SAĞLIK - 10 Kasım 2024 Pazar 09:32

Prof. Dr. Aysun Bay, bitkilerin kültürel ve dini rolünü aydınlattı

A
A
A
Prof. Dr. Aysun Bay, bitkilerin kültürel ve dini rolünü aydınlattı

Bitki bilimleri alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Aysun Bay, bitkilerin kültürel, dini ve ekolojik önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Bay, Türk Şamanizmi’nden Yahudi geleneklerine, Ural-Altay kültürlerinden Orta Asya şamanist inançlarına kadar pek çok farklı kültürde bitkilerin nasıl sembolik anlamlar taşıdığını anlattı.


Bitkilerin Profesörü Aysun Bay, Türk ve Altay kültürlerinde ‘Dünya Ağacı’ olarak bilinen yaşam ağacının, evrenin merkezi olarak kabul edildiğini belirtti. Bu kutsal ağacın gökyüzü ile yeryüzünü birbirine bağlayan bir sembol olarak kabul edildiğini ifade eden Bay, Altay Türkleri arasında şamanların ruhani yolculuklarında rehberlik yapan yaşam ağacının, aynı zamanda ‘Demir Ağaç’ olarak adlandırıldığını vurguladı. Prof. Dr. Bay, bu inancın anne rahmindeki göbek bağıyla benzerlik taşıdığını ve yaşamın temel bağlantısını simgelediğini ifade etti.


Gargat Ağacı: kültürel ve dini önemi


Prof. Dr. Bay, Yahudi ve İslam kültürlerinde kutsal kabul edilen Gargat ağacının, aynı zamanda zeytin ağacı olarak da bilindiğini söyledi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak bulunan bu ağacın, hem Yahudi hem de İslam kültüründe önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Kuran’da ‘mübarek bir bitki’ olarak bahsedilen zeytinin, sağlık açısından da birçok fayda sunduğunu belirten Bay, Türkiye’de zeytin ekimlerinin artırılmasının önemini vurguladı.


Ural-Altay kültürlerinde yaşam ağacı


Ural-Altay kültürlerinde yaşam ağacının, özellikle kayın ağacının dallarında açılan kertiklerle sembolize edildiğini belirten Prof. Dr. Bay, bu ağaçların gökyüzüne yükselmek ve evrensel bilinçle bağ kurmak için kullanıldığını söyledi. Altay şamanları, yaşam ağacını trans yolculuklarında bir geçiş noktası olarak kullandığını belirten Bay, yaşam ağacının gökyüzündeki her katmanın farklı bir anlam taşıdığını ifade etti.


Dünya dağı ve yeniden doğum


Prof. Dr. Bay, Asya şamanist geleneklerinde yaşam ağacının "Dünya Dağı" ile ilişkilendirildiğini, ölümden sonra ruhların bu ağacın dallarında küçük kuşlar olarak beklediğini anlattı. Prof. Dr. Bay, bu sembolizmin, yaşam ve ölüm arasındaki döngünün doğal bir parçası olarak kabul edildiğini belirtti.


Zeytinin sağlığa faydaları


Prof. Dr. Bay, zeytin ağacının sağlık açısından sayısız fayda sunduğuna değindi. Zeytinin antibakteriyel, antiviral ve anti-inflamatuar özellikleriyle geleneksel tıpta yaygın olarak kullanıldığını belirten Bay, özellikle zeytinyağının mutfak ve sağlık açısından vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söyledi.


Bitkilerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması


Prof. Dr. Aysun Bay, bitkilerin sadece biyolojik değil, kültürel ve dini anlamlarının da korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu bitkilerin gelecek nesillere aktarılmasının, kültürel mirasın devamı için büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Bay, bitkilerin korunarak yaygınlaştırılmasının gerekliliğini vurguladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.