GÜNDEM - 11 Haziran 2024 Salı 13:32

Yılın ‘En İyi Haber Ajansı’ ödülü İHA’nın oldu

A
A
A

İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Medya Ödülleri, üniversite öğrencilerinin oylamaları sonucu sahiplerini buldu. Bu yıl, 10’uncusu düzenlenen törende, yılın ‘En İyi Haber Ajansı’ ödülü İhlas Haber Ajansı’na verildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Medya Ödüllerinin 10’uncusu gerçekleşti. Üniversite öğrencilerinin oylamaları ile seçilen medya duayenlerine, gerçekleştirilen tören ile ödülleri takdim edildi. Üniversitenin Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda düzenlenen törene birçok sanat, futbol ve medya camiasından isimler katılım sağlarken öğrenciler de sektör duayenleri ile bir araya gelme şansı yakaladı.

Yılın ‘En İyi Haber Ajansı’ ödülü İHA’nın oldu

Türk Sporuna Değer Katanlar ödülünü Ali Limoncu alırken Sanatta Yaşam Boyu Onur Ödülü Bülent Emin Yarar’ın oldu. Sporda Yaşam Boyu Onur Ödülü Şansal Büyüka’ya verildi. Ayrıca; Yılın Tv Kanalı- TV8, Yılın Teknik Direktörü- Çağdaş Atan olurken Müzikte Onur Ödülü- Yavuz Bingöl’e verildi. En İyi Haber Ajansı ise İhlas Haber Ajansı seçildi.

70 kategoride ödül

Toplamda 70 kategoride ödüllerin takdim edilmesi ise Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin ve üniversite öğretim görevlileri tarafından gerçekleşti.

“Yaşadıkları zorluklara rağmen sahada haber peşinde koşan arkadaşlarımı temsilen alıyorum”

En İyi Haber Ajansı Ödülü kurum adına, Kurumsal Haber Muhabiri Nisanur Şentürk’e takdim edildi. “Bu ödülü ihlas Haber Ajansı’na layık gördüğünüz için teşekkür ederiz” diyen Şentürk, “Ödülü, yaşadıkları zorluklara rağmen sahada haber peşinde koşan basın emekçisi arkadaşlarımı temsilen alıyorum” şeklinde konuştu.

