SAĞLIK - 07 Ocak 2020 Salı 13:18

Uzmanlardan soğuk havalarda mevsimsel grip uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan soğuk havalarda mevsimsel grip uyarısı

Kış aylarında havaların soğumasıyla beraber uzmanlar, vatandaşları mevsimsel gribe karşı uyardı.

Kış aylarında havaların soğumasıyla beraber uzmanlar, vatandaşları mevsimsel gribe karşı uyardı. Diğer adı influenza olan gribin Ekim ayından Nisan ayına kadar sıkça görülebildiğini belirten enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Yeşim Uygun Kızmaz, “İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır” dedi.


Kuş aylarında havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel grip riski de arttı. Uzmanlar, vatandaşları gribe karşı uyararak, hastalığın ne koşulda bulaşacağı, belirtilerinin neler olduğu ve hastalıktan korunma yöntemleri konusunda uyarılarda bulundu.


Grip hakkında uyarıda bulunan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Yeşim Uygun Kızmaz, “Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.


İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.


Hastalıktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişiler ile temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır” dedi.



Hastalığın belirtilerinden bahseden Uz. Dr. Yeşim Uygun Kızmaz, “Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş (koltuk altından ölçülen 38 C ve üzeri), titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.


Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir” dedi.



Ayrıca hastalıktan korunma yöntemlerinden bahseden Uz. Dr. Yeşim Uygun Kızmaz, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hastalıktan korunmada en etkili yöntemin her yıl grip aşısı olduğu vurgulanmaktadır. Grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum neden her yıl grip olabildiğimizi açıklamaktadır. Grip aşısı içerisinde bir önceki yıl toplumu en çok hastalandırılan virüsleri içeren 3 veya 4 alt tip influenza virüsü aşı içerisine dâhil edilmekte ve her yıl aşı yeni hazırlanmakta, bir önceki yılın aşıları kullanılmamaktadır.


Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir.


Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.


Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulmalıdır


Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.


Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.


Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.



"Kimler risk altında"


Hastalık bebeklik döneminden yaşlılığa kadar her yaş grubunu etkilemektedir. Bununla birlikte risk grubunda yer alan kişilerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir. Bu kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve oldukça nadiren beyin ve sinir sisteminde hasar oluşması, kalp kası hasarı gibi ciddi tablolara neden olabilir.


65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler, 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler, şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları), huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu olanlar, gebeler.


