EKONOMİ - 29 Mart 2025 Cumartesi 12:24

Cengiz Holding’in sanayi şirketleri ‘sıfır atık’ vizyonuyla, geri dönüşüme destek verdi

A
A
A
Cengiz Holding’in sanayi şirketleri ‘sıfır atık’ vizyonuyla, geri dönüşüme destek verdi

Katma değerli sanayinin önemli şirketlerinden Cengiz Holding’in grup şirketleri Eti Bakır ve Eti Alüminyum "Uluslararası Sıfır Atık Günü"nde 2024 yılına ait sonuçları paylaştı. Çevresel sorumluluklarını yerine getiren iki şirket, 2.227 ton atığın geri dönüşümüne destek verirken 218 tonluk sera gazı salınımının önüne geçti.



Cengiz Holding’in sanayi şirketleri Eti Bakır ve Eti Alüminyum, hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda, başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere tüm kaynakların korunması hedefiyle atıkların geri dönüştürülmesi için çalışmalar yürütüyor. Sıfır atık yönetim sistemi her yıl daha da geliştirilen tesisler, 2024 yılında toplam 2.227 ton atığın geri dönüştürülmesine katkı sağlarken 218 tonluk sera gazı salımının önüne geçti. İki şirketin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda artık ürünlerden de 2.004 tonluk hammadde elde edildi. "Uluslararası Sıfır Atık Günü" nedeniyle 2024 yılına ait tasarruf değerlerini yayınlayan Eti Bakır ve Eti Alüminyum, toplamda 5 bin 693 ağacın kesilmesini önledi. Atık azaltma çalışmaları sayesinde iki şirket toplamda 3.820.206 kWh enerji tasarrufu ve 9 bin 385 metreküp su tasarrufu gerçekleştirdi.



Eti Bakır, 150 tonluk sera gazının önüne geçti


Türkiye’de cevherden son ürüne kadar üretim yapabilen şirket olan Eti Bakır Halıköy, Adıyaman, Elazığ, Küre, Mazıdağı, Murgul, Samsun ve Siirt tesislerinde yürüttüğü sıfır atık çalışmalarıyla çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulundu. Yılda 70 bin ton katot bakır üretimiyle cari açığın kapanmasına 750 milyon dolarlık katkı sağlayan Eti Bakır’ın tesislerinde 2024 yılı itibarıyla toplam 1.579.509 kg karışık atık toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderildi. Yürütülen çalışmalar sayesinde 150.537 kg sera gazının doğaya salımı engellendi. Toplam 1.916 ton hammaddenin de geri kazanıldığı 8 tesiste yapılan çalışmalarla 886 ağaca eş değer tasarruf sağlandı. Eti Bakır’a ait tesislerde 2024’te yapılan toplam su tasarrufu ise 1.468 metreküp olarak gerçekleşti.



Eti Alüminyum’da tüm atıklar değerlendirildi


Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan Eti Alüminyum’un Seydişehir tesisinde yürütülen faaliyetler kapsamında plastik, kağıt, cam, metal, bitkisel atık yağ ve atık motor yağından oluşan toplamda 647.212 kg’lık karışık atık toplanarak, önemli çevresel ve ekonomik kazanımlar elde edildi. 2024 yılında Eti Alüminyum’da 282.743 kg kağıt toplanarak bu kağıtların geri dönüştürülmesine destek olundu. 208.410 kg plastik atık geri dönüştürülerek tasarruf sağlanırken 75.722 kg cam atık geri kazandırıldı. 67.385 kg metal atıktan hammadde geri kazanımı gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalar sonucunda 88 ton hammadde ekonomiye kazandırıldı ve 4.807 adet ağacın kesilmesini önledi. Şirket gerçekleştirdiği çalışmalarla 67.264 kg’lık sera gazı salımının önüne geçerken, 2.409.051 kWh’lık enerji tasarrufu yapıldı. Ayrıca Eti Alüminyum’da 2024 yılı içinde, yemekhane ile park ve bahçelerden açığa çıkan atıklardan 2.800 kg kompost üretimi yapıldı.



Eti Alüminyum ve Eti Bakır, ‘Sıfır Atık’ sisteminin bilinci ve sorumluluğuyla, kaynakların verimli kullanımını ve atıkların en aza indirilmesini destekleyen adımlar atmayı sürdürüyor. Çevresel sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda atık yönetimi ve geri dönüşüm faaliyetlerini titizlikle yürütmeye devam eden Cengiz Holding’in sanayi şirketleri, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarına devam ediyor.



Cengiz Holding’in sanayi şirketleri ‘sıfır atık’ vizyonuyla, geri dönüşüme destek verdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş - Galatasaray derbisinin VAR konuşmaları açıklandı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’de Beşiktaş-Galatasaray derbisinin de yer aldığı 29. haftada oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 29. haftasında oynanan 3 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - Bodrum FK - Fenerbahçe mücadelesinin 27. dakikasında ev sahibi atağı sonrası hakem Atilla Karaoğlan, ‘potansiyel penaltı için inceleme’ önerisi aldı. Kale önüne yapılan ortada Talisca’nın elle oynadığını belirleyen Karaoğlan, sahaya döndü ve penaltı noktasını gösterdi. - Trabzonspor - Göztepe karşılaşmasının 28. dakikasında Trabzonspor ceza sahasında Visca ile Ogün Bayrak arasındaki ikili mücadele sonrası hakem Ali Şansalan, bordo-mavililer lehine faul çaldı. VAR’dan uyarı alarak kenara gelen ve pozisyonu izleyen Şansalan, Visca’nın Ogün’e faul yaptığı gerekçesiyle sahaya dönerek konuk ekip lehine penaltı verdi. - Beşiktaş - Galatasaray derbisinin 33. dakikasında Emirhan’ın savunma arkasına attığı pası kontrol eden Muçi, Frankowski’nin mücadelesiyle yerde kaldı. Hakem Yasin Kol, Frankowski’ye sarı kart verirken, Beşiktaş lehine serbest vuruş kararı verdi. VAR’dan Yasin Kol’a, ‘potansiyel bariz gol şansından dolayı sahada inceleme’ önerildi. Hakem Kol, Pozisyonu izlemek için kenara gelirken, VAR hakemi, "Faul açık, fakat ikinci defans oyuncusu uzakta. Hücum oyuncusu direkt gole doğru koşabilir. Top kontrol altında" açıklamasında bulundu. Yasin Kol ise, "Benim kararım direkt serbest vuruş, kırmızı kart" yorumunu yaptı. Sahaya dönen Kol, Frankowski’nin yanına giderek sarı kartı iptal etti ve direkt kırmızı kartla oyundan ihraç etti. - Derbinin 90+4. dakikasında savunmadan topla çıkan Davinson Sanchez rakibinin müdahalesiyle yerde kalırken, hakem Yasin Kol faul çaldı. VAR’dan ‘Şiddet içeren hareket nedeniyle potansiyel kırmızı kart’ önerisi alan Kol, monitöre gelerek pozisyonu izledi. VAR hakeminin, "Temas noktası baldırına taban. Topla oynama şansı olmadığını görebilirsin’ açıklamasının ardından Yasin Kol, sahaya dönerek Semih Kılıçsoy’a kırmızı kart gösterdi.