KÜLTÜR SANAT - 08 Kasım 2024 Cuma 15:39

Ankara cazın başkenti olmaya hazırlanıyor

A
A
A
Ankara cazın başkenti olmaya hazırlanıyor

Bu yıl 28’incisi düzenlenen Uluslararası Ankara Caz Festivali, 20-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Birbirinden özel konserler, söyleşiler, ücretsiz sergi ve eğitim etkinliklerinin sanatseverlerle buluşacağı festivalin teması "Caz Enerjisi" olarak belirlendi.


Cazseverlerin geleneksel buluşması Uluslararası Ankara Caz Festivali başlıyor. "Caz Enerjisi" temasıyla bu yıl 28’incisi düzenlenecek olan festival, 20-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri ise Biletinial üzerinden satışa çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Caz Derneği tarafından düzenlenen festival, başkentin farklı mekanında caz enerjisini Başkent’e yayacak.


Birbirinden özel konserler, söyleşiler ve ücretsiz sergi ve eğitim etkinlikleriyle Ankaralılara sanat ve müzikle dolu 10 gün yaşatacak festival, uluslararası misafirleri de ağırlayacak. Dünyadan pek çok sanatçının da performans sergileyeceği festival, katılımcılara zengin bir program sunacak.


Festivalde iki eğitim programı ve bir sergi yer alacak. "Sibel Köse ile Caz Vokal Masterclass" ile Goethe Institut destekleri ile festivale katılan Jarrah Dhyan’ın gerçekleştireceği "Caz Atölyesi Jarrah Dhyan- Modern Jazz Composition Techniques", katılımcılarla buluşacak. Fotoğraf sanatçısı Aykut Uslutekin’in kadrajından "Caz Fotoğrafları" sergisi festival kapsamında gezilebilirken, yıllardır Ankara Caz Festivali’nin fotoğraf ortağı Dijital Akademi sahibi Melih Özbek ile de bir etkinlik gerçekleşecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.