TEKNOLOJİ - 01 Ekim 2024 Salı 13:08

Turkcell Zekâ Gücü Projesi Birleşmiş Milletler’de en başarılı örnek seçildi

A
A
A
Turkcell Zekâ Gücü Projesi Birleşmiş Milletler’de en başarılı örnek seçildi

Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Birleşmiş Milletler’de sunulan ‘SDG (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Değerlendirmesi’ raporunda, Turkcell’in MEB iş birliği ile hayata geçirdiği Turkcell Zekâ Gücü Projesi, sosyal etki analizi alanında en iyi örnek proje gösterildi.



Turkcell Zekâ Gücü Projesi, Dünya GSM Biriği (GSMA) tarafından ‘SDG (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Değerlendirmesi’ raporunda, sosyal etki analizi çalışmasına en başarılı örnek olarak gösterildi. Söz konusu rapor, Birleşmiş Milletler 77’nci Genel Kurul Haftası kapsamında 24 Eylül’de ABD’nin New York kentinde düzenlenen ‘From digital divide to digital dividend: Reviving the SDGs’ (Dijital Uçurumdan Dijital Kazanca: SDG’lerin Yeniden Canlandırılması) isimli etkinlikte açıklandı.



“Herkesin bilgiye eşit ulaşmasını sağlamak önceliğimiz”


Turkcell’in, Türkiye’de teknoloji ve telekomünikasyon sektöründe sosyal etki çalışmalarını Sosyal Değer Prensipleri’ne uygun olarak doğrulanmış şekilde yöneten ilk ve tek şirket olduğuna dikkat çeken Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç şunları söyledi: “Şirket olarak, teknolojinin kapsayıcı ve eşitleyici bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Toplumun bilgiye eşit erişimini sağlamayı amaçlayan projelere ve teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda üreten bireyler yetiştirmeye de büyük önem veriyoruz. Çocukları, dijital çağda ihtiyaç duydukları becerilerle donatma hedefiyle devam eden Turkcell Zekâ Gücü Projemiz, öğrencilerimizin nitelikli bilgiye ve teknik olanaklara erişimi adına çok kıymetli. Proje kapsamında 2016’dan bu yana toplamda 7 bölgede 48 ilde, toplam 76 sınıf ile 250 binden fazla öğrenciye ulaştık. Sınıf sayısını yıl sonuna kadar 86’ya çıkaracağız. Turkcell olarak gençlere yatırım yapmaya devam edeceğiz.”



Amaç, özel yetenekli öğrencileri teknolojiyle tanıştırmak


Verilen bilgiye göre, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği içerisinde yürütülen Turkcell Zekâ Gücü Projesi’nde hedef; Türkiye’nin özel yetenekli öğrencilerini teknolojiyle tanıştırmak. Ayrıca onların yeteneklerini erken yaşta keşfedip öğrencilerin yapay zekâ, kodlama, uzay bilimleri, robotik, akıllı ev ile bulut teknolojileri gibi çağa yön veren alanlarda eğitim almaları ve projeler geliştirmelerini desteklemek.



