EKONOMİ - 19 Temmuz 2022 Salı 13:39

KOBİ’ler e-irsaliyelerini tek ekranda düzenleyebilecek

A
A
A
KOBİ’ler e-irsaliyelerini tek ekranda düzenleyebilecek

KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre çözümler geliştiren bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, e-irsaliye özelliğini devreye aldı.

KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre çözümler geliştiren bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, e-irsaliye özelliğini devreye aldı.


Satılmış veya satılacak bir malın hareketlerinin düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla kesilen sevk irsaliyesinin elektronik ortamda düzenlenmesi 2020 yılında zorunlu hale getirilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son düzenlemesiyle de cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan işletmeler, 1 Temmuz 2022 itibarıyla zorunlu olarak e-irsaliyeye geçiş yapacak. KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayan bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, zorunlu geçiş öncesinde devreye aldığı e-irsaliye özelliğiyle işletmelerin hayatını kolaylaştırıyor. Zorunlu geçiş kapsamında olmayan işletmeler de e-irsaliye kullanıcısı olarak kağıt, baskı ve kargolama gibi maliyetlerden kurtulabiliyor.


Paraşüt’ün yeni özelliği ile KOBİ’ler e-irsaliyelerini farklı ekran veya uygulamalara geçiş yapmadan, tek ekran üzerinde hızlı ve kolay bir şekilde kesebiliyor. Giden irsaliye oluşturup, gelen yanıtları görebiliyor ve posta kodu alanı ekleyebiliyorlar. Karşı taraf da gelen irsaliyeyi görüntüleyip, ‘kabul’, ‘kısmi kabul’ veya ‘ret’ yanıtı verebiliyor. Kullanıcılar tüm bu işlemleri farklı bir portal kullanmadan Paraşüt üzerinden yapabiliyor. Yeni bir işlem açtıklarında da firma, adres, posta kodu, vergi kimlik numarası gibi bilgiler otomatik olarak yüklendiğinden, manuel girişle zaman kaybetmiyorlar.


“Stok kontrolünü de kısa sürede devreye alacağız”


Yeni ürün ve hizmet geliştirirken KOBİ’lerin talep ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını söyleyen Paraşüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu, “Paraşüt olarak işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilmeleri için elektronik belge çözümleri geliştiriyoruz. E-fatura, e-arşiv, e-ihracat ve e-SMM’nin ardından şimdi de e-irsaliye özelliğimizle KOBİ’lerimizin yanındayız. Ürünün bu ilk sürümünde (beta) işletmelerin irsaliye kesim süreçleriyle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandık. Hiç kuşkusuz diğer ürünlerimiz gibi e-irsaliyeyi de aralıksız olarak geliştirmeye devam edeceğiz. Kısa bir süre içinde KOBİ’lerin stoklarını sistemli bir şekilde kontrol etmelerini sağlayacak olan yeni geliştirmeyi de devreye almayı hedefliyoruz” dedi.


“E-irsaliye için e-fatura kullanıcısı olmak zorunlu”


