EKONOMİ - 18 Ekim 2024 Cuma 15:46

A101’e EBRD’den 200 milyon dolar tutarında kredi

A
A
A
A101’e EBRD’den 200 milyon dolar tutarında kredi

A101, sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan yeşil dönüşüm projelerini desteklemek ve yeni mağaza yatırımlarını finanse etmek için 200 milyon ABD doları tutarında kredi aldı.



Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin önde gelen perakende zincirlerinden A101’e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 200 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredi, A101’in yeşil dönüşüm çalışmalarını hızlandırma ve yeni mağaza yatırımlarına katkı sunma amacıyla kullanılacak.



İki dilimden oluşan kredinin 100 milyon ABD doları tutarındaki kısmını EBRD taahhüt ederken, ikinci 100 milyon ABD doları tutarındaki dilim uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde, EBRD, 82 milyon ABD doları tutarında finansman sağlarken, Finance in Motion 18 milyon ABD doları katkı sağlayacak.



Bu finansman aracılığıyla A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu ve enerji verimlilik artışı doğrultusunda yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri kurulumuna yönelik orta vadeli yatırım planlarını finanse edecek.



Kredi sayesinde A101, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, güneş enerjisi ve kaynak verimliliği projeleri ile çevre dostu uygulamalarını güçlendirecek.



Türkiye perakende sektörü, ülke iş gücünün yüzde 12’sini istihdam eden önemli bir sektör olmasına rağmen, özellikle depremden etkilenen bölgelerde ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. A101, bu bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki eğitim programı başlatacak. Programların bir diğer önemli amacı ise, ülke genelindeki personelin becerilerini artırmak olarak öne çıkıyor. Eğitim programlarına katılarak işe alınan kişilerin yüzde 60’ını kadın çalışanlar oluşturacak ve bu sayede kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek.



EBRD Gıda ve Tarım İşletmeleri Bölge Başkanı Wojtek Boniaszczuk, projeyle ilgili olarak, “A101 ile bu önemli projede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. A101’in çevre dostu operasyonlara doğru attığı adımlar perakende sektörü için örnek teşkil edecek. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bu yatırımın, bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.



Aydın Group CFO’su Osman Yılmaz ise şöyle konuştu: “EBRD ile yapmış olduğumuz bu stratejik iş birliğinden çok mutluyuz. Bu iş birliği sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır. A101’in sektöründe inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik etmeye kararlılığının da göstergesi olan bu iş birliği, yalnızca finansal istikrarımızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iş gücümüzü ve ekosistemimizi de güçlendirecektir.”



