EKONOMİ - 30 Kasım 2017 Perşembe 12:36

Bakan Sarıeroğlu: “Milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız”

A
A
A
Bakan Sarıeroğlu: “Milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını söyledi.



Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresinin de 3 aydan 6 aya çıkarıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Kadın Girişimcileri Derneği’nin (KAGİDER) geleneksel kahvaltı toplantısına katıldı. Bakan Sarıeroğlu, burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinde ikinci fazın önümüzdeki günlerde uygulanacağını belirtti. Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresinin de 3 aydan 6 aya çıkarıldığını açıkladı.



Bakan Sarıeroğlu’ndan birlik çağrısı



Güçlü şekilde ilerlemenin gerektiği bir dönemden geçildiğini, gerek Türkiye’de gerekse bölgede olağanüstü gelişmelerin yaşandığını aktaran Sarıeroğlu birlik çağrısında bulundu. Sarıeroğlu, “Bu gelişmeler en çok iş dünyamızı ve çalışma hayatımızı etkiliyor. Burada tüm risklere, fırsatlara karşı hazırlıklı olmak, güçlü olmak için paydaşlarımızla daha çok bir arada olmaya ihtiyacımız var” dedi.



“Kadınların işgücüne katılmaları kalkınmayı hızlandıracak”



Kadın istihdamı izleme kurulunu önemsediğini belirten Sarıeroğlu, “Oluşumunda da yer almış birisiyim. Önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmalarla iş dünyamıza daha fazla yön vermesi ve yapılacak çalışmaların mutfağı olması gerektiğine de yürekten inanıyorum. Kadın konusu önemli. 15 senedir çok güçlü adımlar atılan, devrim niteliğinde diyebileceğimiz düzenlemelere imzaların atıldığı bir süreci yaşadık. Tüm mevzuatlarda ciddi düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin uygulamaya yansımasını da bir çok alanda gördük. Şuan da tüm dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda istediğimiz aşamada olmasak da önemli bir ivme sağladığımızı, kadınların hayatın her alanında daha aktif bir şekilde yer almalarıyla ilgili hem nicel hem de nitel verilerimizde çok ciddi iyileşmeler olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki aşamalarımızda bu verilerimizi daha da güçlendirmek, kadınların daha güçlü şekilde her alanda yer almasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. Türkiye’de kadın güçlü olursa ülkemizin daha güçlü olacağına inanıyoruz. Eğer kadınlar çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alırsa kalkınmamızın daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.



Milli istihdam seferberliğinde ikinci faz



Cuma günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yeni dönemde uygulanması planlanan teşviklerin bir sunumunu gerçekleştireceklerini ve çok yakın zamanda iş dünyası ile paylaşacaklarını söyleyen Sarıeroğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan milli istihdam seferberliğinin ikinci fazını önümüzdeki günlerde başlatacağız. Teşvik uygulamalarımızı tekrardan gözden geçiriyoruz. Özellikle kadınlarla alakalı bugüne kadar getirdiğimiz teşviklerin beklediğimiz faydayı sağlamamasındaki temel sebebin diğer teşviklerle örtüşüyor olması ve tercihlerin de genelde başka alanlara doğru kaymasına sebep olacak nitelikte olmasıdır. Bunu engelleyici şekilde düzenlemeler hazırladık. Cuma günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantımızda yeni dönemde uygulamayı planladığımız teşviklerin bir sunumunu gerçekleştireceğiz ve çok yakın zamanda iş dünyamız ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.



