EKONOMİ - 17 Aralık 2024 Salı 10:03

Türkiye’nin Mühendis Kızları’na Birleşmiş Milletler’den ödül

A
A
A
Türkiye’nin Mühendis Kızları’na Birleşmiş Milletler’den ödül

Limak Vakfı tarafından dokuz yıldır sürdürülen ve Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası bir boyut kazanan Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, Birleşmiş Milletler’e bağlı dünyanın önde gelen kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact (UNGC) tarafından düzenlenen Partnership for Sustainability Award 2024 kapsamında ‘People’ kategorisinde ödüle layık görüldü.



Kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki temsilini ve istihdamını artırmak amacıyla 2015 yılında Limak Vakfı tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi uluslararası arenada ödüle layık görüldü. Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler ile globalde yolculuğuna Global Engineer Girls ile devam eden Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, UN Global Compact tarafından düzenlenen Partnership for Sustainability Award 2024 kapsamında, ‘People’ kategorisinde ödüle layık görüldü.



Yapılan açıklamaya göre; hızla büyüyerek küresel bir sosyal fayda hareketine dönüşen Türkiye’nin Mühendis Kızları (Global Engineer Girls) projesi, kapsayıcılık ve cinsiyet eşitliğini desteklemesi yönündeki faaliyetleri dolayısıyla ödüle hak kazandı. Bu prestijli ödül ile Limak, kadınların mühendislik sektöründeki yerini güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkı sağlama taahhüdünü tescillemiş oldu.



