TEKNOLOJİ - 07 Ekim 2024 Pazartesi 13:31

İGÜ’nün buluşları TEKNOFEST 2024’te ödüllendirildi

A
A
A
İGÜ’nün buluşları TEKNOFEST 2024’te ödüllendirildi

TEKNOFEST 2024 kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun himayesinde düzenlenen ISIF24 Uluslararası Buluş Fuarı’nda, İGÜ’nün buluşları jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirildi.


Ödüller; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak ve çeşitli üniversitelerin rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende sahiplerine takdim edildi. Törenin ardından Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu YK Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak’a davet ve desteklerinden dolayı plaket sunuldu.


İGÜ’nün buluşları altın ve bronz kategoride değerlendirildi


Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, TTO Mühendisi Mustafa Sencer Kaçar, Muhammed Erdem Hatayoğlu, Ayberk Ermutuş tarafından gerçekleştirilen Yapay Zeka Destekli 3 Boyutlu Haritalar Oluşturan ve Analizler Yapan Algoritma buluşu ve Öğr. Gör. İzzet Yavuz, İrem Türkyılmaz ve Kaan Irmak tarafından gerçekleştirilen Ecogrow Al Destekli Sulama ve Gübreleme Otomasyonu ve Plantpulse Uygulaması buluşu altın kategoride yer aldı.


Prof. Dr. Osman Ergüven Vatandaş, TTO Müdürü Yahya Kemal Kıran, Arş. Gör. Hüseyin Furkan Çelik tarafından gerçekleştirilen Elektrik Fan Motorlu Dikey İniş Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı buluşu, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, Dr. Öğr. Üyesi Kenan Şentürk, Arş. Gör. Tunay Acıman ve Furkan Onur tarafından gerçekleştirilen Görme Engelli Bireyler İçin Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Özelliklerine Sahip Akıllı Gözlük buluşu, Öğr. Gör. Hasan Hüseyin Taşer, Öğr. Gör. Sena Taş ve Görkem Şahin tarafından gerçekleştirilen Sensörlü Kemer buluşu bronz kategoride yer aldı.


Yatırımcılardan yoğun ilgi


Aynı gün gerçekleşen Demo Day’in ikinci oturumunda, “Elektrik Fan Motorlu Dikey İniş Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı” isimli buluş, teknoloji meraklıları ve yatırımcılara sunuldu. Yoğun ilgi gören proje hakkında, İGÜ standında bilgi verilmeye devam edildi.


İGÜ TTO temsilcileri ayrıca, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi Ortaokul Kategorisi’nde birinci olan Bahçeşehir Gökkuşağı Koleji standını ziyaret ederek öğrencileri tebrik etti. İGÜ TTO temsilcileri, Proje Koordinatörü Yusuf Sezikli danışmanlığında dereceye giren Fahri Demir Şentürk, Yusuf Ömer Demir ve Dora Doğan isimli öğrencileri “Depreme Karşı Beş Aşamalı Çözüm” projelerini sunmak üzere İGÜ’ye davet etti.



