SAĞLIK - 06 Nisan 2025 Pazar 10:22

Uyanık halde beyin ameliyatı oldu: "Hiç acı hissetmedim"

A
A
A
00:00
00:00
HD

Beyin tümörü nükseden 35 yaşındaki Mehmet Gül, tümörün konuşma merkezine yakın olması ve konuşmasına hasar verme ihtimali nedeniyle uyanık şekilde ameliyat edildi. 2 buçuk saat uyanık kaldığı ameliyat sırasında konuşup şarkılar söyleyen Gül, başarılı geçen operasyonla sağlığına kavuştu.

İşletmecilikle uğraşan 35 yaşındaki Mehmet Gül, beyninde tespit edilen portakal büyüklüğündeki tümör nedeniyle Şubat 2024’te ameliyat oldu. Tümörün nüksetmesi üzerine Gül, geçtiğimiz Aralık ayında Medicana Ataköy Hastanesi’nde ikinci kez ameliyata alındı. Tümörün konuşma merkezine yakın olması ve hastanın konuşmasına hasar vermesi riski nedeniyle doktorlar kritik bir karar vererek hastayı uyanık ameliyat etme karar aldı. 9 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen ve 6 saat süren ameliyatta genç adam, doktorların verdiği talimatlara uyarak sayı saydı, sohbet etti ve şarkı söyledi. Ameliyatın 2 buçuk saatinde uyanık kalan Gül, başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuştu.

"Hastayı uyutarak yapsaydık, konuşma merkezi hasar alabilirdi"

Ameliyatı gerçekleştiren Medicana Ataköy Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömür Günaldı, hastanın konuşmasına zarar vermemek için hastanın ameliyatını uyanık yapmaya karar verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Günaldı, "Tümörü çıkarırken hastayı konuşturmamız gerekiyordu. Bu ameliyat iki türlü yapılabiliyor. Ya ameliyatın başından sonuna kadar hastayı uyanık tutup tümörü çıkarabiliyoruz ya da ameliyatın başında hastayı uyutup, cildi, kemiği ve beyin zarını açtıktan sonra tümör rezeksiyonu aşamasında hastayı uyandırabiliyoruz. Tümörü çıkardıktan sonra tekrar uyutup kapatıyoruz. Biz bu ikinciyi tercih ettik. Çünkü o kadar uzun süre hastanın kapalı alanda durması ve yatar bir vaziyette, üstelik beyin ameliyatı esnasında bize uyum sağlayabilmesi mümkün olmayabilirdi. Hasta da çok uyumluydu. Sayı sayma, şarkı söyleme, şiir okuma, konuşma, bütün talimatlarımızı yerine getirdi. Ameliyatın sonuna kadar hastayla iletişim halinde tümörünü çıkardık" dedi.

Uyanık halde beyin ameliyatı oldu:

"Bu prosedürü kısıtlı ameliyatlarda uyguluyoruz"

"Bu ameliyatların bazı riskleri de var. Hasta uyumlu olmayabilir. Hasta ameliyat esnasında panik yapabilir ya da epileptik nöbet geçirebilir" diyen Prof. Dr. Günaldı, "Beyin enteresan bir organ. Tüm vücudun duyusunu alıyor. Bütün çevresel farkındalığımızı sağlıyor fakat beyine dokunduğumuzda, beyni herhangi bir sebeple kurcaladığımızda bunu fark etmiyor. Ağrı duyusu yok, dokunma hissi yok, bunu algılayamıyor. Bu bizim için ameliyatlarda bir avantaj olarak ortaya çıkıyor. Biz de bu avantajı kısıtlı bazı endikasyonlarda kullanarak beyin tümörünü alabiliyoruz. Sadece konuşma merkezinde olan tümörlerde değil, motor alanda yani vücudun kol ve bacağı kontrol eden merkezinde de, ameliyattan sonra hasta felç olmasın herhangi bir kuvvet kaybı yaşamasın diye, bu ameliyatı rahatlıkla uygulayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gülerek ameliyat oldum, acı hissetmedim"

Ameliyat sırasında acı hissetmediğini belirten Mehmet Gül, yaşadıklarını aktararak, "Bu, Ömür hocaya olduğum ikinci ameliyattı. İlk ameliyatta portakal büyüklüğünde bir tümör çıkarılmıştı, 6 cm, 7 cm ve 8 cm büyüklüğündeydi. Akabinde nüksetti. Şubat ayında ilk ameliyatı olmuştum Aralık ayında da ikinci ameliyatı oldum. Tümör konuşma merkezinde olduğu için ameliyatta uyanık olmak zorundaydım. İlk anestezi alarak girdim ameliyata. Akabinde cerrahi ekip ve anestezi tarafından uyandırıldım. Uyandırıldıktan sonra sayıları ve ayları saymam istendi. Daha sonra ömür hocamdan şarkı isteği vardı. Keyifli bir ameliyat geçti. Acıları fazla hissetmedim. 10 üzerinde 2 veya 3 olarak acı hissettim. Ameliyattan sonra yoğun bakıma değil direkt normal odaya alındım" dedi.

