GÜNDEM - 30 Aralık 2024 Pazartesi 17:10

Şişli AKOM’un temeli atıldı

A
A
A
Şişli AKOM’un temeli atıldı

İstanbul’un Avrupa yakasındaki en önemli ve en büyük ilçe afet merkezi Şişli AKOM’un temeli, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan tarafından atıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile birlikte 2025 yılı sonunda hizmete alınması planlanan Şişli Afet Koordinasyon Merkezi’nin (Şişli AKOM) temelini attı. Programda, sırasıyla Şahan ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. Her iki başkan daha sonra yapımı devam eden Yuvamız Şişli Kaptanpaşa kreş inşaatı, Şişli Miras ve İBB Miras tarafından restorasyona alınan Feriköy’deki tarihi su deposu alanında da incelemelerde bulundu


Şişli Belediye Başkanı Şahan, konuşmasında Şişli’yi bugünden geleceğe hazırladıklarını belirterek, “Kadınların, çocukların, gençlerin yaşadığı derin kaygıyı umuda çevirmeye çalışıyoruz. Belediye çocuğa bakım hizmeti veremez diyorlar. Veriyoruz. Şişli’de 9 olan Yuvamız Şişli sayımızı 2025’te 13’e çıkaracağız. Bugün bu alanda Ekrem Başkanımızla inceleme yapacağımız Yuvamız Şişli sadece çocuklarla birlikte bu kenttin kadınların, ailelerin de eşitlenmesi için atılmış büyük bir adımdır" dedi.


Şişli’de Gezici Kent Lokantası ve Mahmut Şevket Paşa’daki sabit Kent Lokantası açtıklarını kaydeden Başkan Şahan, bugün de İzzetpaşa’da Kent Lokantasını açacaklarını belirtti.



“İstanbul’un en büyük yerel afet yönetim merkezi: şişli akom”


Şişli Belediye Başkanı Şahan, temeli atılan ve 2025 yılı içinde hizmete girecek Şişli AKOM’un önemine değinerek şunları söyledi:


“Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şişli Belediyesi olarak bu ortak aklın ürünü olan işleri göreceksiniz. Afet koordinasyon merkezi bunlardan biri. Burada temel ihtiyacımız Şişli’nin Afet Koordinasyon merkezinin açmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. 2025 yılı sonunda tamamlayacağımız merkezimizde, bölgedeki en büyük yerel afet yönetim merkezi olacak. Aşevinden, lojistik merkeze afet anında tüm bölgenin ihtiyacını karşılayacak pek çok alt yapıyla donatılmış gerçek bir koordinasyon merkezine 2025 sonunda Şişlililer kavuşacaktır. Yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik hizmet etmeye de devam edeceğiz. Bu kentin daha dayanıklı, daha yaşanabilir kılmak için de elimizden geleni yapacağız.”



“Feriköy tarihi su deposunu dönüştürüyoruz”


Resul Emrah Şahan, konuşmasında İstanbul’un değerlerini koruyan ve çok güzel işler yapan İBB Miras ile işbirliği içinde, Şişli’nin kültürel mirasını korumak için de Feriköy’de çalışmalar başlatıldığını açıkladı. Şahan, “Bugün saha inceleme rotamızda da var. Feriköy’de çok özel bir tarihi yapıyı yeni kültür sanat ve kent kafe; 3 bin 500 metrekare park alanı olan kültür alanına dönüştürüyoruz. Şişlili yurttaşlarımızın vakit geçirebilecekleri kaliteli hizmet alabilecekleri bir alana çeviriyoruz” ifadelerini kullandı.


Şişli Belediye Başkanı Şahan’dan sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir konuşma yaptı. Şahan ile Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden beri yakın çalıştıklarını belirten İmamoğlu, “Emrah Şahan Başkanımızın, şehir plancısı kimliğiyle her zaman masasında iyi hesaplanmış, akla ve bilime uygun bir biçimde hareket etme prensibini mutlak taşıyan, güçlü projeler var etme konusunda da özenli çalışan bir arkadaşım olduğunu biliyorum. Şişli Belediyesi, ‘200 Günde 100 Proje’ kavramıyla hızlı bir giriş yaptı, Şişli’ye değer katan projeleri ortaya koydu. Şimdi de ‘Şişli Çalışıyor, İstanbul Güçleniyor’ mottosu ile hizmet maratonuna devam ediyor.. Kentimizi depreme hazırlamanın önemini az önce de ifade ettim. Burada bulunacak Afet Koordinasyon Merkezi, İBB AKOM Başkanlığımızla, prensiplerini örtüşecek bir biçimde, dayanışmayı en güçlü seviyeye taşıyacak biçimde birlikte çalışacaklar. Ve temel amacımız; AKOM’la Şişli’de kurulacak bu örnek dayanışma modelini, bütün İstanbul’daki 39 ilçeye taşımak. Temel amacımız ne? Türkiye’deki mekanizma böyle olduğuna göre; ilçelerle dayanışma içinde Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi ve oradan da AFAD’la dayanışma ve iş birliği içerisindeki bir modelle, afet anında İstanbul’un el birliğiyle, bütün kurumlarının 360 derece birbiriyle konuşan bir biçimde çalışabilmelerini sağlamaya katkı sunmak" dedi.