Turkcell bu doğrultuda, özel beceri ve ilgi alanlarına göre seçilen 6-18 yaş arası çocuk ve gençlerin yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan MEB’e bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) Zekâ Gücü Teknoloji Sınıfları kuruyor. Bu sınıflarda dizüstü bilgisayar, 3 boyutlu yazıcı, akıllı tahta, elektronik ve robotik kodlama setleri ve alet takımları gibi olanaklar öğrencilere sunuluyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Ersoy: “Tatar toplumu Türkiye ve Finlandiya ilişkisinde önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Finlandiya’daki 13 bin 500 nüfuslu Türk diasporası ve 130 bin nüfusa yakın Müslüman toplum ile birlikte Tatar toplumu da Türkiye ve Finlandiya ilişkisinde önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır” dedi. Türkiye ile Finlandiya diplomatik ilişkilerinin 100. yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yayımlanan “Finlandiya Tatarları” kitabının tanıtım programı ve sergi açılışı Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. YTB’nin Ankara’daki binasında gerçekleşen programda konuşan Bakan Ersoy, "Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ve Finlandiya arasında 1924’te imzalanan dostluk antlaşmasının 100. yılında gerçekleştirdikleri ziyaretin ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilere güçlü bir katkı sunmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı. "Türkiye, güçlü ve zengin bir kültürel birikimin sahibi" Anadolu coğrafyasının tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Bakan Ersoy, "Türkiye, güçlü ve zengin bir kültürel birikimin sahibi ve temsilcisi durumundadır. Cumhuriyetimiz bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın tescili ve devletler zincirinin son halkasıdır. Balkanlardan Kafkasya’ya Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar uzanan kültür ve medeniyet ufkumuz asırlık bir süreçte müşterek bir kültürü paylaştığımız soydaş ve akraba topluluklarımızı ihtiva ediyor" diye konuştu. YTB’yi işaret eden Ersoy, "Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığımız tam da bu noktada çok önemli bir rol üstleniyor. Başkanlığımız kardeş topluluklar ile ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik bağlarını güçlendirirken gönül coğrafyamıza önemli katkılar sunuyor" şeklinde konuştu. “Tatar toplumu Türkiye ve Finlandiya ilişkisinde önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır” Ersoy, "Finlandiya’daki 13 bin 500 nüfuslu Türk diasporası ve 130 bin nüfusa yakın Müslüman toplum ile birlikte Tatar toplumu da Türkiye ve Finlandiya ilişkisinde önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır" ifadelerini kullandı. Program YTB Başkanı Abdullah Eren’in Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’a hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.
Kocaeli 100 yıllık Türk-Macar dostluğu anıldı Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yılı, Kocaeli’de gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. 1923 yılında imzalanan anlaşmanın yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin farklı illerinde yapılan kutlamaların bir kısmı, Macar Milli Kahramanı Thököly İmre’nin İzmit ile olan bağından dolayı Kocaeli’de düzenlendi. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ikili ilişkilerde dinamizm, kültürler arası paylaşım ve iletişimi artırmak amacıyla birbirinden anlamlı programlar hazırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, programlara katılmak için Kocaeli’ye gelen Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis’i makamında kabul etti. Başkan Büyükakın ve Büyükelçi Matis, Macar Kültür Merkezi ve Kocaeli Macar-Türk Dostluk Derneği yetkililerinin katılımıyla Thököly İmre Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından, Başkan Büyükakın ve Büyükelçi Matis, Macaristan’ın bağımsızlık mücadelesinde önemli bir şahsiyet olan Thököly İmre’nin anısının yaşatıldığı evi ziyaret etti. "Kocaeli, Macarların kalbinde ayrı bir yere sahip" Etkinliklerin ikinci bölümünde ise Büyükelçi Matis, SEKA Kâğıt Müzesi Süreli Sergi Salonunda Türkiye’ye gelen Macarları anlatan "Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Yıllarında Macarlar" isimli serginin açılışını gerçekleştirdi. Burada katılımcılara konuşma yapan Matis, Kocaeli’de kutlanan 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri sayesinde ikili ilişkilerin ve iletişimin daha da artacağına olan inancını dile getirdi. İki devlet arasında geçmişten gelen bağların kültürel alanda da pekiştiğini vurgulayan Matis, "Kocaeli, Macarların kalbinde ayrı bir yere sahip" dedi. Macaristan’ın dünyaca ünlü müzik grubu Muzsikas, Macar-Türk Kültür Yılı için Kocaeli’de konser verdi. SDKM’de gerçekleşen konsere, Büyükşehir Başkan Vekili Berna Abiş, Büyükelçi Viktor Matis, Macaristan Kültür Merkezi Müdürü Aron Sipos, Macar Türk Dostluk Derneği Başkanı Nihat Emir Ahmet ve çok sayıda vatandaş katıldı. Macar halk müziği ve dansını katılımcılara tanıtan ünlü müzik grubu, şarkılarının yanı sıra sempatik tavırlarıyla da büyük beğeni topladı. Konser sonunda Başkan Vekili Abiş, müzik grubu üyelerine çiçek takdim etti.
