GÜNDEM - 27 Aralık 2024 Cuma 09:09

Uçak kazasına karşı uyarı: “Kurtulanların çoğunun koltuğuyla fırladığını gördük”

A
A
A

Kazakistan’daki uçak kazasının ardından uyarılarda bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havacılık Güvenliği Eğitmeni Seda Korkmaz, “Yolcular, herhangi bir acil durumda mutlaka ikazlara uymalıdır. Kemerlerin bağlanması, uçağın yere tek parça inmesi halinde yolcuların hayatını kurtaracak bir adımdır. Daha önceki uçak kazalarına da baktığımızda kurtulanların çoğunun koltuğuyla fırladığını ya da kemerleri bağlı olduğu için koltuklarında hayatta kaldıklarını gördük. Ayrıca şu anda uçağın önünde ya da arkasında oturmak daha güvenli diye bir yorum yapmak söz konusu değildir” dedi.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nden Ulaştırma Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Görevlisi Seda Korkmaz, Kazakistan’da düşen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası hakkında konuştu. Korkmaz, “Havacılık camiasında olmasını istemediğimiz çok elim bir kaza. 62 yolcu, 5 mürettebattan oluşan uçakta maalesef ki 38 yolcu hayatını kaybetti. Bir kuş sürüsü mü olduğu ya da bir terörist eylem mi olduğuyla ilgili bir yorum yapmak şu an çok erken. Çünkü bunların detaylandırılması ve aslında tamamen ortaya çıkartılması için raporu beklememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uçak kazasına karşı uyarı:  “Kurtulanların çoğunun koltuğuyla fırladığını gördük”

“Çok küçük ama çok doğru bir hareket”

“Kaza meydana gelmeden önce, kabin içerisinde bir hazırlık olduğu kesin” diyen Korkmaz, “Kaptan da zaten acil ilanını kuleye vermiş. Kabin içerisinde böyle bir durumda, acil durum ilanında bütün yolcuların yerlerinde oturması, kemerlerini bağlaması ve ayakta hiçbir yolcunun olmaması gerekiyor. Zaten görüntülere baktığımızda kabin amirinin ‘lütfen yerlerinizden kalkmayın, kemerlerinizi bağlayın’ anonsu devam ediyor. Kemerlerin bağlanması, gerçekten de uçağın yere tek parça inmesi halinde yolcuların hayatını kurtaracak bir adım oluyor. Aslında çok küçük ama çok doğru bir hareket. Bu sebeple bütün yolculara lütfen bütün anonsları dinleyip söylenenlere göre hareket edelim demek istiyorum. Bütün yolcular bu şekilde hareket etmelidir” açıklaması yaptı.

“Ayağa kalkan yolcu olmaması, önemli bir adımdı”

Kabin içerisindeki görüntülere de bakıldığında, oksijen maske kapaklarından bazılarının açık olduğunu belirten Korkmaz, “Bu bize şu sinyali veriyor; bütün kapaklar açık değil. Dolayısıyla bu, kaptanın bütün oksijen maske kapaklarını açmadığını gösteriyor. Buradan da bir ani basınç boşalması olmadığını görüyoruz. Yani ortada başka bir durum var. Yolcuların panik olduğunu da görüyoruz. Neyse ki ayağa kalkan bir yolcu olmadığını gördük. Bu gerçekten önemli bir adımdı” dedi.

Uçak kazasına karşı uyarı:  “Kurtulanların çoğunun koltuğuyla fırladığını gördük”

Korkmaz, “Kaza olmasa da yolcuların ayağa kalkması halinde normal bir seyirde aniden türbülans olabilir. Bu türbülans halinde de yolcuların başını uçağın üst bölümüne ya da baş üstü dolaplarının olduğu bölüme çarpmaları söz konusu olabilir. Ya da çok şiddetli bir türbülans olması halinde yolcuların maalesef uçağın ön tarafından arka tarafına doğru fırlaması söz konusu olabilir. Bu da gerçekten yolcunun hayati tehlike geçirmesine sebep olabilecek bir davranıştır. Daha önceki uçak kazalarına da baktığımızda kurtulanların çoğunun koltuğuyla fırladığını görmüşüzdür” şeklinde konuştu.

