GÜNDEM - 31 Mayıs 2024 Cuma 10:17

Japon deprem uzmanı Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’i özellikle uyardı

A
A
A
Japon deprem uzmanı Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis’i özellikle uyardı

Iğdır Üniversitesinde “Deprem ile Yaşamak” konulu konferansa katılan Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremler ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda konuşan Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremlerin birbirini takip ettiğini belirterek; “Türkiye’de deprem nasıl oluyor. 1939’da Erzincan’da deprem oldu ve 1941’de Tokatta deprem oldu. Yani Türkiye’nin depremi doğudan batıya tam domino taşı gibi gidiyor ve 1999 Gölcük depremine kadar geldi” dedi.


“Depreme karşı önlem, hasarı ve can kaybını yüzde 70 azaltır”


Bu depreme hepimiz hep birlikte hükümettir, belediyedir, şirkettir ailede depreme hazırlanıyorsak hesap kitap yapabilir bina kaç yıllıktır, onu öğrenebiliriz. Daha sonra ona göre önlem alabiliriz. Eğer dikkat edersek depremde yüzde 70 önlem alabiliriz. Yüzde 70 çok büyük bir rakamdır. O zaman depreme karşı önlem için neden şimdiden başlamıyoruz?


“Iğdır’da deprem olma olasılığı var ama büyük deprem yoktur”


Türkiye’nin 81 ilinin 71 ilini gezdim seminer verdim. Normalde Türkiye’deki iller kıpkırmızı oluyor. Türkiye için öyle bir durum söz konusu değildir. Iğdır 2. Tehlikeli bölgededir. Eski tarihlere kadar bakarsak 7’ye kadar büyük deprem yoktur. Fay hattı olduğu için hiç deprem olmaz diye bir şey söyleyemeyiz. Bir İzmir’de yaşayan veya İstanbul’da yaşayana göre o kadar korkmaya gerek yoktur.


“Maraş’taki deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyük”


“Maraş’ta meydana gelen deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyüktür. Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa güç olarak 32 kata eşit oluyor. Bingöl’de kaç defa deprem meydana geldi. Bazen soruyorlar hocam orda bir rahatlama oldu mu? Hayır diyorum. Bu depremler bin kattan sadece bir katı kırdı. Bunlar küçük uyarılardı. 999 tane daha orada bekleyen bir enerji var.


"Türkiye’de depremlerde can kaybı yüksek"


Türkiye’nin bir inşaat mühendisi olarak Türkiye’nin bir mimari olarak ben bunu üzülerek utanarak söylüyorum. Türkiye depremde can kaybı olarak üçüncü sırada yer alıyor. Bu çok kötü bir durumdur. Bu tablo neyi gösteriyor. Türkiye bir deprem ülkesi, evet ama çık sık ve çok büyük bir deprem yok. Buna rağmen depremde can kaybı çoktur. Bu da acı bir durumdur.


“Deprem olmaz denilen yerlerde de deprem oluyor”


