Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, nisan ayında açılacak olan turizm sezonu öncesi sektörün katı atık, bertaraf bedelleri ve havuz, SPA yönetmelikleriyle ilgili acil çözüm beklediğini söyledi.
ETİK üyesi beş yıldızlı otellerin genel müdürleri Balçova’daki Kaya İzmir Thermal & Convention’da öğle yemeğinde bir araya geldi. Kaya Termal Otel Genel Müdürü Muzaffer Tağıl’ın ev sahipliğinde gerçekleşen "ETİK Aylık Sektör Buluşması"na İzmir, Çeşme, Pamucak ve Seferihisar’dan beş yıldızlı otel yöneticilerinin yanı sıra İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat da onur konuğu olarak katıldı.
Taplantıda sektörün çözüm bekleyen sorunlarını anlatan ETİK Kurul Başkanı Mehmet İşler, "Turizmciler olarak her sezon, çözüm bekleyen geçmiş sorunlara yeni sorunlar eklenerek yola çıkıyor ama yine de rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Rekorlar kırdıkça bakanlıklar turizmcileri ciddi gelir kaynağı görmeye başladılar, ellerini cebimizden çıkarmıyorlar. Bu sezon da katı atık, bertaraf ve havuz yönetmeliği konusu gündemde. Çantada bekleyen öncelikli 15’e yakın sorunumuz var. Ama biz bu sorunlarla mücadele etmekten yılmayacak, güçlü bir sektörüz" dedi. Mehmet İşler, turizm sezonun açılmasına az bir zaman kala, turizm sektörünün yeni sorunlarla baş etmek zorunda kaldığını, geçen yıldan gelen Gürültü Yönetmeliği, Tütün ve Alkol Yönetmeliği, müzik eserleri telif hakları gibi sorunlarına, bu yıl da katı atık ve bertaraf bedelleriyle Havuz-SPA Yönetmeliği’nden kaynaklanan sorunların eklendiğini söyledi. Mehmet İşler, “Çevre Temizlik Vergisi ile belediyelere zaten katkı koyan vatandaşlar olarak yönetmelik gereği ödemek zorunda bırakıldığımız katı atık ve bertaraf bedellerinin mükerrer ve haksız bir uygulama olduğunu düşünüyoruz" dedi.
TARTAN’DAN DESTEK İSTEDİ
Ocak 2012 tarihi itibariyle, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 11. maddesinin 14. fıkrası uyarınca su faturalarına yansıtılan katı atık ve bertaraf bedellerinin turistik tesislere daha sezon başlamadan ciddi sıkıntı yarattığını vurgulayan İşler, ilçe belediyelerine faturanın yüzde 15’i, Büyükşehir Belediyesi’ne de yüzde 60 oranında bertaraf bedeli ödediklerini kaydetti. Bertaraf bedeli konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na sorunu anlatmak istediklerini, ancak kendisinden bir türlü randevu alamadıklarını dile getiren İşler, toplantıya katılan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’a, "Her sorunumuz olduğunda yanımızdasınız. Bizim ailemizden birisiniz. İlçe belediyelerin yetkisinde olan katı atık konusunda da bize destek olacağınıza, işbirliği yapacağımıza inanıyoruz. Siz bakanlık deneyimi olan bir başkanımızsınız. Bu konuda nasıl bir yöntem işleyebiliriz, bize yol gösterip deneyimlerinizi paylaşırsanız mutlu oluruz" diye seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen ay, katı atık ve bertaraf bedelleri ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Sırrı Aydoğan ile görüştük, mağduriyetimizi anlattık. Sayın Aydoğan bize hak verdi ve konuyu belediye meclisine götüreceğini iletti. Kendilerine konuyu anlatan bir dosya sunduk. Görüşmemizin ardından bu ay tesislerin faturalarına katı atık bedeli gelmedi. Ancak bu konu şu an uykudadır. Önümüzdeki ayın faturalarına yansımayacağını kimse garanti edemez. Yönetmelik konusunda insiyatif sahibi olan Sayın Kocaoğlu’yla, bertaraf bedelleri hakkında mutlaka konuşmak zorundayız." ”YÖNETMELİK YİNE GELECEKTİR”
Sektörün düzenlediği bu tür toplantılarda sorunlara ilişkin daha detaylı bilgi sahibi olabildiklerini dile getiren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ETİK’e İzmir turizmine getirdikleri dinamizm için teşekkür etti. Tartan, turizmcilerin katı atık ve bertaraf bedelleri konusunda yaşadıkları sıkıntıyı ETİK’in sunumuyla daha detaylı bir şekilde öğrenme olanağı bulduğunu dile getirdi. "Biz Konak Belediyesi olarak bu konuda yapabileceğimiz, ne varsa maksimum çabayı göstereceğiz. Belediye meclisimizde karar alıp uygularız. Bundan hiç şüpheniz olmasın" dedi. Konunun "yönetmelik"le çıkması nedeniyle, bu ay faturalara yansımasa bile yeniden gündeme geleceğine dikkat çeken Hakan Tartan, yönetmeliğe yeni bir ek bir madde eklenebileceğini belirtti. Turizmcilere, Türk Belediyeler Birliği Başkanı ile görüşmelerini öneren Tartan, böylece bu uygulamanın tüm Türkiye’de düzenlenmesi için harekete geçilebileceğini ve tepkilerin daha da etkili olacağını söyledi. Rakamların belirlenmesinde 35 kriter olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı HakanTartan, "Kimi belediyelerin tutarları saptarken hane çarpanı kullandığını biliyoruz. Bize göre bu sağlıklı değil” dyerek kendilerinin bina sayısını dikkate aldıklarını dile getirdi. "Turizm, sağlık ve enerji İzmir’in geleceği açısından önemli dinamikler. Biz yerel yönetimlerde bugünden sonra bu konuya dah fazla ağırlık vereceğiz" diyen Hakan Tartan, EXPO adayı İzmir’de iki önemli bakanlığın başında İzmir miletvekillerinin bulunmasının da şans olduğunu sözlerine ekledi.