EKONOMİ - 20 Eylül 2022 Salı 11:05

Assan Hanil sürdürülebilir ürünleriyle IAA Fuarı’nda

A
A
A
Assan Hanil sürdürülebilir ürünleriyle IAA Fuarı’nda

Otomotiv tedarik sektörünün küresel ölçekte en büyük organizasyonlarından IAA Otomotiv ve Yan Sanayii Fuarı, Almanya’nın Hannover şehrinde kapılarını açtı.

Otomotiv tedarik sektörünün küresel ölçekte en büyük organizasyonlarından IAA Otomotiv ve Yan Sanayii Fuarı, Almanya’nın Hannover şehrinde kapılarını açtı. Dünyanın dört bir yanından sektör paydaşlarını buluşturan fuara 3’üncü kez katılan Assan Hanil, otomotiv sektöründe sürdürülebilirliğe katkı sunan yenilikçi çözümlerini tanıttı.



Küresel otomotiv sektörünün en önemli etkinliklerinden IAA Otomotiv ve Yan Sanayii Fuarı başladı. 2 yılda bir düzenlenen fuarda bu yıl 3’üncü kez yer alan Kibar Holding iştiraklerinden Assan Hanil, sürdürülebilirlik odaklı ürün ve teknolojilerini sektörün beğenisine sundu.



Otomotiv ve otomotiv tedarik sektörü için büyük önem taşıyan etkinlikte Ar-Ge ve inovasyona dayalı ürün ve teknolojileriyle yer almaktan mutluluk duyduklarını belirten Assan Hanil Genel Müdürü Atacan Güner, “Ülkemizde 6 farklı lokasyonda Ar-Ge ekiplerimizle birlikte geliştirip ürettiğimiz ürünleri sektörün kalbinin attığı bu fuarda görücüye çıkarmaktan gurur duyuyoruz. Sektörümüzün geleceği sürdürülebilirlik faaliyetleriyle belirlenecek. Biz de bu vizyonla ürettiğimiz, özellikle hafifletme odaklı, verimlilik sağlayan ve sürdürülebilirliğe katkı sunan teknolojilerimizle fuardaki yerimizi aldık. Tam 25 yıldır olduğu gibi gelecekte de sektörümüzün gelişiminde öncü rol üstleneceğiz” açıklamasında bulundu.



Şirket, sürücü ve yolcu koltuklarının yanı sıra, kapı panelleri, ön ve arka tamponlar, enstrüman panel, konsol, tavan, halı, radyatör taşıyıcı, şişirme parçalar, torpido, iç ve dış plastik parçalarını IAA’daki standında sergiledi.



Biyoplastik hammadde


Assan Hanil’in IAA kapsamında dikkat çeken çalışmalarından biri, Biyoplastik Hammadde Projesi oldu. Bu çalışmayla şirket, domates küspesini işleyerek üretimde kullanıyor, çevre dostu hammadde tedarik potansiyeli sağlıyor. Domateslerin dış kabuğunda bulunan, halk dilinde ‘küspe’ olarak adlandırılan posadaki bileşenler hammadde ile birleştirilerek, ihtiyaç duyulan mekanik özelliklere muadil ürün elde edilmesi amaçlanıyor. Şirket ayrıca biyoplastik hammadde geliştirme sürecinde domates küspesine alternatif organik materyaller için de araştırmalarını sürdürüyor.



