SAĞLIK - 22 Ekim 2016 Cumartesi 15:32

İdrar kaçırma lazer tedavisi ile son buluyor

A
A
A
İdrar kaçırma lazer tedavisi ile son buluyor

Kadınların en büyük sorunlarından biri olan idrar kaçırma lazer ile ameliyatsız ve acısız bir şekilde tedavi edilebiliyor.
Kadınların yaklaşık yüzde 40’ında idrar kaçırma problemi olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tamer Erel, çoğu kadının bu sorundan utandığı ve yeterince önemsemediği için tedavi olmaktan kaçındığını dile getirdi. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlara önerilen tedavilerin çoğunun cerrahi olduğunu belirten Erel, ameliyat korkusu olan kadınların tedaviden vazgeçtiklerini belirtti.
İdrar kaçırma psikolojik ve sosyal sorunlara yol açıyor
Bazı kadınlara verilen ilaç tedavisi veya egzersizler ise uzun süreli tedavilerdir. Yine çoğu kadın hayat boyu ilaç kullanmak veya egzersiz yapmak istemiyor. Diğer taraftan kullanılan ilaçların da ciddi yan etkileri var. Bu durumda hasta ümidini yitiriyor ve durumunu kabullenmeye başlıyor. Bunun sonucunda hayat kalitesi düşüyor kişiler günlük işlerini yapamaz hale geliyor, aile yapısının bozulmasının yanı sıra psikolojik ve sosyal problemler yaşamaya başlıyorlar. Yaş ilerledikçe daha çok artan idrar kaçırma şikayetleri, kişileri ameliyat olmaya mecbur kılıyor.
İdrar kaçırma nedeni
İdrar kaçırma şikayeti, sıklıkla mesane kasının ya da pelvis (leğen kemiği) kaslarının ve bağ dokusunun çeşitli nedenlerden dolayı yetersizliğinden kaynaklanıyor. Bunlar arasında, hatalı yaptırılan normal vajinal doğumlar, iri bebek doğurmak, şişmanlık, menopoz, sigara içmek, spor yapmamak, rahimde miyom veya yumurtalık kistlerinin olması gibi nedenler idrar kaçırma sorununu artıyor. Bunun sonucunda zayıflayan pelvis kaslarının en zayıf yeri olan vajinal açıklıktan mesane, rahim ve rektum gibi organlar aşağıya doğru fıtıklaşıyor. Böylece mesanenin fıtıklaşması ile idrar tutukluğu veya idrar tutamama gibi idrar şikayetleri, rahimin sarkmasıile cinsel ilişkinin yapılamaması veya ağrı olması, rektumun sarkması ile kabızlık ve tam dışkıyı boşaltamama gibi şikayetler meydana geliyor.
İdrar kaçırma teşhisi
İdrar kaçırma tiplerinde teşhis için ayrıntılı bir sorgulama ve dikkatli bir muayene çoğu zaman yeterli oluyor. Çok nadir olarak idrar basınç ve akım hızını ölçmek ve fikir vermek için bazı testler yapılıyor. Şişmanlık, menopoz ve vajinal doğum en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Bunlardan özellikle vaginal doğum esnasında vakum ya da forseps kullanılması, çok genç yaşlarda doğum yapılması, doğumun uzaması ve iri bebek (4000 gr ve üzeri) doğurmak ilerideki yaşlarda stres tipinde idrar kaçırma olasılığını artırıyor.
İdrar kaçırma sorunu lazer tedavisi ile son buluyor
İdrar kaçırma şikayeti yaşayan kadınlar için doktorların yakın zamana kadar birçok ameliyat çeşitlerinden uygun olan birini hastalarına tavsiye ettiğini belirten Prof. Dr. Erel, bu problemin lazer ile ameliyatsız ve acısız bir şekilde tedavi edilebildiğini söyledi. Özel bir yöntemle kullanılan Lazer cihazının vajinal uygulaması artık idrar kaçırma şikayeti olan kadınlar için kesin çözüm olduğunu ifade eden Erel, yöntemin uygulanışı hakkında şu bilgileri verdi:
"Özellikle erken yaşlarda olup gecikmeden doktora başvuran hastalarda 1 veya 2 seans lazer uygulaması sayesinde sorun yok edilebiliyor. Stres tipi idrar kaçırmanın lazerle tedavisi yaklaşık 20-25 dakika sürüyor genellikle bir ay ara ile yapılan en fazla 2 seansta başarı elde ediliyor. Lazer uygulaması, anestezi, kesi ve dikiş olmadan idrar kaçırma problemine yeni ve etkin bir çözüm getiriyor. Lazer, üretral bölgede ve mesanenin dayandığı vajen ön duvarında bağ dokusundaki kollajen liflerde, ısı etkisi ile yenileşme oluşturarak sıkılığı artırıyor. Damarlanma arttığı gibi beslenme zenginleşiyor. Sonuç olarak doku eski esneklik ve kuvvetini kazanıyor. Böylece bu bölgede kaybedilen desteği ve kontrol gücünü geri kazandırıyor. Karışık tipte olan idrar kaçırmalarda genellikle kombine tedavi yaklaşımları uygulanıyor. En kolay ve risksiz olanı lazer uygulaması ile birlikte uygun ilacın beraber kullanılması oluyor."
Lazer ile idrar kaçırma tedavisi avantajları
Lazer ile idrar kaçırma tedavisini avantajları şöyle:
Yüksek başarı oranı, muayene ortamında yapılıyor olması, uygulama sırasında ağrı, acı ve kanama olmaması, günlük yaşama hemen dönülebiliyor olması, uygulama 15-30 dakika sürmesi, uygulama öncesi bakım ve hazırlık yapmaya gerek olmaması, komplikasyon riski olmadığı için güvenli bir yöntem olması, genelde problemin tek seansta çözülmesi.
En yaygın idrar kaçırma tipleri
Stres tipi idrar kaçırma; en fazla görülen idrar kaçırma tipi. Genellikle genç hanımlarda (40-60 yaş arasında) görülüyor. Öksürmekle, aksırmakla, hapşırmakla, gülmekle, hareket ve eforla birlikte idrar kaçırma sorunu oluşabiliyor. Sıkışma tipi idrar kaçırma; İkinci sıklıkta görülen idrar kaçırma tipi. Yaşı 55-60’ın üzerindeki kadınlarda en sık görülüyor. Aniden sıkıştığını hisseden kadın tuvalete yetişmeğe çalışırken idrar kaçırdığı görülüyor. Karışık tip idrar kaçırma; bazı kadınlarda stres ve sıkışma tipi idrar kaçırma birlikte görülüyor. Taşma tipi idrar kaçırma; Genellikle ileri yaş idrar kaçırmalarda mesane kapasitesini geçen hacimlerdeki idrar mesaneden taşarak dökülüyor. Psikojenik idrar kaçırma; Sıklıkla çocuk ve gençlerde görülen idrar kaçırma bu tipte yer alıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bellona, sürdürülebilirlik raporunu yayınladı Türkiye’nin lider mobilya markalarından Bellona; 2024 yılına ilişkin Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Rapor; çevresel etkilerin azaltılmasından kaynak verimliliğine, insan odağından kurumsal yönetişime kadar geniş bir çerçevede Bellona’nın sürdürülebilirlik yaklaşımını, öncelik alanlarını ve yıl boyunca hayata geçirilen çalışmalarını şeffaflıkla paylaşıyor. Bellona’nın 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’nda; enerji ve kaynak verimliliği, atık yönetimi ve çevresel etki azaltımı gibi çevresel başlıkların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği, çalışan gelişimi, etik yaklaşım ve kurumsal yönetim uygulamaları gibi sosyal ve yönetişim alanlarına ilişkin çalışmalar da yer alıyor. Rapor ayrıca, markanın sürdürülebilirlik yolculuğunda takip ettiği stratejik öncelikleri ve gelecek dönem odak alanlarını da kapsıyor. Anadolu Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Üyesi & CEO’su Serdar Karavil, "Bellona olarak sürdürülebilirliği yalnızca bir hedef değil; üretimden tedarik zincirine, operasyonlardan mağazacılığa kadar tüm süreçlerimizi dönüştüren stratejik bir yaklaşım olarak görüyoruz. 2024 Sürdürülebilirlik Raporumuz; çevresel sorumluluğumuzu, insan odağımızı ve şeffaf yönetişim anlayışımızı somut çalışmalarımızla ortaya koyuyor. Geleceğin beklentilerine uyum sağlayan, verimliliği artıran ve paydaşlarımız için uzun vadeli değer üreten bir dönüşümü kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi. Karavil, sürdürülebilir dönüşümün tüm paydaşlarla birlikte ilerleyen bir süreç olduğuna dikkat çekerek şu mesajı verdi; "Çalışanlarımızdan iş ortaklarımıza, tedarikçilerimizden müşterilerimize kadar tüm paydaşlarımızla birlikte; daha güçlü, daha verimli ve daha sorumlu bir üretim ve hizmet ekosistemi inşa etmeyi önemsiyoruz. Bellona’nın dönüşüm yolculuğunda sürdürülebilirlik, temel pusulamız olmaya devam edecek." Bellona 2024 Sürdürülebilirlik Raporu, Bellona’nın resmi web sitesi üzerinden erişime açıldı.
