SAĞLIK - 05 Mayıs 2018 Cumartesi 10:16

Annesini ve teyzesini kanserden kaybetti, kendisi gen testi sayesinde kurtuldu

A
A
A
Annesini ve teyzesini kanserden kaybetti, kendisi gen testi sayesinde kurtuldu

İzmir Bayraklı’da yaşayan 43 yaşındaki ev hanımı Aysel Karataş, hem annesini hem de teyzesini birer yıl arayla kanserden kaybetti.

İzmir Bayraklı’da yaşayan 43 yaşındaki ev hanımı Aysel Karataş, hem annesini hem de teyzesini birer yıl arayla kanserden kaybetti. Kendisinin de kansere yakalanma ihtimali üzerine endişe dolu günler geçiren Karataş, BRCA Gen Testi yaptırarak yüzde 80 oranında kanser mutasyonu taşıdığını öğrendi. Medical Park İzmir Hastanesi uzmanlarının kombine operasyonu sayesinde kanser riskinden kurtulan Karataş, BRCA Gen Testi sayesinde hayata bağlandığını söyledi.


2003 ve 2004 yıllarında annesini ve teyzesini birer yıl arayla kanser nedeniyle kaybeden Aysel Karataş, kanser tetkikleri yaptırmak üzere Medical Park İzmir Hastanesi Onkoloji Kliniğinden Doç. Dr. Çağatay Arslan’dan randevu aldı. Doç. Dr. Çağatay Arslan, hastanın ailesinde yoğun kanser öyküsü olduğu için Karataş’tan gen testi yaptırmasını istedi. Gen testi sonuçlarında yüksek risk çıkması üzerine Doç. Dr. Çağatay Arslan ile sonucu değerlendiren Karataş, üç doktorun girdiği, 6 saat süren önleyici cerrahi ameliyatı ile kanser riskinden kurtulmayı başardı.


Medical Park İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden Op. Dr. Mutlu Ünver önderliğinde gerçekleşen kombine ameliyatta, Dr. Ünver hastanın memelerini aldıktan sonra Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Kliniğinden Op. Dr. Onu Evren Yılmaz da aynı dokuya silikon implant yerleştirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliğininden Op. Dr. Volkan Emirdar ise yumurta ve rahim ameliyatlarını gerçekleştirerek hastayı bu organlardan köken alabilecek kanser riskine karşı önleyici cerrahi uyguladı.


Erken müdahale ile hastayı kanser riskinden kurtardıklarını belirten Op. Dr. Mutlu Ünver, “Meme kanserine ve yumurtalık kanserine bağlı erken yaşta ölümler gen testi sayesinde öngörülebilmektedir. Hastamız da ilk önce bize gelerek ailede yumurtalık ve meme kanseri öyküsünü bize anlattı. Biz de bunun üzerine bir risk değerlendirmesi yaparak hastamızı gen testine yönlendirdik ve kanser riski değerlendirmesinde hastamız yüksek risk gurubunda çıktı. Biz de önleyiciyi cerrahi müdahale ile hastamızı meme kanseri ve yumurtalık kanseri riskinden kurtardık” dedi.



“Ben de kanserden ölmek istemiyordum”


Ameliyat sonrası kanser riskinden kurtulan Aysel Karataş ise “Ben kanserden hem annemi hem teyzemi kaybettim ve bu hastalıktan dolayı hayatımı kaybetmek istemiyordum. Doktorumun yönlendirmesi ile gen testi yaptırdım ve yüksek oranda kanser riski taşıdığımı öğrendim. Daha sonra üç doktorun birlikte gerçekleştirdiği bir ameliyata girdim. Beni kanser riskinden kurtardıkları için ameliyatıma giren üç doktoruma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Aysel Karataş’ın kız kardeşi 45 yaşındaki Dilek Karataş da “Kardeşimin bu süreçlerden geçerek kanser riskinden kurtulması bize ışık tuttu. Biz dört kız kardeşiz. Ben de kan verdim şimdi ve diğer kardeşlerim de kan verecek. Eğer bizde de kanser mutasyonu yüksek oranda çıkarsa, doktorlarımıza danışarak kanser riskinden kurtulmak için mücadele edeceğiz” dedi.