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemesine göre e-irsaliyeye geçmek isteyen işletmelerin öncelikle e-fatura kullanıcı olmaları gerektiğini hatırlatan Sean X Yu şunları söyledi; “E-fatura ve e-irsaliye de dahil olmak üzere tüm e-dönüşüm süreçlerini Anahtar Teslim e-Dönüşüm hizmetlerimiz ile uçtan uca yönetiyoruz. Uzman süreç danışmanlarımız tarafından gerçekleştirilen bu dönüşüm ile KOBİ’ler başvuru süreçleri ile uğraşmadan, oturdukları yerden e-fatura ve e-irsaliye kullanıcısı olabiliyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Köylünün kabusu dev domuzlar avcılar tarafından vuruldu Bilecik’te birkaç köydeki vatandaşların adeta kabusu olan ve mahsule çokça zarar veren dev domuzlar avcılar tarafından vuruldu. Taşçılar, Çukurören ve Gökpınar köylerinde ekili alanlar ve bahçelere sürüler halinde gelen yaban domuzları köylülere zor anlar yaşatıyor. Çiftçilerin bağ ve bahçelerine zarar veren domuzlar yüzünden köylüler mahsullerini alamaz oldular. Köyün etrafında bulunan bağ, bahçe, cevizlik ve ayçiçeği tarlarının içine girerek çiftçilerin mahsullerine zarar veren domuz sürülerine karşı köylüler çareyi avcılardan yardım istemekte buldu. Bilecik’te avcılık yapan Basri Kuş ve ekibi yardım isteyen köylülerin talebi üzerine gerekli izinleri alarak ava çıktılar. Ekip kısa sürede 250 ve 300 ağırlığında dev boyutta birkaç yaban domuzunu vurdular. "Koruma amaçlı tarlalara elektrikli tel çekiyoruz, onları da koparıyorlar" Taşcılar Köyü sakinlerinden Nejdet Bilgin, bağ ve bahçelerinde çalıştıkları zaman bile tarlalara gelen bu büyük domuzdan saldıracak diye çok korktuklarını anlatarak, "Domuzların sürekli bağ, bahçe ve tarlalarına girip mahsule zarar veriyor. Zarar görmesek onları öldürmek istemeyiz, inan bazen canımızdan bile korkuyoruz. Köyde bulunan vatandaşların çoğu bağ ve bahçelerinde gece domuzlardan tarlalarını korumak için tarlalarında yatmak zorunda kalıyorlar. Burada domuz sürüleri çok. Bazen onları sürü halinde görüyoruz kendi imkanlarımızla tarlalardan uzaklaştırıyoruz. Bizim koruma amaçlı tarlalara elektrikli tel çekiyoruz telleri koparıyor" dedi. Basri Kuş ve ekibine de teşekkür eden köylüler, tüm avcılara kazasız belasız av diledi.
Bursa BTÜ’nün ’Digital Language Lab’ projesine 250 bin Euro destek Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) ’Digital Language Lab’ projesi, Türkiye Ulusal Ajansından 250 bin Euro hibe desteği kazandı. Uluslararası ortaklı proje çerçevesinde, öğretmenlerin dijital dünyada daha etkin olmasını sağlayacak eğitim araçları geliştirilecek. Bursa Teknik Üniversitesi, Erasmus+ KA220-SCH Programı çerçevesinde ’Digital Language Lab’ projesi ile önemli bir başarıya imza atarak Türkiye Ulusal Ajansından 250 bin Euro hibe desteği almaya hak kazandı. Toplam 30 ay sürecek olan BTÜ koordinatörlüğündeki ’Digital Language Lab (DLL)’ projesinde, İtalya, İspanya, Almanya, Polonya ve Türkiye’den ortak kurumlar bulunuyor. Öğretmenlerin dijital dünyada daha etkin olmasını sağlayacak eğitim materyalleri ve araçlar geliştirmeye odaklanan proje ekibinde, BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Özlem Cengiz, Öğretim Görevlisi Elif Atalı ve Dış İlişkiler Ofisi’nden Öğretim Görevlisi Ali Kılıç yer alıyor. Proje çerçevesinde öğretmenlerin dijital bilgi ve becerilerini artırarak dil eğitiminde modern araçlar kullanmalarını hedefleniyor. Ayrıca, Avrupa Diller Ortak Çerçeve Programı’na (CEFR) uygun A1-B2 seviyelerinde dil öğretimi için ortak bir müfredat hazırlandıktan sonra geliştirilecek dijital platform ile öğretmenlere, Web 2.0 araçlarıyla desteklenen dil etkinlikleri ve bu etkinliklerin sınıf ortamında kullanımına yönelik eğitim içerikleri sunulacak. Proje ile birlikte öğretmenler için özel olarak tasarlanmış dijital bir platform kurulacak. Bu platformda, öğretmenlere yönelik dijital araçlar ile dil öğretim aktiviteleri sunulurken, aynı zamanda eğitim materyallerine erişim ve mesleki gelişim imkanları sağlanacak. Proje süresince ortaklar arasında yapılacak iş birliği toplantıları ve iyi uygulama örneklerinin paylaşılması ile proje çıktılarının kalitesinin artırılması hedefleniyor. Projelerine destek alan öğretim görevlilerini tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, uluslararası ölçekli projelerin önemine dikkat çekti. Bursa Teknik Üniversitesinin uluslararası alanda daha görünür olması adına uluslararasılaşma çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Rektör Çağlar, “Dünyadaki pek çok üniversite ve kurum ile iş birliği görüşmelerimiz devam ederken, ortak projelerde buluşmayı sürdürüyor, farklı ülkelerle protokollere imza atıyoruz. Geçtiğimiz ay da Fransa’da gerçekleştirilen EAIE Uluslararası Eğitim Konferansı ve Fuarı’nda pek çok iş birliğine imza atmıştık. Akademisyenlerimiz de bir taraftan Erasmus gibi uluslararası ölçekteki projelerle BTÜ’nün adını dünyanın dört bir yanında duyuruyor. Uluslarasılaşma adına şimdi ki hedefimiz ise Avrupa Üniversiteler Birliği’nde yer almak” diye konuştu.