“Ön ya da arka koltuk güvenlidir diye bir yorum yapmak söz konusu değil”

Kazakistan’daki kaza sonrası uçakta hangi koltuğun daha güvenli olabileceği hakkında soru işaretleri olduğuna da değinen Korkmaz, şunları söyledi:

“Bununla ilgili istatistiksel verilerin olması gerekiyor ve bir araştırma sonucunda doğru bir yorum yapabiliriz. Ancak tabii ki bizlere de böyle sorular çok fazla geliyor. Öndeki yolcuların hayatını kaybettiği, arkadakilerinin hayatta kaldığı söyleniyor. Ama uçağın düşme şekli, uçakta çıkabilecek bir durum, örneğin yangın çıkıyor, kanatlarda başlıyor. O zaman arka taraf ve orta taraftaki yolcuların hayatını kaybetmesi söz konusu olabiliyor. O yüzden böyle bir yorum yapmak şu an için çok doğru değil.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Hasta ziyaretinden dönerken annesiyle kurşunların hedefi oldu Zonguldak’ta 46 yaşındaki adam, boşanma aşamasındaki eşine evinin yolunda kurşun yağdırdı. Eşi ve kayınvalidesi olay yerinde hayatını kaybederken katil zanlısı adam jandarma ekiplerince kıskıvrak yakalandı. Edinilen bilgilere göre olay Kilimli ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşandı. İddiaya göre olay günü Tülay Ündeş (45), birlikte yaşadığı annesi Zaide Alkaç (64) ile hasta ziyareti için akrabalarına gitti. Dönüş yolunda anne-kız, köprü üzerinde ilerledikleri sırada yaklaşık 2 yıldır boşanma aşamasında olduğu eşi Yusuf Ü. araçla yanlarına yaklaştı. Araçtan av tüfeğini aldığı iddia edilen emekli maden işçisi Yusuf Ü., "Şimdi konuş" diyerek eşi ve kayınvalidesine 7-8 el ateş etti. Evlerinin yolunda silahı görünce kaçmaya çalışan anne ve kızı, kurşunların hedefi oldu. Üç çocuk annesi eşi Tülay Ündeş ve kayınvalidesi Zaide Alkaç’ı öldüren Yusuf Ü., olayın ardından aracıyla kaçarak izini kaybettirmeye çalıştı. Jandarma kıskıvrak yakaladı Olayın ardından ceketini düşürerek hızla kaçtığı belirtilen şüpheli için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Jandarma ekipleri, çevre illeri de kapsayacak şekilde kaçabileceği güzergâhları ve ara yollarda yol çevirme uygulamaları yaptı. Şüpheli Yusuf Ü., kaçtığı araçla birlikte Kilimli ilçesinde kıskıvrak yakalandı. 6 ay önce tedbir kararı sonlanmış İhbar üzerine köye çok sayıda ambulans ile jandarma ekipleri sevk edilirken, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Cumhuriyet savcısı olay yerinde inceleme yaptı. Jandarma Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri çevrede delil topladı. Boşanma süreci kapsamında Yusuf Ü. hakkında daha önce tedbir kararı bulunduğu, bu kararın geçen haziran ayında sona erdiği öğrenildi. Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Jandarma komando ekipleri bölgede güvenliği sağladı. Hayatını kaybeden anne ve kızın cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Muslu Belediyesi’ne ait cenaze aracıyla Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.
Karabük Eskipazar OSB’de yatırımlar bir bir hayata geçiriliyor Ulaşım ve lojistik avantajlarıyla öne çıkan Eskipazar OSB’de altyapı çalışmaları tamamlanıp parsellerin büyük bölümü yatırımcılara tahsis edilirken, devam eden ve planlanan yatırımlarla bölgenin Karabük sanayisinin lokomotifi olması hedefleniyor. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı ihalesinin tamamlanmasının ardından geçen yaklaşık 2,5 yıllık süreçte, bölgenin yatırım altyapısını güçlendirecek tüm temel çalışmalar hayata geçirildi. Bu kapsamda doğal gaz, elektrik, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları ile yol çalışmaları tamamlanırken, içme suyu deposu da devreye alındı. Toplam 72 sanayi parselinin bulunduğu OSB’de, 68 parsel yatırımcılara tahsis edildi. Bugüne kadar 6 firma yapı ruhsatı alırken, 3 firma sahada fiilen inşaat çalışmalarına başladı. Çok sayıda yatırımcı firmanın ise bölgede gerçekleştirecekleri yatırımlara yönelik proje ve hazırlık süreçlerini sürdürdüğü bildirildi. Bölgenin lojistik kapasitesini daha da artırması beklenen demiryolu iltisak hattına ilişkin proje çalışmaları devam ederken, OSB’nin Karabük-Ankara Karayolu’na bağlantısını sağlayacak köprülü kavşak ihalesi Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. 