Kanser tedavilerinde genetik testlerin önemli rol oynadığını kaydeden Doç. Dr. Çağatay Arslan, “Kanserin gelişiminde az bir oranda sorumlu olan genetik nedenleri saptamak hastalara ve 1. derece yakınlarına önleyici tedaviler ile önemli oranda avantaj sağlamaktadır. Tanımlanmış genetik mutasyon testlerini riski normal nüfusa göre artmış bireylerde bakılması çok önemlidir. Kanser tedavisinin yanında koruyucu hekimliğin bir parçası olan genetik risk analizinin rutin tababetin içinde ihmal edilmemesi gerektiği her geçen gün biraz daha iyi anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Feci kazada hayatını kaybeden 10 yaşındaki Safiye’den geriye fotoğrafı kaldı Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaya geçidinden geçtiği esnada bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki kız, son yolculuğuna uğurlandı. Adapazarı-Karasu yolunda meydana gelen kazada, okula gitmek için yaya geçidinden geçen Safiye Seher Bozkurt’a (10) K.Ş. idaresindeki 34 EYL 272 plakalı otomobil çarptı. Bu esnada otomobilin arkasında bulunan iki araç da kazaya karıştı. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada ağır yaralanan kız çocuğu, yapılan ilk müdahalenin ardından sevk edildiği hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Otomobil sürücüsü K.Ş. gözaltına alındı. Feci kaza kamerada Öte yandan, 10 yaşındaki kızı hayattan koparan kaza güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde yolun karşısına geçmek için yaya geçidine yönelen Safiye Seher Bozkurt’a otomobilin çarptığı ve küçük kızın metrelerce savrulduğu anlar yer aldı. Arkadan gelen diğer araçların da kazaya karıştığı görüldü. Son yolculuğuna uğurlandı Kazada hayatını kaybeden Safiye Seher Bozkurt’un cenazesi, hastane işlemleri sonrası ailesine teslim edildi. Bozkurt’un cenazesi, Adapazarı Güneşler Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Güneşler Merkez Kabristanlığı’nda defnedildi. 10 yaşındaki Safiye’den geriye ise fotoğrafı kaldı.
Bitlis Bitlis’te ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ toplantısı yapıldı Bitlis’te İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı Vali Ahmet Karakaya başkanlığında gerçekleşti. İl Acil Afet ve Durum Müdürlüğü Koordinasyon salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Ahmet Karakaya, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Vali Yardımcısı Alay Yazıcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, AFAD İl Müdürü Kerem Oruk, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Adem Ekici, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, DSİ Bitlis Şube Müdürü Niyazi Yayla ve Bitlis Eren Üniversitesi Genel Sekreteri Behçet Kocaman katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, kurumların muhtemel bir afet durumunda önceden alması gereken tedbirler ve olay sonrası koordinasyon ile ilgili olan toplantılardan biri olan İRAP toplantısıyla son durumu değerlendirdiklerini belirterek, eksikliklerin en kısa sürede tamamlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bitlis’in mevcut binalarının İstanbul depremi sonrasında inşa edildiğine vurgu yapan Vali Karakaya, “Bitlis’teki birçok binamız deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edildiği için en az riski bulunan iller arasındayız. Ancak yine de tedbiri elden bırakmadan, riskli yapıların tespiti için kurumlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor” dedi. Afetlerin dünyanın ve insanoğlunun yazgısı olduğuna vurgu yapan Karakaya, “Dünyada farklı nedenler ve sebeplerden dolayı afetler gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu afetlerle ilgili ülkemizde de özellikle deprem başta olmak üzere devletimizin çeşitli kurumlarının hazırlıkları var. Bunu da AFAD Başkanlığı yürütüyor. Bu konuda 2 ana başlığımız var. Birisi afet öncesi diğeri ise afet sonrası iş ve işlemlerdir. İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından illerde valiliklerimizin koordinesinde ilgili kurumlarımızın da katılımıyla bugün İl Afet Riski Azaltma Planı ile ilgili toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Katılan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından AFAD İl Müdürü Kemer Oruk, İRAP ile ilgili verilerin yer aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Kurumlar arası koordinasyona da değinen Oruk, risk planlarının en kısa sürede tamamlanması için kurumların ilgili birimlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Toplantı soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.