ASAYİŞ - 08 Temmuz 2024 Pazartesi 15:15

Günlük kiralık dairede öldürülen Murat Arpapay cinayetine ilişkin davanın görülmesine başlandı

A
A
A
Günlük kiralık dairede öldürülen Murat Arpapay cinayetine ilişkin davanın görülmesine başlandı

Bahçelievler’de günlük kiralık dairede öldürülen ve cesedi apartman boşluğuna atılan Murat Arpapay cinayetine ilişkin davanın görülmesine başlandı. Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Muhterem Perçikli, maktul Murat Arpapay ile arkadaşları tarafından tanıştırıldığını söyledi. Perçikli olay günü maktul ile günlük kiralık dairede buluşma ayarlandığını ancak diğer sanıkların da evde olduğunu belirterek “Doğan eterli bezle maktul Murat’a saldırmaya başladı. Fatih ile Doğan vurdular Murat’a. Murat çok bağırdı, çırpındı. Çok darp edildi, baygınlık geçirdi yere yığıldı” şeklinde cinayet anını anlattı.


İstanbul Bahçelievler’de 27 Temmuz 2023’te günlük kiralık bir dairenin apartman boşluğunda Murat Arpapay’ın cansız bedeni bulunmuştu. Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede 3’ü firari 5 sanığın toplamda 36 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Hazırlanan iddianame kapsamında sanıkların yargılanmasına başlandı. Bakırköy 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Muhterem Perçikli ve Serpil Demir hazır bulundu. Duruşmaya taraf avukatları da katıldı.


“Bir adam var maddi gücü yüksek onunla tanıştırayım seni”


Duruşmada savunması sorulan tutuklu sanık Muhterem Perçikli “Olay tarihinden 2 ay önce üniversiteyi burada okumak için İstanbul’a geldim. Şirinevler’de bir kafede çalışmaya başladım. Serpil’le işe başladıktan 2-3 hafta sonra tanıştım. Daha sonra Doğan, Fatih ve Ersen ile tanıştım. Ben onlara kendimi anlattım. İstanbul’a gelme nedenimin üniversite okumak ve çalışmak olduğunu söyledim. Ersen bana ‘bir adam var maddi gücü yüksek onunla tanıştırayım seni’ dedi. Bana maddi ve manevi açıdan destek olacağını söyledi. Konuşmadan 2-3 gün sonra Murat Arpapay ile Şirinevler’de bir kafede tanıştık” dedi.


“Çok darp edildi, baygınlık geçirdi yere yığıldı”


Firari sanık Ersen’in kendisi ile Murat Arpapay adına bir buluşma ayarladığını söyleyen sanık Perçikli “Olay günü Serpil ile ben buluştuk önce. Daha sonra Serpil ile günlük kiralık dairenin anahtarını aldık ve eve geçtik. Maktulü almaya gidecektim ben sonrasında. Ersen aracılığı ile Murat ile haberleştik. Ersen benim adıma başka bir telefondan maktul ile konuşuyormuş. Ben maktulü Şirinevler Meydanı’na almaya gittim. Serpil ve diğer sanıklar o esnada evdeydi. Maktul ile eve girdiğim esnada bir anda Doğan ve Fatih odadan çıktılar. Doğan eterli bezle maktul Murat’a saldırmaya başladı. Fatih ile Doğan vurdular Murat’a. Murat çok bağırdı, çırpındı. Çok darp edildi, baygınlık geçirdi yere yığıldı. Fatih ile Doğan maktulü yatak odasına aldılar sonra” şeklinde cinayet anını anlattı.


“Birine bir şey anlatmayacaksın söylersen sen de aynı şeyleri yaşarsın”


Sanık savunmasının devamında “Fatih bir ara mutfağa geçti, elinde iğne vardı. İçinde beyaz bir sıvı vardı baya doluydu içi. Maktul yatakta baygındı elleri önden plastik kelepçe ile bağlanmıştı. Konuşamıyordu kendinden geçmişti. Sonra beni odadan çıkarıp salona gönderdiler. Ben ‘ambulansı mı arasak?’ dedim Serpil’e. Doğan ile Fatih yanımıza gelip telefonlarımızı aldı. Ben baktığımda Murat’ın kulakları morarmıştı, göbeği şişmişti. Ben ağlamaya başladım, öldüğünü anladım. Mesai saatim geldiği için evden ayrıldım. Evden ayrılırken Fatih ile Doğan bana ‘hiçbir şekilde birine bir şey anlatmayacaksın söylersen sen de aynı şeyleri yaşarsın’ dediler. Ben ‘tamam anlatmayacağım kimseye çıkmak istiyorum’ dedim. Tek başıma evden ayrıldım. Maktulün öldürülmesine karışmadım suçsuzum” ifadelerini kullandı.


“Bu akşam Kıbrıs’a gidiyoruz”


Sanık Serpil Demir ise “Olay günü ben ve arkadaşım Muhterem vakit geçirmek için günlük kiralık apart kiralamaya karar verdik. Sonra Fatih abiler aradı beni. Bize katılmak istediler. Normalde de takıldığım insanlardı. Geldiler Ersen Doğan ve Fatih. Sonra sanık Ersen evden ayrıldı. Ben evde alkol alıyordum. Muhterem mağazaya gidiyorum diye çıktı. Sonra geri geldi ancak yanında biri ile gelip gelmediğini görmedim. Yatak odasında bağırma çağırma sesleri üzerine oraya doğru yaklaşırken Fatih ile Doğan’ın maktulü darp ettiklerini gördüm. Daha sonra Muhterem’i ‘sakın kimseye bir şey söyleme’ deyip işine yolladılar. Ben kalmaya devam ettim. İçmeye devam ediyordum telefonum da onlardaydı. Sanıklar maktulü tutup üst kata apartman boşluğuna çıkardı. Gitmeden önce telefonumu verip ‘sakın birini arama aklından bile geçirme biz zaten bu akşam Kıbrıs’a gidiyoruz’ dediler. Kapıyı çekip gittiler. Ben 10 dakika kendime gelmeye çalıştım. Sonra ben de oradan ayrıldım. Bu olaydan benim haberim olsaydı gidip kendi adıma apart ayarlamazdım” dedi.


Ara kararını açıklayan mahkeme firari sanıkların yakalama emrinin devamına karar verdi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.


"İki savunma metni de birbirinden tamamen farklı ve çelişkilerle doludur"


Öte yandan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Murat Arpapay’ın annesi Şefika Arpapay’ın avukatı Burak Mert Aktaş "Tutuklu sanıklar Muhterem Perçikli ve Serpil Demir’in ilk duruşmada savunmaları alındı. İki savunma metni de birbirinden tamamen farklı ve çelişkilerle doludur. Bunu gözeten mahkeme heyeti firari sanıkların da henüz yakalanmadığı gerekçesi ile tutukluluğun devamına karar vermiştir. Firari sanıkların tümünün en kısa sürede yakalanarak yüce Türk adaletine teslim edilmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.


