GÜNDEM - 22 Nisan 2024 Pazartesi 12:23

İstanbul’daki depreme karşı yeniden yapılan okullarda "çalışmalar ağır gidiyor" iddiası

A
A
A

İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen merkez üssü Silivri olan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından bir çok okulun boşaltılmasına karar verilmişti. Mega kent İstanbul’da riskli bulunan okullarda depreme yönelik güçlendirme veya yıkılarak yeniden yapım çalışması başlatılırken, vatandaşlar çalışmaların ağır gittiğini, sürecin kendileri ve çocukları için zor olduğunu belirterek, okulların bir an evvel bitirilmesini istedi. Çalışmaların ağır gittiği iddia edilen okullardan biri havadan görüntülendi.

Deprem ülkesi olan Türkiye’de aralıklarla irili ufaklı depremler gerçekleşirken, İstanbul’da ise beklenen büyük deprem vatandaşları tedirgin ediyor. Uzmanlar mega kent İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtirken, 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki Silivri depreminin ardından bir çok okul boşaltılmış, kimi okulların güçlendirmesine, kimi okulların ise yıkılarak yeniden yapımına karar verilmişti. İstanbul Valiliği, 20 Şubat 2023 Pazartesi itibarıyla, riskli 93 okul ve eğitim kurumunun tahliye edileceğini duyurmuş, Valilikten yapılan açıklamada, söz konusu okullardaki öğrencilerin depreme karşı güvenli okullara nakledileceği belirtilmişti. İstanbul Valiliği ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen çalışmaya göre İstanbul’daki okulların depreme karşı yapım ve güçlendirme çalışmalarına dair son durum raporu açıklanmış, yaklaşık 2 ay önce yapılan açıklamaya göre İstanbul’daki okulların 1428’i riskli bulunurken, 148 okul ise boşaltılmıştı. Boşaltılan 148 okulda yeniden yapım ve güçlendirme çalışmalarının ağır aksak gitmesi velileri çileden çıkardı. Bu süre zarfında başka okullara sığınan 148 okulun öğrencileri adeta çile çekiyor. Öğrenci velileri ise çalışmaların ağır aksak gittiğini iddia ediyor.

İstanbul’daki depreme karşı yeniden yapılan okullarda

Okullardaki çalışmaların ağır gittiği iddia edildi

İstanbul Valiliği ve İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen çalışmaya göre İstanbul’daki okulların depreme karşı yapım ve güçlendirme çalışmalarına dair son durum daha önce açıklanmıştı. Bu rapora göre İstanbul’daki okulların 1428’i riskli bulunurken, 148 okul boşaltıldı. 481 okul yıkılıp yeniden yapılırken, 799’u ise güçlendirme yoluyla depreme dayanıklı hale getirildi. 148 okulda ise çalışmalar halen devam ediyor. Eyüpsultan, Sultangazi ve Bayrampaşa’da yıkılarak yeniden yapılan bazı okullardaki çalışmalar, kamerayla görüntülendi. Vatandaşlar okullardaki çalışmaların ağır gittiğini, sürecin kendileri ve çocukları için zor olduğunu iddia etti.

İstanbul’daki depreme karşı yeniden yapılan okullarda

"Çocuklarımız var, bir an önce bitmesini istiyoruz"

Gökhan Karadeniz, “Burası yıkılmadan önce Şehit Öğretmenler Okulu vardı. Burası çok dayanıksızdı. Veliler buranın yıkılmasını istedi. Vali, muhtar devreye girdi, belediye başkanları da devreye girdikten sonra buranın yıkımı kararı verildi. 2 sene önce buranın yıkımına başlandı. Şu anda yapımı devam ediyor. Temelin atılmasını gördük, sağlam bir temel atıldı. Güzel bir bitim bekliyoruz, başka diyecek bir kelime bulamıyorum. Çocuklarımız var, bir an önce bitmesini istiyoruz” dedi.

