ÇEVRE - 02 Kasım 2024 Cumartesi 13:52

Doğaseverler 438 metre yüksekliğindeki Kayışdağı Ormanı’nda dağ çileği topladı

A
A
A
Doğaseverler 438 metre yüksekliğindeki Kayışdağı Ormanı’nda dağ çileği topladı

Ataşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı haftası dolayısıyla düzenlediği Geleneksel Dağ Çileği Toplama Festivali’ni büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi. "Biriz, Birlikteyiz" sloganıyla hazırlanan etkinlikte, doğaseverler 438 metre yüksekliğindeki Kayışdağı Ormanı’nda organik dağ çileği topladılar. Eşsiz doğa manzarasında gerçekleşen etkinliğe Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel önderlik etti.


Cumhuriyet Bayramı kapsamında önemli etkinliklere imza atan Ataşehir Belediyesi, doğanın etkisinin hissettirilmesi ve sürdürülebilir bir yaşamın farkına varılması için Kayışdağı Ormanı’nda "Dağ Çileği Toplama Festivali" düzenledi.


Toplumu bilinçlendirmeyi ve çevre duyarlılığını artırmayı hedefleyen Ataşehir Belediyesi, "Dağ Çileği Toplama Festivali" ile doğaseverleri bir araya getirerek, doğal kaynakların korunması konusunda önemli bir farkındalık çalışması gerçekleştirdi.


438 metre yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek 3. noktası olan Kayışdağı Ormanı’nda, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in katılımıyla başlayan etkinlikte doğa için bir araya gelen Ataşehirliler, sepetlerini organik dağ çilekleriyle doldurarak, ormanın içerisinde unutulmaz bir gün yaşadı.


Festivale katılan doğaseverler, doğal güzellikler eşliğinde hem çilek toplamanın keyfini yaşadı hem de doğanın tadını çıkardı. Aileleriyle birlikte festivale katılan çocuklar keyifli anların yaşanmasına vesile olurken, katılımcılar arasında da dostluk bağları güçlendirildi.



Başkan Adıgüzel: "Cumhuriyet’in kazanımlarını her alanda yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Kürsüde yaptığı konuşmada, katılımcıların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı yeniden kutlayarak konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “Cumhuriyet, bizlere özgürlüğü, eşitliği ve bir arada yaşama kültürünü armağan etti. Bizler de bu değerler doğrultusunda Cumhuriyet’in kazanımlarını her alanda yaşatmak ve bu değerleri nesilden nesle aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Öncelikli olarak şunu belirtmek isterim ki, Ataşehir Belediyesi olarak, çevremizi korumaya, doğayla iç içe yaşamı teşvik etmeye ve yerel üretimi desteklemeye her zaman öncelik veriyoruz” dedi.



"Kayyum hatasından dönülmeli"


Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyum atanması ve Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması hakkında konuşan Başkan Onursal Adıgüzel, “Biz Cumhuriyetimizin 101’inci yıl coşkusunu büyük bir heyecanla yaşarken, on binlerce Ataşehirli ile meydanlarda buluşup tek vücut halinde laik, demokratik bir Türkiye için Atamıza olan minnetimizi haykırırken, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ vurgusu yaparken 30 Ekim sabahına, Esenyurt’ta millet idaresine yapılan müdahaleyle uyandık. İstanbul’un en büyük ilçesi olan Esenyurt’ta bir kayyum süreci hayata geçti. Bu sürecin hızlı bir şekilde Esenyurt halkının lehine sonuçlandırılmasını, derhal bu kayyum hatasından dönülmesini, sizlerin önünde tekrar etmek istiyorum" diye konuştu.



