SAĞLIK - 03 Nisan 2020 Cuma 10:20

Johnson & Johnson, COVID-19’un önüne geçmek için geliştirdiği aşı adayını duyurdu

A
A
A
Johnson & Johnson, COVID-19’un önüne geçmek için geliştirdiği aşı adayını duyurdu

Johnson & Johnson, BARDA ile iş birliğinde, yeni koronavirüs aşısı araştırma ve geliştirme çalışmalarına 1 milyar doları aşkın yatırım gerçekleştirmeyi ve dünya çapında 1 milyar doz aşı tedariki taahhütlerinde bulundu.

Johnson & Johnson, BARDA ile iş birliğinde, yeni koronavirüs aşısı araştırma ve geliştirme çalışmalarına 1 milyar doları aşkın yatırım gerçekleştirmeyi ve dünya çapında 1 milyar doz aşı tedariki taahhütlerinde bulundu.



Dünyanın en büyük ve en çeşitli sağlık hizmetleri şirketlerinden biri olan Johnson & Johnson’un, COVID-19 hastalığını ortadan kaldırmaya yönelik olarak ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) ile yaptığı yeni iş birliğiyle Ocak ayından bu yana aşı geliştirme çalışmaları yürüttüğü belirtildi. Bu çalışmaların sonucunda Johnson & Johnson, COVID 19 aşı adayını belirlediğini duyurdu. İş birliği çerçevesinde, yeni koronavirüs aşısı araştırma ve geliştirme sürecine 1 milyar doları aşkın yardım ve COVID-19 pandemisinde kullanılmak üzere dünya çapında 1 milyar doz aşı tedariki taahhüdünde bulunulduğu aktarıldı.



Sağlık şirketinin, en geç Eylül ayında söz konusu acil riske karşı geliştirilen aşı adayı için Faz 1 klinik çalışmalarını başlatacağı bildirildi. Şirketin, küresel aşı tedarikini sağlamaya destek olmak için de ABD’de yeni aşı üretim tesislerini, ABD dışında ise ilave üretim yöntemlerini hayata geçireceği vurgulandı. Bu çok önemli çalışmaların başarıyla sonuçlanması için sağlık şirketinin, hızla küresel üretim kapasitesini artırdığı, personel ve altyapı dahil tüm kaynaklarını harekete geçirdiği aktarıldı. Bu ilave kaynakların da hazır edilmesiyle, tüm dünyada 1 milyarı aşkın doz aşının güvenle ve etkin bir şekilde tedarik edilmesi sağlanacağı belirtildi.



BARDA ve Johnson & Johnson’un, yeni koronavirüse karşı potansiyel antiviral tedavilerin tanımlanmasına yönelik çalışmaları genişletmek için ilave finansman da sağladıkları kaydedildi. İlk COVID-19 aşı serilerinin, 2021 yılının başında acil kullanım için hazır olacağı öngörülüyor. Normal aşı geliştirme sürecine bakıldığında, 2021 hedefi için oldukça hızlandırılmış bir zaman olduğuna dikkat çekildi.



’’COVID-19 aşısını tüm dünyaya mümkün olduğunca hızlı şekilde ve uygun maliyetle sunmak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız’’


Johnson & Johnson Başkanı ve CEO’su Alex Gorsky, aşı geliştirme çalışmalarını şöyle değerlendirdi: "Dünya, acil müdahale gerektiren ciddi bir halk sağlığı krizi yaşıyor. Şirket olarak, COVID-19 aşısını tüm dünyaya mümkün olduğunca hızlı şekilde ve uygun maliyetle sunmak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Dünyanın en büyük sağlık hizmetleri şirketlerinden biri olarak, dünyadaki tüm insanların sağlığına katkı sağlamak konusunda her gün derin bir sorumluluk hissediyoruz. Şirketimiz, bilimsel uzmanlığı, faaliyet ölçeği ve finansal gücü ile küresel salgın mücadelesini hızlandırmaya yönelik güçlü iş birlikleri kurmaktadır ve kaynaklarını toplum sağlığının hizmetine sunmaktadır’’.



