SAĞLIK - 06 Kasım 2024 Çarşamba 10:03

“Unutkanlık ve hafıza sorunlarının ardında B12 vitamini eksikliği olabilir”

A
A
A
“Unutkanlık ve hafıza sorunlarının ardında B12 vitamini eksikliği olabilir”

B12 vitamininin kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek anemi riskini azalttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sarıaydın, “Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü, unutkanlık, hafıza sorunları, konsantrasyon bozukluğu, karıncalanma ve uyuşma gibi sinir sistemi bozuklukları, baş dönmesi, nefes darlığı, soluk cilt, anemi, dilde şişme veya ağrı, depresyon, ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler B12 vitamini eksikliği işareti olabilir” dedi.



Kobalamin adıyla da bilinen B12 vitamininin, suda çözünen ve vücudun normal sinir sistemi fonksiyonu ile kan hücrelerinin üretimi için gerekli bir vitamin olduğunu ifade eden VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sarıaydın, DNA sentezinde de önemli bir rol oynayan B12 hakkında bilgilendirmede bulundu.



“B12 vitaminin faydaları”


B12 vitamininin vücutta birçok faydası olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Sarıaydın, “B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler, bu da anemi riskini azaltır. Ayrıca beyin fonksiyonlarını destekler ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bunun dışında DNA ve RNA sentezine katkı sağlar. Enerji üretimine destek olarak yorgunluk ve halsizliği önler. Metabolizma üzerinde olumlu etkiler sağlar” şeklinde konuştu.



“Yorgunluk, hafıza sorunları ve baş dönmesine dikkat”


Uzm. Dr. Sarıaydın, B12 vitamini eksikliğinde vücutta şu belirtilerin görülebileceğini söyledi: “Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü. Unutkanlık, hafıza sorunları. Konsantrasyon bozukluğu. Karıncalanma ve uyuşma gibi sinir sistemi bozuklukları. Baş dönmesi, nefes darlığı. Soluk cilt ve anemi. Dilde şişme veya ağrı. Depresyon, ruh hali değişiklikleri.”



“B12 vitamini eksikliğine iyi gelen besinler”


B12 vitamininin kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt), organ etleri (karaciğer, böbrek) ve zenginleştirilmiş kahvaltı gevreklerinde bulunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sarıaydın, B12 vitamini eksikliğine iyi gelen besinleri ise şöyle sıraladı: “Kırmızı et, sakatat. Balık (somon, sardalya). Yumurta. Süt, yoğurt, peynir. B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar (tahıllar, bitkisel sütler).”



B12 Vitamini eksikliğinde bazı hastalıkların görülebildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Sarıaydın, bunlar arasında pernisiyöz anemi, sinir sistemi hastalıkları (nöropati), bellek kaybı ve bilişsel bozukluklar, depresyon, demans ve cilt problemlerinin başta geldiğini belirtti.



“Yaşlılar ve vejetaryenler risk grubunda”


Bazı kişilerin özellikle B12 vitamini eksikliği için risk grubunda olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Sarıaydın, “Vegan ve vejetaryen diyet uygulayanlar (hayvansal kaynaklı gıdalar tüketmedikleri için), yaşlılar (B12 emilimi yaşla birlikte azalır), kronik mide-bağırsak hastalığı olanlar (örn. Crohn hastalığı, çölyak), mide ameliyatı geçirenler, uzun süreli proton pompa inhibitörü (PPİ) veya antiasit kullanımı olanlar ve alkol bağımlılığı olanların bu konuda dikkatli olması gerekir” ifadelerini kullandı.



“Et, süt ürünleri ve yumurta tüketimi artırılmalı”


Uzm. Dr. Sarıaydın, B12 vitamini eksikliğinin nasıl giderilebileceği hakkında ise şu önerilerde bulundu: “Diyetle yeterli B12 alımı sağlanmalı. Özellikle et, süt ürünleri ve yumurta tüketimi artırılmalı. B12 vitamini takviyeleri (tablet, dilaltı formu, enjeksiyon) doktor önerisiyle kullanılabilir. Veganlar için B12 ile zenginleştirilmiş bitkisel gıdalar ve takviyeler önerilebilir.”