İGÜ’nün buluşları TEKNOFEST 2024’te ödüllendirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da amatör spor haftası yürüyüş ile başladı Ekim ayının ikinci haftasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen “Amatör Spor Haftası” Malatya’da gerçekleştirilen bir yürüyüşle başladı. Yürüyüşe katılan sporcular, ellerindeki Filistin bayrağı ile katliamların birinci yılında İsrail zulmüne sessiz tepki gösterdi. Kentteki amatör spor dallarında eğitim alan sporcular Amatör Spor Haftası açılışı nedeniyle Kanalboyu’ndan Millet Bahçesi’ne kadar yürüdü. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan, şube müdürleri, spor uzmanları, sporcular ve antrenörlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte sporcular İsrail’in Filistin’deki sivillere yönelik sürdürdüğü katliamın birinci yılı olması nedeniyle ellerinde Filistin bayrakları ile yürüdü. Yürüyüşün ardından Millet Bahçesi’nde yapılan törende saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı’nın okunmasıyla etkinlik başladı. İl Müdürü Kayhan, yaptığı konuşmada, Amatör Spor Haftası’nın amacını anlatarak, gençlerin sporla buluşmalarını sağlamak ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak için çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirtti. Kayhan, "Bu hafta boyunca birçok branşta müsabakalar düzenleyeceğiz. Amacımız, özellikle çocuklarımızın spora başlamalarını sağlamak ve sporu herkes için bir alışkanlık haline getirmektir" dedi. Kayhan, etkinlikler boyunca tüm katılımcılara başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı. Amatör Spor Haftası’nın Malatya’da çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçmesi planlanıyor. Tüm sporcular ve spor tutkunları, hafta boyunca düzenlenecek etkinliklere davet edildi.
Giresun Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda geleneksel armut pekmezi yapımı başladı Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda doğal olarak yetişen armutlar geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor. Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla kullanılan armut pekmezi, aynı zamanda kahvaltı sofralarının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi sınırlarında bulunan yaylada, bu dönemde kazanlar kaynıyor ve olgunlaşan armutlar pekmeze dönüşüyor. Doğal olarak yetişen armutları toplayıp, belirli aşamalardan geçirerek pekmez yaptıklarını anlatan Hatice Çakır, “Kış yaklaştığında, mis gibi havasıyla yeşilin her tonunu barındıran yaylalarımızda yetişen armutların pekmezini yapıyoruz. Farklı armut çeşitleriyle yapılabiliyor ancak olgunlaşmış olanlar en lezzetli pekmezi elde etmemizi sağlıyor. Önce armutları topluyor, ardından yıkıyoruz. Bir kez kaynatarak yumuşatıyoruz ve yumuşayan armutların suyunu posasından ayırarak geniş bir tavada yavaş yavaş pekmez kıvamına gelene kadar pişiriyoruz” dedi. İhtiyaç fazlasını Kulakkaya Yaylası’ndaki pazarda sattıklarını da belirten Hatice Çakır, “Doğada organik olarak yetişen armutlardan elde ettiğimiz pekmezi önce kendi ihtiyacımız için yapıyoruz. Fazla olursa, onu da aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla satıyoruz. Genellikle Kulakkaya Yaylası’ndaki pazara çıkarıyoruz. Geçen sene kilogram fiyatı 300 TL civarındaydı ancak bu yıl fiyat ne olacak, henüz bilemiyorum” diye konuştu.
Adıyaman AK Parti Adıyaman’dan İsrail’e tepki AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı, düzenlediği basın açıklaması ile Filistin’e yönelik zulmüne devam eden İsrail’e tepki gösterdi. Filistin’de halka karşı insanlık dışı saldırılar gerçekleştiren İsrail’e tepki gösteren AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı’nca Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasını okuyan AK Parti Adıyaman İl Başkanı Bülent Kablan, “İsrail’in Filistin’e başlattığı, insanlık dışı saldırının birinci yılında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu vesileyle, Filistin halkının maruz kaldığı zulmü bir kez daha güçlü bir şekilde kabul etmediğimiz ve Filistin davasını savunmaya devam edeceğimiz, tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz. İsrail, Gazze şeridine yönelik başlattığı saldırılar ile Filistin’de savunmasız siviller hedef almış, uluslararası hukuku hiçe sayarak büyük bir insanlık suçuna imza atmıştır. İşleği, soykırım suçunun üzerini örtmek için de 7 Ekim’i bahane etmektedir. Bu noktada çok önemli bir gerçeğin altını çizmek istiyoruz. 7 Ekim meselenin sanki sıfır noktasıymış gibi ele alan bir yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyoruz. 7 Ekim esasında İsrail katliam ve soykırım makinasının hız ve şiddetinin daha da artmasıdır. Bir yılın içinde 17 binden fazla çocuk, 11 binden fazla kadın olmak üzere 42 binden fazla masum Filistinli İsrail’in acımasız ve insanlık dışı saldırılarında şehit düştü. Hiçbir şey 7 Ekim’de başlamadı. Cumhurbaşkanımızın yıllardır tekrar ettiği gibi bir olacağız, iri olacağız, diri, olacağız, kardeş olacağız, hep beraber Türkiye olacağız. Filistin davasına sahip çıkan Cumhurbaşkanımızın küresel çeteler ve onların yerli işbirlikçi tarafından yıllardır neden hedef alındığını bugünlerde yeniden idrak ediyoruz. Filistin sadece bir coğrafya, bölge ya da bir halkın mücadelesi değildir. Filistin tüm insanlığın vicdan davasıdır. Filistin’in bağımsızlık mücadelesi aynı zamanda evrensel insan hakları mücadelesidir. İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir” diye konuştu.