SAĞLIK - 05 Ekim 2024 Cumartesi 12:51

Terapi eğitimi verilen sokak köpekleri, hastalara ümit oluyor

A
A
A
Terapi eğitimi verilen sokak köpekleri, hastalara ümit oluyor

Terapi köpeği olma eğitimi alan sokak köpekleri, başta kanser hastaları olmak üzere, otizmli özel bireyler, demans hastaları, şizofreni hastaları, yaşlı bakım evleri, çocuk yetiştirme yurtları ve daha bir çok alanda terapi amaçlı göreve hazırlanıyor.


İçişleri Bakanlığı onayı ile yapılan ’Sokak köpeklerini eğitiyoruz, hastalarımızı tedavi ediyoruz’ projesi sokak köpekleri için umut oldu.


Projenin geliştiricisi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü, ”Yurt dışında kanser hastalarına terapi köpekleri çok iyi geliyor. Bu çalışmalar sırasında hastalara köpekler götürülüyor ve hastaların kendilerini çok iyi hissettiği fark ediliyor. Hatta hastaneden çıkarken, uzun yaşam süresi beklenen hastaların köpekleri de sahiplenip çıktıkları görülüyor. İtalya’dan aldığımız bu örnekler sonrasında bizim ülkemizde hiç böyle bir şeyin yapılmadığını fark ettim. Onun için de ‘ülkemizde neden yapmayalım’ dedik ve çalışmalara başladık. İstanbul’da kanser hastalarına yönelik çalışmamızı tamamladık. Hastalar tedaviye girmeden önce terapi köpeği viziti yaptırdık. Bazı radyoterapi cihazlarımızda tedaviye girmeden önce, hastalarımız kendilerini çok stresli hissediyorlar. Hatta cihaza girmeden önce bazı sakinleştirici ilaçlar almak istiyorlar. Kimisi hiç ise giremiyor. Fakat biz hastaları terapi köpeğiyle ziyaret ettirdiğimizde gördük ki, hiçbir hastamızda ne ilaç alımı oldu ne de ‘tedaviye girmeyeceğim’ dediler ve herkes gayet mutlu oldu. Hatta bazı hastalarımız bize çalışma sırasında, ‘Ben artık tansiyon ilacımı içmiyorum’ dedi. Böyle olunca anladık ki, strese bağlı tansiyon gelişmiş. Tabii istatistiğe yansımadan, bilimsel olarak bunun hakkında konuşamadık. Ama baktığımızda, ön sonuçlarımızda hastalarımızın diyastolik yani halk arasında küçük tansiyonlarını düşürdüklerini fark ettik. Dolayısıyla köpeklerin mutluluk vermek dışında fizyolojik etkileri de var. Öte yandan, şu anda çoğu insanda çok ciddi antidepresan alışkanlığı var ya da serotonin alarak işi çözmeye çalışanlar var, hatta bunu birbirine tavsiye edenler var. Halbuki bu hayvanlarla iletişim kursak, gereksiz yere ilaç alıp karaciğerimizi de boşuna yormamış oluruz. Afrika’da yapılan bir tez çalışması hayvanlarla etkileşimin direkt kanımızda serotonini attırdıklarını göstermiştir” dedi.


Doğru mizaçtaki sokak köpekleri, rahatlıkla terapi köpeği olabiliyor


Sokak köpeklerinin terapi köpeği olma yolunda eğitimlerine katkı sağlayan köpek eğitmeni Cihan Akın, ”Köpekleri sokak köpeği veya ırk köpeği gibi ayırt etmekten ziyade, hangi köpek hangi iş için uygun bunu tespit edip, doğru karakter ve mizaç testlerinden sonra farkındalıklı bir şekilde sahiplendirebiliriz. Bizim terapi köpekleri projesinde önemli olan; köpeğin mizacının iyi huylu olması, insanlarla işbirliği içinde olması, sosyal olması, her türlü canlıyla sosyal ilişki kurması özelliklerine sahip olmasıdır. Labrador, Golden Retriever, Poodle gibi köpekler dünyada da baktığımızda ön plana çıkıyor olabilir. Ama biz Eda hocamızın da öngörüsü ile Safiş’i sahiplendik. Safiş melez bir ırk ama doğru mizaçta bir köpek. Mocha ile biz yıllarca terapi köpeği üzerine çok çalıştık, çok eğitim verdik. Şu an aynı eğitimleri, Safiş’e vereceğiz. İtaat eğitimleriyle başladık. Birkaç ay oldu başlayalı. Birkaç ayda sosyal hayat içerisinde uyumlu, insanlarla barışık, diğer hayvanlara sevgi dolu olduğunu gördük. Özellikle çocuklarla çok iyi ilişki kuruyor. Çok sevgi dolu bir hayvan. Geçtiğimiz hafta da sosyal köpek sınavını başarı ile geçti“ şeklinde konuştu.



