GÜNDEM - 31 Mayıs 2024 Cuma 10:50

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’i özellikle uyardı

A
A
A
Japon deprem uzmanı Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’i özellikle uyardı

Iğdır Üniversitesinde "Deprem ile Yaşamak" konulu konferansa katılan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremler ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda konuşan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremlerin birbirini takip ettiğini belirterek, "Türkiye’de deprem nasıl oluyor. 1939’da Erzincan’da deprem oldu ve 1941’de Tokat’ta deprem oldu. Yani Türkiye’nin depremi doğudan batıya tam domino taşı gibi gidiyor ve 1999 Gölcük Depremi’ne kadar geldi" dedi.



"Depreme karşı önlem, hasarı ve can kaybını yüzde 70 azaltır"


Moriwaki, "Bu depreme hepimiz hep birlikte hükümettir, belediyedir, şirkettir ailede depreme hazırlanıyorsak hesap kitap yapabilir, bina kaç yıllıktır, onu öğrenebiliriz. Daha sonra ona göre önlem alabiliriz. Eğer dikkat edersek depremde yüzde 70 önlem alabiliriz. Yüzde 70 çok büyük bir rakamdır. O zaman depreme karşı önlem için neden şimdiden başlamıyoruz?" diye konuştu.



"Iğdır’da deprem olma ihtimali var"


"Türkiye’nin 81 ilinin 71 ilini gezdim seminer verdim. Normalde Türkiye’deki iller kıpkırmızı oluyor" diyerek sözlerine devam eden Moriwaki, "Türkiye için öyle bir durum söz konusu değildir. Iğdır 2. tehlikeli bölgededir. Eski tarihlere kadar bakarsak 7’ye kadar büyük deprem yoktur. Fay hattı olduğu için hiç deprem olmaz diye bir şey söyleyemeyiz. Bir İzmir’de yaşayan veya İstanbul’da yaşayana göre o kadar korkmaya gerek yoktur" ifadelerine yer verdi.



"Maraş’taki deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyük"


Deprem Uzmanı Moriwaki, "Maraş’ta meydana gelen deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyüktür. Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa güç olarak 32 kata eşit oluyor. Bingöl’de kaç defa deprem meydana geldi. Bazen soruyorlar hocam orda bir rahatlama oldu mu? Hayır diyorum. Bu depremler bin kattan sadece bir katı kırdı. Bunlar küçük uyarılardı. 999 tane daha orada bekleyen bir enerji var" şeklinde konuştu.



"Türkiye’de depremlerde can kaybı yüksek"


"Türkiye’nin bir inşaat mühendisi olarak, Türkiye’nin bir mimarı olarak ben bunu üzülerek utanarak söylüyorum" diyen Moriwaki, "Türkiye depremde can kaybı olarak üçüncü sırada yer alıyor. Bu çok kötü bir durumdur. Bu tablo neyi gösteriyor. Türkiye bir deprem ülkesi, evet ama çık sık ve çok büyük bir deprem yok. Buna rağmen depremde can kaybı çoktur. Bu da acı bir durumdur" dedi.



"Deprem olmaz denilen yerlerde de deprem oluyor"


Moriwaki, sözlerini şu şekilde tamamladı:


"Adana’dan sonraki Kıbrıs tarafı komple deprem bölgesinde yer alıyor. Bazen domino taşı geriye dönüyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bu bölge için ikinci deprem bölgesi diyebiliriz. Üçüncü olarak Ege tarafında çok büyük bir deprem yok, yedi üstü yok ama çok sık deprem olabilir. En yüksek 6,5 diyebiliriz. Dördüncü olarak Marmara bölgesi yer alıyor. Depremin ne zaman nerede olacağını pek tahmin etmek de mümkün değil. Çünkü eskiden Konya, Karaman, Niğde tarafında deprem yok diye söyleniyordu. Ama deprem meydana geldi. Deprem artık her yerde oluyor. Bunu kimse anlamıyor. Japonya’da araştırmalar yapılıyor, deprem öncesi toprak yükseliyor, bunun için uydulardan kontrol yapılıyor."



