GÜNDEM - 19 Eylül 2024 Perşembe 12:15

Çiftçinin perişan hali Başkanı harekete geçirdi

A
A
A
Çiftçinin perişan hali Başkanı harekete geçirdi

Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’den çiftçilere dev destek geldi. Başkan Çerkez, Ordu ve Giresun’dan 10 ton fındık, Sivas Akıncılar’dan 25 ton kavun ve Eskişehir Alpu’dan 25 ton domatesi direkt üreticiden alarak halkın sofrasına taşıdı.



Vatandaşın alım gücünün düştüğü son yıllarda adeta cep yakan sebze meyve fiyatlarının tarladan alım fiyatı ile tezgahta satış fiyatı arasındaki uçurum sık sık gündeme geliyor. Toprak işleyenin, su kullananın sözünün önemine dikkat çeken Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “Tamamını sponsorlarımız kanalıyla çiftçiden alıp, ilçemizde yaşayan komşularımıza dağıttık. Ayrıca 10 ton fındığı da öğrencilerimizin beslenme çantalarına koyacağız” diye konuştu.


Eskişehir ve Sivas’tan 50 ton kavun domates alındı


Sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığı çalışmalarla vatandaşlardan tam not alan Çekmeköy Belediyesi ve Başkanı Orhan Çerkez, yaptığı yeni çalışma ile üreticiden aracısız şekilde temin ettiği ürünleri binlerce vatandaşın sofrasına taşıdı. Dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen, adına yıllardır festivaller yapılan Sivas’ın Akıncılar ilçesinden 25 ton kavun, Eskişehir Alpu’dan temin edilen 25 ton domates, Çekmeköy’de yaşayan binlerce hanede ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıldı.


10 ton fındık beslenme çantalarında


Belediyenin görevinin sadece çöp toplamak, yol yapmak olmadığına dikkat çeken Başkan Çerkez, “Seçim vaatlerimiz arasında vardı. Çekmeköy’ün nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Ordu ve Giresun’lu komşularımızın memleketlerinde ürettiği 10 ton fındığın da alımını yaparak ilçede eğitim gören bütün öğrencilerimizin beslenme çantalarına koyacağız. Bunun için paketlemeler yapılıyor. En kısa zamanda Neşeli Fındık adını koyduğumuz 40’ar gramlık fındıklarımız evlatlarımızın çantalarında yerini alacak. Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve tarım giderlerinin fazla olması sebebiyle çiftçilerin ürün yetiştirememesi, ektikleri ürünleri toplama aşamasındaki maliyetler ve aracıların vicdana sığmayan fiyat politikalarına hemen herkes tepki gösteriyor. Ancak kimse bir şey yapmıyor. Görüyoruz çiftçiler mağdur. Kazananlar belli. Sadece CHP’li belediyeler değil tüm ilçe ve belde belediyelerinin bu konuda güç birliği oluşturup, köylünün tarlasından ürünleri vatandaşlara direk ulaştırabilir. Yaptığımız alımlar sembolik anlamda küçük olabilir. Ancak örnek olması açısından değerlidir. Yaptığımız alımlardan dolayı çiftçilerimiz oldukça memnun” ifadelerini kullandı.


“Ürünler tarlada kaldı”


Eskişehir Alpu’da domates tarlasında çalışan Serkan Mutlu, “Şu an çiftçinin en zor günleri. Kavun, karpuz, şeftali her türlü meyve ve sebze tarlada kaldı. Gerçekten çiftçinin en zor senesi. Niye derseniz, salça fabrikaları açılmadı, kota koymuşlar, ihracat kapalı. Çiftçinin evini barkını, arabasını satacağı bir sene. Herkesin bankalarda borcu var. Allah yardımcısı olsun çiftçinin. Orhan Başkana desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Diğer belediye başkanlarından da bu tür destekleri bekliyoruz. Ne desek boş. Çiftçi zor durumda gelsinler görsünler çiftçiyi. Domates tarlada kaldı. Kavun aynı, karpuz aynı, biber aynı her ürün tarlada kaldı. Bir karpuz 1-2 TL olur mu? Fidesi zaten 8-10 TL. Çiftçi işçi yevmiyesini çıkartamıyor. Bütün ülkede aynı durumda çiftçi. İstanbul’da ki bütün belediyeler aynı tür destekte bulunursa çok iyi olur” dedi.


