ÇEVRE - 27 Aralık 2024 Cuma 17:07

İstanbul’da beklenen kar yağışı Çatalca’da başladı

A
A
A
İstanbul’da beklenen kar yağışı Çatalca’da başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından kar İstanbul’a giriş yaptı. Çatalca’da aralıklarla etkili olmaya başlayan kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini artırması bekleniyor.


Meteorolojinin uyarılarının ardından saat 15.00’te İstanbul’un yüksek kesimlerinde beklenen kar yağışı etkisi gösterdi. Çatalca’da başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisin artırması bekleniyor.


AKOM uyarıda bulunmuştu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Daire Başkanlığı AKOM tarafından yapılan açıklamada bugün 15.00 ile 23.00 saatleri arasında Silivri, Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kısa süreli kar yağışı görülebilir. Büyükçekmece ve batısında kalan bölgelerde ise kuvvetli sağanak yağmur geçişleri bekleniyor. Sıcaklıkların 10 derecenin altında kış değerlerinde seyredeceği ve soğuk havanın pazartesi gününe kadar etkili olacağı öngörülüyor” uyarısında bulunmuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Balıkçıların Erçek Gölü’nde zorlu kış mesaisi Van’ın Erçek Gölü’nde, yalnızca Van Gölü Havzası’nda yaşayan endemik inci kefali balığının zorlu kış avcılığı başladı. Dünyada sadece Van Gölü Havzası’nda yaşayan endemik bir tür olan inci kefali balığı, Van Gölü’nün yanı sıra Erçek Gölü’nde de avlanıyor. Yüzölçümü 112 kilometrekare olan Erçek Gölü, Van Gölü havzasının en büyük ikinci gölü olma özelliği taşıyor. 1984 yılına kadar balık bulunmayan Erçek Gölü’ne, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yaklaşık 9 yıl boyunca Van Gölü’nden yavru inci kefali taşındı. Bugün gölde 180 ton avlanabilir inci kefali stoku bulunduğu belirtilirken, bu stok ticari amaçla kiraya veriliyor. Van Gölü’nde olduğu gibi Erçek Gölü’nde de kış balıkçılığı yapılıyor. Sabah saat 08.00 civarında göle açılan balıkçılar, önceki gün serdikleri ağları topluyor. Daha sonra bu ağları yeniden göle seren balıkçılar, bu işlemi yaklaşık 3 saat içinde tamamlıyor. Balıkların kilosu ve boyu arttı Balıkçıların bir günlük zorlu mesaisine Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir ve ekibi de katıldı. Ağlara takılan balıkları inceleyen ekip, inci kefali balıklarının boy ve ağırlık ölçümlerinde artış tespit etti. Yapılan ölçümlerde balıkların ortalama boyunun 25-26 santimetre, ağırlıklarının ise 150-160 gram olduğu belirlendi. Konuya ilişkin konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, Van Gölü’nde olduğu gibi Erçek Gölü’nde de inci kefalinin ticari avcılığının yapıldığını belirtti. Erçek Gölü’nün havzanın en büyük ikinci gölü olduğunu hatırlatan Demir, “1984 yılına kadar balık bulunmayan gölde, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Van Gölü’nden getirilen yavru inci kefalleri Erçek Gölü’ne aktarılmıştır. Bugün gölde yaklaşık 180 ton avlanabilir inci kefali stokuyla ticari faaliyetler yürütülmektedir” dedi.
Konya Kış aylarında vücut direncini artırmak için kış çayı önerisi Hava sıcaklıklarının düşmesiyle artan soğuk algınlığı vakalarına karşı uzmanlar vücut direncini artırmak için bitki çayı önerisinde bulunurken, bitki çaylarının karışımlarının doğru hazırlanması ve tüketimi önem arz ediyor. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonların arttığı görülüyor. Bitkisel yöntemlerle vücut direncini artırmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, “Kış çayı içerisinde kök zencefil, zerdeçal, tarçın, havlıcan, bununla birlikte narçiçeği ve kuşburnu yer almaktadır. Kış çayı, özellikle zencefil boğaz ağrısında ve metabolizmayı güçlendirmesinde, bağışıklığın yükselmesinde çok büyük öneme sahip. Boğazında gıcıklanma olanlar, boğaz ağrısı yaşayanlar, bademcik enfeksiyonu yaşayanlar genelde zencefili kış aylarında daha fazla tüketiyorlar. Özellikle antibiyotik tedavisinden önce kesinlikle kış çayı öneriyorum. Çünkü kış çayının boğazı hafifletmede, boğaz ağrısını gidermede, bademcik enfeksiyonunda çok büyük öneme sahip olduğu biliniyor artık. Şu an bize gelen müşterilerimiz kış ayı sebebiyle daha çok kış çayı tercih ediyor. Kış çayı tercih ederken de içerisinde mutlaka zencefil, zerdeçal, tarçın, narçiçeği bununla birlikte havlıcan tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar metabolizmayı hızlandırıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Boğaz enfeksiyonlarında ve yutaktaki enfeksiyona iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi. “Kış çayının şeker değil bal ile tatlandırılmasını öneriyoruz” Meyve kabuklarının çöpe atılması yerine bitki çaylarında karışım olarak kullanılabileceğine değinen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Çebiç, “Tükettiğimiz meyvelerin kabuklarını çöpe atmak yerine zencefil, zerdeçal, tarçınla birlikte güzel bir bitki çayı yapmalarını öneriyoruz. Hem çocukların gelişiminde hem çocukların hastalanmamasında hem de yetişkinlerin metabolizmasının güçlenmesinde ve boğaz enfeksiyonlarında müthiş derecede işe yaramaktadır. Kış çayını 7 yaş ve yukarı gruplar içebilir. Bununla birlikte şeker hastaları tarçından ve kuşburnundan yararlanabilir. İnsülin direnci düşük olanlar gene aynı şekilde narçiçeği, kuşburnu, tarçından yararlanabilirler. Bununla birlikte kış çayını şeker ile değil, balla tatlandırılmasını öneriyoruz. Şeker bitkinin özünü kaybetmesine neden olduğu için şekeri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Acı içemeyenler için doğal bir balla tatlandırabilirler, ılık bir şekilde tüketebilirler. Kış çayının kesinlikle kaynatılarak değil, demleme usulüyle demlenip bu şekilde tüketilmesini özellikle vurguluyorum. Kaynatılan kış çayının özelliği kaçtığı için vücuda hiçbir fayda sağlamayacaktır. Kış çayı yaparken özellikle dikkat etmeleri gereken konulardan biri de kaynatmamaları gerekiyor. Yani fokur fokur kaynatılan kış çayının vücuda hiçbir faydası olmaz. Kaynamış suyun içerisine kış çayımız atılarak 10 dakika demlenir, hastalıklara karşı savunmayı güçlendirir” şeklinde konuştu. Çebiç, “Kış çayı yaparken malzemelerin genelde birinci kaliteden olmasına özellikle önem veriyoruz. Bununla birlikte meyve kurusunu mutlaka içerisine giriyoruz. Yazın kurutulan kurularımız da kış çayımızın içerisinde yer alıyor. Tarçın, zencefil, zerdeçal bununla birlikte meyve kurusu ve hibiskus benim kış çayımda vazgeçilmezim” diye konuştu.