GENEL - 24 Haziran 2023 Cumartesi 13:56

Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu: "Sürgüne gönderilen hanedan üyeleri çok zorluklar yaşadı"

A
A
A
Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu: "Sürgüne gönderilen hanedan üyeleri çok zorluklar yaşadı"

Anne ve baba tarafından hanedan üyesi olan Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu Üsküdar’da İstanbullular ile buluştu.

Anne ve baba tarafından hanedan üyesi olan Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu Üsküdar’da İstanbullular ile buluştu. "Şehzade", sürgüne gönderilen hanedan üyelerinin yaşadığı zorlukları anlattı.


Üsküdar Belediyesi işbirliğinde şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu ve Tarihçi İbrahim Pazan, Üsküdar’da tarih severler ile bir araya geldi. Moderatörlüğünü Faruk Atasoyun yaptığı programa çok sayıda tarih sever katıldı. Şehzade Osmanoğlu 1924 yılında sürgün edilen hanedan üyelerinin yaşadığı zorlukları anlattı. Osmanoğlu, hanedan üyelerinin günümüzde çoğunlukla İngiltere’de yaşadığını belirtti. Tarihçi Pazan ise 50 yıl süren sürgünün tarihini ve yaşanan zorlukları anlattı.



“Hanedan üyeleri çok zorluklar yaşadılar”


Osman Selahaddin Osmanoğlu, “Osmanlı hanedanına ait çok sayıda kişi birçok zorluklar içerisinde yaşadılar. Erkeklerin hepsi asker olmak için eğitim almışlardı. Babam askerlik üzerine eğitim almıştı. 21 yaşına geldiğinde sürgün oldu. Onun için bir meslek sahibi olmaları çok zordu. O nesil çok zor seneler geçirdi. Benim neslim daha şanslıydı. Daha iyi eğitimler alarak Avrupa’da ve Arap ülkelerinde büyüdük. Hanedan üyeleri daha çok Fransa, Mısıra, Suriye, Lübnan’a gittiler. Şu an ise şehzadelerin yarısı İngiltere’de yaşıyorlar. Sürgünün 50’inci yılında anayurdu ziyaret ettik. Babam 21 yaşında çıktı, döndüğünde 71 yaşındaydı" dedi.



“Osmanlı hanedan üyelerine şükran borcumuz var”


Tarihçi İbrahim Pazan, “Bizler 623 sene süren Osmanlı İmparatorluğu’nu yönetmiş olan bir hanedanın torunları olan bu insanlara saygı ve sevgi besliyoruz. Ayrıca da bunlar tamamen padişah soyundan geldikleri için, onların kanını taşıdığı için hiçbir suçları, günahları olmadığı halde 50 yıl vatandan ayrı kaldılar. Transit geçmelerine bile müsaade edilmedi. 1924 yılında şartlar öyle gerektirmişti. Bu sürgün 50 sene sürdü, bu bakımdan mağdur oldu bu insanlar. Bu insanların hepsi İstanbul’da doğmuştu ama 50 yıl vatanlarına sokulmadılar. 50 yıl sonra da 37 tane erkek üyesi Osmanlı’nın bunlardan ancak 10 tanesi hayatta kalabilmişti. Gerisi hep vefat etmişti. Vatanlarını göremeden ve 27 tanesi vatanlarını göremediler. Dolayısıyla bu insanlara hem şükran borcumuz var. Hem mağdur edildikleri için bu mağduriyetlerini telafi borcumuz var. Bizler de yazılarımızla, kitaplarımızla, böyle panellerde bu insanların uğradığı mağduriyeti anlatıyoruz. Aslında bu insanların bizden istedikleri hiçbir şey yok, zaten Osmanlı ailesi vermeye alışmış. Bu memleket uğrunda birçok padişahlar savaş meydanlarında şehit olmuş, ama bizim onların haklarını teslim etmemiz lazım“ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere, kesimhane ve hayvan pazarı inşaat çalışmalarını yerinde inceledi Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Nisan 2025’te açılması hedeflenen modern Kesimhane ve Hayvan Pazarı inşaatını yerinde inceledi. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve uzun yıllardır kentte önemli bir ihtiyaç olan modern hayvan kesimhanesi ve pazar alanı projesi hızla ilerliyor. Kahta karayolu üzerinde Eylül ayında yapımına başlanan tesisin, 2025 yılının Nisan ayında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Tam donanımlı bir entegre tesis olarak tasarlanan proje, hem hayvan üreticilerinin hem de vatandaşların uzun zamandır beklediği modern bir kesimhane ve pazar alanı sunacak. Tesis, hijyenik koşulları ve çevre dostu teknolojik donanımlarıyla dikkat çekerken, aynı zamanda bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyor. Başkan Tutdere, inşaat sahasında yaptığı incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Adıyaman’ın il olduğu 1954 yılından bu yana bu çapta bir tesisin bulunmadığını vurguladı. Tutdere, “Şu ana kadar özel işletmelere ait kesimhanelerden hizmet alıyorduk. Göreve gelir gelmez, mevcut projeyi modern ihtiyaçlara uygun şekilde yeniden düzenleyerek ihale ettik. Çalışmalar hızla devam ediyor. Halkımızın uzun yıllardır beklediği bu tesisi en kısa sürede tamamlayarak hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı. Proje, 2 bin küçükbaş ve 750 büyükbaş hayvanın barınabileceği alanlarıyla, bölgedeki hayvancılık sektörüne uzun vadeli çözüm sunacak şekilde planlandı. Kapalı kesimhane bölümü 2244 metrekare alana sahip olurken, büyükbaş hayvanlar için 3031 metrekare kapalı, 1777 metrekare açık bekleme alanı oluşturuluyor. Küçükbaş hayvanlar için ise 1412 metrekare kapalı ve 2048 metrekare açık alan ayrıldı. Kesimhane, günlük 230 küçükbaş ve 70 büyükbaş hayvanın hijyenik koşullarda kesiminin yapılabileceği şekilde donatılıyor. Tesiste ayrıca modern soğuk hava depoları, idari binalar ve diğer yardımcı üniteler yer alacak.