“Yöneticiler üreticiye destek olsun”


Bir diğer çiftçi Sebati Öksüz ise, “ Ürünlerimizi satamadığımız için pazar sıkıntısı çekiyorduk. Bir aracı vasıtası ile Orhan Başkan’ımız ile görüştük yardım istedik. Orhan Başkan’ımızda desteklerini bizden esirgemeyip domatesleri ihtiyacı olan halka dağıtacağını belirtti. Bütün belediyelerinde bu konuda çiftçiye üreticiye destek olmasını bekliyoruz. Çünkü çok önemli, ülkenin kalkınması ve ekonomisi için üreticinin her zaman ayakta kalması gerekiyor. Şu anda da görüyorsunuz 60 işçi ile toplamaya çalışıyoruz. Toplamış olduğumuz ürün işçi maliyetlerini kurtarmıyor. He biz bundan vazgeçecek miyiz? Hayır. Yine ekeceğiz yine devam edeceğiz. Ama kısıtlı ekeceğiz. Bu yıl 2 bin ekiyorsak seneye 500 ekeceğiz. Benim diğer belediye başkanlarından ve yetkililerinden ricam, ülke içerisinde üreticiye destek olsunlar” diye konuştu.


“2 bin dekar ekip 100 dönüm topluyoruz”


Bir yerde bir yanlış var ama yanlışın nerede olduğunu bilmiyoruz diyen çiftçiler, “ Üretime ağırlık vermesi gerekiyor ülkenin. Kavunumuzu karpuzumuzu satamıyoruz. Hepsi tarlada kaldı, pazar bulamıyoruz. Çok cüzi rakamlara, işçi maliyetini dahi kurtarmayan rakamlara ürün istiyorlar. Fakat biz 3 liraya verdiğimiz ürünü marketlere gittiğimizde 40 liraya satıldığını görüyoruz. Bir çelişki var, bu çelişkinin düzeltilmesi gerek. Eskişehir’in Alpu ilçesinde 2 bin dekar alan ekiyoruz ama 100 dönümü toplayabildik anca. Geri kalan ürünler tarlada bekliyor müşteride bulamıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.


“Evlerde tencereler kaynamalı”


Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “ Ülkemizin ekonomisi malum. Bizler yerel yönetimler olarak elimizi taşın altına koyup ‘evlerde tencereler kaynamalı’ diyerek yola çıktık. Hem üreticimize hem de ilçemizdeki ihtiyaç sahibin vatandaşlarımıza bu projemizle ulaştık. Aracı yok, komisyon yok! Kazanan çiftçimiz ve halkımız oldu. Biz imkanımız ölçüsünde bir şeyler yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimizin de dediği gibi bu iş dayanışma ile olur. İlçe belediyelerimizden kamu kurumlarımızdan bu tür aksiyonlar bekliyoruz. Bu ülke hepimizin başka Türkiye yok. Çiftçimizde üreticimizde tüketen vatandaşlarımızda mutlu olmalı. Halkın belediyesiyiz, halkla el ele omuz omuza güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz” dedi.