Yılın ‘En İyi Haber Ajansı’ ödülü İHA’nın oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis’te 27 bin öğrenci sağlık taramasından geçecek Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle il genelindeki 5,6,7 ve 8’inci sınıfta okuyan toplam 26 bin 917 öğrenciye skolyoz taraması yapılacak. Bitlis Valisi Ahmet Karakaya’nın da yer aldığı imza törenine İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Güzeltaş ve Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür katıldı. Törende konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, “Her konuda olduğu gibi sağlık alanında da önleyici hizmetlerin önemli olduğuna vurgu yapıyoruz. Biz istiyoruz ki önlenebilecek olan rahatsızlıklar, önceden tespit edilerek ilerlemeden önlenebilsin. Skolyoz hastalığı, gençlik ve çocukluk dönemlerinde meydana çıkıyor. Sebepleri tıbben çok belirlenmese de bazen genetik bezen de harici sebeplerden dolayı meydana gelebiliyor. Omurgada eğriliğe kadar çıkıyor. Bunun neticesinde de gençlerimizin hayat kalitesini düşüren, ileriki zamanlarda nefes alma zorluğuna kadar gidebiliyor. Bu çerçevede yaklaşık 27 bin öğrencimizi, İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte bir taramadan geçirmeyi hedefledik. İnşallah bu taramadan sonra fazla sayıda çocuğumuz bu rahatsızlığı ortaya çıkmaz. Bizim bu taramayı yapmamız ve önceden tedbir almayı önemsiyoruz. Kurumlara bu çalışmada başarılar diliyorum” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ise toplamda 26 bin 917 öğrencinin 2024-2025 eğitim öğretim yılı sonuna kadar taramadan geçirileceğini belirterek, “Bu proje ile her çocuğun bizim için önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Hiçbir çocuğumuzu kendi yazgısına terk edemeyeceğimizi, ilimizin tamamındaki potansiyelimizin çocuklarımızın hizmetinde olduğunun bilinmesini belirtmek isterim. Bizler valimizin himayelerinde sağlık müdürlüğü ile ortaklaşa 26 bin 917 çocuğumuzun skolyoz taramasını yapacağız. Bu uygulamada hedefimiz 5, 6, 7 ve 8’nci sınıflardaki yaş gruplarımızdır. Bu aslında skolyoz hastalığının en sık görüldüğü yaş gruplarıdır. Biz aslında önceden tespit edilerek cerrahi müdahalenin öncesinde tedbir alınması yönünde yaptığımız bir çalışmadır. Destek veren sağlık müdürlüğümüze de burada teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Güzeltaş da, Bitlis merkez ve 6 ilçede yürütülecek çalışmalar sonucunda Skolyoz hastalığı olan öğrencileri tespit etmek için sahada olacaklarını belirterek, “Aslında skolyoz hastalığı, 10-18 yaş aralığında nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Valimizin talimatlarıyla okul taramalarını başlatacağız. Bu sayede uzun dönem komplikasyonları azaltma hedefimiz var. Skolyoz’un günümüzde geçerli olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. O yüzden bu hastalığın en erken şekilde teşhis edilerek en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Biz de bu amaçla okul taramalarına başlayarak skolyoz hastalığını en erken dönemde yakalayıp, ilgili branş hekimlerine yönlendirmeyi hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu. Açıklamaların ardından Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve İl Sağlık Müdürü Gökhan Güzeltaş protokolü imzaladı.
Kars Başkan Adıgüzel’den Sarıkamış’ta esnaf ziyareti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, köy ve ilçe gezileri kapsamında Sarıkamış ilçesinde esnafı tek tek ziyaret ederek, hayırlı işler dileğinde bulundu. MHP Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, kent genelindeki esnafları ziyaret ederek talep ve önerilerini dinliyor. Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Sarıkamış’ta gerçekleştirdiği ziyaretleriyle ilgili şunları söyledi: “Sarıkamış ilçemizde gerçekleştirdiğimiz ziyaret sebebiyle vatandaşlarımızla bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. Bizler sadece seçim zamanı sahada olan bir siyasi parti değil, her zaman vatandaşının yanında onların sorunlarını ve taleplerini yerinde dinleyen bir siyasi hareketiz. Elimizden geldiğince onların taleplerine cevap verebilmek adına mücadele ediyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimiz diğer ilçelerimizde de devam edecek.” “Çalmadık kapı, sıkmadık el, ayak basmadık yer bırakmayacağız” Adıgüzel, “Bizler her zaman vatandaşlarımızın yanında olup sorunlarını ve taleplerini yerinde dinleyen bir siyasi hareketiz. Elimizden geldiğince onların taleplerine cevap verebilmek adına mücadele ediyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimiz diğer ilçelerimizde de devam edecek. Çalmadık kapı, sıkmadık el, ayak basmadık yer bırakmayacağız” diye konuştu. Adıgüzel, Sarıkamış’ta esnafla çay içti, sohbet etti. Son olarak Belediye Başkanı Serdar Kılıç’ı makamında ziyaret eden Adıgüzel, daha sonra Kars’a hareket etti.
Mersin Bozyazı’da Çocuk Koruma ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Toplantısı yapıldı Mersin’in Bozyazı ilçesinde Çocuk Koruma ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konularında toplumsal farkındalığın arttırılması, koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesi ile yapılan faaliyetlerin ön plana çıkarılması amacıyla, ‘Çocuk Koruma’ ve ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’ kurum amirlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çocuk koruma ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Bozyazı’da yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, Anamur Sosyal Hizmetler Müdürü Selahattin Saydam tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Toplantıda koruyucu ve destekleyici tedbir kararları hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından kurumların gerçekleştirdiği faaliyetler ve kurumlar arası koordinasyon, suça sürüklenen çocuklar hakkında alınacak önlemler ve yapılması planlanan çalışmalar, aile ve çocuklara yönelik gerçekleştirilmesi düşünülen sosyal faaliyetler, ilçede meydana gelen ve suç teşkil eden olaylarda kurumların üzerine düşen sorumluluklar ve yapılan çalışmalar görüşüldü. Ayrıca(KADES) uygulaması, elektronik kelepçe, kadın konukevleri, şiddet uygulayana yönelik önleyici tedbirler, ŞÖNİM’lerin kapasiteleri ve konuya ilişkin yürütülen kampanyalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Samsun Sağlam: “Tarla fareleri ile mücadele oldukça önemli” Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla faresinin tarım alanlarındaki zararına dikkat çekerek, “İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın ekim, kasım ve aralık aylarıdır” dedi. Tarım alanlarında, kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapan tarla fareleri ile mücadele oldukça önemli. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam eden tarla fareleri sıcak havalarda yeşil, serin havalarda ise kuru yemi fazla tüketebiliyor. Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 15-17 gram yeşil, 10-13 gram kuru yem yediği, zarar derecelerinin ise popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabildiği belirtildi. "İklim uygun olduğu sürece kimyasal mücadele yapılabilir" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla fareleri ile mücadelenin önemine değinerek, “Tarla fareleri, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yere yayılmışlardır. İçinde bulunduğumuz aralık ayı, tarla faresi ile kimyasal mücadelede uygun zaman aralıklarından biridir. İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın ekim, kasım ve aralık aylarıdır” diye konuştu. Kimyasal mücadelenin püf noktaları Ortalama ömürleri 3-4 yıl olan tarla farelerinin beslendiği alanda 3 farklı delik açtığını ve kimyasal mücadelede bu farelerin beslenme deliklerinin belirlenmesinin önemli olduğuna değinen Sağlam, “Tarla fareleri, 10-70 santimetre derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri faaldirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda ortalama 5-6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Yavrular doğumdan 15-20 gün sonra beslenmeye başlarlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri beslendiği alanda 3 çeşit delik açar. Bunlar beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliğidir. Bunlara karşı yapılan kimyasal mücadelede bu deliklerin tanınması önemlidir. Çünkü beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemi yemezler. Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır” şeklinde konuştu. “Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, tarla fareleri büyük ölçüde baskı altında” “Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez kuşu, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğundan doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar” diyen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, şu bilgileri paylaştı: “Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları bir dereceye kadar azaltılabilir. Sistemleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle fareler öldürülebilir. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatılıp, 3 gün sonra açılan deliklere, zehirli yemler her deliğe 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içlerine bırakılarak bu delikler kapatılmalıdır. Zehirli yemlerin tarla farelerinin beslenme deliklerinin içine bırakılmasına özen gösterilmelidir. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp yakılmalı veya derince bir çukura gömülmelidir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.”