İş başı eğitim programlarında süre 6 aya çıkarıldı



Bakan Sarıeroğlu, iş başı eğitim programlarının süresini 3 aydan 6 aya çıkardıklarını açıkladı. Sarıeroğlu,”2017 yılının ilk 10 ayında 302 bin kadını İşkur olarak işe yerleştirmişiz. 2002 yılından bugüne kadar 1 milyon 695 bin kadını işe yerleştirdik. Yine meslek eğitim kurslarımızdan 744 bin kadın faydalanmış bu gerçekten güçlü bir rakamdır. İş başı eğitim programlarımız şu an en önem verdiğimiz programlarımızdan birisi hem nitelik kazandırıyor hem de tecrübe kazandırıyor. Bu programlarsan 397 bin kadın faydalanmış durumdadır. Toplum yararına çalışma programımız var bundan da 600 bin kadınımız faydalandı. İş başı eğitim programlarına kadınların ilgisi ve alakasını daha da artırmak için en son dün itibari ile tekrardan üzerinden geçtik. Çocuk bakım konusunda belki KAGİDER’in de önerisinde pilot olarak uygulanabilir olacağını düşünüyorum. Bir miktar çocuk bakım desteği vermeyi düşünüyoruz. Bu programların süresini de 6 aya çıkarıyoruz. Daha uzun süreli bir eğitim planı olacaktır. Bu eğitim programına katılan kadınlarımız bir çocuk bakım yardımı desteği alacaklar” dedi.



