ÇEVRE - 26 Temmuz 2024 Cuma 08:59

Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

A
A
A
Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve diğer 14 il için turun ve sarı kodlu uyarı yayımladı. Uzmanlar kuvvetli yağış ve rüzgar konusunda bölge bölge uyarı yaptı. Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Akdeniz (Antalya kıyıları hariç), İç Anadolu, Karadeniz ile Erzincan, Kars, Ardahan ve Iğdır çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Batı Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Rize, Artvin, Ardahan, Adana ve Mersin’in kuzeyi ile Kahramanmaraş’ın batı ilçeleri yerel kuvvetli, Batı Karadeniz kıyılarında yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

MGM tarafından bugün için 5 ile turuncu, 10 ile ise sarı kodlu kuvvetli sağanak uyarısı yapıldı. 

Adana, Ankara, Bolu, Çankırı, Mersin, İstanbul, 
Kocaeli, Sakarya, Kırıkkale ve Karabük için sarı kodlu, Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Bartın ve Düzce iilleri için ise turuncu kodlu uyarı yapıldı.

Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

Hava sıcaklığının iç ve kuzeybatı kesimlerde 3 ila 7 derece azalacağı, diğer yerlerde bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarı, iç kesimlerde yer yer mevsim normalleri altına ineceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Ege kıyılarında yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların; Batı Karadeniz, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Adana ve Mersin’in kuzeyi ile Kahramanmaraş’ın batı ilçeleri yerel kuvvetli, Batı Karadeniz kıyılarında yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgâr, ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

Sarı kodlu uyarı nedir?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

Sarı kodlu uyarı verilen İller; Adana, Ankara, Bolu, Çankırı, Mersin, İstanbul, Kastamonu, Kocaeli, Sakarya, Sinop, Kırıkkale, Karabük

Turuncu kodlu uyarı nedir?

 "Hava durumunun tehlikeli" olduğu anlamına geliyor. Bu kod, "Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir." uyarısını içeriyor.

Turuncu kodlu uyarı verilen İller; Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Bartın, Düzce

Meteoroloji'den İstanbul dahil 15 il için turuncu ve sarı kodlu uyarı

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 29

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 33

Adana: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33

Antalya: Parçalı, yer yer çok bulutlu 36

Samsun: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30

Trabzon: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 29

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 30

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 39

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF’den Paralimpik Milli Takımı’na kutlama Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 28 madalya kazanan Paralimpik Milli Takımı’na kutlama mesajı yayımladı. TFF, Paris’te düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda önemli başarılara imza atan Paralimpik Milli Takımı’nı kutladı. TFF resmi internet sitesinden yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, yarın kapanış töreniyle sona erecek olan Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz olmak üzere kazandığı 28 madalya ile 8. kez katıldığı paralimpik oyunlar tarihinin madalya rekorunu kırarak Fransa’da önemli bir başarıya imza attı. Paris’te bizlere altın madalya gururu yaşatan Golbol Kadın Milli Takımı (Golbol), Öznur Cüre Girdi (Para okçuluk - Kadınlar makaralı yay), Umut Ünlü (Para yüzme - 50 metre serbest S3 ve 200 metre serbest S3), Mahmut Bozteke (Para tekvando - Erkekler K44 63 kilo) ve İbrahim Bölükbaşı (Para judo - Erkekler +90 kilo J2); gümüş madalya alan Sadık Savaş ve Merve Nur Eroğlu ikilisi (Para okçuluk - Klasik yay karışık takım), Aysel Önder (Para atletizm - Kadınlar 400 metre T20), Muhammet Khalvandi (Para atletizm - Erkekler cirit atma F57), Abdullah Kayapınar (Para halter - Erkekler 49 kilo), Besra Duman (Para halter - Kadınlar 55 kilo), Kübra Korkut (Para masa tenisi - Kadınlar S7), Alican Özcan (Para tekvando - Erkekler K44 58 kilo), Fatih Çelik (Para tekvando - Erkekler K44 70 kilo), Gamze Gürdal (Para tekvando - Kadınlar K44 57 kilo) ve Aysel Özgan (Para atıcılık - Kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1) ile ülkemize bronz madalya getiren Fatma Damla Altın (Para atletizm - Kadınlar uzun atlama T20), Ecem Taşın Çavdar (Para judo - Kadınlar 48 kilo J1), Cahide Eke (Para judo - Kadınlar 48 kilo J2), Nazan Akın Güneş (Para judo - Kadınlar +70 kilo J1), Nazmiye Muratlı (Para halter - Kadınlar 45 kilo), Sibel Çam (Para halter - Kadınlar 73 kilo), Sevilay Öztürk (Para yüzme - Kadınlar 50 metre kelebek S5), Ali Öztürk (Para masa tenisi - Erkekler Sınıf 5), Abdullah Öztürk ve Nesim Turan ikilisi (Para masa tenisi - Erkekler Sınıf 4 çiftler), Ebru Acer (Para masa tenisi - Kadınlar Sınıf 11), Meryem Betül Çavdar (Para tekvando - Kadınlar K44 52 kilo) ve Hakan Akkaya (Tekerlekli sandalye eskrim - Erkekler epe A kategorisi) başta olmak üzere, oyunlarda yarışıp Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden tüm sporcularımıza gönülden teşekkür ederiz. Halkımızı gururlandıran ve hepimize büyük mutluluklar yaşatan tüm sporcularımızı ve başarıda emeği olan herkesi tebrik eder, 2028 Paralimpik Oyunları’nda daha büyük başarılar kazanılmasını temenni ederiz."