Terapi eğitimi verilen sokak köpekleri, hastalara ümit oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır 6-7 Ekim olaylarında öldürülen Yasin Börü ve arkadaşları mezarları başında anıldı Diyarbakır’da 6-7 Ekim 2014’te terör örgütü YPG/PKK yandaşlarının gerçekleştirdiği izinsiz gösterilerde öldürülen Yasin Börü ve arkadaşları, mezarları başında anıldı. Adalet ve Kalkınmas Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanlığınca düzenlenen anma programında, terör örgütü PKK/YPG yandaşlarınca katledilen Yasin Börü ile arkadaşları Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabirlerinde dua edildi. İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, beraberindeki partililerle, katledilenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Ocak, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün, milletin vicdanında derin yaralar açan, insanlık dışı bir saldırıyı anmak ve bir kez daha lanetlemek için burada olduklarını söyledi. Bundan tam 10 yıl önce, henüz 16 yaşında olan Yasin Börü ve arkadaşları, hayırseverler tarafından bağışlanan kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine, özellikle de fakir fukaraya dağıtmak için yola çıktıklarını hatırlatan Ocak, "Ne yazık ki, PKK ve yandaşlarının düzenlediği vahşi saldırılar sonucu bu masum kardeşlerimiz hunharca katledildi. Yasin Börü bir Kürt genci değil miydi? Yardım dağıtan bu kardeşlerimiz kimler tarafından katledildi? Yine sözde Kürt olan eller bu gençlere kıydı. Bu hain saldırı, sadece bu gençlere değil, insanlığa, vicdanlarımıza ve kardeşliğe karşı yapılmış bir vahşettir. Yıllardır bu topraklarda “halk için mücadele” ettiklerini savunanların, halkın evlatlarını katletmekten geri durmaması, onların gerçek yüzünü göstermektedir. Yardımlaşma ve iyilik için yola çıkan bu gençlere kıyan zihniyet, kardeşlikten, insanlıktan nasibini almamıştır. Bu hain yapılar, sadece Kürt halkına değil, tüm milletimize büyük acılar yaşatmıştır" dedi. "Ancak bilinmelidir ki, tarih bu katilleri unutsa da, bu halk bu hainliği asla unutmayacaktır" diyen Ocak, şöyle konuştu: "Yasin Börü ve arkadaşlarının bıraktığı kardeşlik mirası, bu topraklarda yaşayan herkes için bir vicdan muhasebesi olarak kalacaktır. Bu tür vahşetlere karşı milletimiz her zaman birlik ve beraberlik içinde olacak, bu saldırılar bizleri birbirimizden koparamayacaktır. Bizler, Yasin Börü ve arkadaşları gibi, yardımlaşmayı ve dayanışmayı hayatımızın merkezine koyarak bu değerleri yaşatmaya devam edeceğiz. Bu topraklarda kardeşlik kazanacak, kötülük ve ihanet ise tarihin karanlık sayfalarına gömülecektir. Yasin Börü ve arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Bir kez daha Diyarbakır’ımızın başı sağ olsun. Diyarbakır onları asla unutmayacaktır." Yasin Börü gibi öldürülen arkadaşı Hasan Gökguz’un, babası Mehmet Gökguz ise, "Kurban dağıtırken fakire bir lokma et verirken şehit ettiler. Allah, şehadetlerini kabul etsin. Unutmayacağız, acımız aynıdır. 10 sene geçti sanki 10 gündür acımız bitmez" ifadelerini kullandı. Yasin Börü’nün babası Fikri Börü, Hasan Gökguz’un babası Mehmet Gökguz, Ahmet Dakak’ın babası Öztekin Dakak da evlatlarına yapılan saldırıyı lanetledi.