“Ek takviyeler doktor onayı olmadan kullanılmamalı”


Ek takviyeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenlerin de olduğunu sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Sarıaydın, “Doktor tavsiyesi olmadan aşırı dozda B12 takviyesi kullanılmamalıdır. B12 eksikliği ciddi bir sorun olduğunda, düzenli kan testleri ile düzeyler takip edilmelidir. Diğer ilaçlarla etkileşim riski olup olmadığı kontrol edilmelidir. Emilim sorunları olan hastalar (örn. mide-bağırsak hastalıkları olanlar) takviyeleri doğru formda (enjeksiyon gibi) almalıdır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Atatürk’ün 1. kurucu olduğu kooperatife ’kurucu listesi’ asıldı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Silifke’de köylülerle birlikte kurduğu ‘Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi’ne, vefatının 86. yılında ‘Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları’ listesi asıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesinin ruhuna uygun olarak yaşattığı Silifke ilçesindeki çiftliğe ziyarete gelen Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, çiftliğe ‘Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları’ listesini astı. Gazi Çiftliği sorumlusu Hatice Okur; Gazi Çiftliğinin tarihi ile çiftlikten geri kalan binanın restorasyon hikayesine kısaca değindikten sonra, Mersinden Kadın Kooperatifinin faaliyetlerini anlattı. Temel amaçlarının kadınları ekonomiye kazandırmak ve onlara farklı alanlarda eğitim vermek olduğundan bahseden Okur, başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere değişik kurumlardan destek aldıklarını, çiftliğin yörenin ışığı olduğunu, faaliyetlerinin yöreye canlılık getirdiğini, durumlarının eskisine göre her bakımdan daha iyi olduğunu vurguladı. “Atatürk, çiftçiye de her alanda önderlik etmiştir” Gazi Çiftliğinde yeniden bulunmanın mutluluk ve heyecanını dile getiren YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise Atatürk’ün tarıma verdiği önemi vurgulayarak, en tipik örneklerini kurduğu üretme çiftliklerinin oluşturduğunu söyledi. Tekelioğlu, Atatürk’ün çiftçiye önderlik etmek, yeni olanakları çiftçi ile buluşturup daha çok verim almalarını sağlamak için çiftlikler kurduğunu, bu çiftliklerin uyguladıkları modern tarım teknikleri ile kırsal kalkınmanın öncüleri olduğunu ve model oluşturduğunu belirtti. Bu çiftliklerden birinin de Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi olduğunu belirten Prof. Tekelioğlu, cumhuriyet tarihinin tarımsal kooperatifçilikteki ilk adımını oluşturduğunu ve Türkiye’deki ilk Tarım Kredi Kooperatifi’nin Atatürk tarafından 30 Haziran 1936 tarihinde, 35 ortak ile Silifke’de kurulduğunu belirtti.
Diyarbakır Zeytin ve şimşir ağacından yapılan ahşap ürünler fuarda sergilendi Diyarbakır’da açılan 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı 5. gününde misafirlerini ağırlamaya devam ederken, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden fuara katılan bir esnaf, zeytin ve şimşir ağacından yaptığı ahşap ürünleri sergiledi. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Şimşir ve zeytin ağacından ahşap ürünler yapan Satılmış Çorbacı, fuara Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden katıldığını söyledi. Çorbacı, fuar alanında kurduğu makineyle el ürünleri üretiyor. Ahşap malzemeler yapan Çorbacı, "Zeytin ve şimşirden kaşık, tabak gibi el ürünleri yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. El işçiliğiyle yapıyoruz. Bakteri üretmeyen kararmayan ağaçlardan yapıyoruz. Deterjan emmez ve çok uzun ömürlü kullanılır. Ürünlerimiz yüzde yüz el işçiliğidir" dedi. Fuarda kuruyemiş satışı yapan Recep Akun, gelen misafirlere Diyarbakır ve bölgenin ürünlerini tanıttıklarını söyledi. Akun, "Diyarbakır gurme ve yöresel lezzetler fuarına katılarak misafirlere kuruyemişimizi tanıtıyoruz. Eğil bademi, Siirt fıstığı, Ordu fındığı gibi ürünlerimizi burada tanıtıyoruz. Hafta sonunun daha iyi olmasını temenni ediyoruz. Ürünlerimizi üreticiden alıp kavurduktan sonra buraya getiriyoruz" diye konuştu.