GÜNDEM - 11 Mart 2025 Salı 22:03

At üstünde Hacca giden Endülüslü Müslümanlar iftarlarını İstanbul’da açtı

A
A
A
00:00
00:00
HD

İspanya’dan çıkarak hac ibadetini yerine getirebilmek için yola çıkan Abdallah Hernandez, Abdelkader Harkassi ve Tariq Rodriguez, İstanbul’da iftarlarını açtı. İftar programında konuşan Dr. Abdallah Hernandez, "Profesör olabilirsem, bu sınavları verebilirsem atalarımın yaptığı gibi at sırtında hacca gideceğim demiştim. Yeminimi gerçekleştirmenin vakti gelmişti" dedi.

Endülüs Müslümanlarının 500 yıl önceki at sırtında hac yolculuğu geleneğini canlandırmayı ve hac ibadetlerini yapmayı hedefleyen 3 arkadaşın İspanya’nın güneyinden yaklaşık 4 ay önce başlayan yolculukları sürerken, İstanbul’a mola veren ekip iftar yaptı. Programa AK Parti İl Başkanı Abdullah Özdemir, MHP İstanbul İl Başkanı Sertel Selim, Hac Yolculuğu Ekibi ve gençler katıldı. AK Parti İl Binası’na atları ile gelen ekip burada ağırlandı ve orucunu açtı. Ekip, 8 bin kilometrelik zorlu yolculuğu ve deneyimlerini iftar sonrasında gençlere anlattı.

At üstünde Hacca giden Endülüslü Müslümanlar iftarlarını İstanbul’da açtı

Hacı adayları, 8 bin kilometrelik yolculuklarında İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’nin ardından Suriye üzerinden Suudi Arabistan’a ulaşmayı hedefliyor.

"35 sene önce yemin ettim"

Yolculuk hakkında konuşan ekip lideri Dr. Abdallah Hernandez, "Bu yolculuk 35 sene önce ettiğim bir yeminle başladı. Öğrenci olduğum yıllarda eğer profesör olabilirsem, bu sınavları verebilirsem atalarımın yaptığı gibi at sırtında hacca gideceğim ve Müslüman olacağım dedim. Yeminimin ilk adımı olarak Müslüman oldum. Artık yeminimin ikinci adımını gerçekleştirmemin vakti gelmişti. Genel olarak Hırvatistan’da ve Bosna’da problem yaşadık. Bu ülkelerde sınır atla geçenler için kural atların bir araç içinde olması gerektiği üzerine. Bunun için bize orada başka atlar verildi ve bizim atlarımız araçlara koyuldu. Sınırı öyle geçtik. Türkiye’ye ise 25 sene önce gelmiştim. O zamandan bu zamana Türkiye’yi daha gelişmiş ve özgürleşmiş buldum. İnsanlar daha misafirperver ve yardımsever. Her anlamda daha gelişmiş bir Türkiye gördüm" diye konuştu.

At üstünde Hacca giden Endülüslü Müslümanlar iftarlarını İstanbul’da açtı

"Bizi sıcak karşıladılar"

Ekip üyesi Abdulkadir Harkasi ise 4 bin kilometresi biten yolculuk hakkında, "Arkadaşımın fikriydi. 5 sene önce bana bu teklifle geldi. Yolculuk boyunca hiçbir yerde problem yaşamadık. Bosna ve Türkiye yolculuk boyunca geçtiğimiz 2 Müslüman ülkeydi. Buralarda neden yolculuk yaptığımızı anladıkları için bizi daha sıcak karşıladılar. Atlarla seyahat etmek zor, birçok evrak gerekiyor. Her zorluğa rağmen bütün problemleri çözdük. Türkiye, İspanya’ya çok benziyor. O konuda bir sıkıntı yaşamadık. Atalarımızın bir kısmı İstanbul üzerinden atlarla hacca giderdi biz de bunu yeniden canlandırmak istedik" dedi.

At üstünde Hacca giden Endülüslü Müslümanlar iftarlarını İstanbul’da açtı

İftarın ardından gençlerle ateşin başında çay ve salep içerek yolculuk deneyimlerini anlatan at üstünde Hac Yolculuğu ekibi ayrıca AK Parti İl Başkanı Abdullah Özdemir ile bir süre sohbet etti.

At üstünde Hacca giden Endülüslü Müslümanlar iftarlarını İstanbul’da açtı

Enis Derdimentoğlu



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de Doğum yardımı yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile ilk çocuk için tek seferlik 5 bin Türk lirası, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Doğum yardımı yönetmeliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre; 01.01.2025’ten sonra doğan ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için aylık bin 500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5 bin TL ödeme yapılacak. Ödemeler, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu üzerinden gerçekleştirilecek. Başvurular, e-Devlet ve Bakanlıkça belirlenen diğer kanallar aracılığıyla yapılacak. Doğum yardımına hak kazanmak için, annenin veya babanın Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi gerekecek. İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar sürecek. Doğum yardımı başvurusu, ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise 5 yaşını tamamlayana kadar yapılabilecek. Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri, hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak haksız yere doğum yardımı alan kişilerin, bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecek. Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında da yasal işlem yapılacak.
Ankara AFAD’dan 2 ile "turuncu", 29 ile ise "sarı" kodlu uyarı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) beklenen kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle 2 il için "turuncu" 29 il için ise "sarı" kodlu uyarı verildiğini açıkladı. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan uyarıda, bugün beklenen beklenen kuvvetli rüzgar, fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle 2 il (Hakkari, Van) için turuncu, 29 il için ise sarı kodlu uyarı verildiğini bildirdi. Sarı kodlu uyarı verilen iller ise şu şekilde; Niğde, Kayseri, Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Muş, Ağrı, Iğdır, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Batman, Adıyaman, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak. Yapılan paylaşımda kuvvetli rüzgar beklendiği vurgulanarak, "Bugün (Perşembe) Doğu Anadolu’nun doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Elazığ ve Hatay çevrelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat, yükseklerinde 90 km/saat) beklenmektedir. İç Anadolu’nun doğusunda, Çarşamba öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak şeklinde devam eden yağışların; Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yerel kuvvetli, gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışına dönerek Perşembe (10 Nisan 2025) günü sabah saatlerine kadar Niğde il geneli ile Kayseri ve Sivas’ın güney ve doğusunda yer yer kuvvetli kar (5-20 cm) şeklinde olması beklenmektedir. Doğu Karadeniz’de görülen yağışların, Çarşamba sabah saatlerinden sonra Ordu il geneli ile Tokat’ın kuzey ve doğusu, öğleden sonra Giresun, Trabzon ve Rize çevreleri ile Gümüşhane’nin kuzeyi ve Artvin’in batısında kuvvetli olması, kıyı şeridinde yerel kuvvetli yağmur ve sağanak, iç kesimlerde kuvvetli ve yer yer yoğun kar (5-20 yer yer 20 cm üzeri) şeklinde olması beklenmektedir" denildi. Yapılan uyarıda vatandaşların doğa olayları ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olması gerektiği hatırlatılırken, "Sarı Uyarı ve Turuncu Uyarı verilen İl Valiliklerine bilgi verilmiş olup, Turuncu Uyarı verilen illerde yaşayan vatandaşlarımıza SMS yoluyla bilgilendirilme yapılmıştır. Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, hortum, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler ile yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını; yetkili mercilerin uyarılarını dikkate almalarını önemle hatırlatıyoruz" ifadelerine yer verildi.