Hasta kişiler, hekim önerisi olmadan ilaç kullanmamalıdır. Grip tedavisi olan bir hastalıktır, ancak yapılan çalışmalar ile tedavinin erken dönemde (belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat) başlanmasının önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca grip olan kişiler bol sıvı almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini sık sık yıkamalı, öksürme ve hapşırma sırasında ağızlarını kâğıt mendille kapatmalı ve sonrasında mendili tekrar kullanmadan atmalı, mümkün ise birkaç gün evde istirahat etmelidir” diye ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli TFF 2. Lig’de maç sonu ortalık karıştı TFF 2. Lig’de düşme hattını yakından ilgilendiren karşılaşmada Belediye Derincespor, Nazillispor’u 2-1 mağlup etti. Hakemin bitiş düdüğüyle birlikte ortalık karıştı. Dakikalar süren kavgayı, tarafların arasına etten duvar ören çevik kuvvet bitirdi. TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta ilk devrenin son maçında Belediye Derincespor’un ev sahipliği yaptığı ve Nazilli Spor’u 2-1 mağlup ettiği maçın bitiş düdüğünün ardından ortalık karıştı. Düşme hattını yakından ilgilendiren karşılaşmada 11 puanla 14. sırada olan ev sahibi ekip Batuhan Altıntaş’ın dakika 63’te kaydettiği golle ikinci kez öne geçti. Maçın normal süresinde Belediye Derincespor üçüncü golü bulmak için yüklenirken, 9 puanla 16. sırada bulunan Nazilli Spor ise tüm gücüyle beraberlik arayışını sürdürdü. Hakem araya girdi, kart uyarısı yaptı Karşılaşmanın sonuna 4 dakikalık kayıp zaman işaret edildi. Son dakikaya girildiğinde ev sahibi takımdan Berat Kartal sakatlanarak kendini yere bıraktı. Berat yerde yatarken oyunun sürdüğü anlarda son pozisyonda sinirler gerildi. Hakem Berat Buğra Çelik’in bitiş düdüğünün ardından tansiyon bir anda yükseldi. Oyuncuların arasına girerek duruma hemen müdahale eden orta hakem, gerginlik anına yakın olan Belediye Derincespor yedek kulübesine de kart uyarısında bulundu. Tansiyon arttı, kavga dakikalarca sürdü Konuk ekipten Emrullah Ertuş’un tepkisiyle başlayan sözlü, el kol hareketli atışma yedek kulübesine taştı. Ardından kaleci Mustafa Güngör’ün de dahil olmasıyla iki takımın sahadaki oyuncuları arasında kavga başladı. Teknik ekipler, yedek oyuncular ve yöneticiler de sahaya girdi. Tribünlerdeki taraftar da büyük tepki gösterdi ve gerilimin uzaması üzerine sahaya girmek istedi. Ancak emniyet güçleri sahaya inmelerine izin vermedi. Bu dakikalarda maçın hakemleri sahanın uzak bir bölgesine giderek emniyet güçlerinin koruması altına alındı. Her yerde ayrı itiş-kakış yaşandı Sahanın farklı alanlarında oyuncular ve yöneticiler arasında münferit kavgalar sürerken çevik kuvvet sahada taraftarın arasında etten duvar ördü. Çevik kuvvetin araya girmesiyle dakikalar sonra yatıştırılan gerginlik ‘bitti ‘derken kaleci Mustafa’nın sinirlerine hakim olamamasıyla yeniden alevlendi. Emniyet güçlerinin sahada taraflar arasına bariyer olmasının ardından Belediye Derincespor galibiyetini taraftarıyla kutladı. Nazilli Spor oyuncuları ve teknik ekibi de soyunma odasına gitti. Ortalığın yatışmasının ardından hakemler de polis kontrolünde sahadan ayrıldı.
İstanbul Mehmet Altıparmak: "Son 5-6 haftadır mükemmele yakın oynuyoruz" Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, son 5-6 haftadır mükemmele yakın oyun oynadıklarını söyledi. Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında Esenler Erokspor, sahasında karşılaştığı Bandırmaspor ile 1-1 berabere kaldı. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, "Berabere kaldığımıza üzüldük. Son 5-6 haftadır mükemmele yakın oyun oynuyoruz. Bugün de öyleydi. Özellikle golü yedikten sonra daha da iyi oynadık. Oyunun büyük bölümünde Bandırmaspor’u sahadan sildik. Sahada mücadele eden iyi oynayan iki takım vardı. Maalesef hakem bu oyuna ayak uyduramadı. Hakemlerimizin görüşlerini bakış açılarını lütfen yenileyelim. Bugün çok komik bir şekilde golümüzü yediler. Bu tip maçlarda böyle golleri saymazsanız futbol oynanamaz. Bugün galibiyet için her şeyi yaptık fakat galip gelemedik. Ben kendi oyuncularımı da rakip oyuncuları da mücadelelerinden dolayı kutluyorum. Önümüzde bir ara var. Bu arada da çalışmaya devam edeceğiz ve hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Hedeflediğimiz yerde değiliz. Bizim maçlarımızı izleseniz, liderden daha fazla puan toplamamız gerektiğini görürsünüz. Şu anda herkesin, herkesi yendiği bir lig konumundayız. Kimin ligden çıkacağı, kimin düşeceği belli değil. Biz kendi oyunumuzu geliştirmek ve iyi oyunumuzu devam ettirmek için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 3 - Çaykur Rizespor: 0 Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Göztepe, sahasında Çaykur Rizespor’u 3-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 54. dakikada Rizespor’da ceza sahası içerisinde topla buluşan Sowe’un şutunda meşin yuvarlak yandan dışarı çıktı. 71. dakikada ceza sahasında Matsuki’nin pasıyla ceza sahasında topla buluşan Tijanic, yerden vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 2-0 78. dakikada sol çaprazdan Tijanic’in kullandığı serbest vuruşta penaltı noktası üzerinde Miroshi, kafayla toup ağlara yolladı. 3-0 Hakemler: Zorbay Küçük, Esat Sancaktar, Mehmet Akıncık Göztepe: Mateusz Lis, Malcom Bokele, Heliton, Koray Günter, Ogün Bayrak (Lasse Nielsen dk. 65), Anthony Dennis (Doğan Erdoğan dk. 83), Novatus Miroshi, Djalma Silva (İsmail Köybaşı dk. 83), Victor Hugo (Kuryu Matsuki dk. 54), David Tijanic (Nazım Sangare dk. 83), Romulo (İzzet Malak dk. 90+5) Yedekler: Arda Özçimen, Emircan Seçgin, Ahmed Ildız, Efe Yavman Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Çaykur Rizespor: Ivo Grbic (Tarık Çetin dk. 90+1), Taha Şahin, Attila Mocsi, Husniddin Alikulov, Mithat Pala, Giannis Papanikolaou, Amir Hadziahmetovic (Dal Varesanovic dk. 46), Rachid Ghezzal (Emrecan Bulut dk. 86), Ibrahim Olawoyin (Muhamed Buljubasic dk. 83), Babajide Akintola (Benhur Keser dk. 61), Ali Sowe (Vaclav Jurecka dk. 82) Yedekler: Casper Hojer, Eray Korkmaz, Ayberk Karapo, Doğanay Avcı Teknik Direktör: İlhan Palut Goller: Miroshi (dk. 25, dk. 78) Tijanic (dk. 71) (Göztepe)