TEKNOLOJİ - 09 Ekim 2024 Çarşamba 14:50

Esenler’de “Bilim ve Uzay Şenliği” düzelendi

A
A
A
Esenler’de “Bilim ve Uzay Şenliği” düzelendi

Esenler Belediyesi, TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Esenler Bilim Merkezi iş birliğiyle “Bilim ve Uzay Şenliği” düzendi. Etkinlikte teknolojiye ilgi duyan yüzlerce öğrenci keyifli dakikalar yaşadı.


Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Bilim ve Uzay Şenliği”nde teknolojiye ilgi duyan yüzlerce öğrenci bir araya geldi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, protokolün açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların bitmesiyle birlikte sahneye çıkan müzik öğretmenleri, enstrümanlarını çalıp şarkı söyledi. Ardından protokolün kurdele kesmesiyle programın açılışı yapıldı. Programa öğretmenleriyle gelen öğrenciler, alana kurulan etkinlik çadırlarında vakit geçirdi. 12 Ekim’e kadar devam edecek etkinlikte sergi, çalıştay, seminer, gösteri, söyleşi ve atölye çalışmaları yapılacak. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim öğrencileri için yapılan etkinlik, bilime karşı olumlu bir bakış açısı geliştirilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Öte yandan 4 gün sürecek programda akademisyenler tarafından bilimsel okuryazarlık eğitimleri verilerek, bilimsel etkinlikler de yapılacak. Etkinlik boyunca alanında uzman atölye liderleri tarafından deneysel gözlemler, milli havacılık, uzay çalışmaları, sanat ve artırılmış gerçeklik uygulamaları gibi birçok farklı alanda toplam 46 atölye çalışması gerçekleştirilecek.



“Okullar geleceği planlayan, inşa ve ihya eden en büyük kurumlardır”


Programda konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okullar geleceği planlayan, inşa ve ihya eden en büyük kurumlardır. Geleceğin bilgisiyle donanıp teknolojiyi yakalamak, insani değerlerle çocuklarımızı buluşturmak eğitim öğretim hayatının vazgeçilmezidir. Bu müfredatta çocuklarımızın becerilerini ön plana çıkartacak ve onlara ortam hazırlamak bizim asli görevimizdir” dedi.



“Diğer milletler içerisinde öne çıkmamızı sağlayan şey bilim ve teknolojidir”


Konuşmasında teknolojinin önemine değinen Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, “Diğer milletler içerisinde öne çıkmamızı sağlayan şey sahip olduğumuz ilim, bilim ve teknolojidir. Son zamanlarda bu konuda mesafe katettik ama hala çok mesafeye ihtiyacımız var. Bu tür etkinliklerin Esenler’in çocukları açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Milli Eğitim Müdürlüğümüz, hocalarımız, atölyedeki rehberlerimiz, gençlerimizin ilgi duyacağı bilim ve teknoloji alanında gelecekte varlığımızı muhafaza etmesini istiyorlar” şeklinde konuştu.



“Burada çok güzel vakit geçirdik”


Etkinlikte güzel vakit geçirdiğini belirten öğrenci Mariya Hacıhasan, “İlk önce ortaokuldakilerin yaptığı etkinlikleri inceledik. Sonra ülkelerin bulunduğu haritaları yapbozlarla birleştirdik. Teleskoptan baktık. Buradaki çadırda gezegenleri izledik, gezegenlerle tanıştık. Burada çok güzel vakit geçirdik. Güzel bir etkinlik. Düzenleyenlere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.



“Buradaki etkinlik çocuklara çok faydalı”


Programa öğretmeni ve sınıf arkadaşlarıyla birlikte gelen Yavuz Selim Kış, “Burada harita yaptık. Buradaki etkinlik çocuklara çok faydalı. Program çok güzeldi. Her tarafta bir şeyler öğretiliyor. Programı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Programa Esenler Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Feyzullah Sert ve çok sayıda öğretmen ile yüzlerce öğrenci katıldı.



