YEREL HABERLER - 05 Mart 2012 Pazartesi 15:38

RENKLİ FESTİVALE START VERİLDİ

A
A
A
RENKLİ FESTİVALE START VERİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen “3. Kadın Festivali” başladı.
Kültürpark 4 Nolu Hol’deki festivalin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Miletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve İzmirli kadınlar katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üç yıldır düzenledikleri bu festivalde açtıkları stantlarla kadın emeğini öne çıkarttıklarını, kadınların sahiplenmesi ile bu festivalin giderek büyüyeceğini ve Türkiye’de yaşanan kadına yönelik olumsuzlukların giderilmesine katkı koyacağına söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Biz söylemde değil, eylemde kadın dostu bir kentiz. Ama ne yaparsak yapalım, kadın haklarına yönelik etkinlikler, sizin desteğiniz olmadan şovdan öteye geçmeyecektir. Son dönemde kadına yönelik şiddetlerin çok büyük bir çarpanla artığını endişe ile izliyoruz. Toplumun her kesimi, başta her kademeden yöneticilerin bu işe ‘dur’ demesi gerekiyor. Ben bugün aile içerisinde ve toplumda şiddete maruz kalan, hayatını kaybeden kadınlarımızın kadın hakkı mücadelesindeki öncü güç olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
“KADINLARIN ÜZÜLMEDİĞİ BİR TÜRKİYE”
İnsan haklarına saygı ve ezilenlere sahip çıkma çağrısı yapan Başkan Kocaoğlu “Sıra bize gelinceye kadar susarsak, yarın sıra bize geldiğinde yanımızda kimse olmaz” dedi ve şöyle devam etti: “Kadın hakları mücadelesini aynı 1911’den başladığı gibi, biz de burada, Türkiye’nin en ileri en demokrat kentinde başlatmalı, büyütmeli, geliştirmeli ve tüm ülke kadınlarına örnek olmalıyız. Bize düşen görev budur. Eksiğimiz çok. Düşüncelerimizin hepsini yerine getirdiğimizi söyleyemeyiz ama iyi niyetle, samimiyetle, sizlerle birlikte öğrenerek, öğreterek, gelişerek, geliştirerek ama mutlaka iyi niyetle kadın hakları yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınlarımızın üzülmediği, horlanmadığı, şiddet cinayetlerine kurban gitmediği, dayak yemediği bir ülke özlemiyle, başarmak umut dileğiyle kadınlar gününüzü kutluyorum.”
KADINLARIN EMEĞİ SERGİDE
Başkan Aziz Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından, 100. Yıl Olgunlaşma Enstitüsü’nün “Geçmişten Günümüze Kadın” konulu defilesi sahnelendi. Atatürk’ün kadına verdiği önemi gösteren fotoğraflarla renklenen defilenin sonunda protokol ve festivale katılan kadınlar hep birlikte 10. Yıl Marşı’nı okudu. İzmirli kadınlar tarafından hazırlanan el ürünlerinin sergilendiği stantların açılış kurdelesini ise kadınlar kesti. Başkan Kocaoğlu, stantları ziyareti sırasında kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen kadınları kıramayınca, uzun süre Fuar alanından ayrılamadı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Regaib Kandili, bizlere manevi bir yenilenme fırsatı sunmaktadır" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; üç ayların başlangıcını müjdeleyen Regaib Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik vurgusu yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Regaib Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, mübarek gecenin manevi iklimine dikkat çekti. Başkan Büyükkılıç, rahmet, bereket ve mağfiret ayları olan üç ayların başlangıcında idrak edilen Regaib Kandili’ne ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Regaib Kandili’nin duaların kabul olduğu, gönüllerin arındığı müstesna zamanlardan biri olduğunu belirten Büyükkılıç, "Bu gece vesilesiyle milletimizin ve tüm İslam âleminin Regaib Kandili’ni tebrik ediyorum. Yüce Allah’tan bu gecenin tüm insanlığa barış, huzur ve esenlik getirmesini niyaz ediyorum" dedi. Kayseri’nin farklı medeniyetlerin buluştuğu kadim bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, böylesi anlamlı gecelerin toplumsal dayanışmayı güçlendirdiğini ifade ederek, "Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu gecede yardımlaşma, paylaşma ve kardeşlik duygularımızı daha da artırmalıyız. Daha huzurlu bir Kayseri ve daha güçlü bir Türkiye için dualarımızı eksik etmeyelim" ifadelerini kullandı. Regaib Kandili’nin aynı zamanda Ramazan ayının müjdecisi olduğunu hatırlatan Başkan Büyükkılıç, "Üç ayların başlangıcında yer alan Regaib Kandili, bizlere manevi bir yenilenme fırsatı sunmaktadır. Bu mübarek zamanları dua, tövbe ve ibadetlerle en güzel şekilde değerlendirmeyi Rabbim hepimize nasip eylesin" şeklinde konuştu. Başkan Büyükkılıç, mesajının sonunda tüm Kayserililerin ve İslam âleminin Regaib Kandili’ni tebrik ederek, "Bu gecenin gönüllerimize huzur, evlerimize bereket, hayatlarımıza umut getirmesini diliyorum. Regaib Kandili’miz mübarek olsun" temennisinde bulundu.
Amasya Türkiye’nin en eski kadastro davası 75 yıl sonra sonuçlandı Amasya’da 1951 yılında açılan dava aradan geçen 75 yıl sonra sonuçlandı. Bir arazinin tapu tescili için açılan dava, davacılardan vefat edenlerin olması ve yapılan itirazlar üzerine yıllardır devam ediyordu. Türkiye’nin devam eden en eski tarihli davası olarak kayıtlara geçen dava, ‘Davacı’ filmini akıllara getirdi. ‘Sıfır Kadastro Dosyası’ hedefi doğrultusunda çözüldü 1951 yılında açılan ve açılmadan öncesine de uzanan 3 parselli toplam 126 dönümlük arazinin tapu tescili davası, aradan geçen 75 yılın ardından halen devam ediyordu. Amasya Kadastro Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’nın ‘Sıfır Kadastro Dosyası’ hedefi doğrultusunda yıllardır sonuç alınamayan davayı çözüme kavuşturdu. Davacı filmi gerçek oldu Amasya’nın Suluova ilçesine bağlı Salucu köyündeki bir arazi üzerinde hak iddia edilmesi nedeniyle açıldığı günden bu yana vefat edenler ve yapılan itirazlardan dolayı sürekli olarak uzayan davada en son 348 taraflı bulunuyordu. Aradan geçen süre zarfında hakim, avukat ve tarafların değiştiği, vefat edenlerin de bir hayli çok olduğu dava akıllara ise başrolde Kemal Sunal’ın olup çok sayıda usta oyuncunun da kadroda yer aldığı 1986 yılında yayınlanan ‘Davacı’ filmini getirdi. Davalı taraflardan Mustafa Küçük (50) çocukluk yıllarında izledikleri ‘Davacı’ filmine o yıllarda güldüklerini, şimdi ise aynı durumda kendilerinin bulunduğunu belirtti. 1980 yılında vefat eden İstiklal Savaşı gazisi dedesi Hasan Arıkan’ın 1945 yılında parasını ödeyip tapusunu aldığı araziye itiraz üzerine 1951 yılında görülmeye başlayan davanın bu yıla kadar sürdüğünü hatırlatan Mustafa Küçük, "Kazandığımız bu dava Türkiye’nin en eski kadastro davasıymış. Bizde yeni öğrendik. Kemal Sunal’ın ‘Davacı’ filmi gerçek oldu" dedi. Kadastro davalarının en uzun süren dava türü olduğunu anlatan Avukat Filiz Alakuş ise, "Yıllar önce açılmış davalarda vefat durumunda yeni mirasçılar ve yeni hak iddia edenler davaya dahil olurlar. Bu dava 75 yıllık bir dava. Kadastro davalarının en eskisi olduğu bize söylendi" diye konuştu.