çevirince İzmirspor ilk yarıyı 1-0 önde kapattı. Maçın ikinci yarısına iyi başlayan İzmirspor, savunma ağırlıklı oynarken, hızlı ataklarla Çeşme Belediyespor kalesinde gol aradı. Çeşme Belediyespor, ikinci yarıda çift santrfora dönerek, sağ ve sol açıktan gelen ortalarla rakip kalede iyi pozisyonlar yakalasa da gole çeviremedi. Maçın kalan dakikalarında her iki takım da aradığı golü bulamayınca maç İzmirspor’un 1-0 galibiyetiyle sonuçlandı. "Uzun vadede lige ağırlığımızı koyacağız" Maçın ardından bir değerlendirme yapan Çeşme Belediyespor Teknik Direktörü Ali Çalış, "Ligin ilk maçına süre az da olsa iyi hazırlandık. Kaliteli bir rakiple oynadık. Oyun ortadayken haksız olduğunu düşündüğümüz, ilk yarının son dakikasında verilen penaltıyla geri düştük. 2. Yarıda rakibimiz savunma ağırlıklı oynayıp hızlı hücumlarla gol kovaladı. Biz de çift santrafora dönerek rakip ceza sahasında etkili olmaya çalıştık. Kenar ortalardan iyi pozisyonlar yakaladık. Fakat gole dönüşmedi ve mağlup olduk. 2. Haftada ’BAY’ız. Bu ara bize eksikleri tamamlama fırsatı verecektir. Potansiyeli yüksek bir ekibiz. Uzun vadede lige ağırlığımızı koyacağız. Taraftarımıza desteği için teşekkür ederiz" dedi.
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Beşiktaş: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında Beşiktaş, deplasmanda Gaziantep FK ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı siyah-beyazlıların 1-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 3. dakikada rakip ceza yayı gerisinde topla buluşan Maxim’in yerden sol köşeye vuruşunu kaleci Mert uzanarak kontrol altına aldı. 21. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Immobile’nin yerden sert şutu yandan auta çıktı. 30. dakikada Immobile’nin kaleci Dioudis’in müdahalesiyle yerde kalması neticesinde VAR tavsiyesiyle inceleme yapıldı. Hakem Muhammet Ali Metoğlu, pozisyonu izledikten sonra penaltı noktasını gösterdi. 31. dakikada penaltı atışında topun başına geçen Ciro Immobile kaleci ve meşin yuvarlağı ayrı köşelere göndererek Beşiktaş’ı öne geçirdi. 0-1 34. dakikada savunma arkasına sarkarak kaleciyle karşı karşıya Okereke’nin aşırtma vuruşu yandan dışarı çıktı. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, İbrahim Çağlar Uyarcan, İbrahim Bozbey Gaziantep FK: Sokratis Dioudis, Ertuğrul Ersoy, Bruno Viana, Enric Saborit, Emre Taşdemir, Badou N’Diaye, Kacper Kozlowski, Deian Sorescu, Christopher Lungoyi, Alexandru Maxim, David Okereke Yedekler: Mustafa Burak, Arda Kızıldağ, Mustafa Eskihellaç, Furkan Soyalp, Halil Dervişoğlu, Cyrıl Mandouki, Mirza Cihan, Kenan Kodro, Ogün Özçiçek, Ömürcan Artan Teknik Direktör: Selçuk İnan Beşiktaş: Mert Günok, Jonas Svensson, Gabriel Paulista (Emirhan Topçu dk. 21), Felix Uduokhai, Arthur Masuaku, Gedson Fernandes, Cher Ndour, Ernest Muçi, Rafa Silva, Joao Mario, Ciro Immobile Yedekler: Göktuğ Baytekin, Onur Bulut, Tayyip Talha, Milot Rashıca, Salih Uçan, Semih Kılıçsoy, Bakhtiyor Zainutdinov, Jean Onana, Mustafa Hekimoğlu Teknik Direktör: Giovanni Van Bronckhorst Gol: Ciro Immobile (dk. 31 pen.) (Beşiktaş) Sarı kartlar: N’Diaye, Lungoyi, Saborit (Gaziantep FK) Immobile (Beşiktaş)