Belediyelere çağrı



Kadının işgücüne katılmasında yerel yönetimlere de iş düştüğünü belirten Sarıeroğlu, “Belediyelerimiz çalışma alanında kadınların toplumsal hayatta da daha aktif olarak yer alması ve sosyalleşme açısından da önemlidir. Çocuk bakım yükümlülüğü ile ilgili olarak alternatiflerin arttırılması gerekir. Sadece iş dünyamızın üzerine yüklemeyi doğru bulmuyorum. Belediyeler paydaşlar hep birlikte bu yükümlülüğü paylaşmamızı gerekiyor. Bu bağlamada kaliteli yaygın ulaşılabilir hizmetlerinde artırılması gerekir. Belediyelerimizin çocuk bakım hizmetleri konusunda biz daha aktif olmasını istiyoruz. Bu buna nasıl katkı sağlarız diye kafa yorduk. Önümüzdeki dönemde eğer çocuk bakım hizmeti ile alakalı kreş, gündüz bakım evi açacak olacak belediyelerimiz olursa toplum yararına çalışma programlarımızla onlara personel desteği sağlayacağız. En azında teşvik edici mekanizmayı da devreye sokacağız. Bu personelinde kadın olması konusunda zaten bir duruşumuz bir uygulamamız söz konusudur” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi’nden temiz çevre farkındalık etkinliği Melikgazi Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi, Avrupa Atık Azaltım Haftası dolayısıyla ’Avrupa Atık Azaltım Çarşı Temizliği-Farkındalık Etkinliği’ isimli bir etkinlik gerçekleştirdi. Melikgazi Belediyesi ekipleri, Erciyes Üniversitesi Çevre ve Sıfır Atık Kulübü, Erciyes Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte Cumhuriyet Meydanı ve çevresini temizleyerek sıfır atık ve temizlik konusunda farkındalık oluşturdu. Melikgazi Belediyesi’nin en önemli giderleri arasında temizlik harcamalarının olduğunu belirten Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, gerçekleştirilen farkındalık etkinliğinin temiz çevre için önemine değinerek; "Melikgazi Belediyemizin en önemli giderleri arasında temizlik giderleri yer alıyor. Bütçemizin üçte birini temizliğe harcıyoruz. Personelimizin üçte biri temizlik yapıyor. 40 adet çöp kamyonu, 22 adet yol süpürme aracı, 15 adet geri dönüşüm aracı ve dört yüzün üzerinde çalışanımızla Melikgazi’mizi temizliyoruz. Her gün temizliyoruz, her gün kirleniyor. Dolayısıyla yapılan etkinlik bilinçlendirme açısından oldukça önemli. Bu güzel etkinlikte emeği geçen Erciyes Üniversitesi öğretim üyelerimize, öğrencilerimize ve mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. Erciyes Üniversitesi Çevre Sorunları ve Temiz Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Berna Akın ise; "Avrupa Atık Azaltım Haftasında Erciyes Üniversitesi öğrencileri ve Melikgazi Belediyesi personelleri ile iş birliği içerisinde bir farkındalık faaliyeti oluşturmak için buradayız. Çevre temizliği yaparak çevreye duyarlı vatandaşların dikkatini çekmek, onların da bu konuya katkılarını sağlamak için bir aradayız” dedi. Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde sürekli benzer etkinlikleri Melikgazi Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiklerini dile getiren Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Nilgün Karsan, destekleri için Başkan Palancıoğlu’na teşekkür etti. Daha temiz bir çevre için gerçekleştirilen farkındalık etkinliği vatandaşlar tarafından büyük takdir topladı.
Ordu UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli” Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, fındık üreticisinin desteklenmesi modelinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Fındık üreticisini tekrar bahçesine döndürmek gerekir. Bugün dünya fındık ihracat payımız yüzde 60’lara düştü. Üreticiyi doğru desteklersek yeniden eskisi gibi yüzde 80’lere ulaşabiliriz” dedi. Fındık ihracatından son on yılda ithal girdi maliyeti olmadan 20 milyar doların üzerinde döviz sağlandığını belirten Şenocak, 10 yıl öncesine kadar yüzde 80 bir pazar payına sahip olduklarını bugün ise yüzde 60’lara kadar düştüklerini dikkat çekti. Şenocak, “Fındık politikasını doğru yönetirsek yeniden yüzde 75-80’lere gelebiliriz” diye konuştu. "Fındık üreticisi bahçeden koptu" Şenocak, bu politikanın doğru yönetilmesi için üreticiyi destekleme politikalarının revize edilmesi gerektiğini kaydederek, “Fındık üreticisi bahçeden koptu. Üreticinin iyi tarım uygulamaları ile desteklenerek bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Şenocak, şöyle devam etti: “Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder. Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir. Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir. Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır.” Fındık üreticisinin bu şartlarda ekonomik zorluk yaşaması sebebiyle yıllar içerisinde Büyükşehirlere göç ettiğini ve bu göçün halen devam ettiğini kaydeden Şenocak, ”Bu durum büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli, üretici bahçesine tekrar döndürülmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır. Büyük şehirlerde çarpık yapılaşma engellenecek hatta sosyal ekonomik açıdan bunalmış fındık üreticisi aileler üründen elde ettikleri gelirle geçinebileceklerine inanırlarsa kendi ata topraklarına büyük ölçüde geri dönüş sağlayacaktır.”
