GENEL - 15 Mart 2012 Perşembe 11:36

"UD, KANUN VE NEY" USTA PERFORMANSLARDA BULUŞTU

A
A
A
"UD, KANUN VE NEY"  USTA PERFORMANSLARDA BULUŞTU

Türkiye’nin ilk kadın neyzeni Burcu Karadağ’ın Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği "Usta Performanslar" söyleşi programı bu ay alanında usta iki konuğu ağırladı.
Küçükçekmece Belediyesi tarafından gerçekleştirilen programa Türk müziğinin günümüzdeki en iyi virtüözlerinden kanun sanatçısı Göksel Baktagir ve ud sanatçısı Yurdal Tokcan konuk oldu. Ud, kanun ve neyin aynı sahnede buluştuğu renkli programda, usta müzisyenler Baktagir ve Tokcan, en güzel eserlerini katılımcılar için icra etti.
İstanbul Sazendeleri isimli müzik grubuyla yıllardır, dünyanın dört bir yanında Türk müziği konserleri veren sanatçılar, Burcu Karadağ’ın sunuculuğunda müzik ve sohbet dolu bir program gerçekleştirdi.
Enstrümantal müziğin dinleyici üzerindeki etkisine dikkat çeken Göksel Baktagir ve Yurdal Tokcan "İcra ettiğimiz enstrümantal müzik bambaşka. Dinleyici müzik üzerine kendi metinlerini yerleştiriyor. Müziğin o sihirli gücü de enstrümanların yalın tınılarında ortaya çıkıyor. Bizler müziği besteliyoruz, sözleri dinleyiciye bırakıyoruz. Ayrıca, bu icra farklı kültürlerde de kolayca algılanıyor. Her ortamda kabul görüyor." diye konuştu.
Göksel Baktagir, sanatçının egoları olmaması gerektiğini ifade ederek, "Sanatkarlar ego taşımamalı, çünkü üretmeye çalıştığı şeylerin hiçbir değeri olmuyor. Gönülden bir şeyler üretmek, bir araya gelmek çok önemli. Bizler yurtdışında verdiğimiz konserlerde, Türk müziğini temsil ediyoruz ve büyük bir rağbet görüyor" dedi.
Programa kanun sazı üzerinde, günümüzün en önde gelen icracılarından biri olarak kabul edilen Göksel Baktagir, ünlü neyzen Burcu Karadağ ve günümüzün en ünlü udilerinden Yurdal Tokcan’ın icra ettiği besteler damgasını vurdu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Regaip Kandili’nde, Demirci’de ustalara vefa ziyareti Manisa’nın Demirci ilçesinde Belediye Başkanı Erkan Kara, Regaip Kandili dolayısıyla ilçede yıllardır mesleklerini sürdüren sanatkâr ve ustaları iş yerlerinde ziyaret etti. Kandilin manevi atmosferinde gerçekleşen ziyaretlerde Başkan Kara, esnafların ellerini öperek sohbet etti ve hayır dualarını aldı. Demirci’nin köklü mesleklerini yaşatan ustalarla bir araya gelen Başkan Kara, ziyaretleri kapsamında Helvacı İhsan Akgün, Terzi Yaşar Öztemel, Çan Ustası Mustafa Sabancı, Nal Ustası Zabit Çoban, Semerci Ustası Mehmet Ali Ağaçcı ile 57 yıldır berberlik mesleğini sürdüren Hasan Erşahin’i iş yerlerinde ziyaret etti. Ziyaretlerde ustaların meslek hayatları, geçmişten günümüze Demirci’de esnaflık kültürü ve kaybolmaya yüz tutan zanaatlar üzerine sohbet eden Başkan Kara, el emeği ve alın terinin toplumun temel değerleri arasında yer aldığını ifade etti. Başkan Kara, sanatkârların ilçenin kültürel mirasının yaşatılmasında önemli bir görev üstlendiğini vurguladı. Regaip Kandili’nin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini belirten Başkan Kara, bu mübarek gecenin vesilesiyle ustaların yanında olmak istediklerini söyledi. Belediye Başkanı Erkan Kara ziyarette ustalara ve sanatkarlara günün anısına fincan takımı hediye etti. Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren esnaflar ise Başkan Kara’ya teşekkür ederek, kandil dolayısıyla yapılan bu anlamlı ziyaretin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Başkan Kara, ziyaretlerin sonunda tüm esnafın ve vatandaşların Regaip Kandili’ni tebrik ederek, kandilin ilçeye, ülkeye ve İslam âlemine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.