Şişli AKOM, İstanbul’un Avrupa Yakasında 2. Bölgeye hizmet verecek şekilde önemli bir görev üstlenecek. Bir afet öncesi, esnası ve sonrasında koordinasyonun sağlanacağı bir yönetim merkezi olacak.


Şişli AKOM’da; ana kontrol odası, toplantı ve koordinasyon salonları, izleme ve görüntüleme odaları, eğitim ve tatbikat alanları, veri merkezi, iletişim merkezi, depolama alanları, personel dinlenme ve konaklama alanları, araç parkı ve helikopter pisti, lojistik ve dağıtım merkezi fonksiyonlarını içerecek tasarımlar yapıldı.



Günlük 10 bin kişiye sıcak yemek sunacak aşevi


Şişli AKOM’da hem afet durumlarında, hem de bugün Şişli’nin yoksullukla mücadelesine destek olacak bir Aşevi de yer alacak. Aşevi, günlük 10 bin kişiye sıcak yemek sunacak kapasiteye sahip olacak.



Tarihi Feriköy su deposu dönüştürülüyor


Feriköy’deki tarihi su deposu, Şişli Miras ve İBB Miras iş birliğiyle yenileniyor. Tarihi su deposu, bölgenin kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bir hizmet merkezine dönüştürülecek.



Şişli AKOM’un temeli atıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da kültür bilinci gezisi düzenledi Malatya Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürel ve sanatsal değerlerini gençlerle buluşturmayı amaçlayan “Kültür ve Sanat ile Rehabilitasyon” projesi kapsamında, kültür bilinci gezisi düzenledi. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın koordinasyonunda gerçekleşen etkinlik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Kentsel Gelişim Derneği (KEGED) iş birliğiyle gerçekleştirildi. Kültür Bilinci Gezisi, gençlerin şehrin tarihi, kültürel ve sanatsal zenginliklerini yakından tanımalarını sağlarken, aynı zamanda sosyal farkındalıklarını artırmayı hedefliyor. Şehrin önemli noktalarına yapılan ziyaretlerde, katılımcılar tarih, kültür ve sanat dolu bir gün geçirdi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen gezide, gençler önce Malatya’nın kültürel ve sanatsal yaşamını temsil eden Sanat Sokağı ile buluşturuldu. Ardından Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi’ni gezen gençler, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan eşsiz koleksiyonlarla dolu müzede geçmişe ışık tuttu. Şehrin nostaljik atmosferini yakından hisseden katılımcılar, Radyo ve Gramofon Müzesi ile Kültür Evi’nde kültürel mirası tanıma fırsatı buldu. Gezinin bir diğer önemli durağı ise Malatya’nın simge yerlerinden Turgut Özal Anı Evi oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı’nın hatıralarına tanıklık eden bu mekân, gençler için ilham kaynağı oldu. Kent Müzesi’ni de gezen gençler daha sonra, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret ettiler. Katılımcılar, binlerce yıl öncesine uzanan medeniyetlerin izlerini görerek tarihin derinliklerine yolculuk yaptı. Bu ilham verici geziyle gençler sadece şehrin geçmişine değil, aynı zamanda geleceğine dair yeni bakış açıları da kazandı. Uzman rehberler eşliğinde gerçekleştirilen etkinlik boyunca gençler, sanatın ve tarihin birleştirici gücünü keşfetti. Ayrıca, şehrin merkezindeki çeşitli noktalarda kültürel değerlerin nasıl korunup yaşatıldığını gözlemlediler. “Kültür ve Sanat ile Rehabilitasyon” projesi, gençlerin yalnızca birer birey olarak değil, aynı zamanda topluma katkıda bulunabilecek kültür elçileri olarak yetişmelerine katkıda bulunmalarını hedeflerken, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından projenin önümüzdeki süreçte farklı etkinliklerle devam etmesi planlanıyor. Malatya’daki bu özel gezi, gençler için hem öğretici hem de ilham verici bir deneyim olurken, kültür ve sanatın birleştirici gücü sayesinde gençlerin, tarihe ve sanata olan ilgisi bir kez daha ortaya çıktı.
Bursa Bursa’nın tarımı ve içme suyu için önemli bir yatırım daha tamamlanıyor Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükorhan Kocadere Göleti’nde çalışmaların son hızla sürdüğünü açıkladı. Ön yüz beton kaplama imalatları tamamlanan projede yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranı aşılırken, Başkan Gürkan, ilgili kurumların projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Kocadere Göleti’nde ön yüz beton kaplama imalatları, dolusavak imalatları ve dipsavak ayar vana odası imalatları tamamlandı. İl Başkanı Gürkan, iletim hattı imalatlarının devam ettiğini belirterek, "Yüzde 85 fiziki gerçekleşme sağlandı. Büyükorhan Kocadere Göleti’nin tamamlanması ile gölette depolanacak su ile Bursa ili, Büyükorhan ilçe merkezi ve yakın çevresindeki köy yerleşim yerlerinin 850 bin m3 içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Barajlarında sıkıntı yaşayan Bursa’nın su kapasitesine de önemli bir katkı sağlanmış olacak" dedi.