GÜNDEM - 28 Temmuz 2024 Pazar 14:55

Yıldız Sarayı’na ziyaretçi akını

A
A
A

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı, halka açıldığı 20 Temmuz’dan bu yana ziyaretçi akınına uğradı. Hafta sonunu fırsat bilen İstanbullular ziyaret için müzenin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından ziyarete açılan Yıldız Sarayı’nda, ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, Çit Kasrı, ’Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ’Has Bahçe’ başta olmak üzere birçok yapı ve alan tarihinde ilk kez görüldü. Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, ilk defa ’müze’ olarak sergilendi. Sultan 2. Abdülhamid ile özdeşleşen, büyüklüğü ve zenginliğiyle benzersiz olarak tarif edilen kütüphane de, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördü.

Uzun kuyruklar oluştu

Beşiktaş’ın Yıldız tepesinde kurulan ve asıl şeklini Sultan 2. Abdülhamid döneminde alan Yıldız Sarayı, bir hafta gibi kısa sürede ‘şehrin en çok gezilenleri’ arasındaki yerini aldı. Kapılarını dünyaya kapattıktan yaklaşık 1 asır sonra ziyarete açılan sarayı, her gün ortalama 6 bin kişiyi ağırladı. Pazar gününü değerlendirmek isteyen İstanbullular müzenin önünde yüz metreleri bulan uzun kuyruklar oluşturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusuyla 1 Eylül’e kadar ücretsiz gezilebilmesi, ziyaretçi sayısının artışında etkili oldu.

Padişahların hayatını merak ettiğini söyleyen Sude Nur Kurt, “Görmek istiyorum padişahlar nasıl yerlerde yaşamışlar, neler geçirmişler merak ediyorum. Gelmeden önce araştırma da yaptım doğru mu bu bilgiler diye teyit edeceğim. Ailemle birlikte geldim gerçekten yoğun bir ilgi var. Biz de görmek gezmek istiyoruz, 10 dakikadır sıradayız. Sıra hızlı ilerliyor sanırım üst araması falan da var ama bakacağız” dedi.

Çok heyecanlı olduğunu belirten Sena Kaygısız, “Televizyondan görüp geldik. Padişahların hayatını görüp hayatlarına bakmak istedik. Çok heyecanlıyız, arkadaşım ve annemle beraber geldim. Çok fazla sıra var 1 Eylül’den sonra ücretli olacak sıra biraz daha azalabilir” diye konuştu.

“Her yeri tarih kokuyordur”

Sarayı çok merak ettiğini ifade eden Bilsel Akbalık, “Mutluyuz 102 yıl sonra açıldı. Bunu tatmak güzel bir şey. Sarayın içini de çok merak ediyorum. Her yeri eminim tarih kokuyordur. İnsanların bunu yaşayabilmesi çok güzel. 25 dakikadır sıradayız 3 çocuğum ve arkadaşımla geldik” dedi.

Enis Derdimentoğlu - Şüheda Kıroğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sarıyer’de kökünden kopan ağaç araçların üzerine devrildi, sürücüler korku dolu anlar yaşadı Sarıyer’de bir ağaç, kökünden koparak yoldan geçen araçların üzerine devrildi. Olayda yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi. Olay, saat 12.00 sıralarında Sarıyer Bahçeköy Adnan Menderes Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, kuruyan bir ağaç, yoldan geçen 2 aracın üzerine devrildi. Ağacın devrilmesi sonucunda 34 BS 9717 Mercedes marka aracın camının çatlaması sonucu hasar oluştu. 34 BOB 354 plakalı Skoda marka diğer araçta ise ufak çizikler meydana geldi. Diğer ağaç da riskli bulunması sebebiyle kesildi Yaşanan olay sonrası araç sürücüleri ve çevredeki vatandaşlar büyük korku yaşadı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekibi geldi. Polis olay yerinde güvenlik önlemi alırken, bölgeye sevk edilen itfaiye ekiplerince devrilen ağaç yoldan kaldırıldı. Camı çatlayan diğer araç ise çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. Olayda şans eseri ölü ya da yaralı olmazken, devrilen ağaç yetkililer tarafından yoldan kaldırıldı. Ayrıca yola devrilen ağacın yanındaki diğer ağaç da riskli bulunması sebebiyle kesildi. “Ağaç araçların üzerine devrildi” Ağacın araçların üzerine devrildiğini gören Asiye İşleyen, “Benim burada sattığım fındıklarım vardı. Onları düzenledim ve arkaya doğru yürüdüm. Siyah araba ve hasar alan diğer araba karşılıklı şeritlerden gelirken ağaç birden siyah arabanın üzerine düştü. Siyah arabanın camı patladı. İçerisindeki bayanı arabadan indirdik kendisi çok korkmuştu ve ayağına ufak bir parça gelmişti. Ağacın bu halde olduğunu biliyorlardı. Durumun böyle olduğu her yere söylendi” diye konuştu. “Kadını arabadan çıkarttıktan sonra yetkilileri aradım” Yetkilileri aradığını söyleyen Yılmaz Eğbil ise, “Ben aşağıya yürüyordum ve ağacın birden siyah arabanın üzerine devrildiğini gördüm. İçerisinde kadın vardı onu dışarı aldık, kadın çok kötüydü. Ağacın böyle olduğu biliniyordu biz haber vermiştik devrilmeden önce bunu belediyede biliyor, muhtarımıza bile söyledik. Ormancılara söylediğimizde elimizden bir şey gelmiyor dediler. Kadını arabadan çıkarttıktan sonra yetkilileri aradım. İtfaiye ekipleri olay yerine intikal ettiler” dedi. “Üzücü olan şey, daha önceden yetkililere haber verilmesine rağmen önlem alınmaması” Ağacın devrilmesiyle aracı zarar gören sürücü Muhammed Bayram, “İşim için Maslak tarafına gidiyordum. Aniden bir karartı gördüm ve ses duydum. Kaza yaptığımı, yandaki arabaya çarptığımı zannettim ve kenara çektim. Hanımefendinin aracında ciddi hasar vardı. Benim aracımın da sol tarafında hasar oluştu. Burada üzücü olan şey, daha önceden yetkililere haber verilmesine rağmen bu durum için önlem alınmaması. Bu yol boyunca birçok dönemeçte görüşü kesecek şekilde büyüyen ağaçlar var. Bu ağaçlardan kaçınmak için bazen yan şeride doğru da giriliyor. Bunların sürekli kontrol edilip görüşün açılması gerekiyor” diye konuştu.