SAĞLIK - 08 Eylül 2024 Pazar 10:54

Türkiye’de ilk kez uygulanan son jenerasyon osseointegrasyon protezi ile hayata tutundu

A
A
A

Libya’da asker olarak görev yapan ve 2018 yılında sağ bacağını kaybeden Mundır Ali Mustafa Alweheshi’ye tedavi için geldiği Türkiye’de osseointegrasyon protezi uygulandı. Türkiye’de ilk kez yapılan başarılı operasyonla hayata tutunan Alweheshi, “Takılan protezi kendi bacağım gibi hissediyorum” dedi.

Libya’da asker olarak görev yapan Mundır Ali Mustafa Alweheshi’nin 2018 yılında katıldığı bir operasyonda bomba patlaması sonucu sol bacağı kırıldı, sağ bacağı ise diz üstünden koptu. Alweheshii tedavi için Türkiye’ye geldi ve ilk olarak kemiği 10 santim uzatıldı, sonra da klasik soket protez takıldı. Günde sadece 5 dakika ayakta durabilen, ağrıları giderek artan Alweheshii, yeniden Türkiye’ye geldi. Türkiye’de ilk defa uygulanan yöntemle osseointegrasyon protez operasyonu yapıldı. Alweheshii, kısa süre içerisinde ayağa kalkıp desteksiz olarak yürümeye başladı.

Operasyonu başarıyla gerçekleşti

Operasyonun detaylarını anlatan Medipol Sağlık Grubu’ndan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kara, “Hastamız daha öncesinde soket protezi denedi. Bu protezle yürüme süresi kısıtlıydı. Protezin cilde temas ettiği yerde de yaralar oluşuyordu. Protezi sürekli çıkarmak durumunda kalıyordu. Kullandığı zamanlarda ise 5 dakikalık yürüme mesafesini geçemiyordu. Başarılı bir operasyonla osseointegrasyon protezi ameliyatımızı yaptık” dedi.

Türkiye’de ilk kez uygulanan son jenerasyon osseointegrasyon protezi ile hayata tutundu

Türkiye’de bir ilk yapıldı

Osseointegrasyon protezinin uygulama aşamalarını anlatan Doç. Kara, “Her hastamıza bu işlemi yapamıyoruz. Özellikle yara yerinde iyileşme sorunu olmayan hastalarımızda uygulayabiliriz. Cerrahi olarak çok zor sayılmasa da hasta takibi yönünden oldukça zordur. Hastayı bundan sonra ömür boyu takip edeceğiz. Osseointegrasyon protezi ülkemizde yeni jenerasyon olarak uygulanan ilk operasyon oldu. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Tabii bu ilerleyen süreçlerde yayılarak devam edecektir. Sonuçları görüldükçe, iyi sonuçlar alındıkça hastalar da bunu yaptırmak isteyecektir” şeklinde konuştu.

“Zorlu, bir o kadar da başarılı bir süreç oldu”

Ameliyat sonrası fizik tedavi süreci hakkında bilgi veren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Hastamız sağ bacak diz üstü ampütasyon hastasıydı. Hastamızı uzun süre klasik olarak bildiğimiz protez bacak kullanıyordu. Hastamıza yeterli rehabilitasyon programı yapmamıza rağmen fonksiyonel olarak rahat hareket edemediği için kemik içi protez uygulandı. Operasyon sonrası hastamız yavaş yavaş kademeli olarak ayağa kalkmaya ve yürümeye başladı. Ortopedi, fizyoterapi ve fizik tedavi ile birlikte uzun bir süreç oldu. Önce belli ağırlıklarda baskı uyguladı. Kendi kilosunu kaldıracak ağırlığa ulaştıktan sonra önce ayakta durmaya ardından destekli yürümeye başladı. Şimdi ise tempolu ve ağrısız bir şekilde uzun mesafeler yürüyebiliyor. Hastamız bundan sonraki sürecini kimseye bağlı olmadan rahatlıkla yapabilecek” diye konuştu.

“Kendi ayağım gibi hissediyorum”

Operasyondan sonra hayatının tamamen değiştiğini ifade eden Alweheshi, “İki ayağımdan yaralandım. Sol bacağımı yapılan tedaviyle kurtardık. Ancak sağ ayağım kesilerek ampüte edildi. 1,5 yıl boyunca Adnan hoca ile sık sık görüşme yaptık. Operasyon sonrası hayatım tamamen değişti. Eskisine göre çok fark var. Eskiden çok zorluk çekiyordum. Yeni takılan protezde hiçbir zorluk yaşamıyorum. Çıkarıp takması çok kolay. Yeni protezimi kendi ayağım gibi hissediyorum. Sosyal hayatıma devam ediyorum” dedi.

Türkiye’de ilk kez uygulanan son jenerasyon osseointegrasyon protezi ile hayata tutundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya SAMEK’lere üç günde 4 bin 500 başvuru Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 7’den 70’e her vatandaşa dokunan SAMEK kursları yeni dönem kayıtları başladı. Kayıtların ilk üç gününde SAMEK’lere 4 bin 500 kişi başvuru yaptı. SAMEK’te daha önce eğitim gören Kadriye Vardal, “SAMEK benim hayata bakış açımı değiştirdi” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı himayesinde 7’den 70’e her vatandaşa dokunan SAMEK kurslarında kayıt süreci başladı. Kayıtların başlaması ile vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören SAMEK’lere ilk üç günde toplam 4 bin 500 kişi başvuru yaptı. SAMEK’e daha önce katılarak hayatları değişen kursiyerler, sanata ve zanaata ilgi duyan herkesi SAMEK kurslarına davet etti. Dikiş ve İngilizce kurslarında 2 yıldır eğitim gören Suzan Çetinkaya, “SAMEK’ler bizler için çok önemli. Burada alınan eğitimler ile kursiyerler dışarıda iş alıp, satış yapıp para kazanıyor. 2 yıl dikiş ve İngilizce kurslarında eğitim aldım. Burası kişisel gelişimim için bana birçok alanda öncü rol oynuyor. Bu yılda inşallah kayıt yapıp eğitimime devam edeceğim. Bize bu imkânı sağlayan Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” dedi. Çini kursunda yıllardır eğitim gören Nur Özkan, “Yıllardır SAMEK’lerde eğitim alıyorum. Her alanda kendimi geliştirme imkânı bulduğum için bu yıl tekrardan kayıt olmaya geldim” dedi. Geçen yılda kayıt yaptıran Kadriye Vardal ise, “Geçtiğimiz yıllarda dikiş ve sepet kurslarında eğitim gördüm. Burada hem sosyalleşiyoruz hem de iş öğreniyoruz. Daha önceden yırtılan eşyalarımı dikmekte zorlanırken şu an evde hepsini dikebiliyorum. SAMEK benim hayata bakışımı değiştirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu. Bu yıl ilk defa el nakış kursuna kayıt yaptıran Hande Kazdal’da, “Yıllardır SAMEK’lerde eğitim gören annemin kişisel gelişimini gördüm. Bunun benim için büyük bir etkisi oldu ve ben de bu yıl kayıt yaptırmak istedim. Kursiyerler burada almış oldukları eğitimler ile kendilerini geliştirip ek gelir elde ediyorlar. Bu imkanı sağlayan Sakarya Büyükşehir Belediyesine ve öğretmenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Mersin Tarsus’da ’Halk Müziği Topluluğu Konseri’ ilgi gördü Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin ortaklaşa düzenledikleri ’Halk Müziği Topluluğu Konseri’ büyük ilgi gördü. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikler devam ediyor. Tarsus merkezde yer alan Akşemsettin Mahallesi’nde ilk kez düzenlenen konserde Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Dairesine bağlı Türk Halk Müziği Topluluğu sahne aldı. Sanatçıların performanslarının yanı sıra birçok kadının dahil olduğu halaylarda renkli görüntüler yaşandı. Çocuklara belediye tarafından pamuk şeker ikramının yapıldığı konserde, seyirciler şarkılara eşlik ederek büyük bir koro oluşturdular. Pakize Bayraktar Okulu önündeki alanda yoğun katılımla gerçekleşen konserde Mahalle Muhtarı Sevda Kurt, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Uyan’a çiçek takdim etti ve teşekkürlerini iletti. Programa çevre mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. “Ağızlarına sağlık, emeklerine sağlık” Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Uyan, konserde yaptığı konuşmada, belediyelerin uyum içerisinde çalıştıklarını bir kez daha vurgulayarak, “Uyumla ve memnuniyetle belediyelerimiz çalışıyor. Köylerimize, mahallelerimize hizmet götürüyor. Eksik olan ne varsa onların hepsini tamamlıyor ve hizmetlerde hiçbir eksik bırakmıyor ve bundan sonra da bu eksiklikleri tamamlamaya devam edecek. Mersin Büyükşehir Belediyemizin orkestrası Türk Halk Müziği topluluğu burada, sanatçı kardeşimizin ağzına sağlık diyorum. Orkestradaki grup arkadaşlarımızın yüreğine sağlık diyorum. Ne güzel, bu sıcak havada söyledikleri parçalarla yüreklerimizi soğuttular. Ağızlarına sağlık, emeklerine sağlık” dedi. “Büyük bir coşku var, büyük bir mutluluk var” Akşemsettin Mahallesi’nin ilk kadın muhtarı olan Sevda Kurt ise mahallelerinde ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğini kaydederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin yapmış olduğu etkinlikten dolayı mahallem adına teşekkür ediyorum. Mahalleler arasında tabii ki nüfusu yüksek olan bir mahalledeyiz. Bu mahallenin ilk kadın muhtarıyım. Çocuklarımız için güzel bir etkinlik oldu. Pamuk şekerin olması, konserin olması harikaydı. Yıllardır hiçbir etkinlik olmadı mahallemde. Büyük bir coşku ve mutluluk var. Herkes çok mutlu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Adana Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, "Yedigöze Barajından Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz" Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Kozanlı vatandaşlarımızın tarihlerinde görebileceği en büyük projelerden bir tanesini hayata geçiriyoruz. Yedigöze Barajı’ndan Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz. İki, üç milyar lirayı bulan yüksek maliyetli bir proje ancak Kozan’a feda olsun" dedi. Kozan’da yapımı devam eden Yedigöze Barajı’ndan Su Getirme Projesi’nin inşaatında denetlemelerde bulunan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hemşehrilerinin asbestli borulardan su içmemesi için önceki dönem başlattığı sağlıklı boru seferberliğini de sürdürüyor. Kozan’da içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarını da denetleyen Başkan Zeydan Karalar, kenti varsıl, güvenli ve keyifli hale getirmek için var gücüyle çalışıyor. Karalar denetleme ve inceleme esnasında, projelerde emek harcayan Büyükşehir çalışanlarına baklava ikram etti. Başkan Zeydan Karalar Kozan’da esnaf ziyaretlerinde de bulundu ve vatandaşın sorunlarını ilk ağızdan dinleme kararlılığını sürdürdü. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Başkan Zeydan Karalar’ın talimatları doğrultusunda Kozan ilçesinde devasa şebeke yenileme projesini hayata geçiriyor. Toplam uzunluğu 400 km olan içme suyu projesi dahilinde ilk etapta 50 km uzunluğunda yeni içme suyu hattı inşa edilerek, insan sağlığını tehdit eden asbestli borular değiştiriliyor. Bu çalışma ile ilçeye daha sağlıklı su temin edilmesi hedefleniyor. Karalar, Kozan’a sağlıklı içme suyu getirme projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi. Yedigöze Barajı’ndan su getirme projesinin çok büyük ve tarihi bir iş olduğunu söyleyen Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Kozanlı vatandaşlarımızın tarihlerinde görebileceği en büyük projelerden bir tanesini hayata geçiriyoruz. Yedigöze Barajı’ndan Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz. İki, üç milyar lirayı bulan yüksek maliyetli bir proje ancak Kozan’a feda olsun. Çalışmalarımız hızla devam ediyor; tüm şebeke yenileniyor. Karataş’ta, Ceyhan’da, Yumurtalık’ta, İmamoğlu’nda 440 kilometre asbestli boruyu, sağlıklı boru hatları ile değiştirdiğimiz gibi Kozan’da da 1 metre bile asbestli boru bırakmayacağız. Kozan’da yaklaşık 300 kilometreyi bulacak olan asbestli boru değişimi gerçekleştireceğiz. Ekiplerimiz burada çok kaliteli bir iş çıkarıyor, biz de yakından takip ediyoruz hepsinin eline sağlık. Proje bittiğinde Kozan sağlıklı suya kavuşmuş olacak, Kozan’ı sağlıklı suya kavuşturma işinin bizim dönemimizde, bizim tarafımızdan gerçekleştirilecek olması beni çok mutlu ediyor. Kozanlılara hizmet etmeye devam edeceğiz." ASKİ tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla ilçe sakinlerine sağlıklı ve kesintisiz su temini sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kozanlılar, modern altyapıya sahip bir su şebekesine kavuşacak ve yaşadıkları su sorunu ortadan kalkacak. Adana genelinde hayata geçirilen içme suyu çalışmaları çerçevesinde asbestli boruların yenileme projeleri titizlikle sürdürülüyor. Bu kapsamda Ceyhan’da 224 km, Yumurtalık’ta 42 km, Karataş’ta 80 km, İmamoğlu ilçesinde 50 km, Tufanbeyli’de 32 km ve Aladağ ilçe merkezinde 4 km’lik asbestli borunun değişim işi tamamlandı. Kozan’da ise Güneri ve Çanaklı mahallelerinde 8 kilometrelik asbest borunun yenilenmesiyle birlikte şehir genelinde toplam 440 km uzunluğunda asbestli içme suyu borusu değiştirildi.
Manisa Pekmez kazanları kaynamaya başladı Üzümün her çeşidinin yetiştiği Manisa’da şifa kaynağı olan pekmez yapımı başladı. Önceden sadece kendi ihtiyaçları için pekmez yapan köylüler, şehirlerden doğal ve organik ürünlere artan talep üzerine odun ateşinde kaynayan kazanlarda zor ve zahmetli bir süreçte yaptıkları pekmezlerden gelir elde etmeye başladı. Manisa’nın Yunusemre ilçesinin Yuntdağı Bölgesinde bulunan Türkmen Mahallesinde köylülerin pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde bağlarından topladıkları üzümlerin önce suyunu çıkaran ardından 2 kademeli olarak odun ateşinde kaynatan köylüler bu sene pekmez yapımının azaldığını anlattı. Yaklaşık 15 senedir pekmez yaptıklarını anlatan Türkmen Mahallesi sakinlerinden Bayram Arslan, “İlk birinci aşamada eziyoruz sonra sıkıyoruz ardından şırayı kaynatıyoruz ve kaynadıktan sonra pekmez yapımına başlanıyor. Oldukça zor yapımı hemen olmuyor, sürekli kaynatmak gerekiyor. Birazını kendimiz kullanıyoruz, birazını da satıyoruz. Pekmezin her şeye faydası var” dedi. Türkmen Köyündeki akrabalarına pekmez yapımında yardım etmek için geldiğini belirten Sariye Yıldırım, “Büyüklerimizden gördüğümüz şekilde yapıyoruz. Yoruyor ama zevkli oluyor. Emeğimizin karşılığını alınca dinlenmiş oluyoruz. Her türlü faydası var severek yiyoruz” şeklinde konuştu. Eskiden üzümlerin suyunu çıkarmak için ayaklarla ezildiğini ve işlerin daha zor olduğunu anlatan 73 yaşındaki Ayşe Danacı, “Eskiden pekmezi daha çok yapardık. Şimdi bağcılar üzümünü satıyor. Hala yapılıyor ama fazla değil. Eskiden ayaklarla çiğnerdik şimdi daha kolay makinesi var üzümü eziyor daha kolay oluyor. Eskiye göre her şey artık daha kolay. Köyümüze pekmez almaya çok gelen oluyor.” dedi. Türkmen köyünde pekmezin kilosunun 250 TL’den satıldığı öğrenildi.