TEKNOLOJİ - 11 Aralık 2023 Pazartesi 13:46

Buluş Yarışması sonuçlandı: Çevre Lisesi 1’inci oldu

A
A
A
Buluş Yarışması sonuçlandı: Çevre Lisesi 1’inci oldu

Doğuş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen NASA JPL Buluş Yarışması’nın kazanı belli oldu. Mühendislik ve tasarım becerilerini kullanarak verilen görevi en kısa sürede tamamlayan Çevre Lisesi öğrencileri Türkiye şampiyonu olma başarısı gösterdi.


Gerçek dünya sorunlarına akıllı ve farklı çözümler geliştirmeyi hedefleyen, Türkiye’nin dört bir yanından 50 farklı okuldan ortaöğretim öğrencilerini ve bilim hobicilerini bir araya getiren NASA JPL Buluş Yarışması, Doğuş Üniversitesi Dudullu Yerleşkesi’nde düzenlendi. 19’uncusu gerçekleştirilen yarışmanın bu yıl ki kazananı da Çevre Lisesi oldu. “Kâğıt Sepete” olarak belirlenen yarışma konseptinde, Çevre Lisesi proje takımı verilen görevi en hızlı yerine getiren takım olarak birinciliğe adını yazdırdı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yeşim Grup’a Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden ziyaret Yeşim Grup, Uludağ Soroptimist Kulübü ve Karapınar Kadın Kooperatifi iş birliğiyle hayata geçirdiği “Ecollectiv” projesi kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi’nden önemli isimleri ağırladı. Ziyarette, Yeşim Grup’un kadının ekonomik güçlenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar, sosyal sorumluluk projelerine bakış açısı ve bu alanda yaptığı çalışmalar paylaşıldı. Yeşim Grup’un kadının ekonomik güçlenmesine yönelik çalışmaları ve yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili bilgi almak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın eşi Seden Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Dış İşler Dairesi Başkanı Pınar Işıkyıldız ve Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan, Karapınar Kadın Kooperatifi’ni ve Yeşim Grup bünyesindeki Almaxtex firmasını ziyaret etti. Heyet ilk olarak Yeşim Grup’un, Uludağ Soroptimist Kulübü ve Karapınar Kadın Kooperatifi iş birliğiyle yürüttüğü “Ecollectiv” projesinin uygulama alanı olan ve Yeşim Grup ile aynı mahallede yer alan Karapınar Kadın Kooperatifi’nde, Yeşim Grup Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkan Yardımcısı Meltem Bilmiş, Yıldırım Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ebru Yüksel, Karapınar Kadın Kooperatifi Başkanı Emine Enginçayır ve projeye dahil olan kadınlarla bir araya geldi. Yeşim Grup’un atık kumaşlarının dönüştürülmesiyle sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı ve kadının toplumdaki yerini güçlendirerek istihdamını desteklemeyi amaçlayan proje kapsamında yapılan ürünleri yerinde görme fırsatı bulan heyet, çalışmalar hakkında bilgi alarak gelecekteki işbirliği imkanlarını değerlendirdi. Karapınar ziyaretinin ardından 36 yıl aralıksız hizmet veren ve kadının iş hayatında daha güçlü bir şekilde var olmasına imkan sağlayan Yeşim Kreşi’ni gezen heyete, Yeşim Grup Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur’un yanı sıra İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Başkan Yardımcısı Behiç Gülşen ve İnsan Kaynakları Müdürü Hande Kurter ev sahipliği yaptı. Misafirler kreşte sunulan imkanları yerinde inceleyerek Yeşim Grup’un iş-yaşam dengesine yönelik yürüttüğü diğer çalışmaları da dinleme fırsatı buldu. Kreş gezisinin ardından Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Yeşim Grup’un uzun yıllardan bu yana sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüğü projeler hakkında heyete kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Her iki kurumun birlikte yapabileceği çalışmalar hakkında da fikir alışverişi yapıldı.
Artvin Artvin’de dev kabuk böceği ile biyolojik mücadele kapsamında 4 milyon terminatör böcek üretildi Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, zararlı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarları da 4 milyon 256 bin 234 adet Rhizophagus Grandis yani terminatör böcek üretildi. Artvin’de ladin ormanlarına 1970’li yılarda giriş yapan ve büyük zarar veren Dev Kabuk Böceği (Dendroctonus micans) ile biyolojik mücadelesinde kullanılan Rhizophagus Grandis (Gyllenhal), 1985 yılından 2024 yılına kadar laboratuvar şartlarında üretilerek Dev Kabuk Böceği’nin zarar yaptığı sahalara verilerek doğal denge sağlandı. 1985 yılından 2024 yılı sonuna kadar Artvin, Ardanuç ve Şavşat’ta bulunan laboratuvarlarda üretilen 4 milyon 256 bin 234 adet terminatör böcek zararlı böcek D.micans’ın karşı sahalara verildi. 2005 yılı itibariyle doğal denge sağlandı ancak doğal olayların bir sonucu olarak D.micans’in artış gösterdiği alanlara takviye amaçlı kısıtlı olarak üretilen R.grandis takviye edildi. Üretilen R.grandis’lerin 958 bin 678 adedi Trabzon’a, 179 bin 250 adedi Erzurum’a ve 71 bin adedi Giresun Orman Bölge Müdürlüklerine verildi. R.grandis’in laboratuvar şartlarında üretilmesi için ortalama her yıl 800 bin det D.micans’ın ergin ve larvaları köylülere ücret karşılığında toplatılarak mekanik mücadele yapılıyor. R.grandis üretiminde, Larvadan üretim metodu, erginden üretim metodu ve kutu metodu olmak üzere 3 metot uygulanıyor.