İstanbul Arnavutköy’de Dünya Kahve Günü’nde binlerce kahve vatandaşa ikram edildi İstanbul’un Arnavutköy’de 1 Ekim Dünya Kahve Günü nedeniyle, Arnavutköy Kahvecisi kahve ikramlarıyla görücüye çıktı. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu’nun da katıldığı etkinlikte vatandaşlar belediye başkanıyla hem muhabbet etti hem de kahve içti. Arnavutköy Belediyesi Dünya Kahve Günü çerçevesinde bünyesinde bulunan Arnavutköy Kahvecisi isimli işletmelerinde gün boyu ücretsiz kahve dağıtımı yapıyor. Öğle saatlerinde başlayan kahve ikramına Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu’da katıldı. Mustafa Candaroğlu ilk kahveleri vatandaşlara ikram ettikten sonra, vatandaşlarla hem kahve içti hem de muhabbet etti. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır, yıllarca hatırı sürmesi dileğiyle” Düzenlenen etkinlikle alakalı konuşan Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, “Bu güzel günde Arnavutköy Belediyemizin iştiraki olan Arnavutköy Kahvesi’nin kurmuş olduğu bir stanttayız. Meydanımızda, metro çıkışlarında ve Arnavutköy’ün bir çok noktasında vatandaşımıza ücretsiz kahve dağıtımı yapıyoruz. Kısa süre içerisinde Arnavutköy Kahvecisi, Arnavutköy’de bir çok noktada şubeleriyle vatandaşımıza hizmet verecek. Bugün deneyimliyoruz ve vatandaşlarımızdan aldığımız önemli tepkilerimiz var bizler için önemli. Vatandaşlarımızın beraber olabildikleri alanları oluşturacağız. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır, yıllarca hatırı sürmesi dileğiyle diyorum. Arnavutköy Kahvecisi bütün şubelerinde aynı damak tadında kahvelerini sunacak ve kahve yanında bir çok ürün uygun fiyata vatandaşımıza sunulacak” şeklinde konuştu. “Bizim milletimiz Dünya Kültürü’nde kahve olarak önde” Düzenlenen etkinlikte ikram edilen kahveleri deneyimleyen Eyüp Menteş, “Çok harika bir uygulama olmuş. İnsanlar kahvelerin tadına bakarak deneyimliyor. Bizim milletimiz Dünya Kültürü’nde kahve olarak önde. Genel olarak kahve güzel bir şey şimdi içtiğimiz zaman saatlerce dinç tutuyor. Dünya Kahve Günü nedeniyle tüm Dünyaya güzellikler dilerim” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Başkan Toptaş’tan sezon öncesi Onikişubat Spor Kulübü’ne moral daveti Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Onikişubat Spor Kulübü’nün futbolcuları, teknik heyeti ile bir araya gelerek, "Hem İstiklalspor hem de Kahramanmaraşsporumuz ve Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek Onikişubat Spor Kulübümüze desteklerimizi esirgemeyeceğiz” dedi. Bölgesel Amatör Lig 3. Grup’ta mücadele edecek Onikişubat Spor Kulübü’nün futbolcuları, teknik heyeti ve idari kadrosuyla bir araya gelen Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, takıma moral depoladı. Onikişubat’ta sporun ve sporcunun en büyük destekçisi olacaklarını kaydeden Başkan Toptaş, “Sezon öncesinde Onikişubat Spor Kulübü’nün lansmanına katılarak futbolcular, teknik heyet ve idari kadroyla bir araya gelmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Şehrimizde özellikle deprem sonrası süreçte bir hareketlilik var, ciddi bir toparlanma süreci içerisindeyiz. Dolayısıyla sporun birleştirici, bütünleştirici ve iyileştirici gücünü çok iyi biliyoruz. Biz de tüm yerel yönetimler olarak spor kulüplerimize ciddi destekler veriyor. Biz de Onikişubat Belediyesi olarak hem İstiklalspor hem de Kahramanmaraşspor’umuz ve Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek Onikişubat Spor Kulübü’müze desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Yine diğer amatör kulüplerimizi ve diğer branşları da desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü biz sporun ne kadar değerli olduğunu, özellikle bir şehrin gelişimi açısından ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Kültür, sanat ve spor etkinliklerinin arasında bir bağlantı olduğunun farkındayız. Bu dönem içerisinde elimizden geldiğince hem kültür hem sanat hem de spor noktasında desteklerimizi esirgemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. “Gözlemlediğimiz kadarıyla çok iyi bir takım oluşturulmuş” Onikişubat Spor Kulübü’ne yeni sezonda başarılar dileyen Başkan Toptaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Onikişubat Spor Kulübü’müz bu sezon Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek. Gözlemlediğimiz kadarıyla çok iyi bir takım oluşturulmuş. Tecrübeli oyuncular ve iyi bir teknik ekip var. Geçen dönem İstiklalspor’un yönetiminde görev almıştım. Gözlemlediğim şey şuydu; iyi bir kadro ve teknik ekip çok önemli ama yönetim olarak hem futbolcu hem de teknik ekibe iyi bir ortam sağladığınızda başarının kaçınılmaz olduğunu, belki de düşük bütçelerle çok daha büyük başarılara imza atılabileceğini tecrübe etmiştim. BAL’da mücadele edecek Onikişubat Spor Kulübü’müze, teknik ekibe, yönetimine ve futbolcularına başarılar diliyorum.” Soru-cevap kısmının ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle kahvaltı sona erdi.