Diyarbakır Diyarbakır’da 11’inci yargı paketi heyecanı: Aileler cezaevi önünde toplandı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaşan 11’inci yargı paketi ile birlikte Diyarbakır’da birçok mahkumun serbest kalması bekleniyor. Paketle erken tahliye olacak hükümlülerin aileleri de yakınlarına kavuşmak için Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsüne gelmeye başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 11’inci yargı paketi kabul edilerek yasalaştı. 31 Temmuz 2023 ve öncesinde işlenen suçlar nedeniyle hüküm giyenler, denetimli serbestlik haklarından 3 yıl erken faydalanabilecek. Bununla birlikte ilk etapta yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor. Terör ve örgütlü suçlar ile aile fertleri veya engellilerin hedef olduğu cinayetler, cinsel saldırı-istismar ve deprem sonucu meydana gelen öldürme suçlarında bu hak uygulanmayacak. Paketin yasalaşması ile birlikte Diyarbakır’da Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsünde cezasını çeken hükümlülerin yakınları cezaevi önüne gelmeye başladı. Haktan yararlanacak olan hükümlülerin aileleri, yakınlarının çıkışını heyecanla bekliyor. Diyarbakır’da Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsünde yakınının çıkmasını bekleyen Sultan Agar, ’’Eltimin gelini için geldik. 4 senedir cezaevindeydi. Bize çok mutlu bir haber verdiler. Allah onlardan razı olsun. 11’inci yargı paketini çıkaranlara teşekkür ediyoruz. Cezaevi önüne geldik, tahliyesini bekliyoruz, çok mutluyuz. Bu kadar erken olacağını bilmiyorduk. Bugün kandil, bu haber de bize mutluluk getirdi’’ dedi. Polis ekipleri, cezaevi etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı. (YRT-
Bursa İnegöl’de 457 aileye 2 milyon 285 bin lira ısınma yardımı İnegöl Belediyesi, hava kalitesine etki eden katı yakıt tüketiminin yasaklanması sebebiyle nakdi olarak gerçekleştirdiği ısınma yardımları kapsamında bu yıl 457 aileye 5 bin lira olmak üzere toplam 2 milyon 285 bin lira ısınma yardımı yaptı. İnegöl Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Umuteli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği iş birliğinde ihtiyaç sahibi ailelere yardım elini uzatmaya devam ediyor. 2025-2026 kış dönemi için Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından toplam 457 aileye ısınma yardımı yapıldığı açıklandı. İnegöl Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; "2021 yılı itibariyle hava kalitesine etki eden kömür ve katı yakıtların yakılmasının yasaklanmasının ardından, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Umuteli olarak ısınma yardımlarını nakdi yardım şeklinde yapmaya başlamıştık. Katı yakıy yerine nakdi olarak bir defaya mahsus vatandaşların hesap numaralarına gönderim yapılıyor. 2025-26 kış dönemi için de ısınma yardımlarımız nakdi yardım olarak ihtiyaç sahibi ailelerimize bugün itibariyle ulaştırıldı. İnegöl Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz tarafından ihtiyaç sahibi 457 ailemize her aileye 5 bin lira olmak üzere tek seferlik ödeme gerçekleştirildi. Toplamda 2 milyon 285 bin lira ısınma yardımı yapılmış oldu." Banka hesap numaraları olmayan, yaşlı, engelli olan ailelere görevli mutemet personel tarafından bu yardımlar evlerine elden teslim edildiğini belirten açıklamada, "İhtiyaç sahibi ailelerin sistem sorgulamaları ve gerekli araştırmaları ise müdürlüğe başvuru aşamasında yapılmaktadır. Sosyal yardımlarımız yıl içerisinde aktif olarak devam etmektedir" cümlelerine de yer verildi.
Ankara Bakan Yerlikaya: "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik operasyonda 31 kilogram kokain ele geçirildiğini belirtti. Ayrıca bu yıl yapılan operasyonlarda 1,8 ton kokainin ele geçirildiğini ve Narkotik Organize Suç Örgütü üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 51 zanlının yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik. Edirne Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince yapılan koordineli çalışmalar sonucu; Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Kapıkule Gümrük sahasında operasyon düzenlendi. Operasyonda E.E. ve T.Ç. isimli şüpheliler yakalandı. 2025 yılın ilk 11 ayında yaptığımız aralıksız operasyonlar sonucunda; 1,8 ton kokain yakaladık. 51 yabancı Narkotik Organize Suç Örgütü üye ve yöneticisini yakalayıp ülkelerine iade ettik. Bu yıl çökerttiğimiz 634 organize suç örgütünden 22’si Uluslararası Narkotik Organize Suç Örgütü. Baronundan, torbacısına kadar bizim uyuşturucu ile mücadelemiz, bir insanlık suçu olan uyuşturucudan, başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı korumak. Emeği geçenleri ve Polisimizi tebrik ediyorum."
