KÜLTÜR SANAT - 02 Aralık 2024 Pazartesi 13:43

Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, ‘Dünyada Yılın Fotoğrafçısı Onur Ödülü’nün sahibi oldu

A
A
A
Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, ‘Dünyada Yılın Fotoğrafçısı Onur Ödülü’nün sahibi oldu

Konya’da düzenlenen ‘Sille Sanat Sarayı 13. Üyeler Buluşması’, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından 94 üyenin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik kapsamında, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, uluslararası alanda fotoğraf sanatına yaptığı katkılar vesilesiyle ‘Dünyada Yılın Fotoğrafçısı Onur Ödülü’ne layık görüldü.


Fotoğraf sanatını ulusal ve uluslararası platformlarda yaygınlaştırmak ve sanatçılara destek olmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenleyen Sille Sanat Sarayı (SSS), fotoğrafçılık atölyeleri, sergiler ve eğitim programları ile sanatçıların gelişimine katkıda bulunuyor.


Bu kapsamda Dünyada Yılın Fotoğrafçısı Onur Ödülü’ne layık görülen Gazi Yüksel’e ödülü; Türk fotoğrafçılığının önemli isimlerinden İbrahim Zaman tarafından takdim edilirken, Sille Sanat Sarayı Başkanı Reha Bilir tarafından ise onur üyeliği belgesi sunuldu.



Gazi Yüksel Kimdir?


Gazi Yüksel, 1963 yılında Lefkoşa’da doğdu. Haydarpaşa Ticaret Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 1981 yılında gazeteciliğe adım atan Gazi Yüksel, Birlik ve Halkın Sesi gazeteleri ile Türk Ajansı-Kıbrıs’ta 20 yıl boyunca foto muhabiri olarak çalıştı.


Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 40’a yakın ödül kazanan Gazi Yüksel, 1991’de Kuzey Kıbrıs Foto Muhabirleri Derneği’ni kurdu ve başkanlık yaptı. Haber, spor, karanlık oda ve sanat fotoğraflarını içeren 12 kişisel sergisi bulunan Gazi Yüksel, bu sergilerden bazılarını Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde tekrarladı. Gazi Yüksel, 2001’de “Lefkoşa’nın İki Yüzü”, 2003’te “Beşikten Mezara Yemeni” ve 2004’te “Barış Kavgası” adlı fotoğraf-şiir-müzik içerikli VCD çalışmalarını yayımladı. 2012’de Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Plastik Sanatlar-Resim Bölümü’nden mezun olan Gazi Yüksel, 2018’de ise yüksek lisansını tamamladı. Gazi Yüksel; 1991’den bu yana Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Temel Fotoğrafçılık”, “Basın Fotoğrafçılığı”, “Stüdyo Fotoğrafçılığı”, “Reklam Fotoğrafçılığı” ve “Görüntü İşleme” derslerini vermektedir. Yüksel’in fotoğraf tarihi ve fotoğrafçılıkla ilgili yayımlanmış 7 kitabı bulunuyor.



Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, ‘Dünyada Yılın Fotoğrafçısı Onur Ödülü’nün sahibi oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.