Gül, doktorunun yaptığı bilgilendirme sayesinde ameliyat sırasında çok rahat olduğunu belirterek, "Gülerek ameliyat oldum diyebilirim. Sağlık ekiplerine teşekkür ederim" diye konuştu.

"Hastayı ameliyat öncesi bu duruma alıştırdık"

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Musa Gitmez ise ameliyat sürecini şöyle anlattı:

"Hastayı önce uyuttuk, anestezi cihazına bağladık ve derin anestezi verdik. Cerrahi ekip o ağrılı bölgeleri geçip tümörün olduğu beyin bölgesine yaklaşınca hastayı uyandırdık. Hasta anestezi etkisinden çıktı, şuuru açıldı. Hastanın konuşmasında herhangi bir değişiklik veya bozulma olursa cerrahi ekip o bölgeden uzak duracaktı. Hastayı ameliyat öncesi bu duruma alıştırdık. Dolayısıyla herhangi bir panik, endişe yaşamadan bizim sorularımızı cevapladı. Hastayı tekrar uyutup genel anestezi yaptık. Ameliyat bittikten sonra hastayı uyandırdık. Çok başarılı bir ameliyattı. Bu başarıyı anestezi ekibiyle beyin cerrahisi ekibinin ortak başarısı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Hastaya ameliyat boyunca uyarı verildi

Elektronörofizyoloji Uzmanı Bilge Kağan Üçoluk, ekip çalışmasının önemine vurgu yaparak, "Anestezi uzmanımızla birlikte koopere olarak, beyin haritalama sırasında yardımcı olmak için ameliyathanede bulunduk. Bu aşamada hem ekip olarak doktorumuzun hem anestezi hocalarımızın bize verdiği destekle uyarı vererek Mehmet Bey’i sürekli konuşturarak, konuşma sırasında verdiğimiz uyarılarla, konuşma esnasında duraklamalar veya saydığı sıralamalarda, tekrarlamalarda bu bölgeye yaklaştığımızı öngördük ve cerrahi ekiple birlikte tümörün total olarak çıkarılmasına yardımcı olmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