(GÇ-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Sporla hayata tutunan gazi Karakartal, 120 kilogramlık halteri kaldırarak azmin gücünü gösterdi Kırıkkale’de 19 Eylül Gaziler Günü’nde düzenlenen "Kahramanlar Sahada, Kalbimiz Onlarla" etkinliğinde, Gazi Ahmet Karakartal’ın 120 kilogramlık halter kaldırma gösterisi büyük beğeni topladı. Karakartal, Kuzey Irak’ta yaşadığı patlamadan sonra sporun hayatına nasıl yön verdiğini anlatarak diğer gazilere de ilham olmak istediğini söyledi. Kırıkkale’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından "Kahramanlar Sahada, Kalbimiz Onlarla" spor etkinlikleri düzenlendi. Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Gazi Ahmet Karakartal’ın 120 kilogramlık halteri kaldırarak yaptığı gösteri büyük beğeni topladı. Bazı gaziler ise etkinlikte bilek güreşi yaparak katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Etkinlik kapsamında, Gençlik Merkezi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği şarkılarla davetliler eğlenceli vakit geçirdi. Ayrıca, bazı kursiyerler yağlı boya tekniğiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tabloya resmetti. Gençlik liderleri öncülüğünde de merkeze gelen öğrencilere voleybol ve masa tenisi gibi çeşitli oyunlar oynatıldı. 2018 yılında Kuzey Irak’ta PKK’lı teröristlerin tuzakladığı el yapımı patlayıcının (EYP) infilak etmesi sonucu gazi olan Ahmet Karakartal, yaşadığı zorlu süreci ve sporla hayata nasıl tutunduğunu İHA’ya anlattı. Karakartal, patlama sonucu sol diz üstü ve sağ diz altı amputasyon yaşadığını belirterek, "O günden bugüne tedavi süreçlerimiz oldu. Hayata tutunmaya çalıştık ve kendimi sporda buldum. Spor salonuna gitmeye başladıkça, spor yapmaktan keyif aldığımı fark ettim ve adeta kendi benliğimi buldum" diye konuştu. Gençlik ve Spor Müdürü Hamza Güneş’in önerisiyle paralimpik halter branşına yöneldiğini söyleyen Karakartal, bu spora olan ilgisinin gün geçtikçe arttığını ifade etti. Bedensel Engelliler Türkiye Halter Şampiyonası’nda 2’nci olan Karakartal, "Ankara’da düzenlenen yarışma atmosferini gördüğümde daha fazla çalışmaya karar verdim. Çünkü engel sadece kafadadır. İnsan istedikten sonra yapamayacağı bir şey yoktur" diyerek, azminin altını çizdi. Gazi Ahmet Karakartal, spor yaparak diğer gazilere ilham vermeyi amaçladığını ifade ederek, "Burada biri görüp ilham alır ve hayatına bir yön verebilir. O niyetle buradayız ve gösterimizi yaptık" dedi. Vali Yardımcısı Ahmet Ferhat Özen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı, gösteri sonrası gazi Karakartal’ı ve etkinliğe katkı sunan görevlileri tebrik etti.
İstanbul PFDK’dan Edin Visça’ya 2 maç men cezası Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Trabzonspor-Beşiktaş maçında kırmızı kart gören bordo-mavili futbolcu Edin Visça’ya 2 maç men cezası verdi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) resmi internet sitesinden açıklanan PFDK kararları şöyle: "Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun 19.09.2024 tarih ve 10 sayılı toplantısında almış olduğu kararlar aşağıda belirtilmiştir. 1 - Gaziantep Futbol Kulübü’nün, 14.09.2024 tarihinde oynanan Sivasspor - Gaziantep FK Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde misafir kulüp olduğu müsabakada ilk kez gerçekleştirilmesinden dolayı ihtar cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan misafir tribün A blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Gaziantep Futbol Kulübü’nün, takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle 40 bin 500 TL para cezası ile cezalandırılmasına, 2 - Galatasaray’ın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Galatasaray - Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey tribün 106-206, güney tribün 119-120 numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, 3 - Samsunspor’un, 14.09.2024 tarihinde oynanan Samsunspor - Konyaspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan güney üst tribün 204 ve 205 numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, 4 - Bodrum FK’nın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Bodrum FK - RAMS Başakşehir Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde ev sahibi kulüp olduğu müsabakada ilk kez gerçekleştirilmesinden dolayı ihtar cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan maraton tribün E ve D numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Bodrum FK sporcusu Alfredo Kulembe Ribeiro’nun, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 5 - RAMS Başakşehir sporcusu Dimitrios Pelkas’ın, 14.09.2024 tarihinde oynanan Bodrum FK - RAMS Başakşehir Trendyol Süper Lig müsabakasında, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 6 - Trabzonspor’un, 15.09.2024 tarihinde oynanan Trabzonspor - Beşiktaş Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey kale arkası alt tribün J-I, güney kale arkası alt tribün J-I, doğu alt tribün J numaralı bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Trabzonspor sporcusu Edin Visça’nın, rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırılmasına, 7 - Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı’nın, 15.09.2024 tarihinde oynanan Kayserispor - Eyüpspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, müsabaka öncesinde akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, 8 - Fenerbahçe’nin, 15.09.2024 tarihinde oynanan Kasımpaşa - Fenerbahçe Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde misafir kulüp olduğu müsabakada 3. kez gerçekleştirilmesinden dolayı 210 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan misafir tribün kale arkası kapalı G VE F bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Fenerbahçe’nin, taraftarlarının neden olduğu FDT’nin 53/8. maddesi kapsamındaki çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle 780 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, 9 - Antalyaspor’un, 16.09.2024 tarihinde oynanan Antalyaspor - Adana Demirspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan kuzey kale arkası alt kat tribün kuzey alt C blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada Antalyaspor idarecisi Levent Ördel’in, müsabaka sonrasında akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada Antalyaspor görevlisi Ahmet Karaağaç’ın, müsabaka sonrasında akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle ihtar cezası ile cezalandırılmasına, 10 - Adana Demirspor’un, 16.09.2024 tarihinde oynanan Antalyaspor - Adana Demirspor Trendyol Süper Lig müsabakasında, teknik sorumlusunun müsabaka sonrası yapılan flaş röportaja katılmamasından dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatı’nın 8/5. ve 8/8. maddelerine aykırı eylemi nedeniyle aynı talimatın 8/13. maddesi uyarınca 150 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada Adana Demirspor teknik sorumlusunun basın toplantısına katılmamasından dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatı’nın 9/2. maddesine aykırı eylemi nedeniyle aynı talimatın 9/7. maddesi uyarınca 150 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir."