ASAYİŞ - 18 Ekim 2024 Cuma 13:40

Eşini vurup tahliye olmuştu: Ragıp Canan bu kez tehdit ve ısrarlı takip suçlarından ceza aldı

A
A
A

Zeytinburnu’nda 2020 yılında eşi Nurtaç Canan’ı silahla yaraladığı için tutuklu yargılanan ve tahliye olduktan sonra tehdit ve ısrarlı takipte bulunduğu için yeniden tutuklanan Ragıp Canan’ın davasında karar açıklandı.

Mahkeme sanık Canan’ın zincirleme şekilde tehdit ve ısrarlı takip suçlarından toplamda 3 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verirken, sanığın davranışlarının mağdur üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunması konusunda kuvvetli şüphe bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Zeytinburnu’nda 2020 yılında Ragıp Canan, eşi Nurtaç Canan’ı 5 kurşun ile yaralamıştı. Nurtaç Canan hayatını kaybedeceğini düşünerek kendi kanı ile yere “Anne, baba beni Ragıp vurdu. Üzülmeyin. Kurtuldum” yazmıştı. Yapılan yargılama sonucu 2021 yılında Ragıp Canan ‘eşi kasten yaralama’ suçundan 9 yıl hapisle cezalandırılmıştı. Sanık Canan, cezasının infazını 2023 yılında tamamlayarak tahliye olmuştu. Tahliyesinin ardından eşi Nurtaç Canan’ı ölümle tehdit ettiği, ısrarlı takipte bulunduğu, hakaret ettiği ve elektronik kelepçesini kırdığı iddiasıyla Ragıp Canan hakkında iddianame düzenlenmişti. Sanık Canan’ın düzenlenen iddianame kapsamında tutuklu olarak yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Ragıp Canan SEGBİS sistemi ile hazır edildi. Duruşmaya müşteki Nurtaç Canan ile taraf avukatları da katıldı.

Duruşmada hakim, sanık Ragıp Canan’ın avukatının dosyadan çekildiğini söyledi. Bunun üzerine Ragıp Canan, “Dün avukatımın dosyadan çekildiğini öğrendim. Mahkemenin tarafsız olmadığını söyleyerek protesto amaçlı çekildi. 4 aydır tutukluyum. Beni rehin aldınız. Bir suç oluşmuş gibi medyaya yansıtılmış. Benim eşime karşı en ufak tehdidim olamaz. Ben ona diyorum ben sana karşı mahcubum diye. Geçmişte hanımıma ateş ettim. 2020 yılında ona haksızlık ettim. Kadınlar toplanmış oraya yalanlarla benim hayatımı mahvettiniz. Beraatımı istiyorum” dedi.

Nurtaç Canan ise sanığın cezalandırılmasını istediğini dile getirdi.

Kararını açıklayan hakim sanık Ragıp Canan’ın hakaret suçundan beraatına karar verdi. Hakim ‘ısrarlı takip’ suçundan 2 yıl, ‘zincirleme şekilde tehdit’ suçundan ise 1 yıl 3 ay olmak üzere sanığın toplamda 3 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Verilen cezalarda herhangi bir indirim uygulanmazken, sanığın üzerine atılı suçların niteliği, verilen cezanın miktarı, sanığın davranışlarının mağdur üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunması konusunda kuvvetli şüphe bulunduğundan tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Nurtaç ve Ragıp Canan’ın boşanma aşamasında oldukları aktarılmıştı. İddianamede Ragıp Canan’ın 2020 yılında Nurtaç Canan’a yönelik ‘silahla yaralama’ eylemi sonucu yargılanarak ceza aldığı belirtilmişti. Ragıp Canan’ın 2023 yılında denetimli serbestliğe ayrıldığı da kaydedilen iddianamede, sanığın Nurtaç Canan ile temas kurmaya çalışması nedeniyle elektronik kelepçe uygulanmasına karar verildiği açıklanmıştı. İddianamede Ragıp Canan’ın elektronik kelepçesini kırdığı ifade edilerek, Nurtaç Canan’ı arayıp ölümle tehdit ettiği, küfür ve hakaret ettiği kaydedilmişti. Hazırlanan iddianamede Ragıp Canan hakkında uzaklaştırma kararı verilmiş olmasına rağmen Nurtaç Canan ile ısrarlı şekilde iletişime geçmeye çalıştığı, ciddi bir huzursuzluk oluşmasına, güvenliğinden endişe duymasına neden olduğu kaydedilmişti. Ragıp Canan’ın ‘hakaret’, ‘tehdit’ ve ‘ısrarlı takip’ suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Melike İnal

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Gastronomi Treni" Pozantı’da Adana’da bu yıl 8.’si düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali çerçevesinde sabah saatlerinde Adana’dan hareket eden “Gastronomi Treni” ile Pozantı’ya giden misafirler, burada doğayla baş başa kahvaltı yapma imkanı buldu. Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde bu yıl ‘Kökleriyle Adana’ temasıyla 8.’si organize edilen ‘Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ programı çerçevesinde misafirler önce Pozantı ilçesine bağlı Belemedik Tabiat Parkı’na getirildi. Ardından Pozantı’ya has organik ürünlerden oluşan kahvaltı ile ağırlandı. Kahvaltının ardından Karaisalı ilçesindeki Varda Köprüsü ziyaret edildi. Burada gurmelerin, şeflerin, sosyal medya fenomenlerinin ve gazetecilerin olduğu yaklaşık 250 kişilik grup bol bol fotoğraf çektirdi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, "Adana Lezzet Festivali’nin bu yıl ’Kökleriyle Adana’ temasıyla 8.’sini gerçekleştiriyoruz. Biraz daha uluslararası boyuta taşıyarak ve içeriğini genişleterek çerçevesini de daha da sosyal içeriklerle donatarak gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 900 bini aşkın ziyaretçimiz gelmişti. Bu sene de daha fazla katılım bekliyoruz . Şuanda çok güzel bir ortamdayız.. Adana’nın en güzide mekanlarından şu Toroslar’ın zirvesinde Belemedik platosundayız. Burası Hicaz Demiryolu yapılıyorken kurulmuş bir köy, Hicaz Demir yolunun inşasında çalışan işçilerin oluşturduğu bir köy. Tarihi bir köy. O zamandan bu zamana geleneğini de devam ettiriyor. Bugün biz de Hicaz Demiryolu hattı üzerinden tren yoluyla gelerek buraya ulaştık. Adana Lezzet Festivali’nin sadece Adana’nın değil bütün bölgenin gastronomi havzası olması noktasında lokomotif ve öncü bir işlev görmesini temenni ediyoruz. Yani bizim iddiamız şu Adana, Hatay, Antep eksenli ama Maraş Urfa’nın ve diğer Mersin, Ürgüp, Göreme, Nevşehir, Kapadokya, İç Anadolu’nun da eklemlenebileceği bir yeni turizm destinasyonu, gastronomi destinasyonu oluşturmak. Burası kadim bir coğrafya ve Mezopotamya’ya doğru uzanan en eski medeniyetlerin kurulduğu 10 bin yıllık medeniyetlerin mal olduğu bir yer. Bu anlamda buradaki lezzetler de tarihin çok ibiğinden süzülerek gelmiş. Değişik kültürlerin metro olduğu, birbirine karıştığı bir coğrafya burası. Çok değişik lezzetler var. Biz iddia ediyoruz ki dünyadaki en güzel lezzetler burada. Bunu iyi tanıtabilirsek buraya bir gastronomi destinasyonu haline getirirsek bütün bölge bundan fayda sağlamış olacak. Lezzet Festivalimizin ana amaçlarından birisi de bu yani. Bölgeyi tanıtmak, Adana’yı tanıtmak, Adana’nın lezzetlerini tüm uluslararası camiaya tanıtmak. O anlamda da sizlerin vasıtasıyla bunu da en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yalova Yalova’da, İsrail saldırısında ölen Hamas Lideri Sinwar için gıyabi cenaze namazı kılındı İsrail’in saldırısı sonucu hayatını kaybeden Hamas Lideri Yahya Sinwar için Yalova’da gıyabi cenaze namazı kılındı. İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği operasyonda öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı Sinwar için Yalova Merkez Camisi’nde Cuma namazı sonrası Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına basın açıklamasını okuyan Sefa Baş şunları kaydetti: “Onun şehadeti bizler için sadece bir kayıp değil, aynı zamanda direnişin bayrağını daha da yükseklere taşıma sorumluluğudur. Şehadet, Allah yolunda verilen en yüce mücadeledir ve komutan Yahya Sinwar, bu yolda gözünü kırpmadan yürüyen bir mücahit olarak tarihe geçti. İsrail terör örgütü, Amerika ve batının desteğiyle son bir yıldır Gazze’de soykırım gerçekleştiriyor. 45 bine yakın insanı acımasızca tüm dünyanın gözü önünde katletti. İsrail direnişin liderlerinden Şeyh Ahmed Yasin’i, Mervan İsa’yı, Salih Aruri’yi, İsmail Heniyye’yi, Hasan Nasrallah’ı ve son olarak Hamas Lideri Yahya Sinwar’ı şehit etmiş olabilir. Bununla direnişi yok edeceğini dahi düşünebilir ama unuttukları bir nokta var ki her şehadet binlerce mücahidi yetiştirip Allah’ın izniyle bizleri zafere bir adım daha yaklaştıracaktır. Bu yolda tüm şehitlerimizin döktüğü kan bizim için birer meşale, bize güç ve cesaret veren kutlu birer nişanedir.” Ardından Sinwar için gıyabi cenaze kılındı ve dualar okundu.