Adana’dan sonraki Kıbrıs tarafı komple deprem bölgesinde yer alıyor. Bazen domino taşı geriye dönüyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bu bölge için ikinci deprem bölgesi diyebiliriz. Üçüncü olarak Ege tarafında çok büyük bir deprem yok yedi üstü yok ama çok sık deprem olabilir. En yüksek 6,5 diyebiliriz. Dördüncü olarak Marmara bölgesi yer alıyor. Depremin ne zaman nerede olacağını asla pek tahmin etmekte mümkün değil. Çünkü eskiden Konya, Karaman, Niğde tarafında deprem yok diye söyleniyordu. Ama deprem meydana geldi. Deprem artık her yerde oluyor. Bunu kimse anlamıyor. Japonya’da araştırmalar yapılıyor deprem öncesi toprak yükseliyor bunun için uydulardan kontrol yapılıyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz’dan vatandaşlara çorba ikramı Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, ilçenin farklı noktalarında oluşturduğu çorba dağıtım merkezleri ile vatandaşların içini ısıttı. Sabahın erken saatlerinde başlayan çorba dağıtımına katılan Başkan Umut Yılmaz, belediye tesislerinde pişirilen çorbaların soğuk kış günlerinde her sabah vatandaşlara dağıtılacağını belirtti. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, bir kez daha vatandaşların gönlünü fethetti. Sabahın erken saatlerinde işine, okula ve camiye giden vatandaşlara çorba ve ekmek ikram ediliyor. Vatandaşlardan tam not alan proje, ilçe genelinde yaygınlaştırılacak. “Çorba dağıtımları devam edecek” Başkan Umut Yılmaz, sabah saatlerinde devam eden çorba dağıtımına eşlik etti. Vatandaşlara bizzat çorba ikramında bulunan Yılmaz, çok fazla ihtiyaç duyulan bir projeyi uygulamaya koyduklarını belirtti. Çorbaların belediye tesislerinde pişirildiğini aktaran Yılmaz, “Projemiz bununla sınırlı değil. Çorba dağıtımlarımız soğuk kış günlerinde devam edecek. Çorba dağıtım noktalarımızı da artıracağız. Vatandaşlarımız sabahın erken vaktinde, henüz güneş doğmadan evden çıktığında ne yiyeyim derdine düşmesin istiyoruz. Bu anlamda bizim için de çok kıymetli bir proje. Halkımızın ihtiyaçlarını giderebiliyor ve mutlu ediyorsak ne mutlu bize” dedi. “Şehitkamil yaşanabilir bir kent olacak” Başkan Yılmaz, çorba dağıtımı esnasında vatandaşlarla da sohbet etti. Sorun ve taleplerini dinleyen Yılmaz, “Daha mutlu bir Şehitkamil” yolunda çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Yılmaz, tüm sorunları ortak akılla çözüme kavuşturacaklarını dile getirerek, “Hep birlikte Şehitkâmil’i yaşanabilir bir kent haline getireceğiz” diye konuştu. Sabahın ilk ışıklarında sıcak çorba ile güne başlayan öğrenciler, esnaf ve vatandaşlar yapılan hizmet için Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve ekibine teşekkür etti.
Malatya Battalgazi Belediyesi kış mesaisinde Battalgazi Belediyesi, yoğun kar yağışının ardından ilçede günlük hayatın aksamaması için karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sahadaki çalışmaları yerinde inceleyerek ekiplere destek verdi ve vatandaşlarla bir araya geldi. Kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte Malatya genelinde başlayan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Battalgazi Belediyesi, kar yağışının ardından vatandaşların mağduriyet yaşamaması için tüm ekiplerini sahaya seferber etti. İlçenin birçok noktasında devam eden kar temizleme çalışmalarıyla yolların açık tutulması ve günlük yaşamın normale dönmesi hedefleniyor. Malatya genelinde etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkilerken Battalgazi Belediyesi, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için tüm ekiplerini sahaya seferber etti. İlçe genelinde cadde ve sokaklarda yapılan kar temizleme çalışmalarıyla yolların açık tutulması ve günlük yaşamın normale dönmesi hedefleniyor. Kırsal mahallelere de öncelik veren belediye ekipleri, ana arterlerin yanı sıra ulaşımı zorlaşan kırsal yolların açılmasını sağladı. Özellikle hastane, okul ve toplu taşıma güzergâhlarına öncelik tanınırken, kırsalda yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçlarına erişimi için yolların açılması hızla tamamlandı. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sahadaki çalışmaları yerinde inceledi ve ekiplere kolaylıklar diledi. Mahalle sakinleri ve esnafla sohbet eden Başkan Taşkın, kar yağışının bereket olduğunu vurgulayarak, “Kar yağışı hepimiz için bereketi simgeliyor. Ancak bu süreçte vatandaşlarımızın günlük hayatlarının aksamaması için tüm ekiplerimizle sahadayız. Hem merkezde hem kırsalda yolları açık tutmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Tüm hemşehrilerimizin huzurlu bir kış geçirmesi için gayretle hizmet veriyoruz” dedi. Geniş kapsamlı önlemler Belediye yetkilileri, kar yağışının devam etmesi ihtimaline karşı hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Nöbetçi ekipler 24 saat esasına göre görev yapacak, karla mücadele araçları ise ihtiyaç durumunda hemen müdahaleye hazır bekletilecek. Vatandaşlardan araçlarını dikkatli park etmeleri ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları istendi. Battalgazi Belediyesi, kış boyunca kesintisiz hizmet anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceğini vurgularken, Başkan Taşkın tüm ekiplere özverili çalışmaları için teşekkür etti ve vatandaşlara bereketli bir kış diledi.