EBRD, 2009 yılından bu yana Türkiye’de çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla 20 milyar eurodan fazla yatırım gerçekleştirdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bozdoğan’da muhtarlara hizmet binası tahsis edilecek Bozdoğan Belediye Başkanı Galip Özel, vatandaşlar ve muhtarların buluşma noktası olması hedefiyle muhtarlara hizmet binası tahsis edeceklerinin müjdesini vererek "Her engeli aşıp, Bozdoğanımızı daha da ileri taşıyacağız" dedi. Bozdoğan Belediye Başkanı M. Galip Özel, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde muhtarlarla bir araya gelerek, anlamlı bir müjde verdi. Hükümet Konağı bahçesinde gerçekleştirilen çelenk koyma töreninin ardından, belediyeye ait Gençlik Parkı’nda düzenlenen kahvaltı programında muhtarlarla bir araya gelen Başkan Özel, vatandaşlar ve muhtarların buluşma noktası haline gelmesi hedefiyle muhtarlara hizmet binası tahsis edeceklerini ifade ederek Bozdoğan’ın daha ileriye taşınması için çalıştıklarını vurguladı. Kahvaltı programında kısa bir konuşma yapan Başkan Özel, Bozdoğan’ın her köşesinde güzel işler çıkarmak için çalıştıklarını belirterek "Birlikte bu güzel ilçeye hizmet etmek için yola çıktık. Sizlerin güveni ve desteğiyle omuz omuza, Bozdoğan’ın her köşesinde güzel işler başarmak için çalışıyoruz. Biz bir oldukça, beraber oldukça, birlikten doğan gücümüzle her engeli aşacağız ve Bozdoğan’ımızı daha da ileri taşıyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yolumuz uzun, bu yolda her adımı beraber atacak, birbirimize güç vereceğiz. Bizim işimiz gücümüz Bozdoğan" dedi. Toplantıya katılan muhtarların Muhtarlar Günü’nü kutlayan Başkan Özel, anlamlı bir müjde vererek "İlçe merkezinde bulunan belediye dükkanlarından bir tanesini muhtarlarımıza tahsis edeceğiz. Bu muhtarlık hizmet binası, halkımızla muhtarlarımızın buluşma noktası olacak. Haftanın beş günü burada vatandaşlarımızla iç içe olacaksınız ve biz de belediye olarak projelerimizi sizlerle birlikte daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştireceğiz. Hayırlı olsun. Muhtarlar Günü’nüz kutlu olsun" şeklinde konuştu. Başkan Özel’in müjdesi karşısında duydukları memnuniyeti dile getiren muhtarlar ise teşekkür ederek, uzun zamandır böyle bir merkeze ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bozdoğan’da muhtarlık hizmetlerinin hız kazanacağı hizmet binasının, vatandaşlara da büyük bir kolaylık sağlaması hedefleniyor.
Ankara Bakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yi kabul edecek İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İstanbul’a gerçekleştireceği ziyarette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmelerin ele alınması öngörülüyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, 18-19 Ekim’de İstanbul’u ziyaret ediyor. 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katılacak olan Arakçi, Dışişleri Bakanı Fidan ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanı Fidan’ın İranlı mevkidaşıyla görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Görüşmede, Türkiye-İran ilişkilerinin her alanda gelişmesinden duyulan memnuniyetin dile getirilmesi, terörle mücadele alanında İran’la iş birliğinin artırılmasının öneminin vurgulanması, Türkiye’nin, bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesine yönelik desteğini yinelemesi, ikili ticaret hacminin artırılmasına yönelik irademizin teyit edilmesi, İsrail’in saldırganlığı karşısında itidalli hareket etmenin öneminin vurgulanması öngörülüyor. Türkiye-İran ilişkileri İkili siyasi ilişkiler, 2014 yılında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) mekanizmasıyla yeni bir kurumsal çerçeve kazandı. Sekizinci YDİK toplantısı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Ankara ziyareti sırasında 24 Ocak 2024 tarihinde yapıldı. Türkiye ile İran arasındaki çok boyutlu ilişkiler üst düzey ziyaret ve istişareler kapsamında sürdürülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İranlı mevkidaşıyla son olarak New York’ta düzenlenen BM 79. Genel Kurulunda bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Fidan, 3 Eylül 2023 tarihinde Tahran’ı ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca, 2024 Temmuz ayında yine Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmıştı. Terörle mücadele etkin adımlar gündemde Terörle mücadele alanındaki iş birliği, iki ülke İçişleri Bakanlıkları arasındaki mevcut mekanizmalar kapsamında ele alınıyor. İran’la, PKK-PJAK başta olmak üzere, tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesi hedefleniyor. Terörle ortak mücadele alanında İran ile anlayış birliği içinde olunmasına rağmen, bazı konularda daha etkin adımlar atılması yönünde Türkiye’nin beklentileri bulunuyor. Ekonomik iş birliği Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 29. toplantısının yıl sonunda Tahran’da düzenlenmesi öngörülüyor. KEK toplantısı kapsamında, ekonomi, ticaret ve ulaşım başta olmak üzere, iş birliği başlıklarının kapsamlı şekilde ele alınması planlanıyor. İkili ticaret hacmi 2023 yılı sonu itibarıyla 7,2 milyar doları aştı. İkili ticaret hacminin 30 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor. Türkiye ile İran arasında sınır kapılarının sayısının artırılması konusu görüşülürken, bu çerçevede iki ülke arasında dördüncü sınır kapısının (Gelincik-Kuzereş) açılmasına yönelik hazırlıklar ise sürdürülüyor.
Eskişehir Gökkuşağı Kafe minik ziyaretçilerini ağırladı Tepebaşı Belediyesinin örnek projeleri arasında yer alan Gökkuşağı Kafe, özel bireylerin iş gücüne katıldığı ve toplumla bütünleştiği merkezler olarak örnek olurken, her yaştan misafirleri ağırlamaya devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, engelli bireylerin topluma dahil olması, kendilerini geliştirmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları adına gerçekleştirdiği projeler ile Türkiye’de ilk olan çalışmaları hayata geçiriyor. Özel bireylerin toplumla bütünleşmesinin amaçlandığı Gökkuşağı Kafe projesi, Eskişehirliler için çok sevilen mekanlar olmayı başardı. İlki 13 Temmuz 2011 tarihinde faaliyete açılan Gökkuşağı Kafe, 2 farklı merkezde zihinsel yetersizliği bulunan bireyleri toplumla bütünleştiriyor ve bireylerin özgüven kazanmasını sağlıyor. 15 özel bireyin servis yaptığı bir alan olarak hizmet veren Gökkuşağı Kafeler ile bireylerin gelişiminin takip edilebileceği akademik çalışmalara zemin hazırlanıyor. Proje ile bireylerin ailelerinin yaşadığı zorlukların azaltılması noktasında da fayda sağlanıyor. Öğrenciler özel bireyler ile tanışma fırsatı buldu Tüm Türkiye’ye örnek olan Gökkuşağı Kafeler birçok misafir ağırlıyor. Son olarak Özel Atayurt İlkokulu 2. sınıf öğrencileri IB PYP programı çerçevesinde, ‘Kim olduğumuz’ temalı gezi programlarını Gökkuşağı Kafeler’de gerçekleştirdi. Bireysel farklılıklara saygı duymak, duyarlı ve farkındalığı yüksek bireylerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen ziyarette öğrenciler özel bireyler ile tanışma fırsatı buldu. Gökkuşağı Kafe, Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi ve Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi olmak üzere iki ayrı noktada hizmet veriyor.