2026 yılı içerisinde OSB’de üstyapı çalışmaları kapsamında kaldırım, çevre düzenlemesi ve parke döşeme işlemlerinin tamamlanması, Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımı ile köprülü kavşak bağlantı çalışmalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Öte yandan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi, 5. Bölge teşvikleri kapsamında yer alırken, 4 sektörde ise 6. Bölge teşviklerinden yararlanma imkânı sunuyor. Şahin: "Eskipazar OSB, Karabük’ün sanayi geleceğinin lokomotifi olacak" AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, yaptığı açıklamada, Eskipazar OSB’nin ulaştığı noktanın güçlü bir vizyonun sonucu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Eskipazar Organize Sanayi Bölgemiz; ulaşım, lojistik ve teşvik avantajlarıyla Karabük’ümüzün sanayi geleceğinin lokomotifi olacaktır. Altyapıdan üstyapıya kadar titizlikle yürütülen çalışmalar sayesinde OSB’miz, yatırımcıların güvenle yöneldiği bir merkez hâline gelmiştir. Bu süreçte başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, yatırımların Karabük’e sağlayacağı katkılara dikkat çekerek şunları ifade etti: "Eskipazar OSB’de atılan her adım, üretimin, istihdamın ve bölgesel kalkınmanın güçlenmesi anlamına gelmektedir. Parsellerin büyük bölümünün tahsis edilmiş olması, yatırımcılarımızın Karabük’e olan güveninin açık göstergesidir. Devletimizin sağladığı güçlü teşvikler ve altyapı yatırımlarıyla Eskipazar, sanayide örnek bir merkez olacaktır."
Şanlıurfa Yılbaşı öncesi denetimler arttırıldı Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü, yaklaşan yılbaşı öncesinde artan tüketici hareketliliğini dikkate alarak denetimlerini yoğunlaştırdı. "Yılbaşı İndirimleri", "Yeni Yıl Fırsatları" gibi adlar altında yürütülen kampanyalar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle marketler, zincir mağazalar, gıda satış noktaları, restoranlar, kafeler ve benzeri işletmelerde fiyat etiketi uygulamaları, raf ve kasa fiyat uyumsuzlukları, haksız fiyat artışları, ürün etiket bilgileri ile tüketiciyi yanıltıcı uygulamalar titizlikle incelendi. Yapılan denetimlerde, vatandaşın mağduriyetine yol açabilecek fahiş fiyat artışları, stokçuluk faaliyetleri ve etiketsiz ürün satışlarına karşı gerekli idari yaptırımlar uygulandı. Şanlıurfa’da 2025 yılında bin 717 işletmeye ceza 2025 yılı içerisinde Şanlıurfa il ve ilçelerinde gerçekleştirilen denetimlerde, fiyat etiketi mevzuatı kapsamında 19 bin 800 işletme ve 408 bin 901 ürün denetlendiği, aykırılık tespit edilen bin 717 işletmeye bin 881 aykırı ürün nedeniyle toplam 5 milyon 955 bin 246 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. Ayrıca, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği kapsamında yeterlilik belgesi bulunmadığı tespit edilen 1 firmaya 406 bin 750 TL, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında ise 40 ticari elektronik ileti nedeniyle 63 bin 360 TL idari para cezası uygulandı. Toplam ceza tutarının ise 6 milyon 425 bin 356 TL’ye ulaştığı belirlendi. Fahiş fiyat denetimleri sonucunda ise 325 işlem tesis edilerek mevzuat gereği bakanlığa iletildiği dile getirildi. Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğünün denetimlerini aralıksız bir şekilde bakanlık ve valiliğin talimatları doğrultusunda 31 Aralık gecesine kadar sürdürüleceği açıklandı. Bir çok denetime Ticaret İl Müdürü İbrahim Akbaş’ın da katıldığı öğrenildi.