"Süreç bizim için uzun sürdü, inşaat çalışmamız çok ağır gidiyor"

Çiğdem Erdinç isim vatandaş ise, “Çocuğum Beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar Serdar Aksu İlkokuluna gitti. Bu sene çok zorluklar çektik. Çocukları ilkokula giden başka arkadaşlarımın da çocukları var onlar başka okulda. Her birimiz bir yere dağıldık. Süreç bizim için uzun sürdü. İnşaat çalışmamız çok ağır gidiyor. Olmuyor yani. Benim çocuğum sabah erken saatte gidiyor. Baya okul uzak mesafede. Çalışmalar çok ağır gidiyor. Bir an evvel bitmesini istiyoruz”

İstanbul’daki depreme karşı yeniden yapılan okullarda

"Okul bu yıl da yetişmeyecek gibi"

Uzun süredir devam eden okul inşaatı hakkında konuşan Bayram Tunç "Bu okul 2 yıldır inşaat halinde devam ediyor. Geçen yıl Eylül ayında açılması lazımdı. Okul bu yıl da yetişmeyecek gibi. Çocukların her biri başka okula gidiyor. Biran önce bitse de öğrenciler yerine kavuşsa. Buradaki bütün esnaflar okula bağlı çalışıyor. Bizde zarardayız. Biran önce bitirilirse daha iyi olur ama bu sene zor" dedi.

“Burada inşaat olduğu için çocukları okula getirip götürürken zorlanıyorum”

İnşaatın sokakta trafiğe sebep olduğunu dile getiren Rahşan Koç "Burada inşaat olduğu için çocukları okula getirip götürürken zorlanıyorum. Trafik sorunu çözülse çok daha rahat edeceğiz. İnşaat yakında bitince biraz daha rahata kavuşuruz. Görünüşe göre eğitim bu dönemde başlamaz diye düşünüyorum. Bu okulun öğrencileri başka okullarda öğrenim görüyor. Biran önce bitsin ki şu trafik de rahatlar. Diğer kaldırımdan geçemiyoruz. Burada da yeni bir inşaat başlayacak. Çocukları okula getirip götürmek sorun oluyor. Çünkü sabah ve öğlen burası çok kalabalık oluyor" şeklinde konuştu.

“Kepçe falan hiç bir çalışma yok”

Çalışma yapılmadığını söyleyen Cemal Erman, "Buradaki okul inşaatını depreme dayanıklı değil diye yıktılar. Yaklaşık 2 ay oldu yıkalı şuan okul çalışmaları hafriyat aldılar sürekli biz toz yutuyoruz açıkçası. Mahalle sakinleri olarak biz rahatsızız bu konuda. Cuma günü 9 günlük tatile çıktık ben tatilden geldim bu tarihe kadar hiç bir kazma vuran işçi çalışmıyor. Kepçe falan hiç bir çalışma yok. İnşaat durmuş halde yani şuan. Vatandaş olarak, halk olarak ve esnaf arkadaşlarımız, yanımızda okul var öğrenciler falan sürekli toz yutuyoruz" dedi.

İstanbul’daki depreme karşı yeniden yapılan okullarda

“Aşağı yukarı 5 ile 6 aydır çalışma adı altında hiçbir şey yapılmıyor”

Çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Zeki Kardeş isimli vatandaş, "Arkada gördüğünüz boş arazi okuldu burası. Okulu komple boşalttılar yıkacağız diye burayı da depreme dayanıksız diye kaldırdılar. Başka okula verdiler öğrencileri taşımalı eğitim ile sonra güçlendirme yaptılar. Öğrenciler 1 sene sonra buraya geri geldi. Akabinde de şu görmüş olduğunuz arazi büyük bir çukur. Aşağı yukarı 5 ile 6 aydır çalışma adı altında hiçbir şey yapılmıyor burada. Daha yüzde 1’lik çalışma yapılmamış burada. Sadece yaptıkları bu toz, toprak ve pislik. Hafriyat kamyonları çıkıyor burada ve burada kardan çok zarar var şuanda. Yani buradan biz çok şikayetçiyi. Buranın biran önce yapılması ve hızlandırılması lazım. Yeni eğitim öğretim yılına yetişmesi lazım. Bizim devletten talebimiz, beklentimiz, ricamız budur" diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de özel çocuklara trafik eğitimi verildi Küçükçekmece Belediyesi, Trafik ve İlk Yardım Haftası dolayısıyla ilçede yaşayan 20 özel gereksinimi olan çocuğu parkta misafir etti. Çocuklar, hem eğlendi hem de trafik kurallarını öğrendi. Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı, Trafik ve İlk Yardım Haftası dolayısıyla ilçede yaşayan 20 özel gereksinimi olan çocuğu misafir etti. Çocuklar, Halkalı Atakent’te bulunan Çocuk Trafik Parkı’nda hem eğlendi hem de trafik kurallarını öğrendi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve çocuklara küçük yaşta trafik bilincini kazandırmak amacıyla çalışmalarını yürüten Trafik Eğitim Parkı, içerisinde engelli parkuru da bulundurması yönüyle İstanbul ilçe belediyeleri arasında ilk olma özelliği taşıyor. Trafik Eğitim Parkı hizmet verdiği 9 yıl boyunca bin 400’e yakın özel gereksinimi olan çocuğa trafik eğitimi verdi. 150 bin öğrenci eğitim gördü Alanında uzman trafik eğitmenleri tarafından teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği Trafik Eğitim Parkı, yılda 25 bin öğrenciyi misafir ederken, kuruluşundan bu yana ise 150 bine yakın öğrenciye ulaştı. Ayrıca parkın içinde yer alan amfi tiyatro, yürüyüş alanları ve çocuk oyun alanları öğrencilerin keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. Trafik Eğitim Parkı’na öğrenci toplulukları ve bireysel olarak başvurular kabul ediliyor. İl genelinden parka misafir olmak isteyen okullar hafta içi, bireysel başvuruda bulunmak isteyen kişiler ise Cumartesi günleri misafir ediliyor. Konuyla ilgili randevu ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler 444 4 360 nolu telefonu arayabilirler. “Trafik eğitim parkına ilçe dışından da yoğun bir ilgi var” Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı Yöneticisi Melek Bozacıoğlu, “Trafik ve İlk Yardım Haftası dolayısıyla özel gereksinimli çocuklarımızı ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kurumumuzda 5-12 yaş arası çocuklar üst geçit, yaya geçidi, araç kullanımı ve trafik ışıkları eğitimlerini alıyor. Ayrıca öğrencilerimize okulda ve evlerinde kullanmaları için trafik konulu boyama kitabı, puzzle ve trafik eğitim kartları gibi eğitici materyaller veriyoruz. Trafik Eğitim Parkı’na ilçe dışından da yoğun bir ilgi var. Bizlerde uygunluk durumumuza göre gelen talepleri değerlendiriyoruz. Birçok ilçe ve ilden park ile ilgili bilgi almak isteyenler, bu projeyi hayata geçirmek isteyenler oluyor’’ dedi.
Kayseri Aspir yağının yeni adresi: Ağırnas Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi Belediyesi tarafından tahsis edilen binada Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in himayelerinde kurulan Ağırnas Mimarsinan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret etti. Aspir yağının hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından birçok faydası olduğun belirten Başkan Palancıoğlu, “Burada yeni kurulan Kadın Kooperatifimiz vasıtasıyla aspir yağı üretiliyor. Kayseri Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in himayelerinde kurulan Kadın Kooperatifi’ne biz de belediyemize ait bir binayı bakım ve onarımını yaparak tahsis ettik. Aynı