Genç kadınlara mühendislik alanında eğitim, mentörlük ve kariyer fırsatları sunan Türkiye’nin Mühendis Kızları (Global Engineer Girls), yurt içi ve yurt dışında daha geniş kitlelere ulaşma hedefiyle kadınların mühendislik alanındaki potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da bölgenin sağlık üssü olan üniversite hastanesinde 45 bine yakın ameliyat yapıldı Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde yıl içinde 1 milyon 200 bin poliklinik hasta kabulü olurken, 45 bine yakın ameliyat yapıldı. Bölgenin sağlık üssü olarak hizmet veren üniversite hastaneler, 81 ilden hasta kabulü gerçekleştirdi. Başhekim Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 1 milyon 200 bin poliklinik hastaları olduğunu, 45 bine yakın da ameliyat yaptıklarını söyledi. Bunun yanında girişimsel işlemler dedikleri kardiyoloji, radyoloji, gastroenterolojinin 20 bine yakın işlemi olduğuna değinen Başhekim Akıl, Güneydoğu Anadolu bölgesini düşündükleri zaman yaklaşık 8-9 milyon nüfusa hitap eden hastane olduklarını kaydetti. Tıp fakültesinin 50 yıldır hizmet verdiğini aktaran Başhekim Akıl, şöyle konuştu: “Bunun yanında yaklaşık 250 öğretim üyesi, 600 araştırma görevlisi ile beraber 7/24 her branşta hekimin bulunduğu köklü ve tecrübesi olan bilimsel çerçevede değerlendiren bir kurum olma nedeniyle ciddi bir kitleye hitap ediyoruz. Ayrıca organ naklimizin aktive olmasıyla beraber artık Türkiye’de ve dünyada yapılan işlemlerin yüzde 99’u bizde yapılıyor diyebiliriz. Son 10 yılı aşkındır Ortadoğu’nun en büyük kalp merkezlerinden biri olması nedeniyle Kalp Hastanemizde aktive durumdadır.” 2024 yılı içerisinde yaklaşık 4 bin 500 anjiyografik işlem yapıldığını belirten Akıl, “Beraberinde Onkoloji Merkezimiz tam teşekkürlü bir şekilde hizmet vermektedir. Organ naklinde böbrek ve karaciğer naklimiz bu sene 50’nin üzerinde gerçekleştirdik. Hastanemiz yaklaşık 50 yıllık bir hastanedir. Koğuş sistemi olan fiziki şartları artık tadilatla olmayacak kadar kötü olan kliniklerimiz vardı” diye konuştu. “Diyarbakır’a ve bölgemize hizmet edecek bir hastaneye kavuşmak istiyoruz” “ Yeni bir hastane ihtiyacı olduğunu Cumhurbaşkanlığına ilettiğimiz zaman 2024 yılında onayını aldık” diyen Başhekim Akıl, “Çok hızlı bir şekilde bunun çalışmalarına da başladık. Şu anda proje aşamasında çalışmamız. Hem tıbbı hizmetlerimizin kalitesinin yanında birde yeni hastane ile modern ve konforlu bir dizayna kavuşacağız. Hastanemiz 50 yıldır hizmet veriyor bir 50 yıl daha Diyarbakır’a ve bölgemize hizmet edecek bir hastaneye kavuşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayseri Huzurevi sakinleri lahana sarıp mantı sıktı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Hacı-Rukiye Gazioğlu Huzurevi sakinleri, yaşlılıkta da hayata sımsıkı tutunurken, lahana sarıp, mantı sıkarak hem becerilerini geliştiriyorlar hem de birbirlerine keyifli anlar yaşatıyorlar. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Hacı-Rukiye Gazioğlu Huzurevi, 2002 yılından bu yana yaşlı bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarına yönelik kesintisiz hizmet veriyor. Huzurevi sakinleri, günlük yaşamlarında sadece bakım değil, aynı zamanda eğlence ve öğrenmeye de yer buluyor. Hacı-Rukiye Gazioğlu Huzurevi’nde 102 yaşlı vatandaşa ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi, yaşlıların aktif yaşlanmalarını desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerden biri de, yaşlı bireylerin hem fiziksel hem de psikolojik becerilerini geliştirmelerine imkân tanıyan geleneksel mutfak aktiviteleri oluyor. Huzurevi sakinleri, keyifli bir şekilde lahana sararken, aynı zamanda ince motor becerilerini kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir iş birliği örneği sergiliyor. Bunun yanında, mantı sıkma gibi geleneksel yemek hazırlıkları, yaşlı bireylerin hem el becerilerini geliştirmelerini sağlıyor hem de eski zamanların mutfak geleneklerini yaşatıyor. Öte yandan yaşlıların sosyal katılımını desteklemek amacıyla düzenlenen tiyatro ve müzik etkinlikleri de onların hayata daha sıkı tutunmalarına katkı sağlıyor. Ayrıca, huzurevinde düzenlenen acil durum bilgilendirme toplantıları, sakinlerin acil durumlarda nasıl davranmaları gerektiğine yönelik hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını koruma adına önemli bir yer tutuyor. Huzurevi sakinleri ise kendilerine sağlanan bu hizmetler için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve ekibine teşekkürlerini sunarak, kaynaşma ve dayanışma içinde yaşamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi, ulu çınarların, huzurevinde yaşamlarını mutlu, huzurlu ve modern bir ortamda geçirmelerine imkân sağlanmaya 24 saat 365 gün kesintisiz devam ediyor.
Uşak Blaundus Antik Kenti’nde 5 su kemeri ayağa kaldırıldı Uşak’ın Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde bulunan Blaundus Antik Kenti’nde Roma Dönemi’ne ait olduğunu değerlendirilen 9 su kemerinden 5’i restore edilerek ayağa kaldırıldı. Uşak kent merkezine 40 kilometre, Ulubey ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Blaundus Antik Kenti, ilçenin turizm sektörüne büyük katkı sağlıyor. 23 asırlık yıllara meydan okuyan antik kentin bazı yapıları günümüzde hala ayakta duruyor. Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından kurulduğu bilinen ve tarihi MÖ 3’üncü yüzyıla dayanan Blaundus Antik Kenti’ndeki kale, tiyatro, stadyum ve kaya mezarlarının ortaya çıkartılması için 2018 yılında kazı çalışmaları başlatıldı. 2024 yılı içerisinde Uşak Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, yaklaşık 45 gün önce antik kent girişine bulunan su kemerlerinin bulunduğu bölgede yoğunlaştırıldı. Yapılan çalışmaların ardından, sadece 1 tanesi ayakta kalan ve diğerleri yıkılan su kemerlerine ait bloklar ve taşlar bulunarak şimdiye kadar 5 su kemeri restore edilerek ayağa kaldırıldı. Uşak Valisi Naci Aktaş, Ulubey Kaymakamı İsmail Coşkunaslan ve Ulubey Belediye Başkanı Veli Koçlu Blaundus Antik Kenti’ne gelerek İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Aktaş, 5 su kemerinin ayağa kaldırıldığını ve kalan 4 su kemerinin de 2025 yılında ayağa kaldırılacağını belirterek, "Kente su taşıyan kemerlerden sadece bir tanesi orijinal haliyle ayaktaydı. Kalan 9 kemer sadece kalıntı olarak vardı. Burada yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bunların da restorasyonu tamamlandı. Bugün itibariyle 1 orijinal haliyle olan kemerimizin yanında 5 su kemerimiz daha ayağa kaldırıldı. İnşallah 2025 yılında kalan 4 su kemerimiz daha ayağa kaldırılacaktır. Bunun özelliği şu, burada yaptığımız kazı çalışmalarında sonuca vardırdığımız ilk restorasyon çalışması bu. Buradaki kazı çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde ve destekleriyle yürütülüyor. Aynı zamanda antik kent, Geleceğe Miras Projesi’ne dahil edildi. Bizler de 2024 yılında gerekli finansal destekleri sağladık. 2025 yılı için ise finansal destek planlanmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Konya NEÜ’de, Uluslararası Katılımlı Fizyolojik Kalp Pili İmplantasyonu eğitimi Libya ve İran’dan, Türkiye’nin sayılı merkezlerinde uygulanan ‘fizyolojik kalp pili implantasyonu’ tekniğini öğrenmek üzere Konya’ya gelen 8 doktor, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde Dr. Öğr. Üyesi Enes Elvin Gül ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Lütfü Sertdemir tarafından verilen eğitime katıldı. NEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Enes Elvin Gül ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Lütfü Sertdemir tarafından düzenlenen 2 günlük yoğun fizyolojik kalp pili implantasyonu eğitimini başarıyla tamamlayan doktorlara katılım belgeleri; NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah İçli ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Akıllı tarafından verildi. “Bu alandaki uluslararası eğitim bölgemizde ilk defa üniversitemizde verildi” Gerçekleştirilen eğitimle ilgili bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Enes Elvin Gül, “Kalp fonksiyonlarının bozulmasını engellemek için özellikli kalp pili takılıyor. Normalde kalp pili takılıyor ve zamanla kalp fonksiyonları bozuluyor ama bu teknikle hastaların kalp fonksiyonları bozulmuyor. Kalp fonksiyonlarının bozulmasını engelleyen bir yöntem ve Türkiye’de bu işlemi yapan sayılı birkaç merkezden birisiyiz. Bu konudaki uluslararası eğitimi de bölgemizde ilk defa üniversite olarak biz vermiş olduk” dedi.