“7 ay içerisinde 80 bin kişiye dokunduk”


Festivaldeki konuşmasında sosyal belediyecilik hizmetleri kapsamında gerçekleştirdikleri projelere değinen Başkan Onursal Adıgüzel, “Sosyal politikaları yerel düzeyde uygulamayı esas alan ’sosyal belediyecilik’ anlayışıyla hareket edip, hayata geçirdiğimiz hizmetler ve vatandaşlara sağladığımız desteklerle hem ilçedeki refah seviyesini artırmayı hem de toplumsal dayanışmayı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ise göreve geldiğimiz günden bugüne ortaya çıkan rakamları sizlerle paylaşmak isterim. Gıda, sıcak yemek, eğitim, sağlık, kişisel bakım, kreş ve okul çağındaki çocuklar için beslenme ile kırtasiye desteği gibi birçok alanda sağlanan hizmetlerle son 7 ay içerisinde 80 binden fazla vatandaşımıza dokunmayı başararak sosyal belediyecilik alanında en iyi örneklerden biri olarak öne çıkıyoruz. Önümüzdeki hafta yine bu çerçevede yenilenen aşevimizi hizmete açıyoruz. Aşevimizde her gün 4 çeşit sıcak yemeği bin 700 komşumuza ulaştırırken, ilkokul çağındaki bin 500 evladımıza da haftanın beş günü beslenme paketleri hazırlıyoruz" dedi.


Ataşehir Belediyesi’nin yakın bir zaman önce hayata geçirdiği Kent Bostanları ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Adıgüzel, “Kent Bostanı projemizle, toprakla olan bağımızı güçlendirerek, doğayla iç içe yaşayan bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilk bostanımızı hayata geçirdik ve 180 ailemize belli metrekarelerde ekim yapabilecekleri alanları ücretsiz olarak tahsis ettik. Ben de açılışında yer aldım, komşularımızın yüzündeki mutluluğa tanıklık ettim.


Bu mutluluğu ilçemizin geneline yaymak ve Ataşehir’i daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha üretken bir kent haline getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.



“Toplumsal bağlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz”


Başkan Adıgüzel, etkinlikle ilgili konuşmasında da, “Doğaya olan sevgimizi ve birlikteliğimizi pekiştirmek amacıyla düzenlediğimiz bu festivalimizde, Ataşehir’in doğal güzelliklerini hep birlikte keşfederken, toplumsal bağlarımızı da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Doğa, bizlere sadece bir yaşam alanı değil, aynı zamanda birlikte olmanın ve paylaşmanın da bir yolunu sunuyor. İşte, bu farkındalığı yaşamak çok güzel” dedi.


Başkan Adıgüzel, etkinliklerin ve festivallerin, toplumun bir araya gelmesine imkan tanıdığını da vurgulayarak, “Bu tür organizasyonlar, çocuklarımızın doğa ile barışık bir şekilde büyümesine katkı sağlıyor. Gelecek nesillere daha yeşil bir Ataşehir bırakmak için hep birlikte çalışmalarımızı şekillendiriyoruz” ifadelerini kullandı.


Kürsü konuşmasının ardından etkinlik ile ilgili basına bilgilendirmede bulunan Başkan Onursal Adıgüzel, "Ataşehirimizin bitkilerinden bugün gençlerimiz de haberdar olsun istedik. Burada amacımız, gençlerimize çevre bilincini aşılamak, doğayı özleyen Ataşehirlilerin ellerinin toprağa, yeşile değmesi. Geçtiğimiz hafta yaşanan hain terör saldırısından dolayı etkinliğimizi ertelemiştik. Bugün burada Dağ Çileği Festivali’mizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinlikleri artırarak sürdürüyor olacağız” dedi.


Doğal güzellikleri bizzat yaşayarak hisseden çocuklar, etkinlik sayesinde çevre bilincinin farkına vararak sürdürülebilir yaşam biçimlerini de öğrenme fırsatı buldu.


Etkinlik, doğaseverlerin topladıkları organik dağ çilekleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sonlandı.