Gaziantep Gaziantep Kolej Vakfı’nda 25 Aralık Coşkusu Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında düzenlenen bir dizi etkinlikle Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104.yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Antep Savunmasının öğrenciler tarafından sahneye taşındığı etkinliklerde konukların duygulu anlar yaşadığı gözlerden kaçmadı. Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılı etkinlikleri kapsamında Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında bir dizi etkinlik düzenlendi. GKV Özel İlkokulu ikinci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan etkinliklerde Antep’in düşmanlar tarafından işgali ve işgal sırasında yaşanan olaylarla gerek kadın gerekse çocukların Antep Savunmasında üstendikleri roller dramalar şeklinde sahneye yansıtıldı. Konukların zaman zaman duygulandığı etkinlikler sırasında öğrenciler tarafından sahnelenen oyunlar büyük beğeni gördü. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında 25 Aralık Gaziantep’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu etkinliklerine GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra İbanoğlu, GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu üyeleri, Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Genel Müdürü Fevzi Gürsel’in yanı sıra idareci, öğretmen ve davetliler katıldı. Velilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikler saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu Müdürü Ali Dirgen yaptığı açılış konuşmasında "Gaziantep halkı birlik ve beraberlik içinde kenetlenerek hürriyetinden asla ödün vermeyeceğini tüm dünyaya haykırmış ve Atamızın " Gaziantep Savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde yiğitlik, kahramanlık ve fedakârlığın ulaşılmaz abidesi olmuştur. Savunma süresince Fransızlar şehre 70.000 mermi atmış, 6.317 Antepli şehit olmuştur. Gaziantep Savunması, eşsiz kahramanlığı ile hem kendini, hem de Anadolu’yu düşman işgalinden kurtaran bir halk hareketi, Milli birliğin ve benliğin bir şahlanışı olarak tarihteki yerini almıştır. Antep savunması son günlerini yaşarken bu savunmanın olağanüstü anlam ve önemini takdir eden Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında 93 numaralı Kanunla Antep’e tarih boyunca hiçbir şehre nasip olmayan GAZİ’lik unvanını vermiştir. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Bağımsızlık bizim karakterimizdir. ’’Bu şanlı savunmadır ki Gaziantep’i ve çevresini işgal ve istiladan kurtarmıştır. 25 Aralık 1921 tarihinde Ankara anlaşması ile son Fransız askeri Gaziantep’i terk ederken, kahraman Türk ordusu halkın coşkun sevgi gösterileri ve sevinç gözyaşları içerisinde Gaziantep’e girmiştir." dedi. GKV’li Öğrencilerden Duygulandıran Gösteriler Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu 2. sınıf öğrencilerinin hazırladığı, "25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluşu" adlı drama gösterisi ardından ikinci sınıf öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı oratoryo, ikinci sınıf öğrencilerinin hazırladığı öğrenci koro ve Gaziantep savunmasını anlatan film gösteriminin ardından halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle son buldu. Tören sonunda öğrencileri kutlayan GKV Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra İbanoğlu ve Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Genel Müdürü Fevzi Gürsey gösterdikleri yüksek performanstan dolayı teşekkür ettiler.
Ankara Bakan Yerlikaya: "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik operasyonda 31 kilogram kokain ele geçirildiğini belirtti. Ayrıca bu yıl yapılan operasyonlarda 1,8 ton kokainin ele geçirildiğini ve Narkotik Organize Suç Örgütü üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 51 zanlının yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Uluslararası uyuşturucu madde ticareti yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonumuzda 31 kilogram kokain ele geçirdik. Edirne Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince yapılan koordineli çalışmalar sonucu; Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Kapıkule Gümrük sahasında operasyon düzenlendi. Operasyonda E.E. ve T.Ç. isimli şüpheliler yakalandı. 2025 yılın ilk 11 ayında yaptığımız aralıksız operasyonlar sonucunda; 1,8 ton kokain yakaladık. 51 yabancı Narkotik Organize Suç Örgütü üye ve yöneticisini yakalayıp ülkelerine iade ettik. Bu yıl çökerttiğimiz 634 organize suç örgütünden 22’si Uluslararası Narkotik Organize Suç Örgütü. Baronundan, torbacısına kadar bizim uyuşturucu ile mücadelemiz, bir insanlık suçu olan uyuşturucudan, başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı korumak. Emeği geçenleri ve Polisimizi tebrik ediyorum."