Araç hafifletme çalışmalarına yoğun ilgi


Yapılan açıklamaya göre, şirketin araç hafifletme faaliyetleri kapsamında başlattığı kompozit parça üretimine fuarda yoğun ilgi gösterildi. Şirket, araç hafifletme odaklı Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye otomotiv sektörünün ilk kompozit tampon taşıyıcısı için son aşamaya geldi. Sürdürülebilirlik ile doğrudan bağlantılı olan bu parçanın, 2023 yılında Hyundai i10, i20 ve Bayon modelleri için üretimi gerçekleştirilecek. Şirket stratejik hedefleri kapsamında ürün portföyüne farklı kompozit parçaları eklemek için de faaliyetlerine devam ediyor. İlk aşamada 4 milyon euroluk yatırım ile devreye alacağı bu proje sonrası orta vadede değer zincirinin tamamına hakim olabilmek için 10 milyon euroluk ek bir yatırım daha yapılacak. Şirket teknoloji yol haritası doğrultusunda kompozit ürün tasarım ve geliştirmeyi de Ar-Ge yetkinliklerine eklemeyi hedefliyor. Böylelikle Türkiye’de ve yakın coğrafyada kompozit ürünler geliştirip; üreterek sektördeki öncü konumunu sürdürmeye devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van İsmini aldığı Akdamar Adası’nı ilk defa gören Ermeni asıllı Tamara gözyaşlarına hakim olamadı İstanbul’da yaşayan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Tamara Telli, ismini aldığı Akdamar Adası’nı ilk defa görünce gözyaşlarına hakim olamadı. Van’ın Gevaş ilçesinde yer alan Akdamar Adası, Pazar günü 12’nci Ermeni ayinine ev sahipliği yaptı. Adada yapılan ayini görmek için dünyanın farklı yerlerindeki Ermeniler Van’a adeta akın ederken, Akdamar Adası’nı ve Akdamar Anıt Müzesi’ni görmek için İstanbul’dan gelen Ermeni asıllı Türk vatandaşı Tamara Telli (57) için de ayinin yanı sıra adanın özel bir anlamı vardı. İsmini aldığı Akdamar Adası’nı ilk defa görmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşayan ve İHA’ya açıklamada bulunan Tamara, çok güzel duygularla adaya geldiğini ifade ederek, “Babam ‘Tamara’ ismini koymuş, Akdamar’ın isminde. Zaten ‘Tamara’ ismi Ermeni kızlarının ismidir. Çok kötüyüm şu an. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Çünkü doğduğum günden beri bunu hayal ediyorum. Nasip oldu. Çok güzel duygular içindeyim” dedi. Akdamar Adası’nı hep fotoğraflarda yıkıntı halini gördüğünü vurgulayan Tamara Telli, “Ben bu kadar güzel olduğunu beklemiyordum. Çünkü çocukluğumuzdan beri fotoğraflarda yıkıntı halini biliyordum. Bu yüzden hem onarılmasından hem restorasyonundan dolayı devletimize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Elazığ Tunceli’deki kazada şehit olan 4 asker memleketlerine uğurlandı Tunceli’de zırhlı askeri aracın şarampole yuvarlanması sonucu meydana gelen kazada şehit olan 4 asker, Elazığ Havalimanı’ndan memleketlerine uğurlandı. Kaza, dün Tunceli’nin Ovacık ilçesine bağlı Kuşluca ile Bilgeç köyleri arasında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 62 JAA 408 plakalı zırhlı araç henüz tespit edilemeyen bir nedenle şarampole yuvarlandı. Kazada Jandarma Uzman Çavuşlar Mehmet Aykanat ve Orhan Burak Büyükçaylı ile Jandarma Uzman Onbaşı Doğan Kızılateş olay yerinde şehit olurken Jandarma Uzman Çavuş Ömer Eroğlu ve Jandarma Astsubay Çavuş Muhammet Koyuncu yaralandı. Yaralı Eroğlu ve Koyuncu helikopter ile Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Eroğlu burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü. 4 şehit için bugün Elazığ Havalimanı’nda tören düzenlendi. Törenin ardından şehit Akkanat Osmaniye’ye, Kızılateş Tokat’a, Büyükçaylı Isparta’ya ve Eroğlu ise Zonguldak’a gönderildi. Törene, Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Alpaslan Doğan, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Tamer Atay, İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve polis ekipleri katıldı.
İstanbul Colendi AI, finans ve bankacılık sektörleri için geliştirdiği yapay zekâ çözümünü devreye aldı Dünyanın en hızlı büyüyen fintek şirketlerinden Colendi çatısı altındaki Colendi AI, finans ve bankacılık sektörleri için geliştirdiği yeni yapay zekâ çözümünü devreye aldı. ColendiMind çözümü, bankalara ve finans kurumlarına daha akıllı kararlar vermeleri, müşteri deneyimlerini iyileştirmeleri ve kredi performans verimliliğini artırmaları konusunda yardımcı oluyor. Dünyanın en hızlı büyüyen fintek şirketlerinden olan Colendi çatısı altında yer alan Colendi AI, finans ve bankacılık sektörleri için geliştirdiği yeni yapay zekâ çözümünü devreye aldığını duyurdu. ColendiMind, makine öğrenimi ve büyük dil modelleri (LLM) teknolojileri ile desteklenen yapay zekâ çözüm modülleri sunuyor. Bu modüller, kişiselleştirilmiş kredi skorlaması, dolandırıcılık tespiti, müşteri segmentasyonu ve otomatik müşteri hizmetlerinden oluşuyor. “Colendi AI olarak misyonumuz finans ve bankacılık endüstrisinde yapay zekâya erişimi demokratikleştirmektir” açıklamasını yapan Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen şunları söyledi: “ColendiMind, bankalara ve finans kurumlarına müşterilerine kişiselleştirilmiş, güvenli ve etkin hizmetler verebilecekleri benzeri görülmemiş yapay zekâ yetkinlikleri sunuyor. Colendi AI’ın Türkiye ve ötesinde finansın geleceğini nasıl şekillendireceğini görmek için heyecanlıyız.” Yapılan açıklamaya göre, platformun en önemli özelliklerinden biri, müşterilerin sahip olduğu veri tabanlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olması ve bu verilere dayalı içgörüler sunabilmesi. Ayrıca, yerelleştirme yetenekleriyle Türkçe başta olmak üzere birçok dil desteği sunarak, farklı coğrafyalardaki finansal kurumların ihtiyaçlarını karşılıyor. Platform, Qwen.2 ve Llama3.1 gibi gelişmiş dil modellerini kullanıyor ve Nvidia A100 GPU altyapısı ile yüksek hızda veri işleme kapasitesi sağlıyor. Colendi AI, ColendiMind platformu ile alternatif kredi skorlaması, dolandırıcılık tespiti ve müşteri segmentasyonu gibi kritik finansal süreçlerde yapay zekânın gücünden faydalanarak finans kurumlarının daha verimli çalışmasını hedefliyor. Platform, Google Cloud, AWS ve Azure gibi yaygın kullanılan altyapılarla uyumlu ve SOC2 güvenlik standartlarına uygun şekilde tasarlandı.
İstanbul Beton mikserini 8 yaşındaki çocuğun üzerine devirerek ölümüne neden olan sanık hakim karşısında Kağıthane’de beton mikseriyle virajı alamayarak direksiyon hakimiyetini kaybeden ve aracı 8 yaşındaki Emin Berk Nalcı’nın üzerine devirerek ölümüne neden olan sanık hakim karşısına çıktı. Duruşmada savunma yapan sanık, ‘’Normal şartlarda kullandığım aracın alabileceği beton miktarı 7 metre karşılığı olarak 21 ton civarıdır. Kaza yaptığım gün ise araçta 9 metre beton yüklüydü, bu yaklaşık 27-28 ton betona karşılık gelmektedir. Kazaya sebebiyet veren asıl etken de budur’’ dedi. İstanbul Kağıthane’de 30 Haziran tarihinde kullandığı beton mikseriyle virajı alamayarak direksiyon hakimiyetini kaybeden ve beton mikserini 8 yaşındaki Emin Berk Nalcı’nın üzerine devirerek ölümüne neden olduğu iddia edilen sanık Hüseyin Toyga’nın yargılanmasına başlandı. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya hayatını kaybeden Emin Berk Nalcı’nın babası Ersin Nalcı ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanık Hüseyin Toyga ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Araçta alabileceğinden fazla beton miktarı olduğunu söyledi Duruşmada savunma yapan sanık Toyga, kazadan yaklaşık 6 ay önce bir beton firmasında beton mikseri şoförü olarak çalışmaya başladığını belirterek, ‘’Normal şartlarda kullandığım aracın alabileceği beton miktarı 7 metre karşılığı olarak 21 ton civarıdır. Bu en fazla 23 tona kadar çıkabilir. Kaza yaptığım gün ise araçta 9 metre beton yüklüydü, bu yaklaşık 27-28 ton betona karşılık gelmektedir. Kazaya sebebiyet veren asıl etken de budur. Olay sırasında hızım normaldi. Beni sollayan belediye otobüsü vardı, hızdan dolayı devrilme gerçekleşecek olsa belediye otobüsünün devrilmesi gerekirdi’’ dedi. ‘’Kaza sonrasında yapılan ölçümlerde alkollü çıkmamın nedeni olaydan 1 gün önce alkol almış olmam olabilir’’ Savunmasına devam eden sanık Toyga, olaydan 1 gün önce akşam saatlerinde alkol aldığını söyleyerek, ‘’Genelde akşamları şantiyede kaldığım için ve psikolojik rahatsızlıklarım sebebiyle alkol alıyorum ancak hiçbir zaman direksiyona alkollü geçmedim. Kaza sonrasında yapılan ölçümlerde alkollü çıkmamın nedeni de olaydan 1 gün önce alkol almış olmam olabilir. Ayrıca alkol metrede üfleme sonucu alkol tespit edilmedi, sonrasında kanımda alkol çıktı. Bu durumun da göz ardı edilmemesini talep ederim. Kazada herhangi bir kusurum yoktur. Arabada çıkan alkol şişeleri ise sağdan soldan biriktirdiğim alkol şişeleriydi. Acılı aileye baş sağlığı diliyorum çünkü ben de bu durumu yaşadım. Benim de yeğenim vardı, ben de yeğenimi bu şekilde bir kazada kaybettim’’ ifadelerini kullandı. ‘’Sanığın çok daha fazla alkol almış olduğu ortadadır’’ Müşteki Ersin Nalcı ise ifadesinde olay sırasında orada olduğunu belirterek, ‘’Beton mikserinin devrildikten sonra kayarak bayır yukarı doğru geldiğini gördüm. Bu kayış şeklinden ve hızından çok net bir şekilde aracın hızının daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Sanığın çok daha fazla alkol almış olduğu ortadadır. Şikayetçiyim’’ şeklinde konuştu. Beton miktarı belirlenecek Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Hüseyin Toyga’nın tutukluluk halinin devamına ve olay günü beton mikserindeki sıvı beton miktarının belirlenebilmesi için ilgili firmaya yazı yazılmasına hükmederek duruşmayı erteledi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Hüseyin Toyga’nın sevk ve idaresindeki beton mikseri aracıyla seyir halindeyken virajı alamayıp direksiyon hakimiyetini kaybettiği, bunun sonucunda olay anında yaya vaziyette olan 8 yaşındaki Emin Berk Nalcı’nın üzerine aracın devrildiği ve Nalcı’nın olay yerinde hayatını kaybettiği anlatıldı. Hazırlanan iddianamede şüpheli Hüseyin Toyga’nın ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.