zamanda tefrişini de biz yapıyoruz. Sayın Valimiz de sağ olsun, burada alet ve ekipmanları, yağ çekme makinalarını tedarik etti. Aspir yağı almak isteyen vatandaşlarımız gelip buradan satın alabilecekler. İçerisinde cafe olacak. Vatandaşlarımız burada çay, kahve içebilecekler. Kadınlar arasında büyük bir dayanışma söz konusu. Vali Bey’in ayarlamasıyla özel bir firmaya, ulusal zincire aspir yağı farklı boyutlarda üretilerek satılacak. Ağırnas Mahalle Muhtarımıza, Ağırnas Kadın Kooperatifi Başkanımıza ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da bu iş büyüyerek devam edecek. Biz de Melikgazi Belediyesi olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.” dedi. Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Şerife Tural, başta Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu olmak üzere kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek Ağırnas kadınlarına çalışmalarıyla örnek olacaklarını, aspir yağı üretim işini geliştirmek istediklerini ifade etti.
Nevşehir Sahte polisleri, gerçek polisler yakaladı Nevşehir’de kendisini sahte polis olarak tanıtan dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlatan Polis ekipleri 52 saatlik güvenlik kameralarından iz sürerek 3 dolandırıcıyı yakaladı. Nevşehir’in 2000 Evler Mahallesinde ikamet eden Pakize G.ve İlhan G. isimli vatandaşlar kendisini polis olarak tanıtan kişilere bin Euro, 14 bin 600 dolar, 5 adet altın bilezik, 1 adet altın kolye, 2 adet altın yüzük, 28 Adet Cumhuriyet altını ve 16 adet çeyrek altını teslim etti. Daha sonra dolandırıldıklarını anlayan aile polise şikayette bulundu. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri 3 aylık fiziki ve teknik takip, istihbarı çalışmalar, bankalar ile yapılan yazışmalar ve toplam 52 saatlik kamera kaydının izlenmesi neticesinde; olayın 4 şüpheli şahıs tarafından gerçekleştirildiği tespit etti. Şahısların yakalanması için çalışma başlatan ekipler 3 şahsı Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde olduğunu tespit etti. Yapılan çalışmalar neticesinde 3 şüpheli Şanlıurfa ve Kahramanmaraş ilinde yapılan operasyon neticesinde yakalanarak gözaltına alındı. Ayrıca olayın diğer 1 şüphelisinin de İstanbul ilinde başka bir suçtan ceza evinde tutuklu olduğu tespit edildi. Şahısların Nevşehir dışında toplam 9 adet benzer dolandırıcılık olaylarına karıştıkları, Nevşehir haricinde yaptıkları dolandırıcılık olaylarında vatandaşları 12 milyon lira zarara uğrattıkları tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Kütahya Organize Hayvancılık Bölgesi’nin tüzel kişiliği için çalışmalar başladı Kütahya’da hayvancılık sektörünü modernleştirmek ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturmak amacıyla Kütahya Valiliği öncülüğünde kurulması planlanan Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) için yer belirlendi ve OHB’nin tüzel kişiliği için çalışmalar başlatıldı. Aslanapa ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde kurulması planlanan Organize Hayvancılık Bölgesi’nde, 75 adet hayvancılık işletmesiyle toplam 17 bin 975 adet büyükbaş hayvan hedefleniyor. Vali Musa Işın’ın başkanlığında ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Organize Hayvancılık Bölgesi’nin kuruluşuna ilişkin detaylar görüşüldü. Toplantıda; Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlanan hayvansal ve bitkisel üretim verileri, nüfus ve demografik yapı, yatırım alanı bilgileri, teknik çalışmalar, kuruluş ve tüzel kişilik konuları ele alındı. Başvuru ve yer seçimi süreci tamamlanan Organize Hayvancılık Bölgesi için ÇED raporu ve Gözlemsel Jeolojik Etüt Raporu hazırlanarak yatırım programına alınması için Tarım ve Orman Bakanlığına sunulacağını belirten Vali Musa Işın, Bakanlıktan onay gelmesi halinde plan, proje ve altyapı ihalelerinin gerçekleştirilerek çalışmalara başlanacağını söyledi. Toplantı; Aslanapa Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ve Kütahya Ticaret Borsası’nın görev alanlarının istişare edilmesi, görüş ve önerilerin değerlendirilmesiyle sona erdi.