İddianameden


Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 27 Temmuz 2023 günü Bahçelievler’de meydana gelen olay anlatıldı. İddianamede merdiven boşluğunda Murat Arpapay’ın cansız bedeninin bulunduğuna ilişkin bilgi verilmesi üzerine soruşturmaya başlandığı kaydedildi. Olaya ilişkin incelenen güvenlik kamerası görüntülerinde Arpapay’ın 26 Temmuz günü yanında bir kadın ile binaya giriş kaydının olduğu, kadının aynı gün binadan çıkış yaptığı ancak daha sonra şüpheli 3 şahsın binaya giriş yaptığı tespit edildi. Murat Arpapay ile binaya giren kadının Muhterem Perçikli olduğu da iddianamede açıklandı. Olaya ilişkin yakalanarak ifadesi alınan sanık Muhterem Perçikli “Ölen şahsı tanımıyorum. Olay tarihinden yaklaşık 1 hafta kadar önce Serpil Demir beni Şirinevler’de bir kafeye götürdü. Burada Azad, Fatih ve Doğan isimli şahıslarla tanıştırdı. Azad beni zengin, orta yaşlarda bir erkek ile tanıştırmak istediğini söyledi. Bu şahısla internet üzerinden tanıştıklarını ve kendisini kadın olarak tanıttığını anlattı. 26 Temmuz günü Serpil ve Azad’ın daha önceden kiraladıkları günübirlik daireye gittik. Fatih ve Doğan Murat’a saldırdı. Doğan, bir beze döktüğü eter ile Murat’ın ağzını kapattı. Murat buna direndiği için Fatih ve Doğan tarafından darp edildi. Ellerini arkadan plastik kelepçe ile bağladılar. Fatih’in elinde şırınga gördüm. Murat’a enjekte etmeye çalıştı. Murat hareketsiz yatar haldeydi" dedi.


İddianamede şüpheli Fatih Erginoğlu ve Doğan Sarıyıldız’ın 27 Temmuz günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yaptıklarının tespit edildiği ve haklarında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi. Bir diğer sanık Azad lakaplı Ersen Başak’ın ise Gürcistan’a gittiği ve hakkında kırmızı bültenle arama emri düzenlendiği de iddianamede anlatıldı.


İddianamede tüm sanıkların Azad lakaplı Ersen Başak’ın talimatıyla öncesinde anlaşarak maktulü olayın gerçekleştiği daireye getirip zor kullanarak etkisiz hale getirip evini soymak için birlikte hareket ettikleri ve maktulün ölümüne sebebiyet verdikleri kaydedildi.


