ÇEVRE - 12 Kasım 2024 Salı 09:24

Sokak hayvanlarının bulunması ve sahiplenilmesine dijital destek

A
A
A
Sokak hayvanlarının bulunması ve sahiplenilmesine dijital destek

Toplum güvenliği ve hayvan hakları gibi iki durumu karşı karşıya getiren sokak hayvanları sorununun düzenleyici kuruluşlar, hayvan severler ve pet sektörünün sorumlu bir bakış açısıyla çözüm odaklı yaklaşmaları gerektiğini belirten Benpetto yetkilisi Gökhan Hocaoğlu geliştirdikleri uygulama ile tüm tarafları memnun edebilecek bir katkı getirmek istediklerini söyledi.


Sokak hayvanları, Türkiye’nin dört bir yanında hem kendileri hem de çevreleri için risk taşıyan zorlu koşullarda yaşıyor. Barınma, yiyecek ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan sokak hayvanları, özellikle yaralanma ya da hastalık durumlarında agresif tepkiler verebiliyor. Bu durum hem toplumun hem de hayvanların güvenliğini etkileyerek toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda. Büyüyen pet sektörünün yaşanan olumsuz gelişmelerde etkisinin olduğunu belirten uzmanlar, sorunun çözümü için hem düzenleyici kuruluşlar hem, pet sektörü hem de hayvan severlerin işbirliği içinde meseleyi ele almaları gerektiğini belirtiyor. Toplum güvenliği ve hayvan hakları gibi iki durumu karşı karşıya getiren bu sorunun çözümü için bir taraftan yasal düzenlemeler yapılırken diğer taraftan hayvan severlerin de sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi konusunda etkin bir biçimde sürece katılmaları gerektiği vurgulanıyor.


Özellikle pet sektörünün konuya toplumsal bir bakış açısı geliştirmesi gerektiğini belirten Benpetto yetkilisi Gökhan Hocaoğlu, “Ben’in Sokak Dostu” uygulaması ile kullanıcılar, çevrelerindeki yardıma muhtaç sokak hayvanlarını tespit edip bildirerek sokak hayvanlarına hızlı destek sağlanmasını mümkün kılıyor. Bu bildirimler doğrultusunda, çevredeki gönüllüler ve veterinerler harekete geçerek hayvanların beslenme, barınma veya sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Sistem sayesinde hem hayvanların güvenli bir ortamda yaşamalarına olanak tanıyor hem de olası insan-hayvan problemlerini en aza indiriyor. Uygulamanın ’Duyurular’ bölümü, acil durumlarda barınma ve beslenme ihtiyaçlarına yönelik yardım çağrıları içeriyor" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale "Abla yapma" sözleri cezadan kurtaramadı Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde yılbaşı öncesi yapılan asayiş ve trafik denetimlerinde, kasksız bir motosiklet sürücüsüne 690 lira para cezası kesildi. Ceza işlemi sırasında sürücünün, "Abla yapma işte ceza niye yazıyorsun, onu ben ödüyorum" sözleri dikkat çekti. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yılbaşı öncesi asayiş ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için yapılan "şok" uygulamalarla hem trafik düzeni hem de asayiş kontrolleri sağlanıyor. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu Yahşihan ilçesinde de denetimler geniş kapsamlı şekilde gerçekleştirildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, uygulama noktalarında araçları durdurarak sürücü ve yolcuların GBT kontrolleri yapıldı. Denetimlerde ticari taksiler detaylı incelemeye alınırken, sürücülere de alkol testi yapılarak trafik güvenliği ön planda tutuldu. Motosiklet sürücüsü Y.E.B.’ye kasksız şekilde araç kullandığı için 690 Türk Lirası para cezası uygulandı. Polisin ceza işlemi sırasında sürücünün, "Abla yapma işte ceza niye yazıyorsun, onu ben ödüyorum" sözleri dikkat çekti. Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu da denetim noktalarını ziyaret ederek, İlçe Emniyet Müdürü Turhan Alataş’tan denetimler hakkında bilgi aldı. Görevi başındaki polis ekiplerine kolaylıklar dileyen kaymakam Uzunoğlu, yılbaşı öncesinde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.