Kayseri Görmediği öğrencilerinin gönlüne ’sazının teliyle’ dokunuyor Kayseri’de doğuştan görme engelli müzik öğretmeni Süleyman Ekici; hiç görmediği özel ihtiyaçlı öğrencilerinin gönlüne sazının teli dokunarak, müzik öğretiyor. Kayseri’de yaşayan 42 yaşındaki doğuştan görme engelli olan müzik öğretmeni Süleyman Ekici, monoton yapısından sıkıldığı masa başı memuriyetten ayrılarak 4 sene önce felsefe grup öğretmenliğine geçti. Ortaokulda ve lisede sanat üzerine eğitim alan Ekici, alan değişikliği ile müzik öğretmeni oldu. 2 yıldır Kocasinan ilçesinde bulunan Şehit Yiğitcan Çiga Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda görev yapan Süleyman Ekici, özel ihtiyaçlı öğrencilerine müzik öğretiyor. Çaldığı sazıyla derslerini sürdüren Ekici, müzik ile öğrencilerinin gelişimine katkıda bulunmak için çalışıyor. "Öğretmen isterse kendisini sürekli geliştirebilir" Hikayesini anlatan Ekici, "Benim hikayem çetrefilli bir hikaye. Ben daha önce TÜİK de 9 sene memurluk yaptım. Aynı zamanda okuyordum. Sosyoloji mezunuyum. Felsefe grup öğretmenliği yaptım. Daha sonra alan değişikliğiyle müzik öğretmenliğine geçiş yaptım. Ortaokulum ve lise eğitimim sanat üzerineydi. Bir dönem müzik eğitiminde materyal sıkıntısı yaşadığımız için okuyamamıştım. Sonra teknolojinin ve eğitim imkanlarının değişmesiyle tekrar güzel sanatlar bölümünü okuyup, müzik öğretmenliğine geçtim. Biraz uzun sürdü ama geçiş yaptım. Öğretmenlik hayatıma 2020 yılında başladım. 2 yıldır da müzik öğretmeniyim. Her şeyden önce ben karakteristik olarak öğrenmeyi, bilgi edinmeyi ve araştırmayı çok seven bir insanım ve edinilen bilgileri paylaşmayı seven bir insanım. Sadece öğrenci ve öğretmen ilişkisinin dışında normal sosyal hayatımda da böyle bir yapım var. Sosyal ortamlarda da bilgi paylaşmayı ve bilgi edinmeyi seviyorum. Bizim önümüzde rol model hocalarımız vardı. Bizim hocalarımız hep görme engelli hocalardı. ‘Bende onlar gibi olacağım’ derdim ve muhtemelen o dönemde bir taklit gerçekleşti. Öğretmenlik mesleğini kendime yakın bir meslek olarak görüyordum. Memuriyet hayatında bir monoton yapı var. 8-5 çalışma mevcut ve bir bilgi üretme yok. Hazır bir şekilde bir işlem yapılıyor. Devletin işleriyle ilgili sürdürülebilirlik sağlanıyor. Ancak öğretmenlik öyle değil. Öğretmen isterse kendisini sürekli geliştirebilir. Sürekli alıştırabilir ve yaptığı araştırmalar sonucu sürekli bir paylaşım yapabilir Öğretmenlik sürecinde sürekli bir akış var. Öğretmenlik karakterimle uyuştuğu için tercih ettiğim bir meslek oldu. Ben daha önce engelli öğrencilerin bulunmadığı bir okulda görev yapıyordum. O zaman bilgisayarımı götürüyordum ve akıllı tahtaya bilgisayarımı bağlayıp, görselleri oraya yansıtarak gösteriyordum. Özel eğitim kurumlarında ise derslere özel eğitimci öğretmenlerimiz ile giriyoruz. Dersin selametini onlarla sağlıyoruz. Biz sadece bilgiyi paylaşıyoruz ve onlarla birlikte dersi işliyoruz. Onlar bir noktada dersi asiste ediyorlar. Bu sayede iletişim sorunu yaşamıyoruz" ifadelerini kullandı. "Şartlar ne olursa olsun bütün zorlukların içerisinde bir iğne deliği buluruz" Müzik öğretmeni Ekici, "Dünyada ve ülkemizde değişen birçok şey olabiliyor. Bizim insanlar olarak sıklıkla yaptığımız şey şikayet etmektir. Sistemi şikayet ederiz, ortamı şikayet ederiz, şartları şikayet ederiz. Şikayette kolaylıktır. Ben mesleğin yürütülebilmesi için tanık olduğum, duyduğum ve benim de birebir katıldığım birçok şikayet olabilir. Ama bunların hepsi öğrencilerle iletişim kurmaya engel değil. Evet, mesleğimiz zor. Eve iş götürülen tek meslektir. Sınav yaparsın, eve gidip kağıtları tek tek okursun. Mesleğimizi yürütmek zordur ama öğretmenlik mesleği bir kimliktir. Şartlar ne olursa olsun bütün zorlukların içerisinde bir iğne deliği buluruz. Yeter ki arayalım. Öğrencilerim de özel öğrenciler. Bu aramızda duygusal bir bağ oluşturuyor. Bende görme engelliyim. Burada müziğe mikro düzeyde yaklaşıyoruz. Onların algılayabileceği kapıları aralamaya çalışıyorum. Sürekli araştırıyorum ve uğraşıyorum. O kapıyı bulmaya çalışıyorum" diye konuştu.