GÜNDEM - 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:58

Martı Kurucusu Öktem, İBB’yi paylaşımlı yolculuk yönetmeliği için harekete geçmeye çağırdı

A
A
A
Martı Kurucusu Öktem, İBB’yi paylaşımlı yolculuk yönetmeliği için harekete geçmeye çağırdı

Martı Kurucusu Oğuz Alper Öktem, UKOME toplantısının yapıldığı tesisin önüne gelerek açıklamalarda bulundu. Öktem, İBB’nin paylaşımlı yolculuk yönetmeliği çıkarma yetkisinin olduğuna dikkat çekti.



Martı Kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının yapıldığı Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nin önünde açıklamalarda bulundu. Öktem, yaptığı açıklamada İBB’nin paylaşımlı yolculuk yönetmeliğini çıkarma yetkisi olduğunu vurguladı. Paylaşımlı yolculuk yönetmeliği talepleri için seslerini duyurmak isteyen binlerce TAG sürücüsünün de UKOME toplantısının yapılacağı salonun önünde toplanarak Öktem’e destek verdiği görüldü.



Paylaşımlı yolculuk yönetmeliğini İBB’nin çıkarma yetkisi olduğunu söyleyen Öktem, ‘‘Avukatlarımızla araştırdık ve anladık ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin paylaşımlı yolculuk yönetmeliği çıkarma yetkisi var. UKOME yönetmeliğinin 17’nci maddesinin (k) bendinde yer alan maddeye göre, belediye başkanı isterse ilçe belediye başkanlarını oy vermeye davet edip çoğunluğu sağlayabiliyor’’ ifadelerini kullandı.



Öktem yaptığı açıklamada, ‘‘İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, ‘UKOME’nin paylaşımlı yolculuk yönetmeliği çıkarmaya yetkisi’ yok diyor. Bu ifade yanlıştır. Avukatlarımızla baktık, araştırdık ve anladık ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin paylaşımlı yolculuk yönetmeliği çıkarma yetkisi var. İki yöntemle bunu yapabilir. Birincisi UKOME yönetmeliğinin 17’nci maddesinin (k) bendinde yer alan maddeye göre belediye başkanı isterse ilçe belediye başkanlarına oy vermeye davet edip çoğunluğu sağlayabiliyor. Yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilçe belediye başkanlarını UKOME’de oy vermeye çağırıp istediği yönetmeliği çıkartabilir. Paylaşımlı, yolculuk yönetmeliği bu metotla çıkarılabilir. İkincisi çok daha basit, belediye kanununun 15’inci maddesinin (b) bendi belediyeye yani ulaşım daire başkanlığına yönetmelik çıkarma yetkisini vermiştir. Aynı kanunun 18’inci maddesinin (m) bendi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de onaylama yetkisini vermiştir. Yani ulaşım dairesi yönetmeliği yazabilir ve meclis onaylayabilir. Sayın Ekrem İmamoğlu inisiyatif alırsa paylaşımlı yolculuk yönetmeliği UKOME tarafından veyahut İBB Meclisi tarafından çıkabilir. Kanunlar çok açıktır. Biz bugün buraya sesimizi duyurmaya ve bu paylaşımlı yolculuk yönetmeliğini İstanbul’a ne kadar lazım olduğunu anlatmaya geldik. Biz İstanbul’da 150 bin sürücüyüz, Türkiye’deki en büyük ulaşım camiasıyız ve tek yürek, tek vücut halde buraya yönetmeliği istemeye geldik. İstanbul’u daha fazla mağdur etmeyin. Bu yönetmeliği çıkartın. İstanbullu rahat bir nefes alsın, ulaşımını kolayca sağlasın. 150 bin sürücü bunu istiyoruz” dedi.



