ÇEVRE - 04 Mart 2024 Pazartesi 16:04

Metsamor nükleer santrali zehir saçmaya devam ediyor

A
A
A
Metsamor nükleer santrali zehir saçmaya devam ediyor

Türkiye’ye 16 kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Güç Santrali, kullanım ömrü dolduğu halde kapatılmadığı için zehir saçmaya devam ederken reaktörlerden çıkan tehlike kilometrelerce uzaktan görüntülendi.

İnşasına 1970’de başlanan Metsamor Nükleer Santrali 1988 Spitak depreminden sonra 1989’da kapatılmış ancak 2 numaralı reaktör, yenileştirme çalışmaları sonrasında 1995’te yeniden açılmıştı. Reaktörün kullanım ömrü 2005’te dolmuş, Ağustos 2021’de yenileme çalışmaları sonucunda çalışma süresi 2026’ya kadar uzatılmıştı. Avrupa Birliği’n bile kapatılma talebinde bulunduğu Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Güç Santrali en çok da 16 kilometre uzaklıkta bulunan Iğdır’ı tehdit ediyor. Iğdırlı vatandaşlar yıllardır meydana gelebilecek bir kazada santralin zarar görerek kendilerine de zarar vereceğini söylerken santralin kapatılması için çağrıda bulunuyor. İnsanlar santarlden çıkan dumanın bile kendilerine, yörenin coğrafyasına ve yörede yaşayan her canlıya zarar verdiğini de belirtiyor. Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Güç Santrali’nin pimi çekilmiş bir bomba olduğunu söyleyen Araştırmacı Gazeteci Yazar ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal; “Iğdır’ın yanı başında bulunan Metsamor Nükleer Güç Santrali yıllardan beri tehlike saçmaya devam ediyor. Iğdır’a 16 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor Nükleer Güç Santralinin bir an önce kapatılması lazımdır. Çünkü köhne bir sistem ile yapılmıştır. Eski bir sistem olduğu için soğutulması Aras Nehrinde yapılmaktadır. Ayrıca Uranyumu uçak ile Rusya’dan gelmektedir. En büyük tehlikesi ise 2. derece deprem hattında bulunmasıdır. Metsamor Nükleer Güç Santrali bir kere 1988 yılında Ermenistan’da meydana gelen depremde büyük bir hasar almış alelacele bir ünitesi kapatılmış beton dökülmüştür. O dönemde radyasyon yayılmış ve bundan Iğdır’da etkilenmiştir. Yayılan radyasyon ile birlikte bunun zararını görmekteyiz. Kadınlar hamile kalamamakta, hayvanlar engelli yavrular doğurmakta ağaçlarda kurumaktadır. Bugün Metsamor Nükleer Güç Santralinin çevresine gidin orada tabiatın değiştiğini yeşilliğin kaybolduğunu göreceksiniz. Şunu söyleyebilirim Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, İran ve Ermenistan’ın kendisi için Metsamor Nükleer Güç Santrali büyük bir tehlikedir.”

Metsamor nükleer santrali zehir saçmaya devam ediyor

Bir deprem esnasında vatandaşların şaşkınlık yaşayacağını belirten Ünsal, “Bir deprem olduğu zaman biz Iğdırlılar depremden kaçma derdine mi düşelim yoksa santralden radyasyon yayılmış mı, derdine düşelim. Metsamor Nükleer Güç Santrali pimi çekilmiş bir bombadır” dedi.

Iğdır’ın ova olmasından dolayı kirli bir havaya sahip olduğunu buna ek olarak santralden çıkan dumanın da kirlilik yaptığını dile getiren Ünsal, “Iğdır’da hâlihazırda bir hava kirliliği mevuttur. Hem Iğdır’ın kendi hava kirliliği hem de Metsamor Nükleer Güç Santrali’nde çıkan dumanların oluşturduğu hava kirliliği Iğdır’da halk sağlığını etkilemektedir. Avrupa Birliği bile bu santralin kapatılması için Euro vermiştir. Ama Ermenistan bu santrali yine kapatmamıştır. Bütün Avrupa Birliğini, Amerika’yı bütün aktivistleri bize destek olmalarını bu santralin kapatılması için desteğe çağırıyoruz” dedi.

Sebahattin Yum

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında 301-350 bandında yer aldı Kastamonu Üniversitesi 92 ülkeden 749 üniversitenin değerlendirildiği Times Higher Education Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında 301-350 bandında yer aldı. Kastamonu Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında (ISR) 301-350 bandında yer alarak uluslararası alanda önemli bir başarı elde etti. Dünya genelinde 92 ülkeden 749 üniversitenin değerlendirildiği bu sıralamada, Türkiye’den 45 üniversite yer aldı. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye sıralamasında ise 13. sırada yer aldı. THE’nin Kasım 2024’te duyurduğu sıralama, üniversiteleri girdiler (yüzde 19), süreçler (yüzde 16) ve çıktılar (yüzde 65) olmak üzere üç temel ölçüt üzerinden değerlendiriyor. Kastamonu Üniversitesi, bu sıralamada girdi kategorisinde 18., süreç kategorisinde 6. ve çıktı kategorisinde 17. sırada yer aldı. Disiplinlerarası bilim, farklı disiplinlerin bilgi ve yöntemlerini bir araya getirerek küresel meselelere çözüm üretilmesini hedefliyor. Kastamonu Üniversitesi, bu alandaki projeleri ve akademik çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Üniversitemiz, bilimsel araştırmalarda disiplinlerarası iş birliği anlayışıyla çalışmalarını sürdürmektedir. THE tarafından açıklanan bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve araştırmacılarımızı yürekten tebrik ediyorum. Ayrıca, akademik araştırmalara verdiği destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.