Doğaseverler 438 metre yüksekliğindeki Kayışdağı Ormanı’nda dağ çileği topladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki hakim karşısında Sosyal medyada kullandığı ifadeler gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki hakim karşısına çıktı. Mahruki savunmasında, "Asla Türk milletine yanıltıcı bilgi verecek ve yalan söyleyecek bir insan değilim" dedi. Mahkeme, dosyanın mütalaasını hazırlayabilmesi için Cumhuriyet Savcısı’na gönderilmesine karar verdi. Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki’nin, sosyal medyada kullandığı ifadeler gerekçesiyle ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talebiyle yargılanmasına başlandı. İstanbul 15.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Nasuh Mahruki ve avukatları hazır bulundu. "Tırmanılması en zor ve en yüksek dağlara tırmanarak Türk Bayrağı dikmiş ve dalgalandırmış biriyim" Duruşmada kimlik tespiti yapılan Nasuh Mahruki, aylık gelirinin 100- 120 bin lira olduğunu söyledi. Daha sonra savunma yapan Mahruki, kesinlikle yalan bir haber paylaşmadığını belirterek, "Paylaşımlarımın hangisinin yalan olduğu düşünülürse eğer bana söyleyin, ben bunların yalan olmadığını gerek kendimce gerek uzmanlar getirerek ispatlayayım. Benden önce Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı da benzer nitelikte açıklamalar yaptı, ben de onlardan alıntılama yaptım. Asla Türk milletine yanıltıcı bilgi verecek ve yalan söyleyecek bir insan değilim. Tırmanılması en zor ve en yüksek dağlara tırmanarak Türk bayrağı dikmiş ve dalgalandırmış biriyim. AKUT’ta sayısız faydalı çalışmalarım vardır. Türk milletiyle ayrıca böyle özel bir bağım var, Türk milletine yalan söyleyecek biri değilim. Ayrıca paylaşımımla ilgili aynı metni yorum yoluyla paylaşan yüzlerce paylaşıcı oldu. Beraatımı talep ederim" dedi. Ümit Özdağ’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti Savunmasına devam eden sanık Mahruki, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın tanık olarak dinlenilmek üzere davet edilmesini talep etti. Bunun üzerine mahkeme hakimi, bu talebi hangi husus için istediğini sordu. Sanık Mahruki ise, "Sığınmacıların oluşturabileceği sorunlar hakkında dinletmek istiyorum" diye yanıt verdi. Söz konusu talebin reddine karar verilerek duruşmaya devam edildi. Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Mütalaa hazırlanacak Ara kararını açıklayan mahkeme, varsa eksik hususların giderilmesine, daha sonra da dosyanın mütalaasını hazırlayabilmesi için Cumhuriyet Savcısı’na gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
Samsun Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklandı Samsun’da Cumhurbaşkanı’na hakaretten dün çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, diğer sosyal medya hesabında paylaştığı hakaret içeren yazıyı silmemesi nedeniyle yeniden gözaltına alınan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri tarafından, Samsun’un Atakum ilçesi Mevlana Mahallesi’nde ikamet eden A.İ.’nin (25) sosyal paylaşım sitesi X’te Cumhurbaşkanı’na hakaret eden yazı paylaştığı tespit edildi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan A.İ. dün Samsun Adliyesine sevk edildi. Soruşturmayı yürüten savcı tarafından tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen A.İ. mahkemece pazar günleri imza atmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapılan inceleme sonucu A.İ.’nin sosyal medya hesabı Instagram’da da Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği ancak gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra bu hakaret içeriği yazıyı silmediği tespit edildi. A.