Manisa Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi MANİSA (İHA) – Manisa’nın Kula ilçesinde makam odasında 2 kişiyi darp ettirdiği iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen ve geçtiğimiz temmuz ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez için savcılık iddianamesini hazırladı. İddianamede, görevden uzaklaştırılan Dönmez’in 4 ayrı suçtan ikişer kez cezalandırılması istendi. İddiaya göre, 27 Haziran tarihinde CHP’li Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, belediyeden ihale alan özel bir firmanın yetkilileri M.U. ve H.D.’yi belediyeye çağırdı. M.U. ve H.D.’nin Kula Belediyesinin adını kullanarak esnaftan para topladığı ve esnafı dolandırdığı iddiasıyla Belediye Başkanı Dönmez, firmayla olan sözleşmesini feshetmek istedi. Bunun üzerine başlayan tartışmanın ardından firma yetkilileri M.U ve H.D, Başkan Dönmez’in şoförü M.O.A. ve koruması R.G. tarafından darp edilerek belediyeden dışarı çıkarıldı. Olayın ardından 30 Haziran tarihinde darp edilen M.U. ve H.D., Başkan Dönmez’in makam odasında darp edildiklerini iddia ederek polise başvurdu. Şikayet üzerine Başkan Dönmez ile şoför M.O.A. ve koruma R.G. gözaltına alındı. Kula İlçe Emniyet Müdürlüğündeki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen M.O.A, R.G. ve Belediye Başkanı Hikmet Dönmez tutuklanarak cezaevine gönderildi. 30 gün cezaevinde kalan ve bu süre zarfında görevinden de uzaklaştırılan Belediye Başkanı Dönmez, 29 Temmuz’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. M.O.A. ile R.G. ise 6 Ağustos’ta serbest kaldı. İkişer kez cezalandırılması istendi Konuyla ilgili Salihli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, Salihli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, olay günü Belediye Başkanı Dönmez’in belediyenin kilit parke taşı üretimi için sözleşme imzaladığı şirketin yetkilileri M.U. ve H.D’yi belediyenin şirketten alacağıyla ilgili konuşmak üzere makam odasına davet ettiği, ödemeye ilişkin yaşanan anlaşmazlıkta M.U. ve H.D.’yi aralarında koruma ve şoförünün de bulunduğu 7 belediye personeline talimat vererek tekme, yumruk ve sopalarla darp ettirdiği kaydedildi. Yine iddianamede, Dönmez’in vücutta kemik kırığı oluşacak şekilde kasten yaralama, hukuki alacağın tahsili amacıyla yağma, basit yaralama, tehdit ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından ikişer kez cezalandırılması istendi.
İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, yeni yetenekler arıyor Beylikdüzü Belediyesi Çok Sesli Gençlik Korosu’ndan Sufi Meşk Topluluğu’na, Türk Halk Müziği Topluluğu’ndan Belediye Tiyatrosu’na kadar 9 farklı toplulukla hizmet verirken, yetenekleri olan isimleri de bünyesine kazandırıyor. Beylikdüzü Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren sanat toplulukları, sanatın farklı dallarına ilgi ve yeteneği olan yeni isimlerini arıyor. Sufi Meşk Topluluğu, Çok Sesli Çocuk Korosu, Beylikdüzü Belediye Tiyatrosu, Halk Oyunları Topluluğu, Türk Halk Müziği Topluluğu, Çok Sesli Gençlik Korosu, Beylikdüzü Big Band, Beylikdüzü Gençlik ve Senfoni Orkestrası’na katılacak kişiler performansa dayalı seçmelerle belirleniyor. Şimdiye kadar müzik türlerinin birçok farklı formunu otantik bir şekilde icra etmek üzere kurulan Sufi Meşk Topluluğu, 7-12 yaş aralığındaki çocuklardan oluşan Çok Sesli Çocuk Korosu ve ilçeye tiyatro sevgisini aşılamak için 2016 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Beylikdüzü Belediye Tiyatrosu’nun seçmeleri yapıldı. Yeni yetenekler kendilerini geliştirme fırsatı bulacak Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen seçmelerin devamında ise 19 Ekim’de Halk Oyunları Topluluğu, 20 Ekim’de Türk Halk Müziği Topluluğu, 26 Ekim’de Beylikdüzü Çok Sesli Gençlik Korosu, 2 Kasım’da Beylikdüzü Gençlik ve Senfoni Orkestrası, 3 Kasım’da Beylikdüzü Big Band için yeni yetenekler belirlenecek. Seçmeleri başarıyla geçen kişiler, alanlarında uzman isimlerden alacakları eğitimlerle kendilerini geliştirme imkanı yakalayacak.