Martı Kurucusu Öktem, İBB’yi paylaşımlı yolculuk yönetmeliği için harekete geçmeye çağırdı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İstanbul’da organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen “Kuyu-22” operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı İstanbul’un Sancaktepe, Bağcılar, Fatih, Güngören, Büyükçekmece, Başakşehir, Sarıyer ve Şişli ilçelerinde yerel organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen “Kuyu-22” operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Sancaktepe, Bağcılar, Fatih, Güngören, Büyükçekmece, Başakşehir, Sarıyer ve Şişli ilçelerinde yerel organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlendi. Düzenlenen operasyonlar sonucu 23 şüpheli yakalanırken 13 ayrı eylem gerçekleştirdiği tespit edilen şüphelilerin, Sancaktepe ilçesinde 24.04.2024 tarihinde C.M. isimli iş yerinin kurşunlanması ve 25.02.2024 tarihinde aynı iş yerine yönelik el bombası atılması eylemlerini, Bağcılar ilçesinde 17.07.2024 tarihinde T.B. isimli iş yerinin kurşunlanması eylemini, Fatih ilçesinde 20.07.2024 tarihinde F.O.Y. isimli iş yerinin kurşunlanması eylemini, Güngören ilçesinde 24.07.2024 tarihinde Güngören İşhanın kurşunlanması eylemini, Büyükçekmece ilçesinde 25.07.2024 tarihinde araç kurşunlanması eylemini, Başakşehir ilçesinde 09.08.2024 tarihinde K.R. isimli iş yerinin kurşunlanması eylemini, Sarıyer ilçesinde 12.08.2024 tarihinde ikamet ve araç kurşunlanması eylemleri ile 27.08.2024 tarihinde iş yeri kurşunlanması eylemlerini, Büyükçekmece ilçesinde 20.08.2024 tarihinde Z.O. isimli iş yerinin kurşunlanması ve 23.08.2024 tarihinde aynı iş yerine yönelik ses bombası atılması eylemlerini ve Şişli ilçesinde 26.08.2024 tarihinde araç kurşunlanması eylemlerini yaptıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucu 2 adet savunma tipi el bombası, 7 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet otomatik silah, 1 adet GPS takip cihazı, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve eylemlerde kullanıldığı tespit edilen 1 adet çalıntı otomobil ele geçirildi.
Erzincan Minikler için düzenlenen etkinlik renkli anlara sahne oldu Erzincan’da yarınların umudu olan çocuklar için etkinlik düzenlendi. Umutlu Yarınlar Derneği tarafından Esentepe Mesire alanında düzenlenen piknikte minik çocuklar ve aileleri keyifli anlar yaşadı. 2024-2025 eğitim öğretim yılına başlayan çocukların motive olması amaçlanan piknikte çocuklar oyunlar oynadı, dans etti, pamuk şeker yedi. Ablaları tarafından yüzleri boyanan çocukların mutluluğu yüzlerine yansıdı. Düzenlenen piknik ile birlikte çocuklar hem eğlendi hem de gelişimlerine katkı sağlayan aktiviteler gerçekleştirdi. Umutlu Yarınlar Derneği Başkanı Büşra Nur Yayla, ihtiyaç sahibi ailelerle güzel bir etkinlik düzenlediklerini söyleyerek, “Bugün burada çocuklarımıza pamuk şeker ikram ettik, oyunlar oynadık, çocukların yüzlerini boyadık. Derneğimizin amacı bir farkındalık oluşturmak. İhtiyaçlarını karşılayamayan ailelerimize elimizden geldiğince Umutlu Yarınlar Derneği olarak bir piknik organize ettik. Etkinliklerle farkındalık oluşturarak ilerleyen zamanlarda birçok çocuğumuza Umutlu Yarınlar Derneği’nin adı gibi umut olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. “Yarınımızın geleceği çocuklarımız için buradayız.” diyen dernek üyesi Müşerref Kılıç, çocukların daha güzel ve kaliteli vakit geçirmeleri için piknik düzenlediklerini ve bu piknikte aileleri ile birlikte çocukları misafir ettiklerini kaydetti. Berrak Yavuz ise, “İhtiyaç sahibi ailelerin bir araya gelip eğlendiği, çocuklarının çok güzel vakit geçirdiği bir programdayız. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.