Johnson & Johnson İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bilimsel Başkanı Dr. Paul Stoffels ise süreç ile ilgili şunları söyledi: "ABD hükümetinin Ar-Ge çalışmalarımıza yönelik güven ve desteğine büyük değer veriyoruz. Şirketimizin global uzman ekibi, araştırma ve geliştirme süreçlerini daha önce eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye taşımıştır. Ekiplerimiz ve BARDA, bilimsel ortaklarımız ve küresel sağlık kurumları ile yılmadan çalışmalarına devam etmektedir. Ocak ayından itibaren devam eden çalışmalarımız sonucu, bugün bir aşı adayı belirlemiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. En geç Eylül 2020’de, Faz 1 klinik çalışmaları hızla başlatacağız. Küresel üretim imkânlarımızın da desteği ile 2021’in başında acil kullanıma yönelik aşının hazır olacağını umut ediyoruz’’.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Milan geri dönüşle İtalya Süper Kupa’yı kazandı İtalya Süper Kupa finalinde Milan, 2-0 geriye düştüğü maçta Inter’i 3-2 mağlup ederek şampiyon oldu. Milan, İtalya Süper Kupa’yı 8. kez müzesine götürdü. İtalya Süper Kupa finalinde Inter ile Milan takımları, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde bulunan Al-Awwal Park Stadyumu’nda karşılaştı. Simeone Inzaghi’nin öğrencileri mücadeleye; Sommer, Bisseck, Stefan de Vrij, Bastoni, Dumfries, Barella, Hakan Çalhanoğlu, Mkhitaryan, Dimarco, Lautaro Martinez ve Mehdi Taremi 11’i ile başladı. Sergio Conceiçao ise, Maignan, Emerson, Tomori, Thiaw, Theo Hernandez, Yunus Musah, Fofana, Rejinders, Pulisic, Jimenez ve Alvaro Morata 11’ini sahaya sürdü. Hakan Çalhanoğlu, 35. dakikada sakatlığı nedeniyle maça devam edemedi ve yerini Asllani’ye bıraktı. Inter 45+1. dakikada Arjantinli golcüsüyle öne geçti. Ceza sahası içinde topla buluşan Lautaro Martinez, topu soluna çekerek yaptığı vuruşta fileleri havalandırdı. Milano derbisinde ilk yarı 1-0’la geçilirken, mavi-siyahlılar 2. yarıya da golle başladı. De Vrij’ın savunma arkasına attığı pasla topu kontrol eden Mehdi Taremi, topu ağlara gönderdi. Temponun yükseldiği müsabakada Milan, 52’de farkı 1’e indirdi. Ceza yayı önünde kazanılan serbest vuruşta Theo Hernandez yerden sert şutla gole imza attı. Müsabakada 2. yarı yüksek tempoda oynanırken, iki takım da net pozisyonlara girdi. 80. dakikada sol kanattan Theo Hernandez ile gelişen atakta Christian Pulisic, ceza sahasında topu kontrol ederek yaptığı vuruşla beraberlik golünü kaydetti. Kırmızı-siyahlılar 90+3. dakikada Abraham’la öne geçti. Ceza sahası sağ çaprazdan Rafael Leao’nun kale önüne pasında Abraham topu filelere gönderdi. Sergio Conceiçao’nun öğrencileri 3-2’lik sonuçla kupaya uzandı. Milan 8. kez şampiyon İtalya Süper Kupa’da mutlu sona ulaşan Milan, ezeli rakibinin kupadaki serisine son vererek şampiyonluğunu ilan etti. Milan, bu turnuvada son olarak 2016-2017 sezonunda şampiyon olurken, Inter ile olan Süper Kupa sayısını da eşitledi. Kırmızı-siyahlılar tarihinde 8. kez İtalya Süper Kupa zaferi yaşadı.