GÜNDEM - 22 Ekim 2024 Salı 09:29

Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdi

A
A
A
Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdi

Dünya’nın gıda ambarı Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri pazarında 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için Amerikalı şeflerle iş birliklerini artırıyor


Ege İhracatçı Birlikleri’nce ABD’ye gıda ihracatını artırmak için 5 yıldır başarıyla sürdürülen Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi kapsamında Amerikalı şefler Reimund Pitz ve Jay Marshall, Türkiye’de lezzet noktalarını ziyaret etti, Yaşar Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileriyle muftağa girdi.


Yaşar Üniversitesi’ndeki etkinlikte konuşan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, Turkish Tastes Projesi’nin ikinci fazının hayata geçtiğini, Akdeniz mutfağının ürünlerini sunan Türk gıda sektörünün ABD pazarında ticarileşme aşamasına geldiğini kaydetti.


Amerikalılara, “Ne yemek yaparsanız yapın Türk ürünlerini kullanarak yapın” mesajı verdiklerini dile getiren Gürel, “Türk kekiğini, balığını, hububatını, kuru meyvelerini, zeytin ve zeytinyağlarını, meyve sebzelerini, yumurtasını kullanmalarını istiyoruz. 5 yıldır bu amaçla başarılı bir proje yürütüyoruz. Üniversitelerle, şeflerle güzel iş birlikleri yaptık. 2018 yılında ABD’ye gıda ihracatımız 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştık. Bu başarıda Turkish Tastes projemizin payı büyük” şeklinde konuştu.



ABD’ye hava kargo ile balık ihracatımız hız kazandı


Dünya’nın protein açığını kapattıklarını paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, ABD’ye taze balık ihracatının hız kazandığını söyledi.


“Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz” diyen Girit, “ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor” dedi.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri Amerikalı şeflerle Mini Karakılçık Kumru Ekmeği, Sumaklı Tereyağ, Levrek Sambosa, Söğürtme Parfait, Pestil Coulis, Levrek Ballotine, Fındıklı & Adaçaylı Buğday Risotto, Kaşar Peyniri Tuilles ve İncirli Strudel’den oluşan menü hazırladılar. Öğle yemeğine; Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Genel Sekreter Ender Duran, Uluslararası Rekabetten Sorumlu Rektör Yardımcısı Mehmet Hasan Atasoy, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Serap Ünal, Yaşar Üniversitesi Daire Başkanları Ata Türkfidanı ve Hüseyin Arslan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğretim Üyesi Ezgi Fadıloğlu, Yönetici Şef Selin Güloğlu ve İdari Şef Mehmet Gürses katıldılar.



Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.