Hazırlanan iddianame kapsamında Doğan Sarıyıldız, Ersen Başak, Fatih Erginoğlu, Muhterem Perçikli ve Serpil Demir’in ‘birden fazla kişi ile konutta yağmaya teşebbüs’ suçundan 2 yıl 6 aydan 11 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Sanıkların ‘olası kastla öldürme’ suçundan ise 20 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’ı bal merkezi yapacak protokol imzalandı Erzincan’da arıcılık yapan üreticilerin, bal ve bal ürünlerini işleyip piyasaya sunmalarına katkı sağlamak amacıyla, Bal Paketleme Tesisi için Makine ve Ekipman Teslim töreni düzenlendi. Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen protokol töreninde ayrıca, DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenecek olan Gıda Kontrol Laboratuvarının kapasitesinin artırılması projesinin tanıtımı da yapıldı. Törene, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Vali Yardımcısı /İl Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İl Tarım ve Orman Müdür V. Serkan Kütük, AK Parti, MHP İl Başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi ile STK başkanları katıldı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kuracağı bal paketleme tesisinde kullanılmak üzere 17 kalem makine ve ekipmanın teslimi dolayısıyla protokol imzalandı. Törende konuşan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, son teknoloji kullanılarak kurulan tesisin hem Erzincan hem de Bölge illeri için büyük kazanım olduğunu söyledi. Vali Aydoğdu, Erzincan’ın bal üretiminde Türkiye’deki ilk on il arasında yer aldığını belirterek, “İlimizin ve üreticilerimizin teknolojiye uygun bir paketleme tesisine ihtiyacı vardı. Bu önemli tesisin ilimize kazandırılmasında çok büyük gayreti ve emeği olan başta DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Osman Demirdöğen’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tesisimizin tüm bal üreticilerimize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı‘na bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin Erzincan’da sebze ve meyve başta olmak üzere birçok sektöre destek verdiğini belirttiği konuşmasında, “Bal potansiyelimiz yüksek. Yaklaşık olarak bin ton bal üretimimiz var. Üreticilerin daha fazla üretim yapabilmeleri için Erzincan’da bal paketleme tesisi kurduk. Erzincan Arıcılar Birliği tarafından işletilecek olan bal paketleme tesisimiz şu anda hizmete hazır durumda. Yeni paketleme tesisi, Erzincan’ın bal üretimini daha da geliştirecek ve üreticilere modern imkanlar sunarak sektördeki rekabet gücünü artıracak. Bu tesisin kurulmasında desteklerini esirgemeyen Valimize ve Vali Yardımcısı Yusuf İzci’ye çok teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmasında, Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvarının ihtiyacı olan 2 büyük cihazın alımı konusuna da değinen Başkan Demirdöğen, bunun için proje hazırlandığını ve bakanlık olurunda olduğunu açıkladı. Demirdöğen, “İnşallah birkaç ay sonra da bu cihazlar alınmış olacak. Ve analizler yapıldıktan sonra Bölgenin tamamına hizmet verecek bal merkezi haline gelecek Erzincan. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Markalaşma yolunda hızla ilerleyen Erzincan Balı’nın hijyenik koşullarda tüketilmesi için kurulan tesis, sıvı ve petek bal olmak üzere günlük 2 ton bal işleme kapasitesine sahip. Yaklaşık 25 milyon lira değerinde olan tesis bu sayede önemli bir ihtiyacı gidermiş olacak. Doğu Anadolu Bölgesindeki Arıcılar Birliğine kayıtlı 7 bin 488 üyesi olduğu dikkate alındığında, DAP Bölgesi arıcılık potansiyeli bakımından Türkiye’nin %19’una, kovan sayısı bakımından %21’ine, bal üretimi bakımından ise %16’sına tekabül ediyor. Proje ile bölgede yaşayan yüzlerce üretici ailenin ürettikleri balı gelire çevirerek tarımsal kalkınmaya katkı sağlaması amaçlanıyor.
Mersin Şeker hastalığından kurtulmak mümkün Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op.Dr. Cavit Göktaş, “Özellikle şeker hastalarımız, yapılacak diyabet cerrahisiyle şeker hastalığından kurtulabilirler” dedi. 24 yıllık cerrahi tecrübeye sahip olan ve 10 binin üzerinde laparoskopik vaka gerçekleştiren Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Cavit Göktaş, Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’nde tüp mide, diyabet cerrahisi, gastrit by pass, tüp mide revizyon ameliyatı, reflü cerrahisi, tiroit cerrahisi, meme cerrahisi, kasık fıtıkları, safra kesesi, mide kolon tümör cerrahisi ve hemoroit ameliyatlarını gerçekleştirecek. Göktaş, hastane olarak başarılı operasyonlara imza attıklarını belirterek, “Türkiye’de erkeklerin yüzde 30’u, kadınların yüzde 40’ında obezite var. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor. Biz hastanemizde obezite başta olmak üzere diyabet cerrahisi, ileri laparoskopik girişimler, reflü cerrahisi, kanser cerrahileri, safra kesesi, apandisit, karın duvarı fıtıkları cerrahilerini başarıyla uygulamaktayız. Yine aynı özveriyle ameliyatlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu. "Tedavi edilmek zorundu" Obezitenin, çağın en büyük sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Göktaş, "Birçok hastalığın oluşumunda önemli bir risk faktörü olan obezitenin tedavisinde cerrahi seçenekler önemli. Obezite hastalığı tedavi edilmediğinde birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Obezite tedavisi için cerrahi ve cerrahi gerektirmeyen, etkili sonuç alınan yöntemler mevcuttur. Tüp mide ameliyatı ve mide balonu uygulaması sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleridir” ifadelerini kullandı.
Antalya Beyin ameliyatlarında nöronavigasyon ile 3 boyutlu görüntüleme Bilgisayar destekli beyin cerrahisinde, cerrahlar gelişen teknoloji ile birlikte beynin 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için görüntüleme teknolojilerini kullanıyor. Ameliyattan öncesinde ve bazen de ameliyat sırasında yapılabilen nöronavigasyonun cerrahlara büyük avantaj sağladığı bildirildi. Cerrahide kitlelerin bulunduğu yerin belirlenmesi beyin ve omurilik tümörlerinin güvenli bir şekilde sorunsuz çıkarılması için kritik öneme sahip olduğunu belirten Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, nöronavigasyonun beyin cerrahının, ameliyat gerektiren durumu tedavi etmesinin en güvenli yolunu planlamasını sağladığını belirtti. Ameliyat sırasında, bilgisayar sisteminin nöronavigasyon sayesinde cerrahı tedavi edilen beyin bölgesine tam olarak yönlendirdiğini, diğer dokulara zarar vermeden en az riskle tamamen çıkarıldığının altını çizen Prof. Dr. Mahmut Akyüz, beyin ameliyatlarında nöronavigasyon teknolojisinin avantajlarından bahsetti. GPS sistemi gibi işlev görüyor Nöronavigasyon sistemi, öncelikle beyin ve omurga ameliyatlarında kullanılan bir teknoloji olduğunu ve GPS sistemi gibi işlev görerek cerrahlara karmaşık anatomik yapılar etrafında hassas rehberlik sağladığı belirten Akyüz, “Sistem, GPS gibi işlev görerek cerrahlara ameliyat sırasında yüksek doğrulukla navigasyonlarını kolaylaştırır. Bu sistem, cerrahların hedef bölgelerine minimum hasarla ulaşmalarına yardımcı olur ve beyin, omurilik ve sinir yapıları gibi hassas dokular etrafında milimetre düzeyinde hassasiyet sağlar. Nöronavigasyon sistemleri, beyin tümörlerinin doğru çıkarılmasına yardımcı olmak için görüntü kılavuzlu nöroşirürji için geliştirilmiştir. Navigasyonlu cerrahinin temel prensipleri, bir işaretçinin ucunu bir görüntü alanında görmektir. Cihaz alanı ile görüntü alanı arasında bir ilişki kurulmalıdır” dedi. Sorunlu bölgeleri belirlemeye ve hedeflemeye yardımcı oluyor Temel olarak, görüntü ile cihaz alanları arasındaki herhangi bir noktanın koordinatlarını eşlemek için bir dönüşüm matrisi hesaplanması gerektiğini söyleyen Akyüz, “Dönüşüm matrisinin amacı, dijital görüntü verileri ile anatomik yapı arasında bir bağlantı oluşturmak ve bu nedenle artan 3 boyutlu yönelim sağlamaktır. Nöronavigasyon sistemi kritik beyin yapılarından kaçınırken tümörleri hassas bir şekilde bulmaya ve çıkarmaya yardımcı olmasının yanı sıra Epileptik nöbetlerden sorumlu beyin bölgelerini belirlemeye ve hedeflemeye yardımcı olur. Ayrıca, omurgadaki prosedürler için doğru rehberlik sağlayarak vidaların, implantların ve diğer aletlerin doğru yerleştirilmesini sağlar” ifadelerini kullandı. Cerrahlara beyindeki her ayrıntıyı gösteriyor Prof. Dr. Mahmut Akyüz, görüntülerin ameliyat sırasında gerçek zamanlı olarak güncellendiğini belirterek, “Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme veya ultrason tarafından sağlanan fonksiyonel verilerin nöronavigasyonla birleştirilmesi, nörocerrahların ameliyat sırasında beynin önemli bölgelerinden kaçınmasını sağlar. Ameliyattan önce, hastanın anatomisinin üç boyutlu bir haritasını oluşturmak için MRI ve BT taramaları kullanılır. Bu harita, prosedür sırasında kullanılan diğer cerrahi sistemler ve araçlarla entegredir. Mevcut pozisyonu ve durumu yansıtmak için sürekli olarak gerçek zamanlı olarak güncellenir. Ameliyat sırasında sistem gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak cerrahın hedeflenen bölgedeki her ayrıntıyı ve etkiyi gözlemlemesini ve gezinmesini sağlar, yüksek doğruluk verir ve riski en aza indirir” şeklinde konuştu.