Esenler’de “Bilim ve Uzay Şenliği” düzelendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Turizm Fuarı sektöre kapılarını açtı Turizmin önde gelen firmalarını buluşturan ve 2. kez organize edilen İstanbul Turizm Fuarı (ITF), Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. Türk Hava Yolları resmi hava yolu sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Stratejik Partnerliği, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Ticaret Bakanlığı, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu destekleri ve Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda, dünya turizminin büyük oyuncuları İstanbul Turizm Fuarı Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri merkezinde kapılarını açtı. Çok sayıda katılımcı ve protokol üyesi açılışa katıldı Fuarın açılışını Dream Project CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Ataman, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Başkan Yardımcısı Bahadır Yaşık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirdi. “Biz gelişime çok önem veriyoruz” Fuarı düzenleyen Dream Project CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Ataman, “2 gün boyunca 15 bin profesyonel ziyaretçi bekliyoruz. Şu an 37 ülkeden tur operatörleri ve seyahat acenteleri burada. 2 günde 8 bin BDT toplantı bekliyoruz. Çok ciddi iş anlaşmaları ve kontratlar yapılacak. Şu an iç pazardaki otel ve acente kontratları da fuarda başladı. Biz gelişime çok önem veriyoruz. Sektörün sorunlarını masaya yatırmaya, onlara çözüm önerisi bulmaya çok kıymet veriyoruz. 12 tane konu başlığında 57 tane çok değerli konuşmacımız var. Gastronomi Turizmi de çok kıymetli. Bunun için de bir gastronomi oturumu gerçekleştirdik. Toplam 11 konu başlığı var, 78 konuşmacı var. Çok ünlü şeflerimiz var, sunumlar yapılacak, gastronomi sektörü ele alınacak. Sağlık turizmi alanında katılımcılarımız var” şeklinde konuştu. Türkiye’nin özgün lezzetlerini küresel çapta tanıtmak amacıyla bu yıl ’Gastronomi Turizmi’ teması da İstanbul Turizm Fuarı’nda yer aldı. Anadolu’nun zengin mutfak kültürlerinin "Kardeş Mutfaklar" başlığı altında tanıtıldığı fuar süresince yoğun ve zengin bir programa sahne olurken Volkan Ataman “Ünlü şeflerin rehberliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile ziyaretçilere eşsiz tatlar sunduk. Gastronomi tutkunlarının damaklarında unutulmaz tatlar, hafızalarında keyifli anlar bıraktık” dedi. Fuar 2 gün sürecek İstanbul Turizm Fuarı, 9-10 Ekim 2024 tarihlerinde sektöre kapılarını açacak. 37 farklı ülkeden katılan satın alıcı tur operatörleri ve seyahat acentaları fuar boyunca sektörün geleceğini şekillendiren önemli iş birliklerine imza atacak.
Samsun İnsanlık ölmemiş: Ayağı kesilen vatandaşın evine 70 bin TL’lik asansör yaptılar Samsun’da şeker hastalığından dolayı ayağı kesilen, tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve 2. kattaki evinden dışarı çıkamayan vatandaşın yardımına sanayi esnafı ve vatandaşlar yetişti. Esnaf ve vatandaşların desteğiyle engellinin evine 70 bin TL değerinde bir asansör yapıldı. Tekkeköy ilçesi Güzelyurt Mahallesi’nden yaşayan evli ve 3 çocuk babası Kenan Yalçınkaya’nın (42) bir ayağı şeker hastalığından dolay kesildi. Evi 2. katta olmasından dolayı merdivenlerden inemeyen, dışarı çıkamayan engelli vatandaş, sıkıntısını mahalle sakinlerine anlattı. Mahalle sakinleri ise sanayide asansör üretim yapan firmaya ulaşarak Yalçınkaya’nın evine asansör kurulmasını sağladı. 70 bin TL değerindeki asansör, sanayi esnafının ve mahalle sakinlerinin maddi desteği ile yapıldı. Engelli Kenan Yalçınkaya, "Şeker hastalığından dolayı ayağım kesildi. Parmaklarım çürüdü. Mağdur duruma düştüm. Sol ayağım yok. Mahallemizde bir ağabeyimize durumumu anlattım. Asansör yaptıracak gücüm yok dedim. O da birkaç yere ulaştı. Sanayideki ağabeylerden Allah razı olsun. Hepsi bir oldu. Geldiler ve asansörümü kurdular. Eve çıkamıyordum. Şu an eve çıkabiliyorum. Hastaneye giderken nasıl gideceğim diye düşünüyordum. Şu an bir sıkıntı yok. Evimden aşağıya inebiliyorum ve gezebiliyorum" dedi. "Daha fazla arkadaşa yardımcı olabiliriz" Asansörü yapan sanayici Davut Yılmaz ise "Biz engelli asansörü, lifti ve yük asansörü gibi asansörler yapıyoruz. Kenan kardeşimizin bacağı şekerden dolayı kesilmiş. Mahalleden birkaç kişiye asansör ihtiyacı olduğunu söylemiş. Onlar da bize rica ettiler. Biz de yardımcı oluruz dedik. Mahalleden, hurdacılar sitesinden birkaç arkadaş, Çatalçam Mahallesi’ndeki birkaç kişi ile birlikte yardımcı olduk. Bunun için mutluyuz. Böyle Kenan arkadaşımız gibi birkaç kişi daha var. Biz sadece bir kişiye yardımcı olabildik. Daha fazla arkadaşa yardımcı olabiliriz. Bu insanlar mağdurlar. Daha önce evinden aşağıya inemiyordu, şimdi inmeye başladı" diye konuştu.