KÜLTÜR SANAT - 16 Kasım 2024 Cumartesi 15:20

14. yüzyıldan kalma Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası ortaya çıktı

A
A
A
14. yüzyıldan kalma Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası ortaya çıktı

Yunus Emre Divanı’nın 14. yüzyıla tarihlenen ve bugüne dek bir ailenin elinde bulunan Karaman nüshası ortaya çıktı. Nüsha, 24 Kasım’da İstanbul’da yapılacak müzayede ile devredilecek. Müzayedede satışa sunulacak nüshanın açılış fiyatı ise 50 bin dolar olacak.


Yunus Emre Divanı’nın 14. yüzyıla tarihlenen, en kapsamlı ve en eski Yunus Emre Divanı olarak değerlendirilen ve nesillerdir aynı ailenin elinde özel bir koleksiyonda bulunan Karaman nüshası el değiştirmeye hazırlanıyor. 6 ya da 7 nüshadan biri olduğu değerlendirilen bu eseri özel mülkiyetinde bulunduran ailenin, bu kültürel ve tarihi mirası devretmek istemesiyle Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası Türkiye içinde satışa arz edildi. 24 Kasım tarihinde kanuni ve hukuki gereklilikler yerine getirilerek İstanbul’da yapılacak müzayedede satılması sonucunda nüshanın yurt dışına çıkarılmaması ve tescilli şekilde Türkiye içerisinde kalması sağlanmış olacak.



"Eser Yunus Emre Divanı’nın bilinen en eski nüshası"


Müzayedeyi düzenleyecek olan müzayede evinin yöneticisi Fatih Selim Bayram, “Eser Yunus Emre Divanı’nın bilinen en eski nüshası. Yunus Emre Divanı’nın 14. yüzyıla tarihlenen bilinen 5, 6 ya da 7 adet nüshası var. Bu nüsha haricindeki hepsi yurt içinde ya da yurt dışında birtakım kütüphanelerdeydi, kamu mülkiyetindeydi. Özel mülkiyette olan, devredilebilir nitelikte olan tek nüsha buydu. Eseri elinde bulunduran aile artık nöbeti devretmek istedi ve bunu yurt içinde yapmak istediler. Eserin yurt dışına çıkmasını istemediler. Biz de müzayede evi olarak eserin el değiştirmesine aracılık yapmaya gönüllü olduk. 24 Kasım’da tamamlanacak müzayede ile eser inşallah yurt içinde el değiştirmiş olacak. Başta el yazma kitaplar olmak üzere bizim kültür varlıklarımız el altından yurt dışına çıkarılarak Londra’da satılıyor. Bazen devletimiz çok büyük bütçeler harcayarak bu eserleri Türkiye’ye geri getiriyor. Bazense hiç getiremiyoruz ve bilinmeyen ellere gidiyor ve kayboluyor. Türkiye’de kanuni izinler alınarak özel koleksiyonlardan başka özel koleksiyonlara veya devletin eline geçmesinin yolu açıldığında inşallah birçok eserimiz hem memlekette kalacak hem de bunlar için yurt dışına aktarılan milli servet ülkemizde kalacak. Bu eser de bunun çok güzel örneklerinden birisi” dedi.


"Bugün bu Yunus Emre Divanı Londra’da müzayedeye çıkmış olsaydı 1 milyon sterlinden aşağı bir fiyata biz bunu asla alıp geri getiremezdik" diyen Bayram, "Uzun süren çalışmalarımız sonucunda bu eser Türkiye içerisinde satışa sunulacak ve muhakkak Türkiye içerisinde kalacak. Eserin yurt dışına çıkarılması, resmi izinler alınan bir müzayede ile yapıldığı için mümkün değildir. Ya doğrudan bir devlet kurumuna ya da eseri ülkemiz içerisinde kanuni gereklilikleri yerine getirerek saklayacak olan bir özel koleksiyona intikal edecek” diye konuştu.


Bayram, "Eser için müzayede açılış fiyatı 50 bin dolar olacak. Sembolik bir rakam bu. Eser şu anda dünya piyasasına açılmış olsaydı, el altından Londra’ya gitmiş olsaydı bu eseri 10, 20 katına eseri geri getiremezdik. Eserin 14. yüzyıla tarihlenen 6, 7 nüshası var, bunlardan 3 tanesi maalesef yurt dışında. 3 tanesi yurt içinde. Bu nüshanın ismi de Karaman nüshası. Eserin sahibi olan ailenin Karamanlı olmasından dolayı bu ismi almış” şeklinde konuştu.



14. yüzyıldan kalma Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası ortaya çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Yaşlı ve Engelli Denizli Kart’ta vize dönemi başladı Denizli Büyükşehir Belediyesinin şehir içi otobüs ulaşımında kullanıma sunduğu, 65 yaş üzeri ile engelli ve yasal haklarından dolayı ulaşımdan ücretsiz yararlanan diğer Denizli Kart sahipleri için vize dönemi başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin şehir içi belediye otobüslerinde kullanıma sunduğu 65 yaş üzeri ile engelli ve yasal haklarından dolayı ulaşımdan ücretsiz yararlanan diğer Denizli Kart sahipleri için vize dönemi başladı. Bu kapsamda söz konusu Denizli Kart sahiplerinin 31 Aralık 2024’e kadar kartlarını vize yaptırmaları gerektiği açıklandı. 31 Aralık’a kadar vize işlemini yaptırmayan Denizli Kart sahiplerinin vize işlemini yaptırana kadar kartlarını kullanamayacakları belirtildi. Vize yaptıracak 65 yaş üzeri Denizli Kart sahiplerinin kimlik bilgilerini içeren nüfus cüzdanı, ehliyet gibi resmi bir belge, engelli kartı hak sahiplerinin ise geçerlilik süresi devam eden %40 ve üzeri engelli kartı veya güncel raporlarını göstererek vizelerini yaptırabilecekleri ifade edildi. Kart çıkartmak için gerekli belgeler Ücretsiz engelli Denizli Kart çıkarmak için yüzde 40 ve üzeri engelli heyet raporu fotokopisi veya engelli kartı fotokopisi ve 1 adet vesikalık fotoğraf gerektiği kaydedilirken, 65 yaş ve üzeri için de nüfus cüzdanı, ehliyet gibi kimlik belgesinin 1 adet fotokopisi ve 1 adet vesikalık fotoğraf gerektiği belirtildi. Vesikalık fotoğrafların son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerektiği de işaret edilirken, vize işleminin 2 yıl geçerli olacağı belirtildi. Vize işlemlerinin yapılacağı yerler Vize işlemlerinin Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.’ ye ait; Çınar Kart Dolum Merkezi ( Gazi Bulvarı Kapalı Spor Salonu Yanı), Kampüs (Son Durak) Kart Dolum Merkezi ve Valilik Kart Dolum Merkezinden yaptırabilecekleri duyuruldu.