Japon deprem uzmanı Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’i özellikle uyardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kadına şiddetin bahanelerini söküp attılar Konyaaltı Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, şiddeti haklı göstermek için kullanılan bahaneleri bilboardlara taşıdı. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan ve belediyede çalışan kadınlar, sokağa çıkıp bahaneleri söküp attı; “Şiddete Bahane Yok” mesajı verdi. Konyaaltı Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında toplumsal farkındalık için etkileyici bir kampanya gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddeti haklı göstermek için kullanılan bahaneleri bilboardlara taşıdı, ilçenin sokaklarında 4 gün boyunca bahaneler asılı kaldı. 25 Kasım gecesi Belediye Başkanı Cem Kotan, kadın çalışanlarla birlikte bahaneleri bizzat sökerek “Şiddete Bahane Yok” mesajını ortaya çıkardı. Bilbordlarla toplumda kadınların sıkça karşılaştığı, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve dijital şiddet gibi şiddet türlerinin bahaneleri 4 gün boyunca kentin sokaklarına taşındı. Whatsapp yazışması, sosyal medya paylaşımı ve mahkeme tutanağı şeklinde yazılan “Senin yüzünden oldu”, “O saatte orada ne işi vardı”, “Mini etek giymişti”, “Çok seviyorum kıskandım”, “Şifrelerini benimle paylaşmadı”, “Sinirlerime hakim olamadım”, “Kırmızı ruj sürmüştü”, “Yemeğin tuzu fazlaydı”, “Maaş kartını bana vermedi” bahaneleri birim müdürleri, Başkan Yardımcısı Müge Gezginci Ünsal ve Başkan Kotan tarafından sökülüp atıldı ve altından “Şiddete Bahane Yok! Şiddetle mücadelede kadınların yanındayız” mesajı çıktı. Başkan Kotan, şiddetin hiçbir bahanesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak kampanyanın önemine dikkat çekti. Herkesin ortak sorumluluğu Başkan Cem Kotan, kampanyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi için farkındalık ve toplumda harekete geçmeyi amaçladığını belirtti. Kotan, “Şiddetin bahanesi olmaz, olamaz. Kadınların hayatını zorlaştıran ve onları mağdur eden bu tür gerekçeler, artık toplumda hiçbir şekilde kabul görmemeli. 25 Kasım vesilesiyle bu mesajı güçlü bir şekilde vermek istedik. Kadına yönelik şiddetle mücadele hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi. Sosyal medyada geniş yankı Belediye ayrıca, söküm işlemi sırasında çekilen videoyu sosyal medya hesaplarında paylaşarak kampanyayı dijital ortamda da genişletti. “Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde kadınlar çeşitli bahanelerle şiddetin farklı biçimlerine maruz kalıyor. Değişmesi gereken eşitsizlik ve adaletsizlik ortamı kadınlara yöneltilen sistematik şiddeti ne yazık ki pekiştiriyor. Kadına şiddet insan hakları sorunudur. Kadına şiddet ve kadın cinayetleri politiktir. Şiddetle mücadelede kadınların yanındayız” mesajıyla paylaştı. Kısa sürede binlerce izlenme, beğeni ve paylaşım aldı. Vatandaşlar, bu anlamlı çalışmaya kendi hesaplarında paylaşarak destek oldular. Daha önce Eşitlik Birimi’ni kurarak eşitliğe dikkat çeken belediye, bu kampanyayla kadına yönelik şiddete karşı önemli bir farkındalığa imza attı.
Manisa Şehzadeler Belediyesi’nden öğretmenlerine jest Şehzadeler Belediyesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Şehzadeler Belediyesi Gençlik Merkezi ile Şehzadeler Gündüz Bakımevleri ve Kreşlerinde görev yapan öğretmenler için düzenlenen özel kutlama programı, öğretmenlerin yoğun ilgi ve katılımıyla gerçekleşti. Programa, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda öğretmen katıldı. Samimi bir atmosferde gerçekleşen etkinlikte, öğretmenlerin meslek hayatındaki özverisi, emeği ve topluma sağladıkları katkılar vurgulandı. Başkan Gülşah Durbay, yaptığı konuşmada öğretmenlerin toplumdaki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Geleceğimizin mimarları olan öğretmenlerimiz, çocuklarımızın ve gençlerimizin hayallerine ulaşmalarında rehber olan ışıklardır. Her türlü övgüyü ve saygıyı fazlasıyla hak eden siz kıymetli öğretmenlerimizin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanındayız. Öğretmenler Günü’nüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Eğitime verdiğiniz katkılar, toplumumuzu aydınlatan birer meşaledir." Konuşmanın ardından düzenlenen yemekte, öğretmenler hem meslektaşlarıyla keyifli vakit geçirme imkanı buldu hem de belediye başkan yardımcıları ve Başkan Durbay ile birebir sohbet etti. Başkan Durbay, öğretmenlerin öneri ve taleplerini dinleyerek, Şehzadeler Belediyesi’nin eğitime yönelik projelerle her zaman destek vermeye devam edeceğini vurguladı. Katılımcılar, bu anlamlı organizasyon için Şehzadeler Belediyesi’ne teşekkür ederek, böylesine önemli günlerde hatırlanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.