Elif Kızılçay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Murat Şahin: "Bundan sonra önümüzdeki sezonun hazırlığını yapıyoruz" Atakaş Hatayspor Teknik Direktörü Murat Şahin, Beşiktaş maçının ardından, "Bundan sonra önümüzdeki sezonun hazırlığını yapıyoruz. Oyuncu grubumuzla ilgili tasarruflarımız olacak. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Atakaş Hatayspor, deplasmanda Beşiktaş’a 5-1 mağlup oldu. Maçın ardından Hatay temsilcisinin teknik direktörü Murat Şahin, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. "Oyuncu grubumuzla ilgili tasarruflarımız olacak" Beşiktaş’ı tebrik ederek sözlerine başlayan Şahin, "Uzun süredir, özellikle Kayserispor maçından sonra oynadığımız bütün maçlarda iyi oynamamıza rağmen kırılma anlarında sıkıntılar yaşadık. Bu da iddiamızın çok aşağı düşmesinden sonra oldu. Bugün 2-1’e kadar oynanan oyundan memnunum. Bugün beni üzen oyun disiplinini bırakarak, Beşiktaş’a vermemiz. Bunun sonucunda da skor 5-1’e geldi. Bundan sonra önümüzdeki sezonun hazırlığını yapıyoruz. Oyuncu grubumuzla ilgili tasarruflarımız olacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Kalan 5 maçı en iyi şekilde bitirip seneye takımızı geri getirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı. "Ne idmana ne de maçlara taraftarımız gelebiliyor" Murat Şahin, hem antrenman hem de maçları Mersin’de oynamanın kendileri için dezavantaj olduğunu kaydederek, "Hatayspor için en büyük sıkıntı hiçbir maçımızı seyircimizle oynayamıyoruz. Oyuncularımız kendi şehrinin takımı olduğunu hissedemiyor. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. İdman tesislerimiz de Mersin’in 1 saat dışında. Depremden sonra en iyi şartlar verilemeye çalışılmış ama 4, 4.5 saatlik yol var. Ne idmana ne de maçlara taraftarımız gelebiliyor. Bu da büyük bir sıkıntı. Seneye İskenderun’da oynama planımız var. Kendi seyircimizin avantajını yaşayamıyoruz. Futbol bir gösteri oyunudur. Bunun için de seyirci lazım" şeklinde konuştu.
İstanbul Ole Gunnar Solskjaer: "3 puandan dolayı mutluyum" Beşiktaş Teknik Direktörü Ole Gunnar Solskjaer, Hatayspor karşısında geriye düşmelerine rağmen iyi bir reaksiyon göstererek 3 puan aldıkları için mutlu olduğunu söyledi. Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında sahasında Atakaş Hatayspor’u 5-1 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında Beşiktaş Teknik Direktörü Ole Gunnar Solskjaer açıklamalarda bulundu. "Reaksiyonumuz iyiydi" 3 puan dolayısıyla mutlu olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Solskjaer, "Hatayspor buraya iyi oynamaya ve kazanmaya da geldi. Bunu da maçın başında gösterdiler. İlk periyotta bizden daha iyiydiler. Ama bu sefer duygusal kontrolü kaybetmedik. Bu bizim için çok önemliydi. Kolay değil burada bunu yapmak. Reaksiyonumuz iyiydi. Durumu iyi götürdük. İkinci yarı maçın anahtarı iyi defans yapmamızdı. Geride çok boşluk bulacağımızı biliyorduk ve bunları kullandık. Galibiyetten dolayı mutluyuz" ifadelerini kullandı. "Immobile’nin hat-trick yapmasından dolayı çok mutluyum" Deneyimli teknik adam, Ciro Immobile’nin hat-trick yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, "O çok üst düzey bir profesyonel ve iyi futbolcu. Son haftalarda oynamam durumuna karşın da davranışı iyiydi. Süreci iyi götürdü ve iyi çalıştı. İçinde bulunduğumuz durumda tecrübe de çok önemli. Onlara da ihtiyacımız var. Bugün onun hat-trick yapmasından dolayı çok mutluyum" şeklinde konuştu. Immobile ile sezon sonu yolların ayrılıp ayrılmayacağıyla ilgili gelen bir soruyu ise Ole Gunnar Solskjaer, şöyle cevaplandırdı: "Hedefimiz sezonu en iyi şekilde bitirmek. Başkanımız kendisiyle konuşuyor, ben konuşuyorum. Herkesin mutlu olması gerekiyor. Bir oyuncu oynadığı ve gol attığı zaman mutlu oluyor." "Çok mutluyum Keny için" Keny Arroyo’nun, Süper Lig’de ilk golünü attığının hatırlatılması üzerine de Norveçli teknik adam, "Çok mutluyum Keny için. Takım arkadaşları onun adına çok mutlu. Ben o pozisyonda Rafa’nın golü kendisinin atacağını düşünmüştüm ama takım arkadaşının özgüven kazanması için servis yaptı. Onunla sürekli ekstra çalışıyoruz. Daha da çalışacak. Gençler için bu çok önemli. Büyük maçlara böyle hazır olabilirler. Sahadaki durumu çok iyiydi. Umarım daha da iyi olacak" cümlelerine yer verdi. "Futbol oynamak, bu yeteneğe sahip olmak bir lütuf" Oyuncuların futbol oynarken zevk almaları gerektiğini de belirten 52 yaşındaki teknik direktör, "Bizim tesisimize bu hafta Zafer isimli bir birey geldi. Felçli bir birey. Zafer oyuncularımıza bir konuşma yaptı. Futbol oynamak, bu yeteneğe sahip olmak bir lütuf. Bunu oyuncularımızın anlaması lazım. Zafer; ‘Beşiktaş iyi oynadığı zaman, koştuğu zaman ben hayatta olduğumu hissediyorum’ diye bir cümle kurdu. Yapmaları gereken şey yüzde 100’lerini vermek" dedi. Fenerbahçe derbisi hakkında Solskjaer, gelecek hafta deplasmanda oynanacak Fenerbahçe derbisini de değerlendirdi. Ole Gunnar Solskjaer, "Maç yüzde 100 motivasyona sahip iki takım arasında olacak. Çok büyük bir maç olacak. Jose Mourinho’yu iyi tanıyorum. O da beni iyi tanıyor. Takımların içinde bulunduğu sıralamadan bağımsız bir maç. Takımını en iyi şekilde hazırlayacak. Ben de aynısını yapacağım" diye konuştu.