İ., savcının talimatı doğrultusunda Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yeniden gözaltına alınarak bugün yeniden Samsun Adliyesine sevk edildi. Savcı tarafından tutuklanması için mahkemeye sevk edilen A.İ., hakimlikçe tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Bursa 100 dönüm ormanlık alan yenilenme gerekçesiyle kesildi Bursa’da yaklaşık 100 dönüm alan içerisinde bulunan ağaçlar, ömrünü tamamladığı gerekçesiyle kesilerek yerine yeni fidanlar dikildi. Alınmayan önlemden dolayı kesim sırasında bir ağaç 140 sporcunun antrenman yaptığı halı sahanın içerisine düştü. Ağaçların kesiminde bir usulsüzlük olmadığını söyleyen mahalleli, yeni dikilen fidanlar büyümeden diğer ağaçların kesilmemesi gerektiğini söyledi. Osmangazi ilçesi Çağlayan Mahallesi’nde iddiaya göre, yaklaşık 100 dönümlük alan içerisindeki ağaçlar 22 Aralık Pazar günü kesilmeye başlandı. Ömrünü tamamladığı gerekçesiyle kesilen ağaçların yerine yeni fidanlar dikildi. Kesim sırasında alınmayan önlemlerden dolayı bir ağaç, Çağlayan Spor Kulübü’nün 140 sporcusunun antrenman yaptığı sahaya düştü. Ağacın düştüğü sırada sahada kimsenin olmaması muhtemel yaralanma ya da can kaybını önledi. Ağaç kesiminde usulsüzlük olmadığını söyleyen mahalle sakinleri, kesimin kademeli olarak yapılması gerektiğini belirtti. Önlem alınmadan kesim yapıldığını savunan Çağlayan Spor Kulübü Başkanı Yalçın Yaşbey, "22 Aralık günü, ihale ile alınan karar gereği kesime başlandı. Kesim sırasında da futbol sahamıza zarar verildi. Bir önlem almadan kesim yaptılar. Biz bu zararın karşılanmasını ve köyümüzde yapılan kesimin durdurulmasını talep ediyoruz. Bursa yeşil olarak biliniyor ama yeşil alanımız kalmadı. Evet usule uygun kesiliyor. İhale yapılmış, ihaleyi alan firma kesiyor ama en azından bu yaşam kaynağımızın da yok olmaması gerekiyor. Artık iklim krizi var. Doğa diye bir şey kalmadı. Tarım alanları da talan edilmeye başlandı. Bunun önüne geçmek için de bu kesimlerin durdurulup ya da kademeli olarak bir kısmı kesilip, bir kısmı yetiştirilerek yapılabilirse daha sağlıklı olur. Yoksa yeni yetişen nesiller bu ormanları görmez” şeklinde konuştu. Sahaya verilen zararı yenilemenin maliyetinin 10-15 milyon olduğunu söyleyen Yaşbey, “Çağlayan Spor Kulübü olarak şu an antrenmanlarımızı Hürriyet sahasında yapıyoruz. Kendi sahamızı kullanamıyoruz. Bu mağduriyetin yaşanması bizi zorluyor. 140 tane sporcumuz var ve bunları çalıştırabilecek bir sahamız yok. Hızlı bir şekilde bu eksiklerin giderilmesini istiyoruz. Kesim sırasında sahaya çam ağacı düştü. Problem sahanın içine düşmesi değil. İnsanlara zarar gelebilirdi. Sahaya düşen ağacı taşımak için saha halısının üstünde kestiler. Ağaç talaşı halının içinde kaldı. Şu an burayı yenilemek istesek 10-15 milyon tutuyor. Bu tutarı da devlet bütçesiyle şu an karşılamak imkansız. Bu mağduriyetin Orman Genel Müdürlüğü ve Spor Bakanlığı tarafından bir an önce giderilip tekrar kullanıma kazandırılmasını bekliyoruz” dedi. "5 sene önce ekilen ormanlar hala daha büyümedi" Yanlış planlama yapıldığını söyleyen Çağlayan Mahallesi sakini Gürkan Akşit, “Ne yazık ki yasal bir süreç işliyor. 3 gün önce kesimlere başladılar. Yenileme adı altında geliyorlar fakat 5 sene önce ekilen ormanlar hala daha büyümedi. Oradaki ağaçlar büyüdükten sonra burası kesilsin. Bu süreç doğru işlemiyor. Ormanlar mahvoluyor. Bu hatadan dönülmesi gerekiyor. Yanlış bir planlama yapılıyor. Köyümüzün tek oksijen kaynağı sadece burası kaldı ve ne yazık ki burayı da kesiyorlar. Tahmini 100 dönüme yakın bir kesim alanı var. Yaşını doldurmuş ağaçlar adı altında kesim yapılıyor. Bunun küçüğü de büyüğü de var. Buralar bizim ailemiz, büyüklerimiz, çocuklarımızla geldiğimiz piknik yerleri” diye konuştu.